Най-наглото състезание за нови лозя

Най-наглото състезание за нови лозя

Държавната агенция не обяви публично кога ще се подават заявления за еврофинансиране и даде еднодневен срок за документи

Деница Ватева
19552 прочитания

134 млн. евро за винарство и лозарство са евросредствата за периода 2014-2018 г.

Формулата да инвестираш в лозя с еврофинансиране звучи така: задължително вътрешен човек в ресорната агенция, фонд или министерство; винаги готов с написани документи за кандидатстване; 24-часово дежурство за наблюдение на интернет сайт на ведомство и супер бърза кола, с която за часове можеш да стигнеш до съседния областен град. Състезанието се организира от Агенцията по лозата и виното, правилата на играта са труд на земеделското министерство, а борбата е за годишен бюджет около 30-35 млн. лв.

Казусът е реален и с него се сблъскват фирми от винаро-лозарския бранш, решили да кандидатстват с проекти по най-атрактивната схема от европейската програма по винарство - "Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Ако някога компаниите са си мечтали за бързо обслужване, то едва ли са имали предвид точно такова - оказва се, че за пръв път (а програмата работи от 2007 г.) приемът на заявления за кандидатстване е обявен и приключил в рамките на... 24 часа. Подновяването му няколко дни по-късно трае още по-малко - стартът и краят се случват в рамките на един и същи ден. А междувременно отговорните институции не обявят предварително кога започва приемът - съществен пропуск при положение, че класирането на проектите е по реда на подаването им. 

По мярката се осигурява финансиране за изкореняване и подновяване на лозя, а бюджетът й през тази година е 34 млн. лв. Интересът към нея е голям - въпреки експресния прием на заявления в надпреварата за европарите са успели да се включат общо 33 стопанства. Останалите ще трябва да чакат нова процедура, като на този етап не е ясно кога ще има такава. И ако не се променят правилата, да се подготвят за описания екшън план.

По бързата процедура

Кандидатстването за финансиране по схемата "Преструктуриране на винени лоза" от европейската програма за винарство става на два етапа. Кандидатите първо трябва да подадат заявление за участие в програмата и план за преструктуриране на насажденията си в Агенцията по лозата и виното. След одобрението му от институцията стопанството може да кандидатства за средствата пред фонд "Земеделие". 

Тази година обаче срокът за подаване на заявление в агенцията по лозата е бил изключително кратък - само един ден, съобщиха компании от бранша за "Капитал Daily". В следобедните часове на 17 февруари на сайта на институцията е публикувана заповед за старта на прием на заявленията, но още на следващия ден той е прекратен. 

Ситуацията се повтаря и на 23 февруари - в сутрешните часове е обявен нов старт на кандидатстването за еврофинансиране, а в следобедните часове вече е прекратен. Единствената разлика при втората процедура е, че няколко дни по-рано в сайта на агенцията е публикувано съобщение, че предстои нов прием на документи, без обаче да се съобщава кога ще бъде той. "Ситуацията е пълен абсурд. От кандидатите се изисква всеки ден да следят сайта на агенцията и в рамките на часове да се явят с пълен комплект документи", коментира представител на бранша в писмо до редакцията. Друг кандидат пък съобщава, че заявления се подават в девет областни града, в които има разположени звена на агенцията по лозарство и се налага част от стопаните да пътуват по над 100 км, за да ги предадат.

"Така се получи наистина през тази година - приемът бе отворен на единия ден и затворен на другия", потвърди председателят на лозаро-винарската камара Радослав Радев, допълвайки, че бюджетът за финансиране е малък и се приемат проекти до изчерпването му. 

Изчерпване на бюджета

Именно изчерпването на бюджета е причината, с която директорът на агенцията по лозата Красимир Коев реши да обясни ситуацията. Според наредбата за европрограмата, разработена от земеделското министерство, институцията трябва да следи дали подаваните заявления надвишават лимита на отпусканите средства и да спира приема на документи, когато той бъде достигнат. 

Пред "Капитал Daily" Красимир Коев обясни, че на заседание на работна група в земеделското министерство на 13 февруари, в която са участвали и неправителствени организации от бранша, е било решено приемът на документи по мярката да се случи между 17 февруари и 17 март. Този срок обаче не е изпълнен, тъй като лимитът се бил изчерпал само за ден, а агенцията трябвало да прекрати приема на документи, когато това се случи. "Ние също не очаквахме това да стане само за един ден", коментира Коев. По думите му впоследствие към мярката са пренасочени още средства и за това на 23 февруари е имало втори прием на документи от кандидати (виж карето). В рамките на ден обаче таванът на финансирането отново бил достигнат, казва директорът на агенцията.

Дори и при тази ситуация обаче нито земеделското министерство, нито агенцията по лозата са обявили предварително, че предстои да стартира - и кога, прием на документи, а това е особено важно при програма, в която състезанието между отделните кандидати е на база кой пръв е подал документи. Практиката при всички другите европрограми, насочени към бизнеса, е да се изготвят индикативни планове, в които да се оповестява график по месеци за прием на проекти. Нито на сайта на агенцията по лозата, нито на тези на земеделското министерство и на фонд "Земеделие" има каквато и да е информация, че на 13 февруари се е състояло заседание на работна група и че е взето решение за прием на заявления по мярката с начало 17 февруари. Така вариантите даден кандидат да научи за това решение и да успее да подаде документи навреме са или да има познат участник в заседанието, или да извади чист късмет.

На въпрос защо информацията за сроковете не е била обявена предварително Красимир Коев обясни, че заповедта за старта на приема е публикувана след получаването на необходимите документи за нея - протокол от заседанието на работната група и информация от фонд "Земеделие" за бюджета по схемата.

По-големи проекти 

Един от основните проблеми с програмата за винарство е, че правилата за проектите по нея не предвиждат те да имат финансов таван. Тази година по схемата за преструктуриране на лозя са подадени общо 33 проекта, като при първия прием на 17 и 18 февруари са подадени 15 проекта, а седмица по-късно още 17. Общата сума, нужна за финансирането им, е над 37 млн. лв., докато бюджетът на мярката за тази година е 34 млн. лв. За сравнение през миналата година за сумата от около 30 млн. лв. са били одобрени 65 проекта. 

Данните на агенцията по лозата показват, че при настоящия прием най-малката заявена инвестиция е за 34 хил. лв., а най- голямата - за 8.7 млн. лв. (виж графиката). Така, ако най-големият проект бъде одобрен, той ще глътне около 1/4 от бюджета на схемата. Този недостатък е бил налице и при старата програма, действаща до 2013 г. Едва сега обаче, когато се появяват големи проекти, започва да се превръща в проблем. Член на групата, работила по разписването на правилата по програмата, определи това като пропуск, който би могъл да се поправи при добра воля на администрацията. 

 

Прехвърляне на средства от други схеми

Заради големия интерес бюджетът на схемата за преструктуриране на лозя през тази година е бил увеличен с пренасочване на средства от други мерки от винарската програма. Взето е решение парите от схема "Инвестиции в предприятия", които са над 16.6 млн. лв., да бъдат преместени за лозарство. Мотивите са, че интересът към тази мярка е висок, а същевременно винарските изби ще могат да кандидатстват за покупка на оборудване и по Програмата за развитие на селските райони. Допълнително през тази година по мярката за лозарство са прехвърлени и над 2 млн. лв. от схемите "Промоция в трети страни", чиято цел е да рекламира българските вина в държави извън ЕС, както и по компенсаторната схема "Събиране на реколта на зелено". Последната осигурява обезщетения на стопанствата при кризисни ситуации на пазара.

134 млн. евро за винарство и лозарство са евросредствата за периода 2014-2018 г.

Формулата да инвестираш в лозя с еврофинансиране звучи така: задължително вътрешен човек в ресорната агенция, фонд или министерство; винаги готов с написани документи за кандидатстване; 24-часово дежурство за наблюдение на интернет сайт на ведомство и супер бърза кола, с която за часове можеш да стигнеш до съседния областен град. Състезанието се организира от Агенцията по лозата и виното, правилата на играта са труд на земеделското министерство, а борбата е за годишен бюджет около 30-35 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  niko avatar :-(
  Нико

  Наглост и лобизъм до дупка!

  Но никой не ние виновен !!!

 • 2
  rdu55315348 avatar :-|
  S.Y.K

  Нагла корупция.
  Г-н К.Коев и дружинката му, следва веднага да си подадат оставката.

 • 3
  iivanov777 avatar :-|
  Млад овчар

  Ще има пак Народен съд.

 • 4
  maslara avatar :-|
  Maslara

  Догодна направо да добавят Булстата и ЕГН-а на обръча от фирми и не правят хората на маймуни.

 • 5
  anona avatar :-P
  anona

  До коментар [#3] от "Млад овчар":

  Точно психологията и метастазите на онези, извършили т.нар. "Народен съд", са причината за тези ежедневия.

 • 6
  rosko11 avatar :-|
  Rossen Roussanov

  "Директорът на агенцията по лозата Красимир Коев каза, че е изненадан от големия интерес по програмата!" Той сигурно се чуди и, че слънцето изгрява без неговото одобрение! Аз пък съм изненадан, че този корумпиран човек още не е в затвора!

 • 7
  eyewitness avatar :-|
  eyewitness

  Пълен тестис!

 • 8
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Ами това е организирана престъпна група! Ясно е, че е направена за шепа фирми, които предварително са си платили на хора, за да може само техните проекти да бъдат одобрени! Няма такава наглост, 1 ден за подаване на документи!

 • 9
  kotrag avatar :-P
  kotrag


  Корупцията и кражбите са иманентна черта на евро-схемите. Така, че трябва да се свиква. Няма много място за чудене и престорено възмущение.
  Надали някой гражданин на континента вече се впечатлява от ежедневните репортажи и прес-съобщения за престъпни схеми, свързани с евро-''програми''.
  Колективната кражба е превзела всички нива на властта и бизнеса.
  ЕС е символ на корупция, провалени икономики, дългови спирали и полицейщина. Това е кошара за евро-овце, готови послушно да се разделят с половината от дохода си в името на една предварително-обречена, глупава идея за континентална колективизация.

 • 10
  kalnik avatar :-|
  Калник

  Да махат всякакви агро субсидии в цяла Европа и нещата ще си дойдат на мястото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход