Повече избор на хоризонта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Повече избор на хоризонта

Повече избор на хоризонта

Промените в енергетиката, освен че трябва да спасят НЕК, трябва да дадат и повече свобода на потребителите

8630 прочитания

Някъде в полите на Витоша живее един щастлив човек. Поне така биха го определили повечето потребители на услугите на ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго-про". Той може да си купува електроенергия откъдето си поиска и най-вероятно на цена, която е значително по-ниска от тези на съседите му.

Този потребител наистина е уникален. Той е единственото физическо лице, което се е регистрирало на свободния пазар като консуматор на електроенергия. Всички останали битови потребители могат да се снабдяват само от регионалните си доставчици и нямат възможността като над пет хиляди фирми свободно да договарят доставките си на електроенергия от различни търговци.

Правителството обаче прави заявка това да се промени от 1 януари 2016 г. И изявлението изглежда по-скоро сериозно, тъй като в освобождаването на електроенергийния пазар от държавна регулация архитектите на днешните промени в енергетиката виждат едно от лекарствата за оправяне на проблемите й. Освен повече възможности за потребителите отварянето на пазара ще създаде и съвсем нов механизъм за търговия на електроенергия, който всъщност е голямо предизвикателство. Представители на едно от ЕРП-тата в България дори се притесняват, че може да се създаде хаос, много по-голям от този в началото на 2013 г.

Как можете да излезете от ЕРП-тата

Свободата обаче няма да дойде толкова лесно, нито пък ще доведе бързо до очаквания потребителски рай. За да могат енергийните консуматори да сменят доставчиците си на ток, така както могат да сменят мобилните и интернет операторите си, ще мине доста време. В момента процедурата е изключително тромава и има много технически пречки (на теория всеки може да смени доставчика си още от 2007 г. насам).

Механизмът изглежда прост. Потребителят подава заявление (най-често това прави неговият търговец), че иска да излезе на свободния пазар. От ЕРП-то са длъжни да направят проверка дали има възможност електромерът на съответния заявител да предава данни. При фирмите (или редките случай на физически лица като примера в началото), които имат инсталирана мощност от над 100 кВт, подобни уреди са задължителни. Битовите абонати трябва да имат електромери с дистанционно отчитане - такива имат общо около 200 хил. абонати на територията на ЕВН, около 70 хил. на тази на "Енерго-про" и значително по-малко при ЧЕЗ. След това се подава второ заявление за сключване на договор с координатор на балансираща група. Той най-често е търговец, така че вторият документ е по-скоро формалност. Досега много малко клиенти искат да минат през тази процедура, тъй като потребяват много малки количества енергия и икономическата им изгода е много малка.

Според Пламен Стефанов, управител на "Енерго-про Енергийни услуги", процедурата трябва да се опрости още повече, за да може смяната да става лесно и безболезнено. Поради тази причина други енергийни търговци коментират, че не очакват наплив на битови клиенти на свободни пазар след пълното му отваряне. Това задържа и навлизането на нови играчи, които наистина биха разбъркали картите на пазара на електроенергия.

Един такъв например е "Теленор", които има стратегически интерес в този бизнес, но засега подхожда доста плахо. Миналата година неговото поделение "Глобъл нет солюшънс" подписа споразумение с енергийния търговец "Фрея трейдинг" за съвместна дейност, но засега това е по-скоро опипване на почвата. До момента, в който електроенергия ще може да се купува от смартфона, има поне две-три години.

Въпреки това, вече има сериозни размествания на пазара. Например енергиен търговец, собственост на едно от ЕРП-тата, коментира, че 25% от клиентите му са извън традиционната му географска територия.

Колко ще струва, това е въпросът

Естествено най-важният въпрос е колко ще струва свободата. Изчислението е много трудно да се направи, тъй като по неофициалните признания на управляващите засега е ясна по-скоро философията на промените, но не и детайлите.  От електроснабдителните дружества отказват да се ангажират с точни прогнози. "Засега нямаме свободно договаряне на цените за покупката на електроенергия, не е ясно какви продукти ще се появят на пазара, така че засега не могат да се правят прогнози", коментира Калина Трифонова, член на управителния съвет на "ЕВН България". В момента снабдителните дружества са принудени да купуват електроенергията, която доставят на бита, само от НЕК по определени от ДКЕВР цени. В резултат на този пазарен модел в момента фирмите с възможност да се договарят за доставките си с търговци, които купуват от различни производители, плащат средно с около 25% по-малко за потребената от тях електроенергия.

Затова на пръв поглед е странно, че прогнозите на повечето експерти са за повишаване на цените. "Цената на електроенергията за битовите потребители ще се увеличи, защото в момента тя е субсидирана", смята Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия и представител на "Алпик енергия България". "Това увеличение обаче не е свързано с либерализацията на пазара", допълва той. В момента битовите потребители плащат около 11 стотинки за всеки потребен киловатчас електроенергия, докато електроснабдителните предприятия го купуват от НЕК за 12.3 стотинки. Технически това се получава заради силно занижените цени на нощната електроенергия (потребителите трябва да ползват едва 10% електроенергия през нощта, за да не са на загуба доставчиците им), но реалната причина е, че през този трик ДКЕВР облекчаваше домакинствата, докато загубите се покриваха от бизнеса.

От Института за енергиен мениджмънт вече изчислиха, че ако при отварянето на пазара от следващата година няма и съществена промяна на самият пазарен модел, това ще доведе до скок на цените за бита с 10.5%.

В същото време в сега действащия модел има още един трик (или фрапантна грешка) от страна на ДКЕВР. В електроенергията, която НЕК продава на ЕРП-тата, са включени близо 50 лв. на всеки мегаватчас за изкупуване на енергия на производители с преференциални условия (ВЕИ, топлофикационни и заводски централи, ТЕЦ AES "Марица-изток 1" и "ContourGlobal Марица-изток 3"). В същото време потребителите на свободния пазар плащат т.нар. такса "задължение към обществото", с която те трябва солидарно да поемат тежестите от преференциалните цени. Те обаче заплащат едва 18.93 лв. за всеки потребен мегаватчас електроенергия, т.е. почти три пъти по-малка. Тази разлика се получи от това, че ДКЕВР изкуствено занижи цените на ВЕИ и AES "Марица-изток 1" и "ContourGlobal Марица-изток 3" в средата на 2014 г. НЕК и консуматорите, които получават енергията си от него, обаче трябваше да плащат реалната цена.

Според търговец на електроенергия, който не пожела да бъде цитиран, реалната стойност на добавката е 50-70 лв. на мегаватчас, а според собствени изчисления на "Капитал", като се имат предвид сега прокарваните промени (виж на стр. 12), таксата трябва да е 42 лв. Така че при отварянето на пазара, когато всички потребители ще бъдат изправени пред едни и същи условия, може да се получи парадоксът, че сметките на бита няма да се променят, но сериозно да нараснат за бизнеса, който в момента се ползва от по-благоприятните обстоятелства.

Това вече създава напрежение в индустриалните потребители. В Закона за енергетиката бяха прокарани промени, които дават възможност да се въведе таван за плащане на таксата "задължение към обществото" за енергоемките компании, но спестените от тях пари ще трябва да се преразпределят сред другите консуматори.

Дайте ни ток

Най-сериозната пречка обаче ще бъде липсата на истински пазар в България. Дори и законодателно да се премахнат ограниченията пред търговията, напасването на механизмите на пазара отнема много време. Въпреки че производителите търгуват отдавна, продуктите, които предлагат, не са много адекватни на пазарното търсене. Например АЕЦ "Козлодуй" продава електроенергията си на една съща цена през деня и нощта, въпреки че търсенето е съвсем различно. Вечер НЕК, която е принудена да купува този ток, трябва да го помпа в своите язовири, от което търпи сериозни загуби. Затова според Пламен Стефанов (а и другите експерти и енергийни търговци), за да се случи либерализацията на пазара на електроенергия, са нужни основно две неща: изцяло освобождаване на цените на производителите и преструктуриране на модела за задължения към обществото.

При добре работещи пазарни механизми цената на електроенергията на едро в България дори може да падне малко. След като производителите няма да бъдат принудени да продават на изкуствени ниски цени на бита, техните приходи ще скочат сериозно. В момента, за да може АЕЦ "Козлодуй" да продава електроенергията си 40 лв. за мегаватчас на регулирания пазар (като по този начин се компенсира НЕК за задължението му да купува от други по-скъпи източници), ядрената централа се стреми да продава на другите си консуматори на завишени цени. При засилена конкуренция може да се промени.

Друга сериозна промяна може да дойде от развързването на дългосрочните договори на ТЕЦ AES "Марица-изток 1" и "ContourGlobal Марица-изток 3". Идеята, която в момента се обсъжда между тях и правителството, е не само да се намалят цените им, но и те да могат да работя на свободния пазар. Ако това се случи, "свободната" енергия в България ще скочи значително и ще окаже натиск върху цените у нас. Една от идеите за тази промяна е изискването централите да продават на пазара, а държавата да компенсира само горницата до гарантираните им по договор цени. Тъй като централите ще задържат печалбите, които реализират, ако продават над пазарната цена, те ще имат сериозен стимул да търсят сами своите клиенти. По тази схема могат да работят и всички останали производители на преференциални договори като топлофикации и някои ВЕИ. Това, освен че ще създаде повече пазарни взаимоотношение, ще освободи НЕК от задължението да изкупува тази електроенергия. За да се случи това обаче, има нужда от енергийна борса, на която да се формират прозрачни цени. За нея обаче се говори от петнадесет години, но засега няма изгледи тя скоро да започне да работи. 

А кога реално

Процесът трябва да се задвижи максимално бързо, за да има време да се изпипат повече подробности. Представител на едно енергоразпределително дружество смята, че голяма част от проблемите в енергетиката се създават, тъй като предлаганите решения са прибързани и необмислени. Например през миналата година ДКЕВР оряза значително цените на електроенергията, без да изчака съответните законодателни промени или пък предоговарянето на споразуменията на AES и "ContourGlobal и в резултат на това постави пред колапс НЕК, която нямаше пари да плаща за електроенергията, която закупува. В момента има много техническа работа, която тепърва трябва да бъде извършвана. Ако се премахне регулацията на цените от 2016 г., преди това трябва да има достатъчно време за симулация и разиграване на различни варианти.

Засега поне е важно, че има желание да се разбута закостенялата структура на енергийната система в България и да се намали държавното участие в нея - основната причина за неефективност и милиардни инвестиционни грешки. А надеждата на ЕРП-тата е, че ще станат нормално мразени компании, както другите доставчици на комунални услуги.

Някъде в полите на Витоша живее един щастлив човек. Поне така биха го определили повечето потребители на услугите на ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго-про". Той може да си купува електроенергия откъдето си поиска и най-вероятно на цена, която е значително по-ниска от тези на съседите му.

Този потребител наистина е уникален. Той е единственото физическо лице, което се е регистрирало на свободния пазар като консуматор на електроенергия. Всички останали битови потребители могат да се снабдяват само от регионалните си доставчици и нямат възможността като над пет хиляди фирми свободно да договарят доставките си на електроенергия от различни търговци.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  В момента АЕЦ продава 1 мегават за 40 лв. а Уестингхаус прогнозира цената на новия 7-ми блок да е по 75$., т.е по 3. Найс а?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  ferdy avatar :-|
  Malinka Nikolova

  При това в цената на Уестингхаус не се включват оперативни разходи и разходите за гориво.

 • 3
  jivko1 avatar :-|
  jivko1

  И каква ще е според вас разликата в цените - 0,001ст или по-малко. Ще си направят картел още първия месец, ще сключват дългосрочни, обвързващи с хиляда условия договори и ще искат луди пари да се прехвърляш от единия в другия доставчик. Справка GSM операторите. Въобще не се радвайте.

 • 4
  eoz35356083 avatar :-|
  Gligani

  До коментар [#1] от "ivailoa":

  За демократичната диверсификация на енергийни източници цена няма

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Жиците са едни и същи/съмнява ме някой да вземе да дублира съществуващите/. Обаче разстоянията до ел. централите са различни - т.е. загубите. Ако всеки потребител си плаща всичките разходи до съответната централа - сигурен съм няма да има чак толкова много печеливши, а най-вече губещи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.