Дългият път на нотификацията

Борбата с контрабандата налага поставянето на измервателни уреди с връзка към системата на митниците

Дългият път на нотификацията

Искането на одобрение за монтиране на измервателните уреди на всички точки в данъчните складове все още не е пратено до Брюксел

6606 прочитания

Борбата с контрабандата налага поставянето на измервателни уреди с връзка към системата на митниците

© Цветелина Белутова


Пращането се бави вече над два месеца, а няма и яснота кога ще се случи

"Приоритет номер едно за правителството е борбата с контрабандата." Тази категорична позиция бе изразена от министър-председателя Бойко Борисов, който в типичен свой стил "нареди" на държавните органи "брутална" война с укриването на приходи от косвени данъци. Важна част от тази борба поне според финансовия министър Владислав Горанов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов е тоталният контрол върху производството и движението на акцизни стоки (горива, цигари и алкохол). Това минава през поставянето на измервателни уреди с връзка към системата на митниците на всички точки от процеса на производство и движение към и от данъчните складове. И тук нещата зациклят.

В края на миналата година се оказа, че хората, които трябва да са най-заинтересовани от борбата с контрабандата - народните представители, решиха да отложат въвеждането на автоматичната система за контрол с минимум една година, а предвид забавянето този срок вероятно ще бъде надхвърлен значително. Още повече че комуникацията по темата с Брюксел още реално не е започнала. За народния представител Мартин Димитров, който е един от най-големите поддръжници на въвеждането на тоталния контрол, нотификация от Европейската комисия не е необходимо да се иска. "Прилагането на директивата в случая не е задължително, тъй като по отношение на данъчното облагане всяка държава членка има определена свобода", смята Димитров. Той е на мнение, че бавенето на процедурата по искане на нотификация е умишлено, като причината за това са големи корпоративни интереси.

Според повечето специалисти обаче нотификацията няма как да бъде заобиколена. Юлиана Николова, директор на Центъра за модернизиране на политики и експерт с дългогодишен опит в сферата на европейската интеграция, когато държава членка въвежда в закон изкискване под формата на техническа спецификация или административно изискване (какъвто е случая и за горивата и за алкохола и цигарите), тя трябва да уведоми комисията. "Ако държавата пропусне да нотифицира акт по смисъла на Директива 98/34/EО, комисията счита, че документът не е влязъл в сила", обяснява тя.

Забавяне

Към момента искането за нотификация от страна на Европейската комисия (ЕК) за въвеждането на измервателни уреди съгласно последните изменения в Закона за акцизите и данъчните складове все още не е изпратено. Според МФ процедурата е доста сложна и изисква повече подготовка, преди да се изпрати искането до Брюксел. "Сега описваме точно какво представляват тези уреди. Трябва да се има предвид, че това не са само отделни устройства, а понякога са и цели системи – измерватели, разработване на софтуер и др.", обясни експерт от ведомството пред "Капитал".

Срокът за приключване на подготовката не е ясен, но според експерта е по-добре сега да има някакво забавяне, отколкото след това да се стигне до много по-голямо отлагане. "Специфичното в тази процедура по нотификация е, че становище по нея ще дадат не само ЕК. Мнение може да изрази всяка държава членка, както и различни участници на пазара", обясни специалистът от министерството. Причината е, че смисълът на процедурата е да се помогне на държавите членки да подобрят законодателството и да се избегнат създаването на бариери пред конкурентния пазар.

Официалният отговор на Министерството на финансите е, че изготвянето на подробно описание на техническия регламент "средства за измерване и контрол" изисква време за анализ и дефиниране на точните технически изисквания към средствата за измерване и контрол, за да не се допусне несъответствие с правилата, определени с директивата.

Какво представлява процедурата

Нотификацията е разписана в Директива 98/34/EО, съгласно която държавите членки трябва да информират комисията за всеки проект на технически регламент преди приемането му в национално законодателство. По смисъла на директивата одобрение от Брюксел трябва да се иска, когато се прилага законодателство, което определя характеристиките на даден продукт, като например размер, етикетиране, опаковане, степен на качество, процедура за оценка на съответствието и т.н. Този термин обхваща също така методите и процесите на производство.

С промените в закона за акцизите от края на декември подготовката на документацията е възложена на Министерството на финансите. Системата за изпращане на самата нотификация обаче е при министерството на икономката, което ще има ангажимента да придвижи процеса. Ако комисията даде положително становище, от датата на нотификацията започва да тече тримесечен период на задържане. В това време нотифициращата държава членка не може да приеме въпросния технически регламент, което позволява на комисията и на останалите държави членки да проверят нотифицирания текст и да отговорят съответно.

