Агенцията за българите в чужбина: сагата продължава

След полу-публичните изслушвания за председател на агенцията, премиерът трябва да избере измежду трима спорни фаворити

Красимир Каракачанов не скри пристрастията си относно Борис Борисов и го предложи на премиера. Представянето на кандидата на ВМРО пред комисията обаче е било противоречиво.
Красимир Каракачанов не скри пристрастията си относно Борис Борисов и го предложи на премиера. Представянето на кандидата на ВМРО пред комисията обаче е било противоречиво.    ©  Надежда Чипева
Красимир Каракачанов не скри пристрастията си относно Борис Борисов и го предложи на премиера. Представянето на кандидата на ВМРО пред комисията обаче е било противоречиво.
Красимир Каракачанов не скри пристрастията си относно Борис Борисов и го предложи на премиера. Представянето на кандидата на ВМРО пред комисията обаче е било противоречиво.    ©  Надежда Чипева

След като оправи въпроса с дълга, време е Бойко Борисов да се заеме отново с българите в чужбина. По информация от Министерски съвет, Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) трябва да се сдобие с началник днес, след като вицепремиерът Меглена Кунева избра трима фаворити от явилите се на конкурса осем кандидати. Тримата предложени са Борис Вангелов Борисов, юристконсулт на Фондация ВМРО, Димитър Владимиров, временно и.д. председател на агенцията, както и Спас Ташев, бивш зам.-председател на агенцията и настоящ доктор по демография (и близък до бившия министър без портфейл и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров).

Според официалния доклад на комисията, публикуван след изслушванията, изборът на тримата не е изненадващ - изпитващите не са открили нито един минус в представянето на Ташев и Борисов, а за Владимиров комисията е сметнала да "отбележи предимно административният подход при разработването на концепцията", като евентуален недостатък. Официалният доклад обаче се разминава донякъде със стенограмите от изслушванията, както и с предварително изнесена пред медиите информация от членовете на комисията.

Не особено тайният фаворит

Един от първите въпроси, които изникват, е свързан с представянето на фаворита на ВМРО и очевидно на комисията Борисов. Той няма нито един минус при положение, че от стенограмата личат сериозни разминавания във вижданията му с част от комисията. В изслушването той спори дали е адекватен "научно-експертния подоход" за установяване на български произход - с други думи, дали може въз основа на исторически документи и книги да се докаже, че ако човек е роден някъде, то той има българско потекло. Този спор, който е доста съществен за документите за гражданство, които комисията издава, не е отразен в доклада. "Реално [Борисов] ще възстанови научно-историческия подход в ДАБЧ, констатиран като нарушение от Върховната административна прокуратура", коментира член на комсията, който не желае да бъде назован.

Според информация, публикувана в сайта на агенция БГНЕС, в предварителна версия на доклада на комисията Борисов е бил силно разкритикуван. "Разработената от кандидата концепция показва неориентираност относно мястото, ролята и функциите на ДАБЧ. В същото време се претендира за разширяване на правомощията й", се казва в онази версия на документа, според агенцията. В окончателната обаче, Борисов е посочен за фаворит.

Неофициално, източник на "Капитал" обясни, че тъй като всеки член от комисията е представил собствен доклад преди съгласуването с другите, възможно е въпросната версия на доклада да отразява мнението само на един от членовете. Но дори случаят да е такъв е странно, че подобна силна аргументация не е взета предвид при крайния вариант. 

Врата в полето

От доклада става ясно, че да имаш приоритети може да бъде сметнато за плюс за един кандидат, минус - за друг, а за трети изобщо да не бъде отбелязан. Например, това, че Кирил Радев е наблегнал в концепцията си на отношенията с новата миграция е счетено за едностранчиво от комисията, но това, че Борисов има специално отношение към проблемите на българската диаспора в Македония, е отбелязано за положително. Приоритетите на другите шестима кандидати не са споменати изобщо. 

Това обаче е разбираемо, като се вземе предвид, че членовете на комисията не са били поставени никакви конкретни изисквания, за които да следят при представянето на кандидатите. Поради липсата на критерии, визиите на всеки един кандидат са могли да бъдат интерпретирани като прекалено общи или твърде конкретни, в зависимост от личните предпочитания на всеки член на комисията. Това прави изслушването доста безсмислено.

Да вземем примера от миналия понеделник. Тогава на среща с представителя на българската общност в Украйна Антон Киссе, премиерът Борисов внезапно добави към професионалната характеристика на бъдещия председател на ДАБЧ ролята на хуманитарен координатор. Нито един от кандидатите на изслушването не спомена как би се справил с управлението на задачи като кризата в Украйна, а единственият кандидат, които е изявил конкретни познания по темата за българите там - Райна Манджукова - дори не бе предложена за поста. 

 

И пак скандал

Група представители на български организации в чужбина инициираха онлайн подписка в подкрепа на Кирил Радев, единствения кандидат подел публична кампания за поста. След като той отпадна от финалната тройка, подкрепящата го група изпрати писмо към медиите и институциите. Относно публичното изслушване те казват: "[То] създаде очакване в обществеността за процес, който цели прозрачност, обективност и назначаване на кандидат в зависимост от неговите качества, а не негова обвързаност с една или друга партия или частен интерес. За съжаление, тези очаквания не се оправдаха".
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  citoplast avatar :-|
  citoplast

  Нищо неочаквано! Както всичко до сега. Мними конкурси за заблуда на общественното мнение, изчакване да спадне медийната шумотевица(ако се вдигне такава) и поставяне на свои хора на вакантните длъжности! И ще продължава да е така, защото няма възмездие! Нарочно не употребявам думата справедливост, защото тя има двулично значение.

 • 2
  bloody_sword avatar :-|
  bloody_sword

  Нали уж щяха да правят "реформи" нашите мили управници ?! Няма нито един реален конкурс в България , без значение за пост на нощен пазач ли става въпрос или за мастит шеф. Съответно и не е важно дали назначените имат качества , и дали вършат работа.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  millen76 avatar :-|
  batMilen

  Ами време е за възмездие: ако новия шеф отново позволи България да се ползва като врата към ЕС за всеки бежанец или бандит, лично ще предприема действия срещу него. Не искам заради такива да ме е срам да казвам че съм Българин като излеза навън!

 • 4
  lout66 avatar :-|
  lout66

  Как се познава кой е българин .
  Българина не лъже и не краде , не се крие при трудности .
  Значи за тези близо 70 години българи не са били начело на държавата .Българи има не само в Украйна , има в Гърция ,Турция , Сърбия , Румъния и Албания а да не говорим за новите икономически имигранти които са по целият свят.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Хайде да си зададем въпроса какви са функциите на Държавната агенция за българите в чужбина и в каква степен функциите и се дублират, или пък са свързани с тези на посолствата, сиреч Бъншно Министерство?
  Как тази агенция би ми помогнала в уреждането на въпроси в България - имотни, правни, пенсионни и други. Не съм против за предоставяне на услуги срещу заплащане, но в разумни рамки и с гарантирано качество. Иначе си я караме като при "социализъма": организация на "културни" мероприятия на които може някой и да дойде. Дайте млади, инициативни, и готови да работят хора, стига политически назначения. Ако преди имаше няколко десетки хиляди сега българите в чужбина са над милион и се исисква професионализъм и активност, не синекури за поредната партия на власт.

 • 6
  kykyyy avatar :-|
  kykyyy

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Е, според мен агенцията не би трябвало да й е работата да ти помага с индивидуални имотни, правни, пенсионни и други въпроси, още по-малко срещу заплащане. За това си има адвокати. Но да, трябва да се реши какво точно ще прави ДАБЧ.

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#6] от "kykyyy":

  Елементарно: Агенцията може да има договори с адвокатски кантори с които работи и за професионализма на които гарантира. Иначе много хорица могат да станат жертва на нечистоплътна адвокатура, от която според публикациите, все още несме се отървали.

 • 8
  kykyyy avatar :-|
  kykyyy

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Само по себе си е абсурдно държавна институция да гарантира професионализма на частна фирма.

 • 9
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#8] от "kykyyy":

  Защо? Ако се прави редовно, с периодични оценки и преглед на бизнес практиката съвсем даже нормално. В САЩ това е редовна практика, така не се раздува държавната администрация, а контракторите с негативни оценки от страна на клиентите се елиминират. Иначе се налага да се работи по роднинска линия, не винаги най-доброто решение при някои проблеми. Разбира се имате право да останете на мнението си, и извинете ако съм Ви настъпил по професионалните интереси.

 • 10
  simin avatar :-|
  simin

  Не виждам как това, че „от стенограмата личат сериозни разминавания във вижданията“ на кандидата Борисов с тези на част от комисията може да е проблем, когато се има предвид, че в тази велемъдра комисия участва представител на Министерстовото на правосъдието и то не кой да е. Точно МП стои в основата на кампанията срещу ДАБЧ, която премина всякакви граници и се превърна в кампания срещу българския интерес по отношение на македонския въпрос. Аз съм доста резервиран спрямо някои абсурдни идеи на Борисов да разширява правомощия на ДАБЧ (една подобна критика беше изказана и във въпросите към него от страна на дружество „Огнище“, които комисията не благоволи да зададе), но мисля, че определено му прави чест, че се противопоставя на антибългарската политика на МП. Това не е част от някаква неориентираност, а от нормалната позиция, която следва да има един председател на подобна институция – работата сред традиционните български общности, включително и във Вардарска Македония, следва да отчита особеностите на тези общности. При това тази позиция не е в противоречие със ЗБГ, както се опитват да внушат някои, тъй като в ЗБГ е казано, че кандидатите трябва да имат възходящ българин, а не непременно документ, в който това да е написано изрично.
  Отделен въпрос е доколко „част от комисията“ е компетентна, особено по отношение на българите от чужбина, които са част от традиционните български общности. Както, за съжаление, и някои от журналистите, упражняващи се по темата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход