Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 27 фев 2015, 17:25, 8207 прочитания

Повече избор на хоризонта

Промените в енергетиката, освен че трябва да спасят НЕК, трябва да дадат и повече свобода на потребителите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Промените в енергетиката

Зануляването на НЕК

Финансите на компанията ще се оправят и без нужда от драстичен скок на цената на електроенергията

Идва новият ток

В енергетиката започват мащабни промени, които могат да решат проблемите, без да се увеличават ценитеНякъде в полите на Витоша живее един щастлив човек. Поне така биха го определили повечето потребители на услугите на ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго-про". Той може да си купува електроенергия откъдето си поиска и най-вероятно на цена, която е значително по-ниска от тези на съседите му.

Този потребител наистина е уникален. Той е единственото физическо лице, което се е регистрирало на свободния пазар като консуматор на електроенергия. Всички останали битови потребители могат да се снабдяват само от регионалните си доставчици и нямат възможността като над пет хиляди фирми свободно да договарят доставките си на електроенергия от различни търговци.


Правителството обаче прави заявка това да се промени от 1 януари 2016 г. И изявлението изглежда по-скоро сериозно, тъй като в освобождаването на електроенергийния пазар от държавна регулация архитектите на днешните промени в енергетиката виждат едно от лекарствата за оправяне на проблемите й. Освен повече възможности за потребителите отварянето на пазара ще създаде и съвсем нов механизъм за търговия на електроенергия, който всъщност е голямо предизвикателство. Представители на едно от ЕРП-тата в България дори се притесняват, че може да се създаде хаос, много по-голям от този в началото на 2013 г.

Как можете да излезете от ЕРП-тата

Свободата обаче няма да дойде толкова лесно, нито пък ще доведе бързо до очаквания потребителски рай. За да могат енергийните консуматори да сменят доставчиците си на ток, така както могат да сменят мобилните и интернет операторите си, ще мине доста време. В момента процедурата е изключително тромава и има много технически пречки (на теория всеки може да смени доставчика си още от 2007 г. насам).Механизмът изглежда прост. Потребителят подава заявление (най-често това прави неговият търговец), че иска да излезе на свободния пазар. От ЕРП-то са длъжни да направят проверка дали има възможност електромерът на съответния заявител да предава данни. При фирмите (или редките случай на физически лица като примера в началото), които имат инсталирана мощност от над 100 кВт, подобни уреди са задължителни. Битовите абонати трябва да имат електромери с дистанционно отчитане - такива имат общо около 200 хил. абонати на територията на ЕВН, около 70 хил. на тази на "Енерго-про" и значително по-малко при ЧЕЗ. След това се подава второ заявление за сключване на договор с координатор на балансираща група. Той най-често е търговец, така че вторият документ е по-скоро формалност. Досега много малко клиенти искат да минат през тази процедура, тъй като потребяват много малки количества енергия и икономическата им изгода е много малка.

Според Пламен Стефанов, управител на "Енерго-про Енергийни услуги", процедурата трябва да се опрости още повече, за да може смяната да става лесно и безболезнено. Поради тази причина други енергийни търговци коментират, че не очакват наплив на битови клиенти на свободни пазар след пълното му отваряне. Това задържа и навлизането на нови играчи, които наистина биха разбъркали картите на пазара на електроенергия.

Един такъв например е "Теленор", които има стратегически интерес в този бизнес, но засега подхожда доста плахо. Миналата година неговото поделение "Глобъл нет солюшънс" подписа споразумение с енергийния търговец "Фрея трейдинг" за съвместна дейност, но засега това е по-скоро опипване на почвата. До момента, в който електроенергия ще може да се купува от смартфона, има поне две-три години.

Въпреки това, вече има сериозни размествания на пазара. Например енергиен търговец, собственост на едно от ЕРП-тата, коментира, че 25% от клиентите му са извън традиционната му географска територия.

Колко ще струва, това е въпросът

Естествено най-важният въпрос е колко ще струва свободата. Изчислението е много трудно да се направи, тъй като по неофициалните признания на управляващите засега е ясна по-скоро философията на промените, но не и детайлите.  От електроснабдителните дружества отказват да се ангажират с точни прогнози. "Засега нямаме свободно договаряне на цените за покупката на електроенергия, не е ясно какви продукти ще се появят на пазара, така че засега не могат да се правят прогнози", коментира Калина Трифонова, член на управителния съвет на "ЕВН България". В момента снабдителните дружества са принудени да купуват електроенергията, която доставят на бита, само от НЕК по определени от ДКЕВР цени. В резултат на този пазарен модел в момента фирмите с възможност да се договарят за доставките си с търговци, които купуват от различни производители, плащат средно с около 25% по-малко за потребената от тях електроенергия.

Затова на пръв поглед е странно, че прогнозите на повечето експерти са за повишаване на цените. "Цената на електроенергията за битовите потребители ще се увеличи, защото в момента тя е субсидирана", смята Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия и представител на "Алпик енергия България". "Това увеличение обаче не е свързано с либерализацията на пазара", допълва той. В момента битовите потребители плащат около 11 стотинки за всеки потребен киловатчас електроенергия, докато електроснабдителните предприятия го купуват от НЕК за 12.3 стотинки. Технически това се получава заради силно занижените цени на нощната електроенергия (потребителите трябва да ползват едва 10% електроенергия през нощта, за да не са на загуба доставчиците им), но реалната причина е, че през този трик ДКЕВР облекчаваше домакинствата, докато загубите се покриваха от бизнеса.

От Института за енергиен мениджмънт вече изчислиха, че ако при отварянето на пазара от следващата година няма и съществена промяна на самият пазарен модел, това ще доведе до скок на цените за бита с 10.5%.

В същото време в сега действащия модел има още един трик (или фрапантна грешка) от страна на ДКЕВР. В електроенергията, която НЕК продава на ЕРП-тата, са включени близо 50 лв. на всеки мегаватчас за изкупуване на енергия на производители с преференциални условия (ВЕИ, топлофикационни и заводски централи, ТЕЦ AES "Марица-изток 1" и "ContourGlobal Марица-изток 3"). В същото време потребителите на свободния пазар плащат т.нар. такса "задължение към обществото", с която те трябва солидарно да поемат тежестите от преференциалните цени. Те обаче заплащат едва 18.93 лв. за всеки потребен мегаватчас електроенергия, т.е. почти три пъти по-малка. Тази разлика се получи от това, че ДКЕВР изкуствено занижи цените на ВЕИ и AES "Марица-изток 1" и "ContourGlobal Марица-изток 3" в средата на 2014 г. НЕК и консуматорите, които получават енергията си от него, обаче трябваше да плащат реалната цена.

Според търговец на електроенергия, който не пожела да бъде цитиран, реалната стойност на добавката е 50-70 лв. на мегаватчас, а според собствени изчисления на "Капитал", като се имат предвид сега прокарваните промени (виж на стр. 12), таксата трябва да е 42 лв. Така че при отварянето на пазара, когато всички потребители ще бъдат изправени пред едни и същи условия, може да се получи парадоксът, че сметките на бита няма да се променят, но сериозно да нараснат за бизнеса, който в момента се ползва от по-благоприятните обстоятелства.

Това вече създава напрежение в индустриалните потребители. В Закона за енергетиката бяха прокарани промени, които дават възможност да се въведе таван за плащане на таксата "задължение към обществото" за енергоемките компании, но спестените от тях пари ще трябва да се преразпределят сред другите консуматори.


Дайте ни ток

Най-сериозната пречка обаче ще бъде липсата на истински пазар в България. Дори и законодателно да се премахнат ограниченията пред търговията, напасването на механизмите на пазара отнема много време. Въпреки че производителите търгуват отдавна, продуктите, които предлагат, не са много адекватни на пазарното търсене. Например АЕЦ "Козлодуй" продава електроенергията си на една съща цена през деня и нощта, въпреки че търсенето е съвсем различно. Вечер НЕК, която е принудена да купува този ток, трябва да го помпа в своите язовири, от което търпи сериозни загуби. Затова според Пламен Стефанов (а и другите експерти и енергийни търговци), за да се случи либерализацията на пазара на електроенергия, са нужни основно две неща: изцяло освобождаване на цените на производителите и преструктуриране на модела за задължения към обществото.

При добре работещи пазарни механизми цената на електроенергията на едро в България дори може да падне малко. След като производителите няма да бъдат принудени да продават на изкуствени ниски цени на бита, техните приходи ще скочат сериозно. В момента, за да може АЕЦ "Козлодуй" да продава електроенергията си 40 лв. за мегаватчас на регулирания пазар (като по този начин се компенсира НЕК за задължението му да купува от други по-скъпи източници), ядрената централа се стреми да продава на другите си консуматори на завишени цени. При засилена конкуренция може да се промени.

Друга сериозна промяна може да дойде от развързването на дългосрочните договори на ТЕЦ AES "Марица-изток 1" и "ContourGlobal Марица-изток 3". Идеята, която в момента се обсъжда между тях и правителството, е не само да се намалят цените им, но и те да могат да работя на свободния пазар. Ако това се случи, "свободната" енергия в България ще скочи значително и ще окаже натиск върху цените у нас. Една от идеите за тази промяна е изискването централите да продават на пазара, а държавата да компенсира само горницата до гарантираните им по договор цени. Тъй като централите ще задържат печалбите, които реализират, ако продават над пазарната цена, те ще имат сериозен стимул да търсят сами своите клиенти. По тази схема могат да работят и всички останали производители на преференциални договори като топлофикации и някои ВЕИ. Това, освен че ще създаде повече пазарни взаимоотношение, ще освободи НЕК от задължението да изкупува тази електроенергия. За да се случи това обаче, има нужда от енергийна борса, на която да се формират прозрачни цени. За нея обаче се говори от петнадесет години, но засега няма изгледи тя скоро да започне да работи. 

А кога реално

Процесът трябва да се задвижи максимално бързо, за да има време да се изпипат повече подробности. Представител на едно енергоразпределително дружество смята, че голяма част от проблемите в енергетиката се създават, тъй като предлаганите решения са прибързани и необмислени. Например през миналата година ДКЕВР оряза значително цените на електроенергията, без да изчака съответните законодателни промени или пък предоговарянето на споразуменията на AES и "ContourGlobal и в резултат на това постави пред колапс НЕК, която нямаше пари да плаща за електроенергията, която закупува. В момента има много техническа работа, която тепърва трябва да бъде извършвана. Ако се премахне регулацията на цените от 2016 г., преди това трябва да има достатъчно време за симулация и разиграване на различни варианти.

Засега поне е важно, че има желание да се разбута закостенялата структура на енергийната система в България и да се намали държавното участие в нея - основната причина за неефективност и милиардни инвестиционни грешки. А надеждата на ЕРП-тата е, че ще станат нормално мразени компании, както другите доставчици на комунални услуги.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България 1 Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България

SpaceX успешно изпрати хора в Космоса, улични сблъсъци на протестиращи с полицаи в различни градове в САЩ

31 май 2020, 1840 прочитания

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра 3 Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра

Все още не е ясно откъде и кога ще дойде финансирането - 11 млн. лв., за целия участък от бул. "България" до ул. "Луи Айер"

31 май 2020, 2952 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Идва новият ток

В енергетиката започват мащабни промени, които могат да решат проблемите, без да се увеличават цените

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Ако това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10