Коментари Daily 12 март - #КОЙ си ти, че присвояваш протеста ни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 12 март - #КОЙ си ти, че присвояваш протеста ни

Протестът не беше на електорат срещу политически опонент, а на граждани срещу системата, от която Борисов за добро или зло е част.

Коментари Daily 12 март - #КОЙ си ти, че присвояваш протеста ни

И още: България ще продава неразградимия модел "Кой"; Никой не бива да има прекалено влияние на медийния пазар; Проблемът е с преразпределението на 1 млрд. лв. на рекламния пазар

3749 прочитания

Протестът не беше на електорат срещу политически опонент, а на граждани срещу системата, от която Борисов за добро или зло е част.

© Капитал


Борисов "пускал" и "дърпал" протеста

#КОЙ си ти, че присвояваш протеста ни

От коментар на Петър Хаджиколев в ureport.bg

"Ама какъв КОЙ, бе, какви пет лева, какво има общо ГЕРБ с него? Нима от тая трибуна не ни сочеха с пръст? Къде бяха тогава Реформаторите и протестърите, да скочат да ме защитят? На улицата. Като дръпнахме ГЕРБ от улицата след първите митинги, останаха 100 души - ей тука, отзад."

За всеки, който е прекарал дни по площадите, думите на Борисов са толкова празни, колкото бяха и другите опити за присвояване на продължилите над 400 дни протести.

Забрави ли Борисов собствената си роля за изграждането на модела #Кой? Че и той нявга поклащаше дебелата медийна бухалка, поклаща я и сега. Че КТБ се разду до четвърта "банка" при неговото управление.

Хората, които излизаха на ДАНСинга всеки ден в 18.00 пред Министерския съвет, не го правеха в подкрепа за опозицията – била тя ГЕРБ или тепърва формиращия се Реформаторски блок. Протестът не беше на електорат срещу политически опонент – беше на граждани срещу системата, от която Борисов за добро или зло е част.

Гражданите нямат нужда от благословията му, за да излязат на протест. Нито от автобуси, които да ги стоварват на паветата. И не, протестът не върна ГЕРБ на власт. Направиха го онези, които упражниха правото си на глас след заветната #оставка, извоювана с помощта на хората от площада.

Борисов е прав за едно - в един момент  наистина започнаха да се събират 100 души. Но това стана именно когато за плаката "България каза: Орешарски, върви си" се хванаха Цецка Цачева и Томислав Дончев редом до знамената на РЗС. Реставрацията на нещо, което доказано не работи, е просто подмяна, а не промяна.

#ДАНСwithme не беше на Борисов, на Реформаторския блок, на "Протестна мрежа" или на "Ранобудните студенти", а на всеки протестиращ. Той умря точно в момента, когато някои поискаха авторски права над него – иронично, за да им покаже, че не е на ниКОЙ.

Протестен архив

На 4 септември 2013 г. докарани с автобуси "протестиращи" се опитаха да предизвикат ескалация пред парламента.
Фотограф: Георги Кожухаров

Един дол дренки сте, затова се стегнете и реформирайте

От отворено писмо на Самуил Петканов, студент и създател на сайта "Не!Новините" към лидера на ГЕРБ, 4 септември 2013 г.

Г-н Борисов,

Ще се постарая да бъда кратък, тъй като не мога да бъда увлекателен като Карл Май. Днес сутринта вашите симпатизанти, дошли от различни места в страната, се опитаха да дръпнат огражденията до служебния вход на парламента и това стана повод за много недоволства сред хората, които вече почти три месеца се стремят искането им за оставка да показва върховенство на ума над мускулите и на съвестта над користните цели.

Колкото и настървени протестиращи да се съберат, една конфронтация с полицията не би довела до нищо повече от потрошени хора и грозни сцени. И не, не вярвам, че симпатизантите на ГЕРБ са действали по свое усмотрение, така че нека не търсим дали плуват корабчета в окото.

Не вялвам в сблъсъците - така по-скоро нацията се разделя, раздробява, а енергията на протестиращите се размива по оста на злобата, насилието и първичността. Отблъскват се много хора. Това ли целите?

Смятам, че единственият шанс за протестите е да продължат мирно, красиво и масово. За 3 месеца се поуморихме, но не сме изгубили онази еуфория, която ни обедини на 14-и юни заради назначението на бившия ви приятел Делян Пеевски. Да, няма как да забравим, че точно неговите медии ваеха добрия ви имидж, както правят с властта сега.

Ние протестираме срещу този манталитет и тези конекции. Протестът не е в подкрепа на една или друга политическа фигура, формация или коалиция. Той е продължение на онова, което ви свали от властта през февруари - нетърпимостта на все повече хора към този манталитет, от който трябва да избягате и вие, и управляващите, и политиците, останали извън парламента.

Новият обществен договор няма да бъде подписан с кръв. Не подстрекавайте народа към безсмислени жертви. Ако пък вие решите да защитавате черния си колан в парламента, да биете чембери на Станишев или да громите на канадска борба Местан – ваше право. Имате имунитет, нямате пред себе си живи щитове от полицаи и контрапротестиращи. В пленарната зала най-острото, което се случва, е да си размените юношески нападки с четата на Мая Манолова.

Защото продължавате да бъдете един дол дренки. Оставката е само апотеоз на промяната, която всички очакваме. Стегнете се.

Поздрави и с пожелания наистина да се реформирате.

Много внимателно вникнах, но протестиращите са изнервени

От отговора на Борисов

Много внимателно вникнах в написаното от вас. Искам да знаете, че съм абсолютно съгласен, че подобни хора и действия не помагат на демокрацията. Именно затова изпратих Цветанов да ги помоли да не пипат загражденията и да обясни, че полицията е на всички българи и трябва да се държим максимално мирно и в рамките на закона.

Ще се постарая занапред да не се допускат подобни ситуации. Но нека да кажа, че вече след осемдесет дни много от протестиращите са изнервени от безпардонното и брутално отношение към тях. Част от тях са наши симпатизанти, но е и абсолютно разбираемо, че има и на Реформаторския блок, и такива, които изобщо са против която и да е власт. Всички са заедно и имат право да протестират и всеки да изразява своята позиция по законов начин.

Надявам се, че и ние, и колегите от Реформаторския блок ще забравим за момент личната неприязън, враждите или неодобрение на определени личности от нашите формации и ще се концентрираме върху единствената важна за България цел – свалянето на тази неестествена коалиция между БСП, ДПС и "Атака".

След това народът е този, който ще определи мястото на всяка една формация в обществено-политическия живот. Благодаря за мнението. Подобни писма играят много важна роля и за реформирането на самия ГЕРБ.

Поздрави.

Не!Новина

България ще продава неразградимия модел #КОЙ в чужбина

СОФИЯ, 11 март 2015 г.- Моделът #КОЙ, подчиняващ законодателната, съдебната, изпълнителната и медийните власти на щенията на олигарси и кукловоди, ще бъде регистриран като запазена марка и страната ни ще го продава на други държави.

"Ще направим франчайз, с нашето ноу-хау и бранд, всяка една държава ще може да си изгради свой модел #КОЙ, концентриращ властта в ръцете на някакви кръгове, без това да е обосновано от демократичния избор на населението" - споделят новите seller-и на правителството, които ще се опитат да продадат модела зад граница.

Цената на неразградимия модел за узурпиране на управленски лостове и властови ресурси ще бъде съобразявана с всяка държава потенциален клиент, като примерно за Германия той би бил пъти по-скъп, отколкото за Македония, където би бил елементарен за имплементация.

Интересното е, че държавата все още не може да отговори точно КОЙ държи търговската марка #КОЙ, като спекулациите за това варират от Протестна мрежа до неграмотен и нехаещ за подписани документи ром, както и от сина на Ирена Кръстева до любимия чичо на Делян Пеевски, живущ в Бояна.

zhelyo

Срещу превземането на държавата

Никой не бива да има прекалено влияние на медийния пазар

доц. Нели Огнянова, експерт по медийно право

Собствеността не е единственият елемент, който може да покаже медийна зависимост. Има форми за прикриването й – офшорни зони, както и специфичният феномен на "консултантите", които законът не лови, или синдромът "Майка и дете" - медиите на т.нар. Семейство.

Когато говорим за прозрачност на собствеността в медиите, задължително трябва да говорим и за прозрачност за влиянието - никой да няма прекомерно голямо влияние на медийния пазар. С голямо съжаление чух, че в окончателната правителствената програма контролът върху това никой да не е прекалено голям в този сектор остава само в КЗК. Смятам, че освен контрол с икономически средства върху пазарни дялове трябва да се извършва контрол и с неикономически средства за медиен плурализъм.

Както във Великобритания има секторен регулатор, правещ две оценки – едната е за конкуренция, а другата за плурализъм. И когато има сливане и придобиване, то да не може да се осъществи без произнасяне от секторния регулатор. В България също може да се приложи този модел. Въпросът е мерките да са превантивни и тази оценка да е текуща, а не само при конкретен случай, когато предстои сливане и придобиване.

Друга стъпка е направената в Австрия – регистър на публичните средства, които отиват за медии. Всички 6 хиляди единици в държавната администрация на Австрия са длъжни в определен период да отчитат предоставените от тях средства за медии.

Една правна система не бива да допуска един и същ субект да продава реклама на медиите и същевременно да продава програмно време на рекламодателите. У нас обаче държавата има собствена роля в това, като заличава правни пречки и легитимира такива играчи.

Трябва механизъм за финансиране на независима журналистика

Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията

Проблемът с рекламния пазар е изключително важен. Това е пазар за около 1 млрд. лева и въпросът е как те се преразпределят. Хора, които са наясно с технологиите за контрол, много добре успяха да подредят това знание, използвайки го за завладяване на държавата и определени пазари. Говорим за една стройна система от пиари и социологически агенции, които контролират данните. 

Сред механизмите за влияние са спонсорските договори. По теми, свързани с акцизни стоки – петрол, цигари и т.н., съм се сблъсквал с такъв проблем. За някои неща просто не може да се говори. След като сте дали интервю във водеща телевизия и сте споменали директно имената на фирмите, защото имате европейски данни за техния контрол над нелегалния пазар, в интервюто ви тези фирми не се появяват. А отговорът е: "Нали виждаш колко пъти се повтаря "мека топлина" в нашата реклама." Това е само един от примерите за мълчание. В едни случаи се спонсорират определени предавания, в други се плаща за мълчание.

В последните години се очертава и нещо по-неприятно – външното влияние. Лесно се виждат схемите на отразяване в определени медии на руско-украинския конфликт, както и на убийството на Немцов. И това мисля, че също е свързано с бюджети.

Трябва да се намери механизъм как да се финансира независимата журналистика. Това разрушение на финансирането доведе дотам, че в ключови медии ресорите се покриват от журналисти с много, много ниско познание за сектора.

В социалните мрежи се наблюдава една развита система, която също е добре бюджетирана според мен. Освен традиционните тролове имаме и класически агенти на влияние - публични личности, които очевидно имат бюджети, за да заемат едни или други позиции. Просто виждате как в рамките на два месеца си променят рязко позицията, от което разбирате, че имат договор с някоя от пиар агенциите.

От изказвания на конференцията "Медиите като инструмент за завладяване на държавата", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и фондация "Конрад Аденауер"

Борисов "пускал" и "дърпал" протеста

#КОЙ си ти, че присвояваш протеста ни


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Борисов сега ще ви отговори.Как предпочитате, във Фейсбук или от трибуната на парламента.Той го може всякак.Даже ще се помъчи да ви убеди,че не сте прави.Лъжите,които ще наговори,много ще приличат на истина,но не са.И ние ,и той го знае.

 • 2
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна

  Всичко може да свърши, ако реално публичните лица, основно тези на политическата сцена, носят НАКАЗАТЕЛНА отговорност за действията и думите си. Толкова е лесно. Бареков обеща 1 000 000 работни места. Хората гласуваха за него като обезумяли заради отчаянието от безработица. Предадени отновно без да има виновни. Да лежи по 1 ден за всяко неосъществено работно място в затвора, пък да видим после колко точно ще обещае. Свободата на словото трябва да има краен предел и той да не е само за медиите. Той да е за всички. Лъжата, засягаща голяма група от хора или още повече, цяла една държава, трябва да е наказуема. Утре Бойко ще излезе и ще каже, че е син на Левски, а друг пък лечен приятел на Ботев. И някак това е позволено. Ако обаче една медия каже, че са дочули как Бойко и ... Доган примерно ... са си разменяли реплики за източване на държавата ще бъдят съдени до дупка и смазани, ако трябва и физически.

  Така не работи демокрацията, господа депутати. Така работят диктатурите. Равенството пред закона е повече от необходимо, за да започнем да се превръщаме в държава отново.

 • 3
  alexgg avatar :-|
  Minddestruction

  Сега БББ (Бате Бойко Борисов) ще се изяви в поетичен стил (нищо че не го е чел):
  "Аз хитро се престорих
  нищо че не съм видял."
  (т.е. прочел).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK