МВФ: Трябват бързи реформи в банковия надзор

Мисията на фонда подкрепя тригодишната програма на правителството за дълга

Пресконференция на МВФ Мишел Шанън    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За бързи мерки за преодоляване на слабостите в банковата система призова мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в България, която приключи в края на миналата седмица. "Много от тези стъпки са вече планирани от управляващите, но може да се окаже проблем, ако има отлагане", каза ръководителят на екипа Мишел Шанън пред БНР. Препоръките на фонда са да се извърши външен преглед на банките в страната и да се подобри правната рамка, за да може правителството да разполага с инструменти за реакция при кризи като тази с Корпоративна търговска банка (КТБ). От МВФ отчитат факта, че въпреки случилото се банковата система показва устойчивост, ликвидността остава висока, а размерът на депозитите продължава да нараства.

Фондът препоръчва засилване на отчетността във финансовата система, включително по отношение на одиторите, както и даване на публичност на информация от страна на БНБ, която да намали несигурността. Трябват и активни действия, които да доведат до постепенно отписване на необслужваните кредити в банковата система и реализиране на обезпеченията по тях.

"С изтичане на мандата на управителя на БНБ (Иван Искров - бел. ред.) и предстоящия избор на нов подуправител за банковия надзор от съществено значение е навременното одобрение на лица с ясен мандат за подкрепа на силна, независима и отговорна БНБ", пише още в изявлението на МВФ след края на мисията. Същите, но по-остро изказани критики отправи към банковия надзор и Европейската комисия в доклада си от средата на февруари.

За дълга и пенсионните промени

Мисията на фонда подкрепя правителството в изпълнение на средносрочната му програма за управление на държавния дълг и бюджетния дефицит. "Нашето разбиране е, че тази програма осигурява необходимата гъвкавост, за да се обслужват предстоящите падежи на дълга, както и да се осигурят евентуалните допълнителни средства за покриване на дефицитите. Много е важно да се разбере, че тази програма е необходима за покриването на вече съществуващи задължения и съвсем малко нов дълг", посочи Мишел Шанън пред националното радио и добави, че най-важното при тази програма е, че ще позволи държавният дълг да бъде управляем и ще задържи страната в най-ниските позиции на класацията по задлъжнялост в Европа.

По отношение на пенсионната реформа виждането на МВФ е, че преместването на средства от частните фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) e фундаментална. "Затова ние подчертахме в разговорите си с управляващите, че трябва да са сигурни, че именно това е подходящият момент за тази реформа и какъв ще е ефектът от нея, за да е ясно какво ще е отражението на тази реформа не само върху частния сектор, но и в публичния. Някои от предложенията са много иновативни и трябва да бъдат направени анализи, преди да влязат в сила", каза ръководителят на мисията. 

Прогноза за слаб растеж

Според МВФ правителството трябва да се фокусира преди всичко върху бюджетния дефицит и ако се стигне до по-високи приходи заради увеличаване на събираемостта и свиване на разходите, то този ресурс трябва да бъде използван за намаляване на дефицита.

Фондът препоръчва още да се увеличи ефективността в енергийния сектор, където според Мишел Шанън в момента текат "някои обещаващи промени".

По отношение на перспективите пред икономиката експертите прогнозират ръст от 1.25% през тази година, подхранван основно от вътрешното потребление, което пък от своя страна ще бъде стимулирано от усвояването на средства от европейските фондове. Причината за консервативното очакване е в устойчивата дефлация въпреки очакванията натискът й да отслабва, както и заради геополитическите проблеми, създавани от кризата в Гърция и от конфликта между Русия и Украйна.

Прогнозата на МВФ е сред най-високите (виж карето) очаквания за икономиката на България, но всъщност е в посока намаление. През октомври 2014 г. фондът ревизира прогнозата си от 2% на 1.4%.

 

Растежът за 2015 г.

МВФ - 1.25%

Европейската комисия - 0.8%

Световната банка - 1.1%

Министерството на финансите - 0.8%

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • + 11

  Банкомата ни система и надзор са едно огледално изображение на страната ни в което политици, съдии, прокурори, (псевдо)бизнсмени и (псевдо)банкери са навързани като свински черва.
  Всички крадат заедно и се пазят и назначават един друг.
  МВФ може да посочи болеста и дори да предложи идеи за лечението и, но причините си остават така.

  Нередност?
 • 2
  lefkovitz avatar :-P
  lefkovitz
  • + 10

  "С изтичане на мандата на управителя на БНБ и предстоящия избор на нов подуправител за банковия надзор от съществено значение е навременното одобрение на лица с ясен мандат за подкрепа на силна, независима и отговорна БНБ"
  Не сте права, г-жо Шанън! БНБ винаги е била отговорна. А какъв силен управител има само! Зависим само от #КОЙ!

  Нередност?
 • 9
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала
  • - 1

  Според МВФ правителството трябва да се фокусира преди всичко върху бюджетния дефицит и ако се стигне до по-високи приходи заради увеличаване на събираемостта и свиване на разходите, то този ресурс трябва да бъде използван за намаляване на дефицита.-цитат от статията
  И И как се съгласува това с поддръжката за новите заеми?
  Значи са останали още ресурси в страната ,до които международните "инвеститори" още не са се докопали. Като водните ресурси на страната ,например.

  Нередност?
Нов коментар