Ако се установи, че е възможно нотифицираният проект да създава бариери пред свободното движение на стоки или пред свободното предоставяне на услуги на информационното общество, или пред вторично законодателство на ЕС, комисията и останалите държави членки могат да представят подробно становище на държавата членка, която е нотифицирала проекта. Подробното становище удължава периода на прекъсване с още три месеца за продукти и с още един месец за услуги. В случай на издаване на подробно становище засегнатата държава членка трябва да даде обяснение за действието, което възнамерява да предприеме в отговор на подробното становище.

Комисията и държавите членки могат също така да правят коментари относно даден нотифициран проект, който, изглежда, съответства на законодателството на Европейския съюз, но се нуждае от разяснение относно тълкуването му. Засегнатата държава членка взема тези коментари под внимание, доколкото е възможно. Освен това ЕК може да блокира даден проект за период от 12 до 18 месеца, ако предстои да се предприеме работа по хармонизиране с  Европейския съюз или такава работа вече тече в същата област.

В края на процедурата държавите членки са задължени да информират комисията за окончателните текстове веднага след като тези текстове бъдат приети, и да посочат случаи, в които нотифицираният проект е бил отхвърлен, за да може процедурата по Директива 98/34/EО да бъде приключена. Това също така позволява на комисията и на останалите държави членки да проверят дали нотифициращата държава е взела под внимание реакциите, получени по време на процедурата.

Държавите членки са задължени да нотифицират повторно проекта с мярка за прилагане на нов период на прекъсване, ако проектът на технически регламент претърпи значителни изменения, като например съкращаване на първоначалния предвиден срок за прилагане или разширяване на обхвата.

А всичко това означава, че ако нещата в Брюксел се развият максимално бавно, така или иначе "бруталната" война може да се отложи с повече от година.

Пращането се бави вече над два месеца, а няма и яснота кога ще се случи

"Приоритет номер едно за правителството е борбата с контрабандата." Тази категорична позиция бе изразена от министър-председателя Бойко Борисов, който в типичен свой стил "нареди" на държавните органи "брутална" война с укриването на приходи от косвени данъци. Важна част от тази борба поне според финансовия министър Владислав Горанов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов е тоталният контрол върху производството и движението на акцизни стоки (горива, цигари и алкохол). Това минава през поставянето на измервателни уреди с връзка към системата на митниците на всички точки от процеса на производство и движение към и от данъчните складове. И тук нещата зациклят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Излиза,че са приели закона,за да имитират загриженост за приходите и да ни се представят като принципни и честни.И сега вече,нищо.

 • 2
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  далаверата ще си тече със или без измервателни уреди ,а нафтата и бензиня ще са най скъпи сред всички останали държави по света ,не ме яд за това ,а ме е яд ,че поне не свалят данъците ,които така или иначе държавата не прибира ,а отиват в ръцете на мафията ,трябва като Русия ,да се смъкнат данъците на горивата и акцизите на 0 поне за 1 година и да видим как ще правят контрабанда руснаците и нашите мафиоти ,като из изсъхнат доходите и се изсветлее бизнеса ,да им напраскат акцизи мита и дедесета

 • 3
  nedchall avatar :-|
  nedchall

  Тази нотификация и да я отправят нашите УПРАЖняващи се завтори път, няма да обяснят въобще какво точно искат, затова се бавят - уверен съм, че такова чудо никъде в ЕС, а може би и в света, не се прави! Ако някъде това го имаше, замислилите го пионери - неумници щяха простичко да нотифицират, че искат да направят и у нас същата съществуваща някъде система на контрол, а не да се чудят как да оправдават простотии, защото всеки знае, че каквато и информационна система да има, и тя се манипулира, ако данните само се събират весело, а не се анализират, засичат, обработват и т.н...Почти съм сигурен, че тази волунтаристична нечия НЕумна приумица няма да мине пред ЕК, пък ще видим... Недялко Шаллиев

 • 4
  just avatar :-|
  just

  Тихооооо, стадото е приспано и не желае някаквки контроли да смущават дълбокият му сън.

 • 5
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Наивно е да се очаква, че охранителят от сериала "Ало, Ваньо" ще се бори "брутално" с контрабандата. Нали играе карти с директора на вечно губещото предприятие Нефтохим, продадено така драго от Костов на руснаците. Съседна Румъния отдавна прати прокуратурата в тяхната рафинерия. Дааам, после защо толкова хора емигрирали, ми как няма да емигрират като закони се пишат за единици, а държавата се управлява като семейна сладкарница


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход