Новият брой: Да си посееш бъдеще

"Алфа Рисърч": Все повече българи не харесват политиката на Русия

Руският президент Владимир Путин при посещението си в България по време на предишния мандат на Бойко Борисов

"Алфа Рисърч": Все повече българи не харесват политиката на Русия

Конфликтът в Украйна е накарал 30% от хората да променят мнението си за страната в негативна посока

7242 прочитания

Руският президент Владимир Путин при посещението си в България по време на предишния мандат на Бойко Борисов

© Надежда Чипева


Близо една трета от българите са променили към негативно отношението си към Русия заради анексирането на Крим и военния конфликт в Украйна. Това показват данните на агенция "Алфа Рисърч" за обществените нагласи по повод на конфликта в Украйна и позицията на България.

Любов без сметка

Българите продължават да са привързани към Русия, но смятат, че тя не може да бъде модел за развитие и да им предостави по-добри перспективи от членството в ЕС и НАТО. Това е основният извод на социолозите от агенцията на базата на данните. 

За общо 40% от анкетираните действията на Русия в конфликта пораждат негативно отношение. От тях само 9% заявяват, че са имали отрицателна позиция и преди това, а останалите 30% са променили отношението си заради политиката й към Украйна. За една година Русия е успяла да предизвика в България четири пъти повече промени в негативна посока (сред 30% от хората), отколкото в позитивна (сред 7%), отчитат от "Алфа Рисърч". Въпреки това този дял е почти два пъти по-малък от този в Европа, където събитията са предизвикали негативна промяна в отношението към Русия в почти 57% от хората. 

 Положително отношение към страната все пак запазват над половината от анкетираните, а други 7% твърдят, че й симпатизират дори повече от преди анексирането на Крим. Този процент е двойно по-голям от европейския.

Основните социални групи, сред които Русия влошава образа си, са жителите на София и най-вече младите хора между 18 и 30 годишни, докато възрастните хора над 60 г. остават ядрото на подкрепата за руската политика.

За НАТО, но против санкции за Русия

За голяма част от хората участието в алианса е важно за сигурността и отбраната на България, а близо една пета са противниците на НАТО, които смятат, че членството ни е вредно за страната.  Проучването отчита още, че на фона на подкрепата за членството на България в ЕС и НАТО българската външна политика по повод на конфликта в Украйна се оценява предимно положително, като три четвърти смятат, че България води умерена и балансирана политика.

Мнозинството от анкетираните обаче не подкрепя налагането на нови санкции срещу Русия (61 срещу 39%).

Нагласите остават практически без промяна в сравнение с април миналата година, отбелязват в коментара си към проучването от агенцията. Проевропейската ориентация и подкрепа за политиката на ЕС преобладава  във всички образователни и възрастови групи.

Кой харесва Русия

Симпатизантите на БСП, АБВ и "Атака" са тези, сред които преобладава желанието за външнополитически съюз около Русия. И в трите електората по около 35-38% са за участие в ЕС срещу 59-62% за съюз с Русия. За една година промяна в мнението  и числеността на тези групи не е настъпила. Новината е в радикализацията на т.нар. крайни политическите русофили (около 6-8%), които безпрекословно подкрепят политиката на Русия, до степен, че са склонни да й отдадат приоритет пред националните интереси. 

Географското местоположение на България, близостта на военните конфликти до границите ни, както и терористичните атаки в различни райони на света през последните месеци допълнително изострят общественото внимание към националната сигурност и външната политика.

Според данните 75% от хората смятат, че действията на "Ислямска държава" и други терористични групи представляват по-голяма заплаха за мира, отколкото конфликта в Украйна.

Според агенцията това е още едно основание да настояват за участие на България в съюзи и организации, които са способни да гарантират националната й сигурност.

 

За проучването 

Данните са от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Европейския съвет за външна политика в периода 23 февруари – 4 март 2015 г. посредством пряко стандартизирано интервю. Анкетирани по домовете им са 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна стратифицирана извадка по регион и тип населено място, респондентите са подбрани по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

Близо една трета от българите са променили към негативно отношението си към Русия заради анексирането на Крим и военния конфликт в Украйна. Това показват данните на агенция "Алфа Рисърч" за обществените нагласи по повод на конфликта в Украйна и позицията на България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 2
  philipotel avatar :-P
  Durruti

  Странна работа - уж едно и също проучване, а във всяка медия различно заглавие - включително диаметрално противоположни. На всеки му според потребностите, един вид :)

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Не е учудващо!
  Когато се изпикаеш на собствените си подписи под серия международни договори.
  Когато окупираш територия на съседа.
  Когато пратиш там войниците си без чест, знаме или отличителни знаци и после нагло лъжеш, че не са там.
  Когато не можеш да дадеш на света нищо друго освен дрънчене на оръжие, нефт и газ.
  Когато тактиката ти е да ходиш с торба (бързо намаляващи) пари та да подкупваш местните, продажни политици.
  ...е трудно да се намери нещо за харесване!

 • 4
  npi avatar :-?
  npi

  В статията е пропуснато да се спомене, че от няколко месеца се води ПЛАТЕНА, активна ,негативна кампания срещу Русия. В тази кампания не се споменава изобщо за конфликта в Украйна, а се акцентира върху общите( с Русия) исторически моменти с цел промяна на отношението на българите. Целта на тази агитация , да се влошат традиционно добрите чувства на българите към Русия , за да може по-лесно да се манипулира населението при евентуален военен конфликт с наше участие.
  Подобна манипулативна кампания се водеше преди години срещу западните страни и Америка, когато бяхме в другия лагер, поради което все още в голяма част от населението на България, храни смесени или отрицателни чувства към тях.
  Така нашата държавна и обществена позиция не се опредля от националните интереси и обективна за нас реалност , а от интересите на господаря на ,който се кланяме в момента...

 • 5
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  "Нека да е весело !"

 • 7
  alteration avatar :-|
  alteration

  До коментар [#4] от "npi":

  Откъде я изсмука тази агитация.Значи в Русия нищо негативно не се случва,тя си върви като нормална държава; а ние тук шепа "агитатори"хей така от въздуха,без повод започваме да "агитираме".Такива глупости пишете ....

 • 8
  gorgozil avatar :-P
  Gorgozil

  До коментар [#4] от "npi":

  Тя Русия се оака и мирише, а вие на това му викате "платена негативна кампания" :)

 • 9
  s.iordanov avatar :-|
  s.iordanov

  Всеки път като зареждам гориво, много харесвам майките на руснаците! Иначе рубладжиите, фенове на ботоксовия супермен повече Россия обичат, отколкото България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал