Коментари Daily 25 февруари - Вечен двигател за несменяема власт
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 25 февруари - Вечен двигател за несменяема власт

Чрез медиите си Кремъл първо казва на хората какво да мислят, а след това обяснява действията си с тяхното мнение.

Коментари Daily 25 февруари - Вечен двигател за несменяема власт

И още: Заеми-дефицити-заеми...; Без противоотрова на бедността; Как (не) се насърчава тридетен модел

4190 прочитания

Чрез медиите си Кремъл първо казва на хората какво да мислят, а след това обяснява действията си с тяхното мнение.

© POOL


Затвореният кръг между Кремъл и медиите

Вечен двигател за несменяема власт

От коментар във "Файненшъл таймс"

Руските социални мрежи изобилстват с примери на прекъснати приятелства и дори бракове заради различно възприемане на събитията в Украйна и ролята на Русия в тях. Явлението говори и за криза на идентичността сред руснаците.

Повечето от тях подкрепят действията на президента Владимир Путин в Украйна и антизападната му реторика. Пропагандната му стратегия вътре в страната се радва на невероятен успех, защото заради разказваното от медиите, най-вече телевизиите, голяма част от руснаците, дори и младите, наистина вярват, че Западът е в неудържим упадък и най-вероятно би капитулирал пред Москва, отколкото да влезе в директен сблъсък с нея. Хората от старото поколение се съмняват повече в тези внушения. 

Доминиращите обществени нагласи са илюстрирани в масово продаваните щамповани тениски. На една от тях пише "Не разсмивайте Искандер-ите", на фона на снимка на стратегическите ядрени ракети. Посланието към Запада е да внимава в действията си и да не забравя, че Русия разполага с ядрено оръжие.

Пропагандата се грижи за поддържането на тези настроения. "Русия може да направи САЩ на радиоактивен прах", каза миналата година един от телевизионните фаворити на Кремъл - Дмитрий Кисельов, чиито предавания по държавната телевизия вървят в най-гледания вечерен пояс. 

Благодарение на подобни програми, представящи Русия като държава под угроза, а  Путин - като единствения, който е в състояние да респектира враговете й, тенденцията на спад в популярността на руския президент беше спряна и той отново си връща високите й равнища. В комплект с подкрепата си за него руснаците автоматично дават и подкрепата си за войната в Украйна.

 Петнайсетте години непрекъсната телевизионна пропаганда настроиха убедително общественото мнение на исканата вълна. На този фон Путин често казва, че политиците трябва да се вслушват в това, което мислят обикновените хора. Така Кремъл първо казва на хората какво да мислят, а след това обяснява действията си с тяхното мнение.

Засега спрямо инакомислещите прилаганите мерки не са много тежки - съдебни дела, които в общия случай завършват с глоби или престой за кратко в затвора. Но не е трудно да си представим леснотата, с която репресиите могат да ескалират. А и истеричната пропаганда срещу "националните предатели" със сигурност всява страх.

 Мнения

Заеми-дефицити-заеми...

От коментар на Любомир Дацов, бивш зам. финансов министър, по БНР 

Структурата и показателите на българския бюджет в момента са по-лоши от тези на гръцкия. Дефицитът в бюджета на Гърция е много по-голям от този в българския, но това се дължи на огромни плащания за лихви по отпуснати на страната външни заеми. Като махнем разходите за плащанията по дълга, тогава първичният дефицит на Гърция се оказва по-нисък, отколкото на България.

Ако настоящото правителство на Бойко Борисов продължава със същата политика, превишението на разходите над приходите няма да бъде елиминирано дълго време. А покриването на тези дефицити може да става само чрез заеми.

Без противоотрова на бедността

От текст на Деян Енев в портала "Култура"

Хората по селата в репортажите на телевизиите винаги изглеждат разтърсващо. Може би защото прекалено много ни сервират от екрана костюмирани политици и стари муцуни, и нови попълнения, които, ако не друго, поне бързо се научават в най-ценното изкуство за политика – да не млъква и да не казва нищо. Затова несръчните задавени думи на обикновените хора носят много повече смисъл.

Единствената противоотрова на правителствата през последната декада срещу бедността беше да създадат нормален климат за бизнес и да пречупят тенденцията за емиграция. Правителствата обаче не сториха нищо подобно.

Вървя по улицата и гледам. Малкият квартален бизнес в София е унищожен. И това – в София, какво остава за градовете в провинцията. Това е големият проблем – че няма работа, а където се намира работа, вече не останаха хора.

Цели три-четири години преди мандата на това правителство ние се занимавахме с Бойко, Цецо и Искра Фидосова. Сетне дойде катастрофата Орешарски и се разрази цунамито Пеевски. Нови загубени година и половина. Тогава бизнесът беше окончателно удушен.

Сега Бойко отстъпи на заден план, а министрите му в по-голямата си част изглеждат по-адекватни. Сиамските близнаци Цветан Василев – Делян Пеeвски се разделиха. Единият стана по-черен от катран, а другият – невинен като снежинка. Но и случаят с катранения Цветан Василев беше канцелиран успешно – човекът си седи в Сърбия или кой го знае къде, а ние лека-полека го забравяме.

За сметка на това ДАНС и ГДБОП ту изскачат като заек от цилиндъра на фокусник от МВР, ту отново се прибират вътре. А че това преместване е свързано с милиони левове, никой не отваря дума.

А нашите старци вървят с миши стъпки по всекидневните си залисии, гледат вечер телевизия и вярват на всяка дума и лека-полека изчезват – един по един.

Как (не) се насърчава тридетен модел

От анализ на Алексей Пампоров  на сайта "Маргиналия"

Темата за социалните политики за семейството от доста време отсъства от публичния дебат в България. Затова много се зарадвах когато преди няколко седмици социалният министър г-н Ивайло Калфин обяви, че започва интензивно да работи за реализирането на идеята за "тридетния модел", залегнала в предизборната програма на ГЕРБ от миналата година.

Тоталният коефициент на плодовитост е синтетичен показател, който прогнозира колко деца би родила една жена през целия си фертилен период, ако раждаемостта във възрастовите групи между 15 г. и 49 г. се запази такава, каквато е в момента. Казано иначе, в България днес се наблюдава семеен модел на "дете и половина", т.е. политиката на правителството има за цел да удвои раждаемостта в страната. Това, разбира се, е чудесно.

Вместо да изгради и предложи политики за насърчаване на раждаемостта обаче, министър Калфин изкара на тезгяха две напълно неадекватни социални политики спрямо декларираното му намерение. Първата от тях се изразява в прогресивното увеличаване на детските надбавки за първо, второ и трето дете съответно – 35 лв., 85 лв. и 130 лв. и рязко намаляване на парите за четвърто и следващо дете (все още неуточнено с колко).  Ами те парите и сега са почти така – 35 лв., 85 лв. и 120 лв., но някой "умник" е решил, че така насърчава двудетен модел.

Г-н министър, наистина ли вярвате, че с едни 10 лв. ще насърчите семействата да родят едно дете повече? Освен това, ако "двудетният модел" е довел до "дете и половина", защо режете парите за четвъртото дете? Не си ли давате сметка, че тридетният модел означава, че поне 33% от семействата трябва да имат 4 и повече деца - за да компенсират онези, които имат само едно или нямат?

Ако вие и експертите в МТСП сте попаднали в капана на ксенофобията и не искате "ромите да живеят от социални помощи", ще се изненадате. В България има приблизително 10 500 семейства с четири или повече деца. Ромските семейства сред тях са приблизително 4 700, т.е по-малко от половината.

Освен това, ако намалите парите с 5 или 10 лв., ще икономисате към 100 000 лв. Сумата е по-малка от цената на служебния ви автомобил.

Вместо да се правят скрити опити за дискриминация чрез сложни аритметични схеми, трябва ясно и еднозначно да се насърчава образованата и високо квалифицираната раждаемост. Защото проблемът не е в това, че средно една ромска жена ражда 2,8 деца през живота си (Sic! Изненадахте ли се?), а в това, че жените с висше образование и високи доходи раждат средно под 1 дете!

Затвореният кръг между Кремъл и медиите

Вечен двигател за несменяема власт


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  citoplast avatar :-|
  citoplast

  Непрекъсната телевизионна пропаганда в Русия издигна вълна на която Владимир Путин в момента сърфира доста умело, да не кажа като професионален сърфист яхнал 30 метрова вълна! Но колкото и да е добър професидналист, без вълна той ще си остане само със сърфа под мишницата. Вълната приближава брега и силата и намалява, а скалите приближават. Шанс за втора вълна надали ще има!

 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  До коментар [#1] от "citoplast":

  Всъщност, ако статията на Финансиви времена доказва нещо, то е само плоскостта на англоезичната медия. Не знам дали много добре платени и много пътували хоре като Ана Нетрепко и Валери Гергиев са станали пропагандна жертва на Кремъл. Или пък интелектуалци като Никита Михалков. А защо не и руските имигранти в Брайтон биич, Ню Йорк. те нали гледат Фокс нюз. Действителността е малко по-сложна от анти-руските клишета.

 • 3
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  До коментар [#2] от "sqr47309640":
  https://www.youtube.com/watch?v=20abUVQq1iw
  А това как ще го коментирате?

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Чрез медиите си Кремъл първо казва на хората какво да мислят, а след това обяснява действията си с тяхното мнение."

  Заменете Кремъл със САЩ.

  Чрез медиите си САЩ първо казва на хората какво да мислят, а след това обяснява действията си с тяхното мнение.

  Кое е по-вярно? Всички тия "независими" медии Блумбърг и сие, повтарят като развалена плоча опорни точки. Винаги те били добрите, руснаците били лошите. Даже когато САЩ хвърлят бомби пак са добри, даже когато бомбардират сватби и погребения, когато налагат икономически санкции и заради тях умират от глад много хора. Когато унищожават държави.. пак са добрите. Последните 20 години където са се намесили трева не никне. Обаче "независимите" медии повтарят ли повтарят опорни точки.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Такова промиване на мозъци като сегашното от страна на "независимите демократични медии", не е имало даже по време на студената война.

 • 6
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  В селата хората са осъдени на доживотен затвор! На възраст, без добри социални и лекарски грижи, без близки... потрсаващо тъжно - още приживе да си поръчват надгобния камък!

 • 7
  lif57371426 avatar :-P
  Телбод

  До коментар [#1] от "citoplast":

  Я пак? "Вилната приближава брега и силата и намалява" ?!? Ти разби съвременната физика на пух и прах :)

 • 8
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  До коментар [#3] от "Тихомир Гочев":

  Много странен пръстен има на малкия си пръст.

 • 9
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  До коментар [#8] от "sqr47309640":
  Съвсем по същество, както повеляват обичаите ;-)
  Великата руска държава никога няма да заеме полагащото и се място, ако не си отвори очите... иначе... иначе ще си остане осран кенеф с петрол, газ и т.н.... но кенеф...

 • 10
  citoplast avatar :-|
  citoplast

  До коментар [#7] от "Телбод":

  Метода хипербола, май не ти е ясен! Вълната за сърфиране няма нищо общо с вълната в прибоя. Колкото приближава брега, намаля висачината и и от там енергията и! А ако на теб в главата ти се върти цунами, това е друг въпрос!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK