Закон оряза част от задълженията на НЕК да купува скъп ток

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев успя да прокара всички законодателни предложения на ГЕРБ.

Закон оряза част от задълженията на НЕК да купува скъп ток

Депутатите гласуваха промените, според които преференциите за нови ВЕИ също отпадат

9756 прочитания

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев успя да прокара всички законодателни предложения на ГЕРБ.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Законовите промени, натоварени с огромното очакване да ограничат дефицита на Националната електрическа компания (НЕК) и да сложат ред в енергийния сектор, бяха приети окончателно от парламента. След разгорещени дебати в пленарната зала, които продължиха почти цял ден, депутатите (най-вече от управляващото мнозинство) одобриха поправките в Закона за енергетиката.

Спасителен пояс

Основните моменти в новите текстове ще разтоварят НЕК от задължението да изкупува нискоефективното производство на топлофикациите и заводските централи, което ще спести на държавната компания около 100 млн. лв. годишно. Потърпевши от новата мярка ще бъдат няколко топлофикации – в Сливен, Русе и Перник, собственост на Христо Ковачки, както и няколко заводски централи на "Видахим" и "Свилоза", свързани с търговеца на електроенергия "Енерджи маркет". Опитите на някои депутати начело с Георги Недев от БДЦ, които се смятат за близки до Ковачки, да предложат текст, който да запази досегашния статут на тези дружества, се провалиха още по време на второ четене на закона в енергийната комисия преди седмица.

Друга промяна, която цели да ограничи дефицита в НЕК, е свързана с двете американски централи ТЕЦ AES "Марица-изток 1" и ТЕЦ ContourGlobal. В тази връзка от закона отпадна изискването за запазване на срока на дългосрочните договори (в случая договорите за изкупуване на енергията от тези централи), което на практика позволява на НЕК да предоговори параметрите, залегнали в тях.

Без повече преференции

Променя се и политиката по отношение на възобновяемата енергия, тъй като новите мощности над 1.5 мегавата вече няма да получават преференциална цена. Мотивите за това решение са, че към декември 2013 г. България е изпълнила целите си за ВЕИ, макар че според проекта на ЕСО за развитие на преносната мрежа до 2024 г. това не е така. Така на практика след влизането в сила на закона преференциалната цена ще получават само малките централи до 30 киловата и тези на биомаса от животински тор до 1.5 МВт. Таско Ерменков от "БСП лява България" се отказа от предложението си тази мярка да не се прилага за енергийни обекти, които вече са в процес на изграждане. Става въпрос за няколко централи на биомаса като тази на ЧЕЗ в Смолян, която е пред финализиране, но няма да получи преференциална цена, което на практика ще обезсмисли инвестицията. В това го убеди Делян Добрев от ГЕРБ, който е и председател на енергийната комисия. Според него подобен компромис може да доведе до злоупотреби и да накара потенциални инвеститори да започнат процедури за изграждане, така че въпреки всичко да се възползват от преференциалните тарифи.

В закона все пак се въвеждат и някои облекчения, като например условието възобновяемите централи до 200 киловата да предоставят данни за производството си онлайн. На практика това изискване нямаше особен смисъл, тъй като така или иначе тези данни не се отчитаха от системния оператор, но натоварваха малките производители на енергия с допълнителни разходи.

В подкрепа на индустрията

Друга важна промяна е свързана с намаляването на надбавките за зелена енергия за някои индустриални предприятия. Според новите текстове министрите на икономиката, енергетиката и финансите ще изготвят наредба, която да определи критериите за намаляване на тази тежест, както и за кои точно предприятия ще се прилага мярката.

Тази поправка предизвика разгорещени дебати между депутатите. Според Георги Кадиев от "БСП лява България" по този начин ще се субсидира индустрията, като по думите му става въпрос най-вече за "Лукойл Нефтохим" и металургичните предприятия. Мярката обаче беше защитена както от ГЕРБ, така и от Реформаторския блок. Според енергийния министър Теменужка Петкова по този начин ще се осигурят допълнителни работни места. По думите на Таско Ерменков обаче това решение ще намали стимулите за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в индустрията. "Новите индустриални предприятия в България са малко, затова смятам, че мярката е в правилна посока", подкрепи промяната Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Засилен контрол

Парламентът гласува и засилването на контрола над предприятията в енергийния сектор.

Така минималните глоби за нарушения вече ще започват от 200 хил. лв., а не от 20 хил., както беше досега. Мнозинството подкрепи и предложението на Валери Симеонов от Патриотичния фронт на проверка от Държавната финансова инспекция да подлежат всички енергийни обекти над 1 МВт. Това беше и единственото предложение, което беше прието в зала, при положение че преди това е било отхвърлено от енергийната комисия (там беше подкрепено предложението на ГЕРБ проверките да се извършват за обекти на 1.5 мегавата). Симеонов защити мярката, като посочи, че разходите за тези допълнителни проверки ще донесат много допълнителни приходи в бюджета, защото когато данъчни влязат да те проверяват, те винаги намират за какво да напишат глоба.

КЕВР вместо ДКЕВР

Друг основен момент на поправките е свързан със статута на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, от която ще отпадне думата държавна. Според новите текстове КЕВР ще се избира от парламента, а не от Министерския съвет, както беше досега. Освен това членовете на КЕВР вече ще бъдат девет, а не както досега петима. Депутатите приеха също комисията да бъде разделена на два състава за – водния и енергийния сектор, но с един председател. Срещу това решение се възпротивиха от "БСП лява България", според които това само ще затрудни работата на регулатора и на практика не променя статуквото. От тяхна страна бяха отправени и критики за това, че КЕВР няма да получи по-голяма финансова самостоятелност. Депутатите отхвърлиха предложението за създаване на обществен съвет към регулатора, но приеха да се обявява начинът на гласуване на отделните членове, за да става ясно кой конкретно е подкрепил или отхвърлил дадено решение.

Законовите промени, натоварени с огромното очакване да ограничат дефицита на Националната електрическа компания (НЕК) и да сложат ред в енергийния сектор, бяха приети окончателно от парламента. След разгорещени дебати в пленарната зала, които продължиха почти цял ден, депутатите (най-вече от управляващото мнозинство) одобриха поправките в Закона за енергетиката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  НЕК е с 2,5 млрд вътре,те щели да спестят 100 млн.И то пак не се знае,дали ще са токова.Абе как изхарчиха толкова пари,а сега всичко,което ще направят ше донесе ефект от 100 млн.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Като цяло промените са в добра посока, макар че не са достатъчни. Интересно Таско Ерменков дали е подал декларация за конфликт на интереси, и какво пише в нея. Да припомня, този много упорито убеждаваше колко е нужна Белене и колко голяма полза ще има, печалба, и др. подобни дежурни опорни точки. Ми нека сега да коментира защо и без Белене нямаме режим на тока и дори не е спрял износа.

 • 3
  oligarha avatar :-|
  oligarha

  До коментар [#2] от "today":

  Недоразумения като Ерменков, тярбва да са в затворите, поради лобистки решения, които ощетяват данъкоплатците.

 • 4
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Е, тези 2,5 млрд. са натрупани за доста време. А може и стоте млн. годишно да се окажат повече. Все пак крачка във вярна посока. Сумарно всички изброени мерки би трябвало да спестят доста повече от 100 милиона годишно.
  Аз съм голям поддръжник на ВЕИ, но трябва и нашите държавници да са в крак с реалността. Цените на всички инсталации във възобновяеми източници продължават да вървят надолу, а ефективността расте. Т.е. картинката изобщо не е каквато беше преди 7 години да кажем. Дори Германия намалява субсидиите си за ВЕИ и оставя секторът да се оправя и сам. Нали това е идеята на субсидиите - да проправят път на нови и обещаващи технологии, но до там.

 • 5
  hk avatar :-|
  the next K

  Това в само на първо четене, да видим какво ще излезе накрая....

 • 6
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  таско, таско.... ти трябва да си някъде на-тясно..

 • 7
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Ми старите ВЕИ с к'ви цени ще са. "Нема ги барате", а?

 • 8
  jbl17379443 avatar :-|
  jbl17379443

  А Топлофикация София? Няма ли да изгърми? Нали и тя е с нискоефективно енерго производство. Или за нея има вратичка?!?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  tonyz avatar :-|
  tonyz

  До коментар [#5] от "the next K":

  Не, това беше на второ четене и окончателно.
  Мен ме притеснява че КЕВР като стане независима от правителството, да не стане зависима от ЕРПтата.

 • 10
  petar__ avatar :-|
  petar__

  да, повечето решения звучат разумно... дано лобистките интереси да бъдат укротени между 1 и 2-ро четене...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход