Коментари Daily 12 март - #КОЙ си ти, че присвояваш протеста ни

И още: България ще продава неразградимия модел "Кой"; Никой не бива да има прекалено влияние на медийния пазар; Проблемът е с преразпределението на 1 млрд. лв. на рекламния пазар

Протестът не беше на електорат срещу политически опонент, а на граждани срещу системата, от която Борисов за добро или зло е част.
Протестът не беше на електорат срещу политически опонент, а на граждани срещу системата, от която Борисов за добро или зло е част.    ©  Капитал
Протестът не беше на електорат срещу политически опонент, а на граждани срещу системата, от която Борисов за добро или зло е част.
Протестът не беше на електорат срещу политически опонент, а на граждани срещу системата, от която Борисов за добро или зло е част.    ©  Капитал

Борисов "пускал" и "дърпал" протеста

#КОЙ си ти, че присвояваш протеста ни

От коментар на Петър Хаджиколев в ureport.bg

"Ама какъв КОЙ, бе, какви пет лева, какво има общо ГЕРБ с него? Нима от тая трибуна не ни сочеха с пръст? Къде бяха тогава Реформаторите и протестърите, да скочат да ме защитят? На улицата. Като дръпнахме ГЕРБ от улицата след първите митинги, останаха 100 души - ей тука, отзад."

За всеки, който е прекарал дни по площадите, думите на Борисов са толкова празни, колкото бяха и другите опити за присвояване на продължилите над 400 дни протести.

Забрави ли Борисов собствената си роля за изграждането на модела #Кой? Че и той нявга поклащаше дебелата медийна бухалка, поклаща я и сега. Че КТБ се разду до четвърта "банка" при неговото управление.

Хората, които излизаха на ДАНСинга всеки ден в 18.00 пред Министерския съвет, не го правеха в подкрепа за опозицията – била тя ГЕРБ или тепърва формиращия се Реформаторски блок. Протестът не беше на електорат срещу политически опонент – беше на граждани срещу системата, от която Борисов за добро или зло е част.

Гражданите нямат нужда от благословията му, за да излязат на протест. Нито от автобуси, които да ги стоварват на паветата. И не, протестът не върна ГЕРБ на власт. Направиха го онези, които упражниха правото си на глас след заветната #оставка, извоювана с помощта на хората от площада.

Борисов е прав за едно - в един момент  наистина започнаха да се събират 100 души. Но това стана именно когато за плаката "България каза: Орешарски, върви си" се хванаха Цецка Цачева и Томислав Дончев редом до знамената на РЗС. Реставрацията на нещо, което доказано не работи, е просто подмяна, а не промяна.

#ДАНСwithme не беше на Борисов, на Реформаторския блок, на "Протестна мрежа" или на "Ранобудните студенти", а на всеки протестиращ. Той умря точно в момента, когато някои поискаха авторски права над него – иронично, за да им покаже, че не е на ниКОЙ.

Протестен архив

Един дол дренки сте, затова се стегнете и реформирайте

От отворено писмо на Самуил Петканов, студент и създател на сайта "Не!Новините" към лидера на ГЕРБ, 4 септември 2013 г.

Г-н Борисов,

Ще се постарая да бъда кратък, тъй като не мога да бъда увлекателен като Карл Май. Днес сутринта вашите симпатизанти, дошли от различни места в страната, се опитаха да дръпнат огражденията до служебния вход на парламента и това стана повод за много недоволства сред хората, които вече почти три месеца се стремят искането им за оставка да показва върховенство на ума над мускулите и на съвестта над користните цели.

Колкото и настървени протестиращи да се съберат, една конфронтация с полицията не би довела до нищо повече от потрошени хора и грозни сцени. И не, не вярвам, че симпатизантите на ГЕРБ са действали по свое усмотрение, така че нека не търсим дали плуват корабчета в окото.

Не вялвам в сблъсъците - така по-скоро нацията се разделя, раздробява, а енергията на протестиращите се размива по оста на злобата, насилието и първичността. Отблъскват се много хора. Това ли целите?

Смятам, че единственият шанс за протестите е да продължат мирно, красиво и масово. За 3 месеца се поуморихме, но не сме изгубили онази еуфория, която ни обедини на 14-и юни заради назначението на бившия ви приятел Делян Пеевски. Да, няма как да забравим, че точно неговите медии ваеха добрия ви имидж, както правят с властта сега.

Ние протестираме срещу този манталитет и тези конекции. Протестът не е в подкрепа на една или друга политическа фигура, формация или коалиция. Той е продължение на онова, което ви свали от властта през февруари - нетърпимостта на все повече хора към този манталитет, от който трябва да избягате и вие, и управляващите, и политиците, останали извън парламента.

Новият обществен договор няма да бъде подписан с кръв. Не подстрекавайте народа към безсмислени жертви. Ако пък вие решите да защитавате черния си колан в парламента, да биете чембери на Станишев или да громите на канадска борба Местан – ваше право. Имате имунитет, нямате пред себе си живи щитове от полицаи и контрапротестиращи. В пленарната зала най-острото, което се случва, е да си размените юношески нападки с четата на Мая Манолова.

Защото продължавате да бъдете един дол дренки. Оставката е само апотеоз на промяната, която всички очакваме. Стегнете се.

Поздрави и с пожелания наистина да се реформирате.

Много внимателно вникнах, но протестиращите са изнервени

От отговора на Борисов

Много внимателно вникнах в написаното от вас. Искам да знаете, че съм абсолютно съгласен, че подобни хора и действия не помагат на демокрацията. Именно затова изпратих Цветанов да ги помоли да не пипат загражденията и да обясни, че полицията е на всички българи и трябва да се държим максимално мирно и в рамките на закона.

Ще се постарая занапред да не се допускат подобни ситуации. Но нека да кажа, че вече след осемдесет дни много от протестиращите са изнервени от безпардонното и брутално отношение към тях. Част от тях са наши симпатизанти, но е и абсолютно разбираемо, че има и на Реформаторския блок, и такива, които изобщо са против която и да е власт. Всички са заедно и имат право да протестират и всеки да изразява своята позиция по законов начин.

Надявам се, че и ние, и колегите от Реформаторския блок ще забравим за момент личната неприязън, враждите или неодобрение на определени личности от нашите формации и ще се концентрираме върху единствената важна за България цел – свалянето на тази неестествена коалиция между БСП, ДПС и "Атака".

След това народът е този, който ще определи мястото на всяка една формация в обществено-политическия живот. Благодаря за мнението. Подобни писма играят много важна роля и за реформирането на самия ГЕРБ.

Поздрави.

Не!Новина

България ще продава неразградимия модел #КОЙ в чужбина

СОФИЯ, 11 март 2015 г.- Моделът #КОЙ, подчиняващ законодателната, съдебната, изпълнителната и медийните власти на щенията на олигарси и кукловоди, ще бъде регистриран като запазена марка и страната ни ще го продава на други държави.

"Ще направим франчайз, с нашето ноу-хау и бранд, всяка една държава ще може да си изгради свой модел #КОЙ, концентриращ властта в ръцете на някакви кръгове, без това да е обосновано от демократичния избор на населението" - споделят новите seller-и на правителството, които ще се опитат да продадат модела зад граница.

Цената на неразградимия модел за узурпиране на управленски лостове и властови ресурси ще бъде съобразявана с всяка държава потенциален клиент, като примерно за Германия той би бил пъти по-скъп, отколкото за Македония, където би бил елементарен за имплементация.

Интересното е, че държавата все още не може да отговори точно КОЙ държи търговската марка #КОЙ, като спекулациите за това варират от Протестна мрежа до неграмотен и нехаещ за подписани документи ром, както и от сина на Ирена Кръстева до любимия чичо на Делян Пеевски, живущ в Бояна.

zhelyo

Срещу превземането на държавата

Никой не бива да има прекалено влияние на медийния пазар

доц. Нели Огнянова, експерт по медийно право

Собствеността не е единственият елемент, който може да покаже медийна зависимост. Има форми за прикриването й – офшорни зони, както и специфичният феномен на "консултантите", които законът не лови, или синдромът "Майка и дете" - медиите на т.нар. Семейство.

Когато говорим за прозрачност на собствеността в медиите, задължително трябва да говорим и за прозрачност за влиянието - никой да няма прекомерно голямо влияние на медийния пазар. С голямо съжаление чух, че в окончателната правителствената програма контролът върху това никой да не е прекалено голям в този сектор остава само в КЗК. Смятам, че освен контрол с икономически средства върху пазарни дялове трябва да се извършва контрол и с неикономически средства за медиен плурализъм.

Както във Великобритания има секторен регулатор, правещ две оценки – едната е за конкуренция, а другата за плурализъм. И когато има сливане и придобиване, то да не може да се осъществи без произнасяне от секторния регулатор. В България също може да се приложи този модел. Въпросът е мерките да са превантивни и тази оценка да е текуща, а не само при конкретен случай, когато предстои сливане и придобиване.

Друга стъпка е направената в Австрия – регистър на публичните средства, които отиват за медии. Всички 6 хиляди единици в държавната администрация на Австрия са длъжни в определен период да отчитат предоставените от тях средства за медии.

Една правна система не бива да допуска един и същ субект да продава реклама на медиите и същевременно да продава програмно време на рекламодателите. У нас обаче държавата има собствена роля в това, като заличава правни пречки и легитимира такива играчи.

Трябва механизъм за финансиране на независима журналистика

Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията

Проблемът с рекламния пазар е изключително важен. Това е пазар за около 1 млрд. лева и въпросът е как те се преразпределят. Хора, които са наясно с технологиите за контрол, много добре успяха да подредят това знание, използвайки го за завладяване на държавата и определени пазари. Говорим за една стройна система от пиари и социологически агенции, които контролират данните. 

Сред механизмите за влияние са спонсорските договори. По теми, свързани с акцизни стоки – петрол, цигари и т.н., съм се сблъсквал с такъв проблем. За някои неща просто не може да се говори. След като сте дали интервю във водеща телевизия и сте споменали директно имената на фирмите, защото имате европейски данни за техния контрол над нелегалния пазар, в интервюто ви тези фирми не се появяват. А отговорът е: "Нали виждаш колко пъти се повтаря "мека топлина" в нашата реклама." Това е само един от примерите за мълчание. В едни случаи се спонсорират определени предавания, в други се плаща за мълчание.

В последните години се очертава и нещо по-неприятно – външното влияние. Лесно се виждат схемите на отразяване в определени медии на руско-украинския конфликт, както и на убийството на Немцов. И това мисля, че също е свързано с бюджети.

Трябва да се намери механизъм как да се финансира независимата журналистика. Това разрушение на финансирането доведе дотам, че в ключови медии ресорите се покриват от журналисти с много, много ниско познание за сектора.

В социалните мрежи се наблюдава една развита система, която също е добре бюджетирана според мен. Освен традиционните тролове имаме и класически агенти на влияние - публични личности, които очевидно имат бюджети, за да заемат едни или други позиции. Просто виждате как в рамките на два месеца си променят рязко позицията, от което разбирате, че имат договор с някоя от пиар агенциите.

От изказвания на конференцията "Медиите като инструмент за завладяване на държавата", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и фондация "Конрад Аденауер"