Съдът скри делата на "Юлен" АД
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдът скри делата на "Юлен" АД

Съдът скри делата на "Юлен" АД

Председателят на Районния съд в Разлог и брат на юрисконсултка на концесионера прие, че интересът на фирмата е по-важен от обществения

13160 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Азбучници. Така се наричат дебелите книги, които може да откриете в деловодството на всеки съд. В тях се записват номерата на делата, техният предмет и страните по тях. До тях достъпът е свободен – всеки гражданин, който отиде в деловодството, може да ги вземе и да търси в тях. 


Това правило, разбира се, има и изключения. Особено когато става дума за фирмата, в която работи роднина на председателя на съда. И особено когато тази фирма е една от най-влиятелните в района.

В началото на месеца, когато "Капитал" поиска от председателя на Районния съд в Разлог, в чийто район на подсъдност попада Банско, със запитване за номерата на делата, по които страна е концесионерът на ски зоната над града "Юлен" АД, въобще не очаквахме, че предоставянето на тази информация може да се окаже проблем.Защо е важна тази информация?

От докладите на Сметната палата за одит по изпълнението на концесионния договор става ясно, че през годините на "Юлен" АД са издавани наказателни постановления за установени различни административни нарушения. Тези наказателни постановления се обжалват на първа инстанция пред РС - Разлог, а на втора пред Административния съд в Благоевград. По номерата на делата могат да се открият решенията по тях, от които да станат ясни фактите, твърдените нарушения и наложената санкция, както и да стане ясно дали съдът е отменил, или потвърдил тези актове. Така например от няколкото достъпни решения в Административния съд в Благоевград става ясно, че "Юлен" АД са били санкционирани заради нарушения на законодателството за опазване на околната среда.
 Все информация, която е повече от ценна предвид течащия в обществото дебат около новия план за управление на Пирин и искането на концесионера да построи втори кабинков лифт.

Отговор на Д.Думбанов
Автор: Капитал
Преглед на оригинала

В писмо от миналата седмица председателят на Районния съд в Разлог Димитър Думбанов приема, че журналистическите ни въпроси всъщност са заявление по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) и отказва достъп до поисканата информация. Той се мотивира с несъгласието на "Юлен" АД информацията за него да бъде разкрита. Димитър Думбанов, който ръководи съда от 2010 г., приема, че информацията за номерата на делата нарушава интересите на концесионера на ски зоната. Ето защо съдия Думбанов се е обърнал към изпълнителния директор на "Юлен" АД Мая Христоскова с въпрос дали може да разкрие информацията, която съдът съхранява. Концесионерът от своя страна категорично е отказал номерата на делата да  бъдат предоставени. "Подготвянето на публикация за в. "Капитал" не може да бъде основание да се приеме, че е налице надделяващ обществен интерес", приема още Димитър Думбанов.

Ръководителят на правния екип на "Програма достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов коментира, че в случая се прави превратно тълкуване на Закона за достъп до обществена информация. "Азбучниците с делата са публични независимо от желанието и предпочитанието на страните", коментира адвокат Кашъмов. Според него по начина, по който съдия Димитър Дундов чете закона, излиза, че е приел, че номерата на делата в съда са търговска тайна, а разкриването им ще доведе до... нелоялна конкуренция между търговци. 
Според юриста дори да е налице търговска тайна, което до момента въобще не е правено опит да се доказва, тя подлежи на преценка за надделяващ обществен интерес, какъвто в случая е налице.Частен интерес...

Декларация за конфликт на интереси на Д.Думбанов
Автор: Капитал
Преглед на оригинала

Ако според специалиста по достъп до информация аргументите за отказ са в противоречие със ЗДОИ, съвсем резонно седи въпросът какво е мотивирало съдия Димитър Думбанов да скрие информацията за делата на "Юлен" АД? В началото на 2011 г. той декларира, че "свързано с него лице" – Мария Думбанова, изпълнява длъжността юрисконсулт в "Юлен" АД. Пет месеца по-късно – през юли 2011 г., той декларира, че съпругата му е началник-отдел "Общинска собственост" в община Банско. От публикации в интернет виждаме, че лице с имена Мария Думбанова е посочено като лице за контакт в "Юлен" АД още през 2005 г. във връзка със състезание по ски в Банско. Става дума за сестрата и съпругата на съдията.

Поисканата от председателя на РС - Разлог, информация за делата на "Юлен" е за периода 2009 - 2015 г., т.е. обхваща и времето, през което Мария Думбанова е работила в дружеството като юрисконсулт.Пред "Капитал" Димитър Думбанов посочи, че сестра му работи за "Юлен", но той никога не е гледал дела на дружеството, защото решава само граждански дела. По време на дежурство е разглеждал административнонаказателни дела по Указа за борба с дребно хулиганство. Съдия Думбанов казва, че "Юлен" имали административнонаказателни дела, които се разпределяли от зам.-председателя на съда. Съдия Думбанов отрече да се намира в конфликт на интереси.

Из доклад за извършен одит на концесионния договор 
за периода от 01.01.2009 г. до 31.12.2011 г.

За периода 2009 г. - 2011 г. от РИОСВ - Благоевград е осъществяван контрол на дейността на концесионера по съответните специални закони по компоненти и фактори на околната среда. Издадени са шест наказателни постановления на "Юлен" АД за извършени нарушения по Закона за управление на отпадъците, Закона за водите и Закона за опазване на околната среда. Наложените имуществени санкции са в размер на 
14 000 лв. Наказателните постановления са обжалвани от "Юлен" АД и след решение на Административен съд общият размер на имуществените санкции става 11 000 лв.

"Юлен" АД плаща санкция в размер на 1000,00 лв., само по наказателно постановление № 7-13/11.05.2010 г., която е преведена на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). По четири наказателни постановления от 2011 г. има служебно издадени изпълнителни листове от Районен съд – гр. Разлог и Районен съд – гр. Благоевград. За едно наказателно постановление от 2011 г. е изискано принудително събиране на вземането чрез Национална агенция за приходите (НАП).

Установени са нарушения по Закона за защитените територии и Закона за опазване на околната среда (ЗООС), за които са съставени 6 броя акта за административни нарушение и са издадени 6 броя наказателни постановления, от които през 2010 г. - 3бр. и през 2011 г. – 3 бр. Определените наказания са в съответствие с Раздел ІІ, чл. 81 - чл. 85 от ЗЗТ и чл. 168 от ЗООС.

За периода 2009 г. - 2011 г. са наложени глоби и имуществени санкции на:

а) "Юлен" АД за 13 100 лв., от които са платени 3 000 лв. през 2010 г.;

б) "Балканстрой" АД (подизпълнител на "Юлен" АД) за 20 000 лв. Сумата е платена през 2010 г.

Платените суми в общ размер на 23 000 лв. са преведени от дирекция НП "Пирин" в полза на ПУДООС на 21.10.2010 г.

Наложените наказателни постановления на "Юлен" АД през 2011 г., общо за 
10 100 лв., се обжалват в районен съд гр. Разлог.

Азбучници. Така се наричат дебелите книги, които може да откриете в деловодството на всеки съд. В тях се записват номерата на делата, техният предмет и страните по тях. До тях достъпът е свободен – всеки гражданин, който отиде в деловодството, може да ги вземе и да търси в тях. 


Това правило, разбира се, има и изключения. Особено когато става дума за фирмата, в която работи роднина на председателя на съда. И особено когато тази фирма е една от най-влиятелните в района.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  Лъже и крие само онзи, който се страхува от истината!
  Да се опитва някой да твърди, че регистрационни номера от публичен рефистър (на дела) не е публична и не може да бъде разкрита, и то от лице, претендиращо да е вменяемо, да не е кръгъл идиот, Е АБСУРД, БЕЗУМИЕ!?!
  Дори и в държавите с мафия зависимите от нея държавни служители и ръководители се крият и не излагат публично тези зависимости!

 • 2
  dun avatar :-|
  dun

  с тази истерия покрай опашките, лифта който щял да ги оправи и слугинажа на кметове Юлен и Цеко Минев само насочиха обществения фокус към себе си...нещо от което нямат никакъв интерес защото:

  1. са злоупотребили с концесията върху държавната земя в национален парк Пирин

  2. извършили са редица тежки закононарушения които са прикривани досега само чрез дебели пачки и замитане на следите от подкупените държавни чиновници

  3. защото са компания с неясен собственик (спшокойно може да е някой международен наркобос) която вместо да плаща на държавата от концесия, данъци и т.н. е нетен получател на държавна субсидия чрез отпусканите от министерство на спорта всяка година милиони за състезания и т.н.

  сега като се осветиха едно хубаво очакваме най-накрая адекватно решение на държавните структури по техния въпрос !

 • 3
  balyk avatar :-|
  batak

  Нагло парче! Ама лифт там трудно ще построят, а ко ще делата в З----ка да си ги навре да ги пази по добре

 • 4
  pippo avatar :-|
  pippo

  Нагли, по-нагли, Юлен
  Питайте, питайте и защо няма намаления за студенти и преподаватели, както и кой продаде лифтовете на Академика на Маренго

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Случаят трябва да се разгледа от Висшия съдебен съвет. Едва ли това ще е единствената нередност в този съд. Мушмуловото дърво не може да роди череши или праскови, то си е тресло все мушмули.

 • 6
  gvc29368325 avatar :-|
  Angel Kachorev

  Именно"Балканстрой" помогна на Димитър Думбанов да стане председател на РС Разлог.Разгледайте делата,които е водил с/у "Балканстрой".Предположете какви ще бъдат резултатите.Това не е държава и това не е съдебна система.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  boian.ikonomov avatar :-|
  jgold

  От години не ходя на Банско, въпреки, че съм запален по ските. Селяния, скъпотия, бетон и опашки. Отврат. Това си моята форма на протест срещу мутрите от Юлен.
  А и 1 седмица със семейството в Австрия, на непретенциозно място, не излиза по-скъпо от 1 седмица в Банско.

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  В България има недосегаеми хора,които каквото и да направят, остават защитени.И то точно от тези,които трябва да работят най-много за истината.

 • 9
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Айдее и Митката Д.
  Ибрикчия на ЦМ.
  Бедни Думбанов , остана си едно председателче
  Учкома.

 • 10
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  Правораздаване няма в тази държава, такива дебили като този трябва публично да се линчуват- да се замерят с камъни. За назидание и урок за наследяващите ги на длъжността. Иначе не виждам как по законов ред ще бъдат наказани и как ще се пресече тази порочна практика!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK