Борисов заплаши партньорите си с разваляне на коалицията

Патриотичният фронт и реформаторите предизвиквали "етнически конфликт" със споровете си с ДПС

Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви за приоритети в работата си престъпността, бежанците и корупцията.
Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви за приоритети в работата си престъпността, бежанците и корупцията.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви за приоритети в работата си престъпността, бежанците и корупцията.
Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви за приоритети в работата си престъпността, бежанците и корупцията.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Премиерът Бойко Борисов заплаши партньорите си в коалицията, че ще излезе от властта, ако не прекратят споровете си с ДПС, с които могат да прекрачат границата на етническия мир, а той не желае да участва в управление, предизвикало етнически конфликт.

"Ако към местните избори се върви в тази посока, няма да се разминем с етнически конфликт", каза той по време на дебатите в парламента в сряда по оставката на досегашния вътрешен министър Веселин Вучков и гласуването на вицепремиера Румяна Бълчарова за мястото му.

Бъчварова беше избрана с гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. От трибуната тя заяви, че приоритети в работата й ще бъдат престъпността, бежанците и корупцията

Местан: Ние сме новите евреи в България

Премиерът отправи предупреждението си, след като няколко пъти преди това лидерът на ДПС Лютви Местан го призова да вземе отношение по острите критики, които Патриотичният фронт и Реформаторският блок отправят към партията му.

В изказването си Местан сравни нападките срещу партията му с гонението на евреите по времето на Хитлер, обвинявайки двата по-малки партньора на ГЕРБ в управлението в нацизъм заради твърденията им за силното влияние на ДПС в службите. "Трябва ли да сложа днес символа еврейска звезда на ревера, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в XXI век", попита  Местан от парламентарната трибуна.

"Първо, как ще изпълните една абсолютно невъзможна задача да изтръгнете ДПС от МВР и специалните служби? Как се изтръгва нещо, което го няма, не от ръководните позиции, а възможно най-ниските нива? Каква е целта на тази мащабна операция, не стана ли ясно с последните решения на министър-председателя, че този мит е мъртъв, защото никога не е отстоявал действителността", обърна се лидерът на ДПС към Бъчварова като бъдещия вътрешен министър.

Той добави, че ДПС знае какво цели тази "нацистка по същност технология на изграждане на образа на злото", и поиска от премиера Бойко Борисов да се разграничи от днешните ксенофобски изстъпления на лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Борбата с езика на омразата не се води с премълчаване на тези грозни, недопустими за европейска и евроатлантическа България явление", заключи Местан.

Той акцентира върху "етническото напрежение", което според него пораждат министри от кабинета на Бойко Борисов и участващите в управлението националпопулисти, и обяви, че "при такава конфигурация на властта" не са възможни реформи в сектора на сигурността.

В отговор съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев каза, че никой не е видял в избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС представител на българските турци, мюсюлмани и либерали. "Заплахата за националната сигурност са двете лица на ДПС, за да бъде обслужена мафията в МВР и службите", посочи той.

"Между ДПС и българските турци няма знак на равенство, ето защо изтръгването на ДПС калинките е първа и основна задача на това реформаторско мнозинство", допълни Гроздан Караджов от РБ, според когото това ще е и първата стъпка за интегрирането на българските турци във властта. "Това ще са бъдещите администратори, които да служат на народа си, а не на ръководството на ДПС. Вие сте разпалвачът на ксенофобията", отправи контраобвинение Караджов. 

Борисов: Какъв "КОЙ", какви 5 лева!

След като им се скара за дестабилизирането на "етническия модел", премиерът продължи с критиките си към Реформаторския блок, според които моделъг "КОЙ" продължава да управлява службите въпреки масовия граждански протест срещу него през 2013 г. 

"Какъв модел КОЙ, каква връзка на ГЕРБ с ДПС, кви пет лева", гневно ги попита Борисов и добави: "Къде бяхте в миналия парламент? На улицата бяхте. Ама когато дръпнахме хората на ГЕРБ от улицата, останахте 100 души."

По думите му без него реформаторите нямало да направят нито една реформа, като даде за пример здравеопазването. Вероятно избликът му е в отговор на две поредни социологически изследвания, според които здравният министър от ДСБ Петър Москов се е изравнил и дори изпреварил по популярност Борисов.

 

Заместник на Светлозар Лазаров става титуляр в МВР  

Министерският съвет предлага на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаване на Светлозар Лазаров като главен секретар на МВР и назначаване на мястото му на сегашния му заместник Георги Костов. Номинацията на Костов беше очаквана, след като още миналата седмица Румяна Бъчварова каза, че ще следва линия на приемственост във ведомството както по отношение на зам.-министрите, така и на главния секретар.

Георги Костов работи в системата от началото на 90-те години. Завършил е Висшия технически университет в София. От 1998 г. е началник на група "Тежки престъпления", а от 2009 до 2010 г. - началник на сектор "Криминална полиция" в Девето РПУ - София. На 1 август 2014 г. е назначен за шеф на дирекцията в Бургас, а в началото на мандата на Веселин Вучков - за зам. главен секретар на МВР.

Със същото постановление правителството предлага и освобождаване като председател на ДАНС на Владимир Писанчев, който миналата седмица подаде оставката си. До избора на нов председател функциите му ще изпълнява заместникът му Недялко Недялков.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  Малко глупаво - с тези заплахи за оставка прилича на истерична домакиня, която плаши мъжа си с това, че ше го напусне. И така от години. Де такъв късмет, де!

 • 2
  gorgozil avatar :-P
  Gorgozil

  Взеха много да го натискат за реформи, а той иска да си я кара по-старому - да остави ДС системата да владее институциите, а той от време на време да прави популистки жестове и тъпи изказвания ...

 • 3
  beriya avatar :-|
  beriya

  Време е да започнем да назоваваме нещата с истинските им имена, а това, че ДПС е етническа партия е безспорно, това и децата да питаш, пак ще ти го кажат (макар и Б. Борисов да „не знае") и правилно се самоасоциират с евреите, разликата е почти само верска, и това , че евреите по- малко парадират, а довчера ДПС се биеха в гърдите, че те „нареждат порциите". Впрочем и за друго е прав Местан, в случая както българския народ е опазил своите евреи през втората световна война (неоспорим исторически подвиг), то аналогично догановите последователи са системно опазвани от родния „политически елит".

 • 4
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Нападението е най-добрата защита. Но на Боце с истерични крясъци никак няма да му се получи.

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  След това поредно много глупаво поведение и изказване Борисов доказва поне едно нещо - той наистина не е в таен съюз с ДС кръговете, ТОЙ Е ЧАСТ ОТ ТЯХ, без никакво съмнение!
  Борисов е поредният от тези - след Доган, Местан, Стоян Денчев,..., който прибягва към плашилото с етнически конфликти и напрежение, но се страхувам, че този път жалките опити да страхуват мат'ряла няма да минат - изглежда червената ДС мафия свърши хитринките в торбичката.
  На Борисов и останалите от Д(П)С не е зле някой да им обясни, че ако опитат пак да провокират етническо напрежение и конфликти всъщност ще направят огромна услуга на демокрацията, защото всички окончателно ще разберат кои са мафията, която 25 години граби, корумпира, насилва и конфронтира в Българиа.
  Ако върхушката на ОПГ опита да предизвика етн. напрежение и конфликти, те ще бъдат отхвърлени от турците, и ще бъъдат съдени и за тоева престъпление.

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Не знам защо Местан се мъчи да ни втълпи,че ДПС и турците в България са едно и също нещо.А Борисов да спре да се мята между партньорите от коалицията и ДПС,че почва да много да му личат пристрастията.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Борисов е наистина жалък с откровените си зависимости. Повече от очевидна е паниката на т.н. кукловоди на бандитския преход, на червената ДС-КГБ мафия и босовете й, защото престъпленията й вече са безброй и очевадни за всички - и затова натискът им върху поредното им протеже във властта, поредният назначен от тях лидер на поредната измислена от тях партия, плод на генно-политическото им инженерство прогресивно кулминира и побърква Борисоа...

 • 8
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Опре ли ножа до кокъл, ДПС веднага вади мита за етническия конфликт. Бомбастични сравнения, мантията на страдалец и заплахи в полутонове и полусенки за етническия мир.
  Какви точно права на българските турци се нарушени? В какво е опасноста? Че ДПС не е на софрата да крадат народните и ЕС пари?
  Или че всички очакваме да се държи като политическа партия, а не като бизнес проект?
  Най-добре е да не им се връзваме и да не се поддаваме на такива плитки трикове и измислици с етническия конфликт. Фактите говорят против тях! Нека се придържаме към фактите!

 • 9
  dias avatar :-|
  dias

  А ма ти плашиш ли ни ?Да ти кажа честно НЕ МЕ ПЛАШИШ!Виж КОЙ ще те помоли да услужиш?Виж ,мен не ме притесняваш,но ако услужиш на КОИ

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Борисов да спре да се опитва да извива ръцете на РБ и на ПБ и да ги изнудва и да спре с тези ченгесарски, типични милиционерки номера и лакардии, защото вече и на последният идиот е пределно ясно, че е затънал до шия в зависимост от червените му ДС босовв и всички, на които не им е до плач от кражбите, лъжите и измамите им, му се смеят вече открито!

  Борисов, колкото и страшно да гледаш, каквито и да ги редите с Бебчо, Местан и другият откровен боклук от шайката ви, дето му умре циганката, дето го хвалеше - ДС доносника Доган (е.ати и компанията!) и каквито и повече глупости и лъжи да измислите (аз не знам дали вече останаха...) вече освен за смях и за тъжни мисли до къде сме я докарали наистина, та такива ахмаци да са на власт друго не може вече да постигнеш!

  ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА, ВЕЛИКИ "ЕКСПЕРТИ", "СПЕЦИАИСТИ" И "ДОКТОРИ НА НАУКИТЕ"!

  Трагедия сте, трагичен ма'рял сте, с тотално сбъркани руски чипове!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход