Правосъдното министерство ще прецизира предизвикала скандал добавка в НК
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Правосъдното министерство ще прецизира предизвикала скандал добавка в НК

Правосъдното министерство ще прецизира предизвикала скандал добавка в НК

Според правозащитници криминализирането на "политически враждебната реч" е опит за цензура

2485 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Министърът на правосъдието Христо Иванов е разпоредил работната група, изготвяща промени в Наказателния кодекс (НК), да търси по-прецизна формулировка на текста, който предизвика остри реакции от страна на правозащитниците, съобщиха от пресцентъра на ведомството в сряда. Става въпрос за добавка към чл. 162, ал. 1, с която се криминализират подбуждането на омраза и дискриминацията и по политическа принадлежност.

Сега действащата разпоредба гласи: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание."

В проекта се добавя "основани на раса, народност, етническа принадлежност или политическа принадлежност". Предвиденото наказание е затвор до четири години и глоба от 5 до 10 хил. лв.

Този текст е част от пакета промени в НК, обяснени с привеждането му в съответствие с изискванията на Съвета за сигурност на ООН за обезпечаване на борбата с тероризма с адекватни законодателни мерки. Според правозащитници с добавянето "и на политическа основа" ще се отвори възможност за преследване на политически лица, както и на медиите, които отразяват или анализират посланията им.

Задушаване на политическия дебат

Ден след публикуването на проекта правозащитната организация Българския хелзинкски комитет (БХК) излезе със становище, в което нарича добавката "криминализиране на политически враждебната реч", и заявява, че нито един международен акт не изисква от България да въведе подобна криминализация, която не се съдържа и в нито един европейски наказателен закон.

"Напротив, криминализирането на враждебната реч на основа политическа принадлежност, при това с наказание, което предвижда до четири години лишаване от свобода, е драстично нарушение на правото на свобода на изразяване. Подобни разпоредби съществуват само в наказателните закони на диктаторски политически режими и целят задушаване на политическия дебат, както и ограждане на властимащите от критика", се казва в становището.

В същото време от организацията заявяват, че "насаждането на вражда и омраза към политическата принадлежност на определени групи – нацисти, фашисти, сталинисти, както и към други привърженици на мракобесни политически идеи, е не само напълно легитимно, но и необходимо в едно демократично общество. Политическият дебат в него трябва да е неограничаван, енергичен и широко отворен. Той не може да мине без емоции и преувеличения и води неизбежно до подбуждане към враждебност и спрямо легитимни политически доктрини, както и към групите, които ги изповядват. Без това няма демократично общество", пише БХК.

Правозащитниците обясняват принципната разлика между  подбуждането към омраза и дискриминация на основата на етническа принадлежност, пол, религия, сексуална ориентация и увреждане и подбуждането към омраза и дискриминация на политическа основа. Според тях признаците, описани в първото, са тясно свързани с човешката идентичност, като атаките срещу тези устойчиви и рядко и трудно променяни признаци са безплодни и могат да доведат само до обиди и тормоз над големи групи хора, но не и до какъвто и да било положителен резултат в едно демократично общество.

Докато, напротив, политическата принадлежност е променлив признак, както показват всички изборни резултати, а политическата критика е двигател на позитивната промяна.

БХК призова Министерството на правосъдието да оттегли незабавно направеното допълнение в чл. 162, ал. 1, а ако това не стане, народните представители да го отхвърлят единодушно.

Насочена срещу журналистите

През 2010 г. правителството на ГЕРБ предложи подобна поправка с много по-общ текст, зад който се криеше и дискриминация заради политическа принадлежност. Намерението предизвика остра реакция, след като депутати от опозицията и юристи разкриха, че под ударите на закона ще попаднат журналисти, които пишат критично за управляващите. Така предложението в крайна сметка не бе прието, припомни в сряда вестник "Сега".

Пред изданието адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев коментира, че подобен текст може да доведе най-малкото до цензура или автоцензура заради страх от наказание. Той също посочи, че поправката може да е вредна за политическите дебати като цяло. "Всеки политик може да каже: Вие ме критикувате не защото съм некадърен, а защото принадлежа към еди-коя си политическа партия", обясни Екимджиев и допълни, че новият текст, ако бъде приет, може да се използва и за саморазправа с политически опоненти.

Правозащитникът посочи, че поправката няма да засегне депутатите, които имат имат имунитет и не могат да бъдат преследвани заради изказванията си, а под ударите й ще попаднат основно журналистите.


1 коментар
  • 1
    wbk1424190256390809 avatar :-|
    Безуспешно чакащ промяна

    Така написан законът е силно комунистически. Колко хора киснаха по затворите, понеже са разказали политически виц, който се виждаше убиден някому. Господа, ако ще ни връщате в червените дни, моля дайте ни 1 година предизвестие, че хората, на които им се живее в демокрация, да могат да избягат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK