Депутатите гласуваха за повече контрол върху тръбата на "Лукойл"

Парламентът прие на първо четене да се поставят измервателни уреди на всяко разклонение по тръбопровода между рафинерията и данъчните складове

Според "Лукойл" допълнителните изисквания за измервателни уреди са икономически необосновани
Според "Лукойл" допълнителните изисквания за измервателни уреди са икономически необосновани    ©  Tsvetelina Belutova
Според "Лукойл" допълнителните изисквания за измервателни уреди са икономически необосновани
Според "Лукойл" допълнителните изисквания за измервателни уреди са икономически необосновани    ©  Tsvetelina Belutova

Монтирането на измервателни уреди на всички разклонения по тръбопровода на "Лукойл" е една крачка по-близо. Почти единодушно – със 142 гласа "за" и един "въздържал се" от БСП, депутатите приеха на първо четене допълнение към Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от Реформаторския блок. Те предвиждат поставянето на измервателни уреди на местата за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от нефтопровода или продуктопровода към и от местата за производство и складиране. Измерватели ще се монтират и в случаите, когато данъчният склад е разположен на територията на повече от едно митническо учреждение.

Промяната е насочена към "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". Единствено тези дружества управляват тръбопровод, който свързва рафинерията и акцизните складове, както и данъчен склад, разположен на територията на повече от едно митническо учреждение. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е най-големият поддръжник на поставянето на измервателите. По неговите думи в момента на митническите служители се налага физически да стоят на изхода на "Лукойл Нефтохим" и свързаните данъчни складове, за да се гарантира, че всички горива, които влизат, са с реални количества.

Нотификацията от ЕК

В предложеното от Реформаторския блок допълнение не се предвижда одобрение на уредите от страна на Европейската комисия. Когато в края на 2014 г. управляващото мнозинство прие големия пакет от мерки за допълнителен контрол върху акцизните стоки (цигари, горива, алкохол), беше записано, че Министерството на финансите трябва изпрати нотификация до Брюксел. По време на вчерашното обсъждане на промените стана ясно, че такава все още не е пратена. Това означава, че ако между първо и второ четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове не бъде записано такова изискване, по тръбопровода на "Лукойл" ще бъдат монтирани уреди на всяка точка, преди това да се е случило при останалите данъчни складове. В закона е заложен срок от 6 месеца за получаване на одобрението и още толкова за привеждане в съответствие със закона.

Това, че засега няма заложено изискване за нотификация, не означава, че такова няма да бъде разписано между първо и второ четене. Така се случи и с промените, приети в края на 2014 г. "Текстът, който предлагам, е съгласуван с Агенция "Митници". Ако някоя парламентарна група би искала да измени част от текстовете, ще се съгласим между първо и второ четене", каза депутатът от РБ Мартин Димитров по време на обсъждането. Според него мерките за контрол трябва да бъдат възстановени в пълния им мащаб, както бяха въведени в началото на 2013 г. "Трябва да има засилен контрол върху производството на акцизни стоки. Това ще позволи намаляване на бюджетния дефицит и външния дълг", допълни Димитров.

Ефектът върху "Лукойл"

Още през април 2013 г. от "Лукойл България" се похвалиха, че навсякъде са монтирани нужните измервателни системи, които могат да предават данни в реално време към системата на Агенция "Митници". Това се потвърждава и от Ваньо Танов, според когото тогава всички заглушки и подземни тръби са били пломбирани и измервателните уреди са работили. С идването на кабинета "Орешарски" и отпадането на изискването уредите и пломбите са били премахнати. Според Танов сега не може да се контролира дали има нерегламентирано движение на горива. В края на миналата година Агенция "Митници" излезе с анализ, който показа, че за една година ДДС от нефта, който е влязъл в "Нефтохим", е намалял с 280 млн. лв.

До редакционното приключване на броя от "Лукойл" не коментираха приетото на първо четене допълнение. От компанията обаче многократно са коментирали, че подкрепят напълно контрола върху търговията с горива, но според тях конкретните изисквания за измервателни уреди са икономически необосновани, излишно усложнени и водещи единствено до натрупване на големи разходи за компаниите, без да допринасят за по-добър или поне по-различен краен резултат.

Опозицията отбеляза, че три месеца след внасянето на поправката няма становище на водещата комисия по бюджет и финанси, както и на Министерството и финансите. Зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов (ДПС) посочи, че не помни за толкова години данъчен закон да е разглеждан по средата на годината. "Всеки данъчен закон оказва влияние върху приходите на бюджета, следват тогава промени и в самия бюджет, и то с ясна оценка на ефектите", добави той.

От Патриотичния фронт поискаха същия контрол и за производството на другите акцизни стоки като цигари и алкохол.