Директорът на ТЕЦ "Марица-изток 2" влиза в БЕХ

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Кариерата на Живко Динчев се преплита с тази на бившия изпълнителен директор на холдинга Георги Христозов.

Практиката ръководството на ТЕЦ "Марица-изток 2" да бъде назначавано в борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ), която започна по време на първото правителство на ГЕРБ, продължи по време на кабинета "Орешарски" и се затвърждава и при сегашното управление.

Както става ясно от Търговския регистър, изпълнителният директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" Живко Динчев е назначен за член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. В петък (6 март) промяната все още не беше влязла в сила, тъй като не беше изтекъл тридневният срок за това. От регистъра не става ясно чие място ще заеме Динчев. В момента в съвета на директорите на БЕХ влизат изпълнителният директор Жаклен Коен, заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов и Владимир Денчев, като вероятно от борда ще отпадне именно Денчев.

Живко Динчев е дългогодишен кадър на ТЕЦ "Марица-изток 2". Той работи в централата от 1995 г., като през годините е бил заместник изпълнителен директор и на няколко пъти изпълнителен директор (за първи път през 2007 г.). В момента, в който силната фигура в теца - Георги Христозов, пое БЕХ през 2013 г., Динчев отново стана изпълнителен директор. Така кариерата на двамата често се преплита през годините. Христозов беше подозиран, че прокарва интересите на собственика на КТБ Цветан Василев.

До есента на 2014 г. в борда на БЕХ беше друг ръководен кадър на централата - Илко Желязков, който е председател на съвета на директорите в теца. Желязков беше назначен в БЕХ още по времето на първия мандат на ГЕРБ, но беше освободен от този пост от служебния енергиен министър Асен Василев. Мотивът тогава е бил, че Желязков, който е работил в Държавния резерв и МВР, няма необходимите качества да ръководи в БЕХ. Отстраняването му от Василев обаче предизвикало скандал с ДАНС, твърдяха запознати, тъй като в агенцията очевидно имало отношение към него. После Желязков беше върнат по време на кабинета на Пламен Орешарски и пак отстранен от служебния кабинет на Георги Близнашки.