С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
19 25 фев 2015, 18:25, 12478 прочитания

Съдът скри делата на "Юлен" АД

Председателят на Районния съд в Разлог и брат на юрисконсултка на концесионера прие, че интересът на фирмата е по-важен от обществения

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Азбучници. Така се наричат дебелите книги, които може да откриете в деловодството на всеки съд. В тях се записват номерата на делата, техният предмет и страните по тях. До тях достъпът е свободен – всеки гражданин, който отиде в деловодството, може да ги вземе и да търси в тях. 


Това правило, разбира се, има и изключения. Особено когато става дума за фирмата, в която работи роднина на председателя на съда. И особено когато тази фирма е една от най-влиятелните в района.


В началото на месеца, когато "Капитал" поиска от председателя на Районния съд в Разлог, в чийто район на подсъдност попада Банско, със запитване за номерата на делата, по които страна е концесионерът на ски зоната над града "Юлен" АД, въобще не очаквахме, че предоставянето на тази информация може да се окаже проблем.Защо е важна тази информация?

От докладите на Сметната палата за одит по изпълнението на концесионния договор става ясно, че през годините на "Юлен" АД са издавани наказателни постановления за установени различни административни нарушения. Тези наказателни постановления се обжалват на първа инстанция пред РС - Разлог, а на втора пред Административния съд в Благоевград. По номерата на делата могат да се открият решенията по тях, от които да станат ясни фактите, твърдените нарушения и наложената санкция, както и да стане ясно дали съдът е отменил, или потвърдил тези актове. Така например от няколкото достъпни решения в Административния съд в Благоевград става ясно, че "Юлен" АД са били санкционирани заради нарушения на законодателството за опазване на околната среда.
 Все информация, която е повече от ценна предвид течащия в обществото дебат около новия план за управление на Пирин и искането на концесионера да построи втори кабинков лифт.

Инфографика

Отговор на Д.Думбанов

Увеличаване


В писмо от миналата седмица председателят на Районния съд в Разлог Димитър Думбанов приема, че журналистическите ни въпроси всъщност са заявление по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) и отказва достъп до поисканата информация. Той се мотивира с несъгласието на "Юлен" АД информацията за него да бъде разкрита. Димитър Думбанов, който ръководи съда от 2010 г., приема, че информацията за номерата на делата нарушава интересите на концесионера на ски зоната. Ето защо съдия Думбанов се е обърнал към изпълнителния директор на "Юлен" АД Мая Христоскова с въпрос дали може да разкрие информацията, която съдът съхранява. Концесионерът от своя страна категорично е отказал номерата на делата да  бъдат предоставени. "Подготвянето на публикация за в. "Капитал" не може да бъде основание да се приеме, че е налице надделяващ обществен интерес", приема още Димитър Думбанов.Ръководителят на правния екип на "Програма достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов коментира, че в случая се прави превратно тълкуване на Закона за достъп до обществена информация. "Азбучниците с делата са публични независимо от желанието и предпочитанието на страните", коментира адвокат Кашъмов. Според него по начина, по който съдия Димитър Дундов чете закона, излиза, че е приел, че номерата на делата в съда са търговска тайна, а разкриването им ще доведе до... нелоялна конкуренция между търговци. 
Според юриста дори да е налице търговска тайна, което до момента въобще не е правено опит да се доказва, тя подлежи на преценка за надделяващ обществен интерес, какъвто в случая е налице.Частен интерес...

Инфографика

Декларация за конфликт на интереси на Д.Думбанов

Увеличаване


Ако според специалиста по достъп до информация аргументите за отказ са в противоречие със ЗДОИ, съвсем резонно седи въпросът какво е мотивирало съдия Димитър Думбанов да скрие информацията за делата на "Юлен" АД? В началото на 2011 г. той декларира, че "свързано с него лице" – Мария Думбанова, изпълнява длъжността юрисконсулт в "Юлен" АД. Пет месеца по-късно – през юли 2011 г., той декларира, че съпругата му е началник-отдел "Общинска собственост" в община Банско. От публикации в интернет виждаме, че лице с имена Мария Думбанова е посочено като лице за контакт в "Юлен" АД още през 2005 г. във връзка със състезание по ски в Банско. Става дума за сестрата и съпругата на съдията.

Поисканата от председателя на РС - Разлог, информация за делата на "Юлен" е за периода 2009 - 2015 г., т.е. обхваща и времето, през което Мария Думбанова е работила в дружеството като юрисконсулт.Пред "Капитал" Димитър Думбанов посочи, че сестра му работи за "Юлен", но той никога не е гледал дела на дружеството, защото решава само граждански дела. По време на дежурство е разглеждал административнонаказателни дела по Указа за борба с дребно хулиганство. Съдия Думбанов казва, че "Юлен" имали административнонаказателни дела, които се разпределяли от зам.-председателя на съда. Съдия Думбанов отрече да се намира в конфликт на интереси.

Из доклад за извършен одит на концесионния договор 
за периода от 01.01.2009 г. до 31.12.2011 г.

За периода 2009 г. - 2011 г. от РИОСВ - Благоевград е осъществяван контрол на дейността на концесионера по съответните специални закони по компоненти и фактори на околната среда. Издадени са шест наказателни постановления на "Юлен" АД за извършени нарушения по Закона за управление на отпадъците, Закона за водите и Закона за опазване на околната среда. Наложените имуществени санкции са в размер на 
14 000 лв. Наказателните постановления са обжалвани от "Юлен" АД и след решение на Административен съд общият размер на имуществените санкции става 11 000 лв.

"Юлен" АД плаща санкция в размер на 1000,00 лв., само по наказателно постановление № 7-13/11.05.2010 г., която е преведена на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). По четири наказателни постановления от 2011 г. има служебно издадени изпълнителни листове от Районен съд – гр. Разлог и Районен съд – гр. Благоевград. За едно наказателно постановление от 2011 г. е изискано принудително събиране на вземането чрез Национална агенция за приходите (НАП).

Установени са нарушения по Закона за защитените територии и Закона за опазване на околната среда (ЗООС), за които са съставени 6 броя акта за административни нарушение и са издадени 6 броя наказателни постановления, от които през 2010 г. - 3бр. и през 2011 г. – 3 бр. Определените наказания са в съответствие с Раздел ІІ, чл. 81 - чл. 85 от ЗЗТ и чл. 168 от ЗООС.
За периода 2009 г. - 2011 г. са наложени глоби и имуществени санкции на:
а) "Юлен" АД за 13 100 лв., от които са платени 3 000 лв. през 2010 г.;
б) "Балканстрой" АД (подизпълнител на "Юлен" АД) за 20 000 лв. Сумата е платена през 2010 г.
Платените суми в общ размер на 23 000 лв. са преведени от дирекция НП "Пирин" в полза на ПУДООС на 21.10.2010 г.
Наложените наказателни постановления на "Юлен" АД през 2011 г., общо за 
10 100 лв., се обжалват в районен съд гр. Разлог.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Сделка или не: Ангел Джамбазки е кандидатът на ВМРО за кмет на София 3 Сделка или не: Ангел Джамбазки е кандидатът на ВМРО за кмет на София

Евродепутатът може сериозно да размести резултатите за другите участници, интригата е дали има "политически бартер"

21 сеп 2019, 1767 прочитания

Кой ще превъоръжи пехотата 5 Кой ще превъоръжи пехотата

Основната интрига около новите бронирани машини на армията се очертава да е между General Dynamics и Patria

20 сеп 2019, 3317 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Правителството отново отлага решението за концесията ски зона Банско

Премиерът лично се обадил да съобщи на природозащитника Тома Белев, че търси компромисно решение

Константинос Милонас: Съкровищата на България са данъците и IT талантите

Изпълнителният директор на клъстера на Adecco Group за Гърция и България пред "Капитал"

Споделеното падение на WeWork

За по-малко от 9 месеца основаното в Ню Йорк дружество се превърна от един от най-високооценените стартъпи в САЩ в компания със съмнително бъдеще в инвестиционните кръгове.

Тайният живот на "затворените" сметища

Градските депа за боклуци, които на документи са закрити, се ползват незаконно, което освен до пожари може да доведе до санкции от ЕС

Кой кара джипа

Скандалите от последните дни показаха, че Бойко Борисов често е само лице на истинската коалиция, която държи властта

Ново място - Cafe 1920

Традиционната българска кухня с модерен прочит

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата