🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Премиерът поиска да се назначи веднага синдик в КТБ

Той ще пази останалото от банката до влизането й в несъстоятелност и ще изземе от БНБ контрола

Премиерът Борисов даде срок от една седмица на депутатите да приемат нормативните промени
Премиерът Борисов даде срок от една седмица на депутатите да приемат нормативните промени
Премиерът Борисов даде срок от една седмица на депутатите да приемат нормативните промени    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Премиерът Борисов даде срок от една седмица на депутатите да приемат нормативните промени    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Временен синдик да влезе в Корпоративна търговска банка (КТБ) до откриването на производството по несъстоятелност, предложи от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Това може да стане чрез приемането на промени в Закона за банковата несъстоятелност, като призивът към депутатите бе да ги гласуват в срок до една седмица. В момента КТБ е под контрола на двама квестори, назначени от БНБ, което според Борисов не е достатъчно за опазване на останалото от банката. Девет месеца след затварянето й производството по несъстоятелност не е започнало, тъй като не е приключило делото, с което акционери на КТБ оспорват отнемането на лиценза й. Часове след изявлението на премиера в Министерството на финансите се състоя среща на депутати от всички парламентарно представени групи без БДЦ и "Атака", на която е било постигнато съгласие до дни в парламента да се внесат за гласуване текстове, които да попълнят празнотите в законовата рамка. И така държавата да изземе от БНБ контрола над остатъците от КТБ.

Нужна е законова поправка

"Предлагаме изменение на Закона за банковата несъстоятелност. Надявам се бързичко, колкото е възможно, в рамките на седмица, ако може, всичко това да се направи и да е със стара дата", каза премиерът от парламентарната трибуна и добави: "Забавянето с три-четири месеца означава квесторите и всички останали там да разпродадат имуществото и ние да нямаме никакви възможности да отреагираме."

"Докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва... Когато става въпрос за стотици милиони, някой квестор може да си сложи главата в торбата", каза още Борисов, с което даде отговор на въпроса защо предлага назначаването на синдик.

Нормативно такава възможност в момента няма. Временен синдик, който да влезе в дадено дружество, преди съдът да е започнал дело за неплатежоспособност, може да бъде назначен по Закона за търговската несъстоятелност. Предложението на Борисов е тази възможност да се даде и за банките. В проекта за изменение на Закона за банковата несъстоятелност, внесен в Народното събрание през ноември от петимата депутати Мартин Димитров, Борислав Миланов, Никола Хаджийски, Борислав Великов и Петър Славов, такъв текст за временен синдик няма. Това повдига въпроса дали ГЕРБ няма допълнително да преправят проекта за изменение на закона. В сряда депутати от управляващата партия не знаеха за подобен проект.

"Надявам се комисията по финанси и бюджет заедно с финансовия министър да направят бързо заседание, ако имат предложения и въпроси, и да се направи, но не бива да оставаме да разграбват банката", каза още премиерът при представянето на идеята си.

Широки права за синдика

В сряда следобед депутати отидоха на закрита среща във финансовото министерство. До редакционното приключване не станаха ясни конкретните промени, но присъствалите членове на парламентарната бюджетна комисия разполагаха с текстове. "Разгледахме няколко предложения и всички се обединихме около тезата, че държавата трябва да опази имуществото в КТБ и да защити интереса си", каза Менда Стоянова, председател на комисията. Друг присъствал на срещата депутат обясни, че окончателните текстове ще са готови в сряда следобед.

В изявление след срещата финансовият министър Владислав Горанов обясни, че синдикът в КТБ ще може да разваля стари сделки, които увреждат масата на несъстоятелноста и които са напълно законни според сегашната нормативна уредба. "Правомощията на кредиторите са недостатъчни, за да се гарантира, че с определени допустими от закона действия няма да се извърши допълнително ограбване на КТБ. След отнемане на лиценза няма достатъчно гаранции, че квесторите в рамките на закона могат да защитят обществения интерес, за да не се допусне допълнително увреждане на имуществото на банката."

"Промените в законодателството ще бъдат въведени, за да действат занапред, но правомощията на временните синдици ще са такива, че да могат да преразглеждат и да подлагат на съмнение по съответния законов ред и състояли се вече сделки единствено с идеята да се запази интересът на кредиторите, държавата и фонда за гарантиране на влоговете, така че да не се допусне допълнително ограбване, разпиляване или загуба на имуществото на КТБ", каза Горанов. 

Експертите във ведомството му бяха готови с проекта за изменения на закона за банковата несъстоятелност още в сряда, като в същия ден Фондът за гарантиране на влоговете в банките вече беше внесъл в Софийския градски съд искане за назначаване на временен синдик в КТБ. Това се видя от справка в сайта на СГС, която показва внесено искане по делото за несъстоятелност на банката. От казаното по-горе обаче е видимо, че дори управляващите знаят, че този опит няма как да е успешен, тъй като законът сега не предвижда такава възможност за банки.

Въпрос на контрол

Според професор по право, до когото "Капитал" се допита, назначаването на временен синдик в КТБ би обезсмислило присъствието на квесторите и най-вероятно, ако това се случи, те ще бъдат освободени. Ако не бъдат допълнително разширени, правомощията на синдика ще се припокриват с тези, които имат и квесторите в момента.

Единствената по-съществена разлика между квесторите и синдика е, че те са назначения на БНБ, отчитат се само на нея и действат под неин контрол, докато синдикът се назначава от съда и в случая с КТБ ще може да се контролира и от фонда за гарантиране на влоговете. Самият списък със синдици обаче се изготвя от БНБ, допълва се непрозрачно и е тайна. По какви критерии фондът за гарантиране на влоговете ще избере макар и временен синдик също не е публично оповестено.

От изказването на Борисов личи, че очакванията са синдикът да охранява по-добре останалото от банката, за да може, когато се стигне до осребряване на имуществото й, да се покрие максимално голям размер от вземанията. Публикуваният преди седмица консолидиран неодитиран отчет на КТБ показа повече от 70% свиване на активите на банката - от близо 7 млрд. лв. на 1.9 млрд. лв., което се дължи не само на преоценките на кредитния портфейл, но и заради осчетоводените от квесторите прехващания след цесии за близо 1 млрд. лв. Те увреждат масата на несъстоятелността и намаляват шансовете за удовлетворяване на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който има да взема повече от 3.5 млрд. лв. от КТБ, както и на останалите кредитори.

В изказването си пред депутатите в сряда премиерът Борисов каза, че очаква да бъдат възстановени поне милиард и половина лева от онова, което е дала държавата за преодоляване на кризата с КТБ. В края на годината държавата взе 1.3 млрд. евро мостов заем, с част от който помогна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Каквото и действие да предприемат управляващите, факт е, че за безвремието от девет месеца много от активите и обезпеченията на банката се преместват или има опити да бъдат измъкнати от контрола й. Избраният синдик ще трябва да е избран прозрачно и да действа бързо.

Десислава Атанасова от ГЕРБ оглави парламентарната комисия за КТБ

В сряда депутатите избраха Десислава Атанасова от ГЕРБ за председател на временната комисия за Корпоративна търговска банка (КТБ). Другият номиниран за позицията бе Радан Кънев от Реформаторския блок, но той не събра необходимото мнозинство. Комисията ще бъде съставена от 20 членове: 7 от ГЕРБ, по трима от БСП и ДПС, по двама от Патриотичния фронт и Реформаторския блок и по един от БДЦ, "Атака" и АБВ.

Временната комисия ще има за задача да провери дали държавните органи, които е трябвало да контролират КТБ, са действали адекватно преди и след затварянето на банката, както и кои са виновниците за случилото се с четвъртата по големина банка през миналата година. Ще се анализират задълженията, правомощията и действията както на БНБ, така и на КФН като надзорник на публичното дружество КТБ, а също и възможностите на Държавната агенция "Национална сигурност" да реагира на подобни по мащаб случаи на финансови измами, които отправят заплахи за националната сигурност.  
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин
  • - 1
  • + 5

  Това не е ли незаконно - въпреки, че Баце и закон са несъвместими...

  Нередност?
 • 2
  boian.ikonomov avatar :-|
  jgold
  • + 13

  Не знам кое е незаконно, но квесторите и ръководството на БНБ ни окрадоха с прихващанията (осчетоводени или не, незнам), но най-вече с освобождаването на обезпечения по кредити платени с прихващания (на Литекс, Риск инженеринг и т.н.).
  Синдикът лесно ще анулира пирхващанията (през Съда, ако последният е некорумпиран, разбора се). Т.е. платените с прихващане кредити ще се върнат като активи на КТБ, но вече синдикът, респективно Фонда за гарантиране на влоговете и данъкоплатците няма да съберат нищо защото квесторите са освободили обезпеченията, а фирмите-кредитполучатели са разппродали активите си (демек са източени). Петрол е типичен пример. Всички ценни активи, които са обезпечавали заеми от КТБ са прехвърлени в други фирми и КТБ нищо няма да може да събере, дори да си върне кредитите.
  Цялата схема е елементрна рушвечийска история за ограбване на Фонда. Дано, поне някой потърси отговорност на квесторите и ръководството на БНБ за кражбата.

  Нередност?
 • 3
  greenday avatar :-@
  greenday
  • + 6

  Ако контролът на БНБ върху квесторите в КТБ е под съмнение и "имуществото на банката се разграбва", защо не се отстрани ръководството на централната банка? Процедурата вече е изпробвана с Цветан Гунев и "недосегаемостта" на Иван Искров и останалите от управителния съвет на БНБ е пълна загадка и навява на какви ли не мисли.

  Ако съдът назначи синдици, не е ли разумно паралелно да се създаде граждански комитет от страна на вложителите с негарантирани (остатъци от) депозити, които съвместно с Фонда за гарантиране на депозити да контролират дейността му? Така ще гарантираме интереса за максимално събиране на масата на несъстоятелността. В противен случай просто ще заменим квестори, назначени от БНБ, която очевидно не може да упражнява контрол, със синдици от един непрозрачен списък, който е изготвен от познатия ни отбор в същата БНБ. Един пример: квесторът на КТБ Станимир Лютов беше синдик в Минералбанк и продаде същата на банката на Емил Кюлев с изпълнителен директор Иван Искров... За какво говорим?

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 4

  Този сега се сети да вземе отношение за КТБ!
  СЕТИЛА СЕ МАРА ДА СЕ ПОБАРА!!!

  Нередност?
 • 5
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz
  • + 5

  Четиво за наивници! Може премиерът да назначи двама синдика - Пеевски и Сталийски, с двама помощник синдика - Бисер Лазов и Александър Ангелов и можем да бъдем сигурни, че нищо няма да остане. В този смисъл, ако толкова много мислеше за активите на банката, можеше да погледне какво се случва с Рубин, с Дунарит, със сградата на банката... Но той е мъдър, ще намери правилното за... неговия джоб решение.

  Нередност?
 • 6
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • + 4

  нищо няма да стане ,вече всичко е претакано ,така ,че както винаги разходите за данъкоплатците ,а приходите за КОЙ

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 3

  Тези за една нощ смениха закона за пенсиионните отчисления и пробутаха 16 милиарден заем, но за една година не се сетиха дори и да започнат ... ДА СПИРАТ ОГРОМНИТЕ КРАЖБИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА МИЛИАРДИ В КТБ!?!?!
  Не да започнат да ги издриват и да изправят пред съда престъпниците и виновните, крадците и помощниците им, които и където и да са, А ДОРИ И ДА ЗАПОЧНАТ ДА СПИРАТ КРАЖБИТЕ ТАМ - ПРЕДИ И СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО Й В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ!

  ЦИРКАДЖИИ!

  Нередност?
 • 8
  jozi81 avatar :-|
  Мафията си има държава
  • + 4

  Ясна работата...стани ти, да седна аз. Що да се разграбва банката с помоща на квесторите, които са под контрола на БНБ, като това може да става със синдик, под контрола на Борисов и #Кой? Всички предлагани законови промени целят единствено Коалиция Прасе, Сокол и Буда да граби и контролира грабежа на активите на банката. Прозрачни сте, ама що нас за толкова глупави ни имате...

  Нередност?
 • 9
  evolutionary avatar :-|
  evolutionary
  • + 1

  До коментар [#8] от "Мафията си има държава":

  Не, не съм учидена. Даже се забавиха този път.

  Нередност?
 • 10
  transliberal avatar :-|
  transliberal
  • - 1

  Нещо свястно да каже и Боко Пожарникартов. Крайно време беше държавата да се намеси и отреже пипалата на бандита Цветан Василев да не доразграби КТБ.

  Нередност?
Нов коментар