Окончателно: КФН е нарушавала Закона за обществени поръчки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Окончателно: КФН е нарушавала Закона за обществени поръчки

Председателят на КФН е нарушил законите и с договора за консултации, и с променения впоследствие правилник на институцията

Окончателно: КФН е нарушавала Закона за обществени поръчки

Финансовият регулатор е сключил договор с фондация "Право и интернет" без конкурс

Весела Николаева
6498 прочитания

Председателят на КФН е нарушил законите и с договора за консултации, и с променения впоследствие правилник на институцията

© Надежда Чипева


59 750

лв. е общата стойност на договорите, платени от КФН.

Вътрешният правилник на Комисията за финансов надзор доведе до глоба. Административният съд е потвърдил окончателно решението на Софийския районен съд, с което Комисията за финансов надзор е санкционирана заради нарушения при обществени поръчки за изготвянето на промени в правилника на институцията. Поръчката е дадена на фондация "Право и интернет", без да се провежда търг, каквито са изискванията на закона, аргументират се съдиите. Глобата за това първо беше наложена от Агенцията за държавна финансова инспекция и е само символична – председателят на КФН Стоян Мавродиев трябва да плати 200 лв.

Плащане на порции

Историята с промяната в правилника започва с договор от март 2011 г., когато комисията възлага на фондация "Право и интернет" да разработи проект за промяна в структурата на надзора и в правилника. Официално обявената цел е да се приведе правилникът в съответствие с промените в Закона за КФН, приети през 2010 г. За това фондацията е получила първоначално 49 750 лв., а през месец май на нейни консултанти са платени още 4000 лв. и 6000 лв. Така общата сума на договора става 59 750 лв. С това поръчката надминава 50 хил. лв. и по действащите тогава разпоредби е трябвало да се проведе открит конкурс, а не само да се съберат три оферти, и то от определени лица, вместо публично, се казва в мотивите на Административния съд. Във фирмените регистри няма информация за собствеността на фондацията. Според ДАКСИ нейни управляващи са Богдан Петров, Александра Цветкова и Георги Димитров.

Как се чете закон

От КФН са настоявали, че впоследствие Законът за обществени поръчки е променен и прагът за договаряне без търг е качен на 66 хил. лв. Според регулатора не е било правилно АДФИ да сумира поръчките, защото ЗОП вземал предвид всеки отделен договор, а не събирането на няколко. От надзора не смятат договорите с фондацията и консултантите й за свързани - "тъй като необходимостта за сключването на вторите два е възникнала, съответно решението е взето след изпълнението на първия и по повод докладна записка от 10.02.2011 г. от директор на дирекция "Правна и методология на финансовия надзор". Адвокатите на КФН са изтъкнали, че трите договора са имали различен предмет.

От съда обаче приемат, че дори и да се вземе предвид последващата промяна в ЗОП, която е влязла в сила от февруари 2012 г., КФН пак е нарушила закона. Новите текстове (приети след подписването на договорите с фондация "Право и интернет") предвиждат да има публична покана при поръчки на стойност от 20 хил. до 66 хил. лв. Санкциите дори са по-високи от наложената на КФН – от 500 до 1000 лв., се казва в решението на съдиите.

Освен неправилната процедура за избор на изпълнител от Сметната палата също са анализирали случая и са заключили, че промяната в правилника на комисията изобщо не съответства на по-висши нормативни актове (виж карето). В доклада си изтъкват, че с промени в правилника заместник-председателите на КФН ръководят управленията си чрез съответните директори, а това е в разрез със Закона за КФН, който изисква заместниците да управляват пряко.

Изводите от доклада на Сметната палата

Новият правилник и характеристиките за длъжността на главните директори противоречат на Закона за КФН. Дирекциите от специализираната администрация са на двойна подчиненост – към главните директори (според правилника) и към зам.-председателите (според ЗКФН).

Двете главни дирекции - "Регулаторна политика" и "Надзорна дейност, както и "Финансова стабилност", на практика нямат свои служители – последните са назначени в администрациите по инвестиционен, осигурителен и застрахователен надзор. В противоречие със Закона за администрацията главните дирекции трябва да имат териториални структурни звена, което в КФН го няма.

Според правилника директорите на "Регулаторна политика" и "Надзорна дейност" са подчинени пряко на главния секретар (в случая Андон Георгиев), а контролът е на председателя на КФН (Стоян Мавродиев). Задълженията на главните директори не са ясно определени, а дирекциите от специализираната администрация са двойно подчинени – на директорите си и на зам.-председателите.

59 750

лв. е общата стойност на договорите, платени от КФН.

Вътрешният правилник на Комисията за финансов надзор доведе до глоба. Административният съд е потвърдил окончателно решението на Софийския районен съд, с което Комисията за финансов надзор е санкционирана заради нарушения при обществени поръчки за изготвянето на промени в правилника на институцията. Поръчката е дадена на фондация "Право и интернет", без да се провежда търг, каквито са изискванията на закона, аргументират се съдиите. Глобата за това първо беше наложена от Агенцията за държавна финансова инспекция и е само символична – председателят на КФН Стоян Мавродиев трябва да плати 200 лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  radkopiratko avatar :-(
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ

  А бе то само това да е здраве му кажи !. Ами къде бяха в случката КТБ?

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  "Комисията за финансов надзор Е САНКЦИОНИРАНА ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ ПРИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ...!?!?!?!?!?!"


  Това е страната на абсурдите, на кривите огледала!
  И тези ще надзирават финансовите пазари и поднадзорните им лица:)

  А председателят й, освен откровен негодник и криещ се от съда с лъжи и долни номера (правеше се на болен, живееше на неизврстен ПОНЕ ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, ТОЕСТ НА ДЪЖАВАТА!?!?!? АДРЕС, а секретарката му отказваше да приее призовката, вкл. защото не знаела .. КОГА ЩЕ ГО ВИДИ!?!?!?!...
  ТА ТОЗИ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ПОМАГАЛ НА БОСОВЕ НА НАРКОМАФИЯ ДА ... СИ ТРАНСФЕРИРАТ ПАРИТЕ ПО ОФШОРНИ СМЕТКИ!!!

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Какви са тия смешни глоби, да одерат шефа колкото е била стойността на поръчката, ПЛЮС глоба. Първото е само да възстанови неправомерно похарчените пари, а глобата си е глоба.
  Похарчил незаконно 60 000, те го глобили 200! Какво е това безобразие? Ми той ще пусне поръчка за някоя пълна глупост, после спечелилата фирма ще му даде лично на него един лек рушвет от 30 000, и изобщо не му дреме, че ще плати глоба 200 лева!

 • 4
  zuk_trombon avatar :-P
  Мултикултиджендър-Ариец

  [quote#3:"today"]Какви са тия смешни глоби, да одерат шефа колкото е била стойността на поръчката, ПЛЮС глоба. [/quote]
  Във Финландия например глобяват процент от приходите. Скоро един превишил скоростта млионер се прости с около 50 хилки.

 • 5
  stoner_boner avatar :-P
  Damyan Ganchev

  във фирмените регистри няма данни за фондацията, тъй като фондациите не се регистрират там. а данни за собствеността също няма да намерите, тъй като във фондацията няма съдружници/ акционери. фондациите се регистрират в окръжния съд по реда на закона за ЮЛНЦ, а относно това, с кого е свързана тя, данни може да добиете от документите по учредяването й и съставя на управителния й орган. конкретно за тази фондация цялата гилдия знае, че е проект на адв. дружество Орак - Димитров, Петров и Ко., тъй като понякога ти е необходимо ЮЛНЦ, за да вземеш някакви пари и да свършиш някакви работи.

 • 6
  nikitovanch avatar :-|
  nikitovanch

  По наше време най-добре е да се закъчиш към някой конслултат, фондация или НПО - нищо не правиш, а прибираш едни пари за добър ден... Не само в КФН на всякъде - консултанти, консултанти,консултанти и после комисионни, комисионни, комисионни!!!

 • 7
  kanasubigi avatar :-|
  Канасубиги

  До 4: то хубаво процент от доходите, но наш Стоенчо сигурно се разписва на фиш за 800 лв заплата. Както съвсем скоро съдът се произнесе и Дебелянчо живее от заплатата си на депутат, която с неизвинените му едва ли надминава 400 лв, но щом той декларира толкова значи получава толкова. Да се лъже в декларация е невъзможно според съда явно. Ох какви интересни прецеденти за използване от адвокати се получават при тези политически дъждобрани.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  dessotg avatar :-|
  dessotg

  Бих искал да попитам Капитал, защо мълчат когато с мълчаливото съгласие на КФН бе пуснато търговото предложение на Енерго Про. Безхаберието и наглостта са популярни спортове в България. Сметната Палата е единственият орган който може да контролира КФН. Ебати контрола, сигурно чакат сигнална ракета. Срам и за вас че мълчите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK