Най-добри врагове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-добри врагове

Най-добри врагове

Какви са причините и последствията от нежната подкрепа на ДПС за ГЕРБ

12468 прочитания

© Георги Кожухаров


Когато двама политици постоянно и упорито се опитват да отхвърлят връзките помежду си, всеки неизкушен политически наблюдател започва да търси ченгето в себе си. И му се иска да изолира Бойко Борисов и Лютви Местан в две отделни стаи за кръстосан разпит. А дългът? А пенсионните фондове? А Писанчев? А енергетиката, земеделието... И така, докато един от двамата не мигне.

Още преди формирането на настоящата управляваща коалиция се очакваше, че ДПС отново, както почти през целия първи мандат на Бойко Борисов, ще играе ролята на резервна гума от последна инстанция. Всеки път когато коалиционните отношения между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт попречат на най-голямата партия да наложи своята воля, отнякъде ще се появи deus ex Сарай, който ще накланя баланса на силите в правилната посока. Въпреки упорито отричаните взаимоотношения - "Какъв "Кой", какви пет лева" по думите на Бойко Борисов или "подобно задкулисие има само в главите на анализатори и политически опоненти" по думите на Лютви Местан, разменените услуги са явни. Въпросът е колко дълбоки са чувствата, тъй като връзката винаги може да бъде използвана за блокиранe на ключови промени в областта на правосъдието и вътрешните работи, разследването на случилото се с КТБ, начина на раздаване на обществените поръчки...

Това вече предизвиква напрежение и в управляващата коалиция. В интервю за "Дневник" Радан Кънев, лидер на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ), каза, че в последните 100 дни вече всеки е видял "как ДПС е в опозиция, но непрекъснато се опитва да упражнява ключово влияние".

Очевидно ли е очевидното

Последният пример за финтове между ГЕРБ и ДПС по политическия терен дойде при гласуването на мандата, който Народното събрание даде на правителството за подписване на рамковото споразумение за поемане на дълг от 16 млрд. лв. през следващите три години. Въпреки първоначалната си съпротива в последния момент ДПС подкрепи анблок предложението на правителството. Само няколко дни по-късно премиерът Бойко Борисов жертва вътрешния си министър, след като Веселин Вучков поиска смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и директора на ДАНС Владимир Писанчев - и двамата назначени и близки до ДПС. Политологът Огнян Минчев побърза да обяви, че ДПС е спазарило подкрепата си за "съхраняване на водещите фигури на корпоративно-търговската мафия начело на службите за сигурност в България".

В българската политика простите обяснения винаги са за предпочитане, тъй като нейният интелектуален фундамент не предполага по-сложни схеми. Отношенията между ДПС и ГЕРБ обаче са по-оплетени. Очевидно е, че движението опитва да използва всяка възможност да подкрепи едни от най-спорните предложения на ГЕРБ (например за полунационализацията на пенсионните фондове), за които може да се предполага, че ще има съпротива. Това печели точки, които могат да се търгуват. Отделен въпрос е, че темите, по които ДПС застава зад ГЕРБ, идват основно от финансовия министър Владислав Горанов. Дори и подозренията към Горанов, че има и други лоялности, да са пресилени, винаги изглежда, че третата най-голяма партия е добре консултирана за предстоящите промени - нещо, което не изглежда да е така с коалиционните партньори.

В случая с дълга обаче стратегията на ДПС не проработи, тъй като в последния момент ГЕРБ успя да привлече достатъчно гласове, за да не разчита на жестове от страна на Лютви Местан. Както казва близък на управляващите анализатор - "просто някой успя да им обясни на коалиционните партньори, че който гласува за дълга, той ще вземе пари от него, примерно енергийните олигарси, след като НЕК си погаси задълженията към тях с пари от заемите".

Често ГЕРБ се възползва и от тихата подкрепа на ДПС. Например промените в Закона за енергетиката, които засягат интересите на Христо Ковачки и множество инвеститори във възобновяемата енергия, се случиха едва ли нe с активна помощ на движението. Тайната беше в това, че те не засегнаха интереса на депутати от ДПС в няколко конкретни проекта за малки ТЕЦ на биомаса.

В същото време наложената от Бойко Борисов политика срещу чистките създава напрежение в местните структури както на ГЕРБ, така и на ДПС, които подозират сделка по върховете, но за тяхна сметка. В регионалните структури сочат с пръст назначенията от времето на кабинета "Орешарски" и недоумяват защо те не сa пометени от голяма герберска метла. В същото време много от отстранените кадри на ДПС пък се чудят защо Местан не е преминал в крайна опозиция. За логиката на местния активист няма как цялата тази работа да не е нагласена по върховете.

Усещането за близост особено дразни Бойко Борисов. При последната му среща с посланиците на страните от ЕС в края на миналата седмица лайтмотивът, към който той постоянно се е връщал, е как не било вярно, че бил зависим от ДПС, казва дипломат от една от мисиите.

По кадрите ще ги познаете

Силни подозрения дава и запазването на влиянието на хора, които по време на кабинета на Пламен Орешарски поеха управлението на ключови сектори не без протекцията на тогавашния тандем Делян Пеевски - Цветан Василев и ДПС. Според депутатите от Реформаторския блок представителите на ДПС все още са твърде добре представени в администрацията. "Проблемът не е в това, че назначените хора имат или нямат качества, а проблемът е, че те са част от една машина, която има за цел да пази обръчите от фирми и разпределението на порциите за тези фирми от държавните поръчки", казва депутатът от РБ Атанас Атанасов. Това е големият проблем за ДПС." Бившият шеф на контраразузнаването дори смята, че целият сектор за сигурност е кадруван от ДПС. 

Например във фонд "Земеделие" запази поста си Атидже Алиева-Вели, която беше повишена до зам.-директор по време на кабинета "Орешарски" от служител във ведомството. Още по-интересен е казусът с преназначаването на Атанас Добрев в институцията, който също е зам.-директор в момента. Добрев, който е дългогодишен член на БСП, в предишния кабинет беше парламентарен секретар на свързвания с ДПС тогавашен земеделски министър Димитър Греков. Mесец преди правителството да подаде оставка ДПС направи мнозинство в управителния съвет на фонд "Земеделие" чрез смяна на членове и по този начин гласува уволнението на предходния директор Мирослав Николов, номиниран от левицата, и именно Добрев бе избран за титуляр. Той беше освободен от поста само месец и половина по-късно с идването на служебния кабинет, а след изборите изненадващо се върна в институцията като заместник-директор по рибарската програма.

Още по-симптоматичен е примерът на Георги Христозов, който по време на управлението на БСП и ДПС оглави Българския енергиен холдинг и де факто играеше ролята на енергиен министър. През него минаваха много от интересите на Цветан Василев и назначенията на Делян Пеевски в сектора. Христозов беше постоянно на прицела на енергийните експерти в ГЕРБ. Сега обаче той се оказва на граждански договор като съветник на шефа на "Мини Марица-изток" - бившият депутат от ГЕРБ Андон Андонов. От структурите на управляващата партия в Стара Загора казват, че той се ползва с протекциите на кмета на града Живко Тодоров. Именно Христозов се занимавал с детайлите по назначенията на активисти на ГЕРБ в местните енергийни фирми и помагал на формацията на Борисов по време на избори.

Според депутата Корман Исмаилов, бивш лидер на младежкото ДПС, а в момента лидер на Народна партия "Свобода и достойнство", тези примери не означават непременно, че ДПС запазва сериозно влияние. "Много от хората, които през периода, когато ДПС е било във властта и са търсили протекции от него, в момента се преориентират." Просто част от бизнес кръговете, които гравитираха около ДПС, сега пренасочват интереса си. Това се случи и през 2009 г., когато ГЕРБ спечели изборите с немалка доза анти-ДПС риторика, а след това се оказа, че Делян Пеевски вероятно по-често е бил в кабинета на Цветан Цветанов, отколкото в сараите на Ахмед Доган.

Отделен случай са назначенията в Министерството на икономиката. Един от най-показателните случаи е държавното предприятие "Ел Би булгарикум", което държи лицензите за прословутите бактерийни култури за българското кисело мляко. В края на миналата година в дружеството беше назначен Еркант Раиф, чийто баща е в ръководството на общинската структура на ДПС, а самият той не изглежда да има някакъв опит в хранително-вкусовата индустрия. По-важното обаче е, че според различни източници свързваното с Делян Пеевски дружество "Лакрима" има интерес към държавното предприятие.

В икономическото министерство се случват и преобразувания в Оперативна програма "Конкурентоспособност", при които се връщат кадри, за които се знае, че са участвали в нагласени комисии по различни проекти (не само по време на правителството на Пламен Орешарски). Заради това е възникнал и конфликт между министър Божидар Лукарски и ресорния му вицепремиер Томислав Дончев.

Всички тези действия на Лукарски обаче били самостоятелни, но в крайна сметка добавят цвят в пъзела на взаимоотношенията между ДПС и управляващата коалиция.

Най-добри frenemies

Добрите позиции на ДПС в съдебната система правят конфронтацията с партията доста нежелана. Със сигурност всеки активист на ГЕРБ си спомня, че главният прокурор Сотир Цацаров действа моментално, когато поиска задържането в ареста на трима обвиняеми за опита за убийство на Пеевски (което по-късно се оказа фарсова постановка) или пък когато нареди проверка на активисти на "Протестна мрежа" по сигнал на издателя на ПИК Недялко Недялков и случаят попадна точно при прокурор  Боряна Бецова, която през декември отказа да образува досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Всеки един от министрите от първия кабинет на Бойко Борисов има поне по една висяща проверка от прокуратурата, така че и те имат за какво да внимават.

ГЕРБ очевидно трябва да стъпва внимателно, защото храбростта (даже да е искрена) в борбата за реформиране на българската правоохранителна система обикновено не се възнаграждава. В същото време Борисов има интерес да държи близо до себе си всички противници, особено тези, които могат да имат по някоя флашка в джоба. Когато шефът на тайните служби е подозиран в сериозна афера - като операцията "Червеи" за проникване в информационните масиви на МВР, оставането му на поста го прави доста по-лоялен. И щеше да гарантира, че колегите на Писанчев от библиотекарския университет поне за известно време ще се занимават само с Цветан Василев, а не с премиера и неговото богато минало. Принудената оставка на шефа на ДАНС всъщност дойде доста изненадващо. 

В тази ситуация е очевидно, че за Бойко Борисов е хубаво да бъде добър frenemy с ДПС - за движението винаги е добре да вижда, че не всички мостове са изгорени. Изглежда съмнително дали това е част от по-глобална договорка. И Атанасов, и Исмаилов например отхвърлят тази възможност. Но ситуацията изглежда изгодна. Както обяснява Борисов на посланиците на страните от ЕС миналата седмица, имало едва четири критични гласувания, които минали само благодарение на ДПС. Това не означавало зависимост, а че не може да се разчита на коалиционните партньори. Последното обяснение обаче изглежда твърде удобно и отваря вратите и за други бъдещи комбинации.

По темата работиха Велина Господинова и Деница Ватева

Когато двама политици постоянно и упорито се опитват да отхвърлят връзките помежду си, всеки неизкушен политически наблюдател започва да търси ченгето в себе си. И му се иска да изолира Бойко Борисов и Лютви Местан в две отделни стаи за кръстосан разпит. А дългът? А пенсионните фондове? А Писанчев? А енергетиката, земеделието... И така, докато един от двамата не мигне.

Още преди формирането на настоящата управляваща коалиция се очакваше, че ДПС отново, както почти през целия първи мандат на Бойко Борисов, ще играе ролята на резервна гума от последна инстанция. Всеки път когато коалиционните отношения между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт попречат на най-голямата партия да наложи своята воля, отнякъде ще се появи deus ex Сарай, който ще накланя баланса на силите в правилната посока. Въпреки упорито отричаните взаимоотношения - "Какъв "Кой", какви пет лева" по думите на Бойко Борисов или "подобно задкулисие има само в главите на анализатори и политически опоненти" по думите на Лютви Местан, разменените услуги са явни. Въпросът е колко дълбоки са чувствата, тъй като връзката винаги може да бъде използвана за блокиранe на ключови промени в областта на правосъдието и вътрешните работи, разследването на случилото се с КТБ, начина на раздаване на обществените поръчки...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  ГЕРБ ще има успешна политика, ако успее да се разграничи и еманципира от ДПС. Не може 25 години една партия на малцинството да играе ролята на манипулатор. Време е за смяна на...Горанов!

 • 2
  thepirineagle avatar :-P
  thepirineagle

  Ами някои неща са просто очевидни....дори и за малки деца,какво остава за "ченгето във всеки от нас":-)/според авторите/
  Борисов е премиер, който не желае нищо повече от козметика и staus quo, а го натискат отвсякъде за някакви си реформи.....

 • 3
  ytt02393581 avatar :-|
  ytt02393581

  До коментар [#1] от "lefkovitz":

  здравей,оценката ми за коментара е положителна.без да искам отбелязах с отрицание.

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  До коментар [#1] от "lefkovitz":
  А може пък Борисов да не иска ,и да не може да се еманципира.Иначе той на всички се перчи,само пред ДПС е кротък.Това,както се разбра и послниците го разбраха,че какво остава за нас.

 • 8
  uoe18308225 avatar :-|
  the социалиста

  За жалост, ДПС не е в опозиция.

  ДПС е в ПОЗИЦИЯ.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  "Какви са причините и последствията от нежната подкрепа на ДПС за ГЕРБ?"

  Причините са. че така са им наредилк водещите офицери и там, в тази организация има строга субординация и закони (единият от които е омертата и отричане докрай на реалните факти и взаимозависимости)!
  Последствията са, че така т.н. кукловоди, или босове на мафията чрез водещите си офицери вече 25 години "демократизират" и ""европеизират" България! До окончателното й доразграбване и унищожение!

  ==================================

  ЕДИН МАЛЪК ПОДСКАЗВАЩ И ДОУТОЧНЯВАЩ ПОДРЪПТОС:

  И какво е всъщност РЕАЛНОТО ИМУШЕСТВЕНО СЪСТОЯНИЕ НА БОЙКО БОРИСОВ, МЕСТАН, ДОГАН, ГОЦЕ,...И КАКВИ СА ТОЧНО ИЗТОЧНИЦИТЕ МУ!?

  Отново повтарм и наблягам - РЕАЛНОТО:) С други думи - КАКЪВ ДОХОД ОБЕЗПЕЧАВА НАЧИНЪТ ИМ НА ЖИВОТ И ОТ КЪДЕ ТЕ СЕ СДОБИВАТ С НЕГО?

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Знаете ли, има нешо много забележително, интересно и дори забавно в начина, по който е устроен човешкия мозък и по който се осъществява колективното мислене и възприятия в едно общество. Да поясня.

  Ако човек се позамисли как всички са се вторачили - почти целият народ, начело с гражданското общество, журналисти, по-будни хора и пр. да търсят и откриват всякакви знаци за скрити връзки и зависимости - от една страна;
  и упоритото и докрай, на живот и на смърт (просто защото когато ножът е опрял до кокала или ти си на ръба на пропастта път назад повече няма!) отричане на Ахмед Борисов и Бойко Доган, че тези имена могат дори и теоретично силно да се поумешат (имам предвид да си умешат шапките, или досиетата...)

  и си мисля - А НА КОЙ ВСЪЩНОСТ РЕАЛНО МУ ПУКА, ИЛИ ТРЯБВА ДА ,МУ ПУКА!?!?!
  Или както казват по нашему - КОНГРАЧУЛЕЙШЪНС, НО WHO CARES?

  След като Борисов прави азбсолютно всичко, което може и не може, и което е най-добре за Ахмед Доган и Д(П)С, И ТО ВИНАГИ, ОТ ГОДИНИ, И СЛЕД КАТО Доган и водещите му офицери - дори и като родител (НО ГРИЖОВЕН!) макар и да хулят и мъмрят, да критикуват и поплясват като малко дете Борисов, НО ВИНАГИ КОГАТО ИМА НАИСТИНА НУЖДА И Е ПАДНАЛ И СЕ Е УДАРИЛ, ИЛИ ИМА ОПАСНОСТ ДА СЕ УДАРИ НАИСТИНА МНОГО ЛОШО ТЕ СА ТАМ И ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ДА ГО ИЗПРАВЯТ...


  КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ВСЪЩНОСТ ИМА ДАЛИ ТЕ ИМАТ СКРИТИ И ТАЙНИ ЗАВИСИМОСТИ (както е на практика, и е очевидно), ИЛИ ПРОСТО ИМАТ ЕДНА МНОГО СИЛНА И НЕПОБЯСНИМА СТРАСТ И ВЛЕЧЕНИЕ ЕДИН КЪМ ДРУГ И СА НА ПРАКТИКА КАТО ДУХОВНИ БРАТЯ!

  След като на времето Ахмед Доган - за когото всички признават, че не е пълен тъпак и идиот, аз съм далеч от мисълта, че е този гений или световен и гениален ум и хидромелиоратор и философ, най-малкото зарасди фактът, че е мерзавец и е скъсан дори и на кандидат-проемния изпит в университета и е изкарал 2-ка, та се е наложило ДС да го вкарва и след това да го бута на буксир цял живот, за да може да оцелее и да се прехранва... - та след като Доган направи онова изказване за кръговете и обръчите и как той разпределял порциите и хвърли цяла България и активизир настръхналите българи да идат да гласуват, ТОЕСТ НА ПРАКТИКА ДАДЕ МОЩНО РАМО НА ПАРТИЙКАТА - ПЛОД НА ГЕННО-ПОЛИТИЧЕСКО ИНЖЕНЕРСТВО ГЕРБ, какво чудно има, че сега Д(П)С в един изключително труден за Борисов МОМЕНТ (защото отново трябва да лъже и маже, но вече всички много внимателно и критично го наблюдават, и почти никой вече не му вярва, а преценява и анализира неговите думи и дела, И РЕАЛНИЯ ЕФЕКТ ОТ ТЯХ...!) В ТАКЪВ НАИСТИНА УНИКАЛНО КОМПЛИЦИРАН МОМЕНТ ЗА ВСИЧКИ ТЯХ, ТЕ ... ПАК СА ЗАЕДНО, МАКАР И ПРОСТРАНСТВЕНО РАЗДАЛЕЧЕНИ ЗА ПРЕД МАТ'РЯЛА!


  Запомнете - няма значение кой какво казва и в какво уверява - ОСОБЕНО КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ, И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - АКО ТЕ СА БЪЛГАРСКИ!
  Когато български политик и/или управник (А И ЕДЪР БИЗНЕСМЕН, ИЛИ БАНКЕР, ИЛИ МАСТИТН ЕКСПЕЕТ ИЛИ СОЦИОЛОГ,...в държавата на кривите огледала) МНОГО НАСТОЯТЕЛНО ИСКА ДА ВИ УБЕДИ И ВНУШИ НЕЩО, ПРИЕМЕТЕ, ЧЕ ИСТИНАТА Е ТОЧНО ОБРАТНАТА, И В ОКОЛО 99% ОТ СЛУЧАИТЕ ШАНСЪТ Е, ЧЕ ЩЕ СТЕ ПРАВИ!

  Когато Бойко Борисов, Местан, Доган, Сидеров, Болен, Симеон, ... и най-напред мошеникът ГОЦЕ, разбира се, КАЖАТ "ДОБРО УТРО", ГЛЕДАЙТЕ СЛЪНЦЕТО И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ, ЧЕ ТО ЗАЛЯЗВА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.