Как депутатите преосмислиха дълга за няколко часа

Вижте еволюцията в мненията на ДПС, АБВ и БДЦ за ратификацията на договора за заем

Отговорите на финансовия министър се сториха удовлетворителни на Йордан Цонев и цялата парламентарна група на ДПС
Отговорите на финансовия министър се сториха удовлетворителни на Йордан Цонев и цялата парламентарна група на ДПС    ©  Георги Кожухаров
Отговорите на финансовия министър се сториха удовлетворителни на Йордан Цонев и цялата парламентарна група на ДПС
Отговорите на финансовия министър се сториха удовлетворителни на Йордан Цонев и цялата парламентарна група на ДПС    ©  Георги Кожухаров

С едно магическо изречение Владислав Горанов преобърна позициите на цели три парламентарни групи днес по спорната тема за тегленето на нов външен дълг. По време на дебатите в Народното събрание финансовият министър каза, че поема ангажимент поне 2 млрд. лв. от сумата на заема да останат неизползвани. Това "златно" изречение беше достатъчно ДПС, АБВ и БДЦ да "забравят" аргументите си против и да решат, че всъщност нямат проблем с ратификацията на договора с четирите банки. Твърдо срещу дълга останаха партньорите в организирането на протести БСП и "Атака", но техните гласове не бяха достатъчни, за да се блокира инициативата.

ДПС

А тази сутрин депутатите се бяха събудили със съвсем различни намерения. Поне ако съдим по совалките из сутрешните блокове на депутати от БДЦ и нарочните пресконференции, които дадоха ДПС и АБВ вчера.

Тогава Йордан Цонев (ДПС) беше категоричен, че парламентарната му група ще гласува против ратификацията на нов дълг и дори призова всички, които са против, да бъдат в зала. Приведе и три стройни аргумента от финансов, политически и икономически характер. Основните възражения на ДПС, посочени от Цонев, бяха, че идеята за заема се е появила в "дефицит на консултации между управляващите, управляващото мнозинство и опозицията" и че представлява "отказ от реформа".

50-минутната реч на Владислав Горанов в парламента днес се оказа достатъчно ясна и изчерпателна, за да го убеди в обратното. "Ние сме удовлетворени от това, че има заявка за правене на реформи и два милиарда по-малко. Ние сме удовлетворени от това, че финансовата система ще търси стабилност и събиране на парите от КТБ и ще следим за правенето на тези реформи", заяви същият този Йордан Цонев от парламентарната трибуна, след което депутатите на ДПС гласуваха единодушно "за" поемането на дълг.

АБВ

Решаващата роля за убеждаването на парламентарната група на АБВ обаче изигра не Горанов, а министър Ивайло Калфин. От парламентарната трибуна той каза, че подкрепя ратификацията и знае, че така влиза в противоречие с позицията на АБВ. И след като намекна, че би подал оставка заради това, депутатите от АБВ гласуваха "за" нов дълг.

А само преди седмица, в първата порция дебати, лидерът на АБВ Георги Първанов разклати стабилността на управляващото мнозинство с думите, че "партньорството им с ГЕРБ е в кавички" заради некоректното отношение на партията на Бойко Борисов. На брифинг вчера той повтори, че АБВ няма да подкрепи споразумението за нов дълг. "Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени. Мога да кажа, че ние приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове", допълни Първанов.

"Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени. Мога да кажа, че ние приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове. Тук принципни различия между нас и останалите формации от управляващото мнозинство няма. Трябва да се платят тези стари задължения, но няма друг начин освен чрез вземането на друг заем", каза Георги Първанов по време на пресконференция. - See more at: http://kanal3.bg/news/bulgaria/politics/659-%D0%90%D0%91%D0%92-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%20%D0%BD%D0%B5%20-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0-%D0%BE%D1%82-16-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.-%D0%BB%D0%B2.#sthash.tBonQELr.dpuf

  Явно големият кръг въпроси е бил бързо затворен, показа гласуването днес.

БДЦ

От Българския Демократичен център, както сега се нарича бившата вече партия на Николай Бареков, никой не е очаквал особена последователност. Затова помогнаха и разнопосочните й сигнали през цялото време. Така например след консултациите при президента вчера, зам-председателят на БДЦ Светлин Танчев заяви, че тяхната група не е против България да вземе заем и че "трябва да се възползваме от исторически най-ниските нива и по дефиниция на най-евтиния ресурс, който е възможен - заемният." Но уточни, че искат малко повече конкретика за това в какво ще се вложат.

Днес в сутрешния блок на TV7 обаче го опроверга Любен Дилов-син. Той каза, че БДЦ няма да подкрепи дълга, защото до този момент няма никакъв смислен отговор нито от финансовия министър, нито от министър-председателя в какво ще бъде инвестирана разликата между покриването на стари задължения и големия размер на новия дълг. Депутатът добави, че това, че неговия колега Георги Ковачев го е подкрепил в комисия, не означава, че гласуват "за". Както видяхме днес - явно в крайна сметка означава.

ПФ

Всъщност финансовият министър Владислав Горанов удари на камък само в опита си да убеди коалиционните си партньори от Патриотичния фронт. Той излезе оптимист от срещата им в парламента вчера, но уточни, че не знае как ще гласуват формациите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Тази сутрин самите депутати още не бяха сигурни и твърдяха, че не са се разбрали все още. И после вкупом решиха да се "въздържат" от мнение. Само един гласува "против".


9 коментара
 • 1
  ivbodo avatar :-|
  Ivan Donchev

  Явно у нас нищо не е така, като изглежда, защо се чудим, че никой отвън не ни възприема и за секунда сериозно...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Капитал бастиса форума. Заради пари...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Имам доверие на Калфин.

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Стана точно това, което очаквах, че ше стане...:) Даже и ДПС успях да ги предвидя, че ще се сучат от кумова срама, и накрая ще се завъртят и ще пристанат като булка на младоженец, като на Болен златното му пръстче, като на Бойко обещание...като на Цацаров поредното разпалено обинение, преди да се окаже поредната "грешка" и фитил...
  На ГЕРБ и специално на Горанов наистина ше им трябва отчаян достъп до големи суни, защото те отлично знаят какъв огромен батак е в някои от българските банки, и какви безобразия са ставали там! Да не говорим за енергетика, здравеопазване и т.н....
  Прави му чест на Горанов (ако няма и доплънителма "мотивация" там) че се опитва като Матросов да пази стабилността и на ПИБ, но ...

 • 5
  allmighty avatar :-|
  allmighty

  Ще призная, че не разбирам защо ГЕРБ си създадоха цялото това главоболие. Решението, което се гласува, не им дава никакви специални права за теглене на заеми извън онези, които имат според гласувания бюджет. Няма и да им даде през следващите години. След като сумите в договора с банките са индикативни, спокойно можеше и да ги няма. А дори и да ги има, можеха през цялото време да повтарят, че не се взема никакъв дълг вместо да се впускат в обяснения за какво ще са нужни пари. Наистина не разбирам. Или пък те не разбират как се прави политика.

 • 6
  jujo_si avatar :-|
  jujo_si

  Цялата ситуация е абсурдна, 240 човека които гледат първо себе си гласуват дали да изтеглят дълг 18 милиарда който ще харчат главно не самите, от името на 7 милиона граждани - ми много ясно че ще го гласуват с ДА :-)

 • 7
  gcl1415975452382239 avatar :-P
  Алекс Георгиев

  събиране на дългове - Коин Консулт : http://coin.bg/

  Проблем със събиране на вземания? Нека ние съберем дълговете към вас!

 • 8
  manu_chao avatar :-|
  manu_chao

  Пълна бутафория........ДПС още от самото начало си беше "ЗА" този дълг.
  В комисията по бюджет и финанси, ако ДПС не бяха гласували "въздържал се", а "против" - този законопроект за дълга изобщо нямаше да стигне до обсъждане в НС.
  После пуснаха плочата "твърдо против сме", колкото от кумова срама да не са прегърнати с ГЕРБ за пред хората.
  Все пак, след като строителството на "Южен Поток" и опита да се национализират частните пенсионни дружества пропаднаха - трябваше да се намери свежа захранка за обръчите на Корпорацията и фирмите на Прасчо.
  4 от 16-те милиарда са предвидени за тях, под формата на "саниране", което пък ще се осъществи от строителните фирми на Прасчо.

 • 9
  alxndrk avatar :-?
  Alexander Tankov

  Интересно е, че Дилов-син визира г-н Ковачев и заявява "НЕ" по гласуването на дълга.

  Аз бих се върнал към гласуванията по дълга от времето на Плевнелиев във Вашингтон, сегашната криза с гръцките банки, срещата на МВФ и ЕК от миналото лято и бих отправил въпрос към г-н Горанов, Искров и Василев, защо Българската банкова криза се премълчава във световния информационен поток?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход