Предложение за ранно пенсиониране от БСП беше отхвърлено с едва два гласа

Предложението на БСП включваше възможност за пенсиониране 2 години по-рано от определените в закона
Предложението на БСП включваше възможност за пенсиониране 2 години по-рано от определените в закона    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Предложението на БСП включваше възможност за пенсиониране 2 години по-рано от определените в закона
Предложението на БСП включваше възможност за пенсиониране 2 години по-рано от определените в закона    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Депутатите за малко не спряха пенсионната реформа на фона на дефицит в НОИ и демографска криза.

Само два гласа не достигнаха в сряда за приемането на предложените от БСП промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които щяха да дадат възможност за ранно пенсиониране срещу по-ниска пенсия и да замразят възрастта и стажа за пенсиониране. 

Така на косъм се размина одобряването на мерки, които са точно обратните на готвената в момента пенсионна реформа и които на практика щяха да я блокират. Напрегнати преговори между правителството, социалните партньори, частните пенсионни фондове и политици вървят от няколко месеца по наложителната реформа на пенсионната система, като до 31 март се очаква и крайното решение за нов пенсионен модел с дългосрочна перспектива. За да бъде перспективата наистина дългосрочна обаче,  замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране не е опция предвид големия дефицит в НОИ (около 5 млрд. лв. във фонд "Пенсии") и демографската ситуация в страната.Освен всичко друго мерките на БСП щяха да струват и допълнителни милиони на бюджета в момент, в който страната е в достатъчно трудна ситуация по отношение на поемането на още задължения. 

На косъм

На първо четене поправката в Кодекса за социалното осигуряване беше приета с 94 гласа "за", 76 "против" и 15 "въздържал се". Гласували със "за" бяха депутатите от БСП, ДПС, Патриотичния фронт, Български демократичен център и "Атака", АБВ гласува с "въздържал се", а ГЕРБ и Реформаторският блок - с "против" и "въздържал се". ГЕРБ поиска прегласуване, след което законът беше отхвърлен с 93 гласа "за", 82 "против" и 12 "въздържал се".

Мотивите

Искането на БСП беше пенсионирането да бъде възможно с до 24 месеца по-рано от определените в закона възраст и трудов стаж. Предложението им беше пенсията в тези случаи да се намалява с по 0.4% за всеки недостигащ месец, което би струвало около 80 млн. лева на пенсионната система за годината. По данни на НОИ около 34 хиляди души не могат да се пенсионират, защото нямат необходимия стаж и трябва да изчакат да навършат 65 г., за да започнат да получават пенсия. В мотивите към предложението е записано, че по данни на Евростат за 2013 г. повече от половин милион българи между 55 и 64 г. са били икономически неактивни през годината и трудно могат да си намерят работа. Вносителите на законопроекта още посочват, че в България средната продължителност на живота е с около 7 г. по-ниска в сравнение със средното равнище в ЕС.

Според ГЕРБ предложението на БСП за ранно пенсиониране е "отстъпление от ангажиментите ни да ограничим ранното пенсиониране". От партията се обосноваха, че ако влезе в сила проектът, ще са нужни допълнителни 120 млн. лв. в бюджета на НОИ, а АБВ декларираха, че няма да подкрепят промени на парче в пенсионната система. Според Радан Кънев от РБ пък има три алтернативи по темата за социалното осигуряване. Първата е "парламентът да се хлъзне по пътя на популизма, а резултатите са ниски пенсии, огромен дефицит в НОИ и в републиканския бюджет. Втората възможност е да се работи за национално съгласие за пенсионния модел, в каквато посока били и усилията на вицепремиера Калфин. Третата алтернатива според Кънев е да се върви по пътя на най-малкото съпротивление, да се увеличава приносът на бюджета в пенсионната система чрез по-високи данъци.