Идва новият ток

В енергетиката започват мащабни промени, които могат да решат проблемите, без да се увеличават цените

В следващите шест месеца на електроенергийния пазар би трябвало да настъпят промени, които не са се случвали в последното десетилетие - почти пълно премахване на държавния контрол върху цените, свободна конкуренция между производителите, спиране на новите и ограничаване на старите субсидии, повече помощи за енергийно бедните домакинства, премахване на практиката държавата (т.е. данъкоплатците) да абсорбират неефективностите в системата и свобода за потребителите да избират кой точно да им продава електроенергията. Въпреки че отникъде няма да чуете толкова амбициозна програма - по-често в новините влизат подивели електромери или рязането на тръбите на парното, точно това би трябвало да се случи до края на годината.

Толкова обсъжданото в момента спасяване на Националната електрическа компания - премахването на загубите на държавната компания, предизвикани от регулаторното изискване тя да продава електроенергия на по-ниски цени, отколкото я купува, всъщност е само предпоставка за по-сериозни изменения на пазара. С изчистването на НЕК тя ще престане да трупа квазибюджетни дефицити, т.е. задължения, които се прехвърлят към БЕХ, в резултат на което държавата не получава дивиденти от собствеността си в енергетиката, а натрупаните дългове (няколко милиарда) в крайна сметка пак биха били платени от данъкоплатците. Освен това компанията ще се лиши от функцията й на доставчик за всички битови потребители, от което тя трупа загуби. В момента 60% от електроенергията в страната се продава по цени, определени от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Но от началото на следващата година този контрол ще изчезне - производителите ще могат да продават свободно на потребителите, а НЕК ще  има шанса да се превърне в нормално търговско предприятие, с доста атрактивни активи, които ще могат да изплатят част от натрупаните задължения.

В резултат на това от следващата година вече всички потребители би трябвало да имат техническа възможност да сменят доставчика си. Първоначално от това ще могат да се възползват малко хора заради тромавите процедури, а нуждата от допълнителни разходи, при условие че алтернативните търговци едва ли ще могат да доставят много по-евтин ток, едва ли ще е стимул за семействата. В по-дългосрочен план обаче възможността да зарежеш ЧЕЗ за сметка на "Енерго-про" (или обратното), навлизането на нови големи играчи като телекомуникационните компании ще направи със сигурност доставчиците много по-приятни за клиентите им.

Всичко това звучи много добре. Но, както винаги, има едно "но". Всяка реформа в България обикновено води до орязване на разходи, но не и до подобрение на реформираната услуга или система (питайте учителите). Засега от правителството чувате именно това - свиване на дефицити, но малко идеи какво реално ще се случи с потребителите след шест месеца. В същото време към либерализацията има и съмнение в енергийните среди, които се притесняват, че процесът може да доведе до хаос, много по-голям от този през февруари 2013 г.

Промените имат и цена. На първо време ще трябва да се "занулят" дълговете на НЕК. Вероятно за това ще са необходими близо 2 млрд. лв., като най-късно до средата на годината държавата ще трябва да поеме ангажимент за поне 600 млн. лв. Въвеждането на по-пазарни правила ще постави доста производители на студено, което ще означава загубени работни места - само в два от заплашените от затваряне заводски ТЕЦ работят 830 души, но такива ще има и в транспортни и инженерингови фирми. Ако процесът по окончателно отваряне на пазара не се проведе добре, може да се очаква сериозно повишение на цените за домакинствата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • -11
  • +113

  "На първо време ще трябва да се "занулят" дълговете на НЕК. Вероятно за това ще са необходими близо 2 млрд. лв., като най-късно до средата на годината държавата ще трябва да поеме ангажимент за поне 600 млн. лв. "

  Тия 600 млн да ги дадат лично от ръководството на БСП, нали се биеха в гърдите как били намерили резерви да намалят цената на тока, което се оказа просто забавяне на плащанията, пък следващите управляващи да му мислят и да представят сметката на народа.
  И за такива неща трябва да има съд!!!

 • 2
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Да не би да закриват НЕК и продават почивните им бази?

 • 3
  gue12391373 avatar :-|
  gue12391373

  Поздравления за екипа на Капитал! Истински и достоверен коментар на новостите в българската енергетика. Май тръгваме по правилния път, дано го извървим бързичко, а не пълзейки колебливо.

 • 4
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Не че нещо но... НЕК затъва заради "Мариците"(Костов), ВЕИтата, строени 2007-2011 година(при ГЕРБ), Топлофикациите(Ковачки) и напоследък Биоцентралите.

  ...Разбира се, това не пречи много БСП-ари да имат централки, построени именно по времето на ГЕРБ.

 • 5
  boboran51 avatar :-|
  Bobi Krastev

  В същото време към либерализацията има и съмнение в енергийните среди, които се притесняват, че процесът може да доведе до хаос, много по-голям от този през февруари 2013 г.
  А това в момента не е ли един регулиран хаос

 • 6
  troll123 avatar :-|
  .!.

  До коментар [#4] от "kokoto2":

  Не че нещо, ама Цанков камък и Белене?

 • 7
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  До коментар [#4] от "kokoto2":

  И не че нещо, но закона за ВЕИ-тата бяха гласувани от тройната ламя....

  Преди ГЕРБ да ореже новите ВЕИ-та, се включиха нови няколко мегаватови проекти.

  Всичко дойде от субсидираните ВЕИ-та, гласувани от тройката! Никъде в Европа няма такива субсидии...

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Пак за 600 млн лв от дълга, които трябва да се харижат на едни офшорки Предишно правителство с НЕжелание и в последните си дни искаше да прати на Брюксел въпросните договори за изкупуване с Марица 1 и 3, които да бъдат корегирани надолу като НЕдопустима държавна помощ.
  Какво се случва сега? Намаляванев цените, но удължаване срока на задължителното АНТИПАЗАРНО изкупуване на тока на Марица 1 и 3!
  И още по-наглото-държавата ще им плати 600 млн просрочени задължения с ИЗТИЧАЩА ДАВНОСТ!След 5-тата година офшоркаджиите да си търсят парите от Арменския поп! Но не, държавата ще вземе специално дългове, за да им плати. ДВОЙНО по-евтино ще излезе да налее пари в мини Марица Изток-300 млн ще стигнат. Увеличавне на капитала е чдесна възможност! Желание няма всред правителството да защити интереса на потребителите-а той е -честните офшорни частници час по-скоро да си продавт енергията на СВОБОДЕН ПАЗАР. Ако има изкупуване, то да е на по-ниски цени, БЕЗ да се удължават договорите за задължително изкупуване. Частникът си калкулира освен 10% печалба и лихви от 7-12% на година. Държавата се кани да взима заеми при 2% лихви!!

 • 9
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Либерализацията на енергийния пазар е факт. Досега беше само за фирмите. Аз от година вече плащам ток на свободния пазар и имам с 30 % по - ниска крайна цена. Беше игра на нерви докато EVN се съгласят, но накрая нямаха какво друго да направят и кандисаха :-)
  Сега идва времето и на частните абонати.
  Да са живи и здрави регулаторните органи на ЕС.

 • 10
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  За друга държава ли говорим или за България, че нещо много фантастично ми се видя написаното в статията?!...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход