"Алфа Рисърч": Все повече българи не харесват политиката на Русия

Конфликтът в Украйна е накарал 30% от хората да променят мнението си за страната в негативна посока

Руският президент Владимир Путин при посещението си в България по време на предишния мандат на Бойко Борисов
Руският президент Владимир Путин при посещението си в България по време на предишния мандат на Бойко Борисов    ©  Надежда Чипева
Руският президент Владимир Путин при посещението си в България по време на предишния мандат на Бойко Борисов
Руският президент Владимир Путин при посещението си в България по време на предишния мандат на Бойко Борисов    ©  Надежда Чипева

Близо една трета от българите са променили към негативно отношението си към Русия заради анексирането на Крим и военния конфликт в Украйна. Това показват данните на агенция "Алфа Рисърч" за обществените нагласи по повод на конфликта в Украйна и позицията на България.

Любов без сметка

Българите продължават да са привързани към Русия, но смятат, че тя не може да бъде модел за развитие и да им предостави по-добри перспективи от членството в ЕС и НАТО. Това е основният извод на социолозите от агенцията на базата на данните. 

За общо 40% от анкетираните действията на Русия в конфликта пораждат негативно отношение. От тях само 9% заявяват, че са имали отрицателна позиция и преди това, а останалите 30% са променили отношението си заради политиката й към Украйна. За една година Русия е успяла да предизвика в България четири пъти повече промени в негативна посока (сред 30% от хората), отколкото в позитивна (сред 7%), отчитат от "Алфа Рисърч". Въпреки това този дял е почти два пъти по-малък от този в Европа, където събитията са предизвикали негативна промяна в отношението към Русия в почти 57% от хората. 

 Положително отношение към страната все пак запазват над половината от анкетираните, а други 7% твърдят, че й симпатизират дори повече от преди анексирането на Крим. Този процент е двойно по-голям от европейския.

Основните социални групи, сред които Русия влошава образа си, са жителите на София и най-вече младите хора между 18 и 30 годишни, докато възрастните хора над 60 г. остават ядрото на подкрепата за руската политика.

За НАТО, но против санкции за Русия

За голяма част от хората участието в алианса е важно за сигурността и отбраната на България, а близо една пета са противниците на НАТО, които смятат, че членството ни е вредно за страната.  Проучването отчита още, че на фона на подкрепата за членството на България в ЕС и НАТО българската външна политика по повод на конфликта в Украйна се оценява предимно положително, като три четвърти смятат, че България води умерена и балансирана политика.

Мнозинството от анкетираните обаче не подкрепя налагането на нови санкции срещу Русия (61 срещу 39%).

Нагласите остават практически без промяна в сравнение с април миналата година, отбелязват в коментара си към проучването от агенцията. Проевропейската ориентация и подкрепа за политиката на ЕС преобладава  във всички образователни и възрастови групи.

Кой харесва Русия

Симпатизантите на БСП, АБВ и "Атака" са тези, сред които преобладава желанието за външнополитически съюз около Русия. И в трите електората по около 35-38% са за участие в ЕС срещу 59-62% за съюз с Русия. За една година промяна в мнението  и числеността на тези групи не е настъпила. Новината е в радикализацията на т.нар. крайни политическите русофили (около 6-8%), които безпрекословно подкрепят политиката на Русия, до степен, че са склонни да й отдадат приоритет пред националните интереси. 

Географското местоположение на България, близостта на военните конфликти до границите ни, както и терористичните атаки в различни райони на света през последните месеци допълнително изострят общественото внимание към националната сигурност и външната политика.

Според данните 75% от хората смятат, че действията на "Ислямска държава" и други терористични групи представляват по-голяма заплаха за мира, отколкото конфликта в Украйна.

Според агенцията това е още едно основание да настояват за участие на България в съюзи и организации, които са способни да гарантират националната й сигурност.

 

За проучването 

Данните са от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Европейския съвет за външна политика в периода 23 февруари – 4 март 2015 г. посредством пряко стандартизирано интервю. Анкетирани по домовете им са 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна стратифицирана извадка по регион и тип населено място, респондентите са подбрани по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.