Над 1,5 млн. души живеят в бедност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Над 1,5 млн. души живеят в бедност

Над 1,5 млн. души живеят в бедност

Социалните придобивки трябва да насърчават безработните да се връщат на работа, а не да се превръщат в алтернатива на заетостта, смятат от Института за пазарна икономика

11772 прочитания

© Надежда Чипева


Всеки десети българин е в риск от дълбока бедност, а един от пет души се намира под линията на бедността. Това са основните изводи от публикувания днес доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), озаглавен "Бедност и рискoви групи". Според изследователите от института групите, които се намират под най-голям риск от дълбока бедност в България са децата, икономически неактивните и безработните, а сред живеещите под прага на бедността най-голяма е групата на пенсионерите, която наброява 440 хил. души.

Решението за справяне с проблема са политики, стимулиращи заетостта, както и фокусирани социални плащания, насочени към рискови домакинства. Изследването беше представено пред експерти от Министерството на труда и социалната политика, представители на неправителствения сектор и журналисти във вторник.

Докладът класифицира няколко нива на бедност като акцентира върху две от тях - класическа и дълбока. Първото се отнася за населението, което живее с под 60% от дохода на средното домакинство, а в дълбока бедност се считат хората, които живеят с под 40% от този доход.

Според тези критерии малко над 1,5 млн. българи попадат в първата категория, като освен пенсионерите в риск от бедност живеят още 360 хил. икономически неактивни и 335 хил. деца. От този милион и половина 675 хил. души са в състояние на дълбока бедност, измежду които 205 хил. деца и 300 хил. безработни или икономически неактивни.

Най-бедните

Най-сериозният фактор, който определя риска от бедност, е регионалният. Към 2012 г. относителният дял на бедните в столицата спрямо националния праг е бил около 7%, в Габрово и Стара Загора - 25%, а в Сливен и Видин - над 40%. В тази връзка Петър Ганев, старши икономист в института, коментира, че социалните политики трябва да имат регионален фокус, който да е насочен към конкретните особености на областта. Такива са нивото на образованието, демографското разпределение и концентрацията на етнически групи.

В национален план по-необразованите, най-младите и най-възрастните са под най-висок риск от бедност. Има и специфични рискови подгрупи. Малко под 30% от жените над 60-годишна възраст са бедни, а сред тези над 75 г. процентът нараства на 35. Отчасти това е заради по-дългата продължителност на живота, но и заради неравните условия в пенсионната система. Други рискови подгрупи са тези на семействата с един работещ родител, както и тези с три и повече деца.

Причините: безработица и неефективни помощи

Явор Алексиев от ИПИ определи т.нар. "капан на безработицата" като най-сериозната причина за изпадане в състояние на дълбока бедност на хора в работоспособна възраст и техните домакинства. Според него липсват стимули за преход от безработица към заетост. Институтът е изчислил, че ако безработен си намери работа, ще получава средно само с 18,4% по-висок доход отколкото, ако остане на социални помощи. Алексиев каза още, че социалните придобивки трябва да насърчават безработните да се връщат на работа и да възвърнат икономическата си независимост, а не да се превръщат в алтернатива на заетостта.

Вторият проблем на социалната система на страната според ИПИ е липсата на фокус при социалните програми. Петър Ганев коментира, че политиките за борба с бедността са разпиляни и "се борят с неясен враг". Според него е от първостепенна важност социалната и осигурителната политики да се разграничат. Двамата с Алексиев подкрепиха сегашните политики, насочени към децата, но критикуваха т. нар. майчински, определени от Световната банка за най-голямата и неефективна социална програма у нас.

Според експерите от ИПИ социалните плащания не бива да се обвързват с минималната заплата, каквито предложения са се появили при консултациите за промяна на Кодекса за социално подпомагане (КСО). Подобно мнение изрази и Любен Тонев от КНСБ, който подкрепи идеята за диференцирани плащания, които да допълнят дохода до линията на бедността. Тонев също предупреди, че социалната политика на България не бива да следва тази на страните от ЕС, където основният проблем е икономическото неравенство и относителната бедност, докато тук първо трябва да се елиминира абсолютната бедност. (Относителната бедност е тази спрямо средните доходите на населението, докато абсолютната показва дела хора, които нямат възможност да покрият свои фундаментални нужди.)

"Когато има работещи институции има и растеж, а с него и намаление на бедността", обобщи Петър Ганев и коментира, че от липсата на целенасочени и работещи политики за борба с проблема страдат не само бедните, но и цялото общество.

Изследването е част от проект "Активно гражданство и добро управление в борба с беднността", по който институтът работи от миналата година с финансиране по програма на Европейското икономическо пространство. Повече информация за проекта, както и анализите на института могат да бъдат намерени на уебсайта http://www.bednostbg.info.

Всеки десети българин е в риск от дълбока бедност, а един от пет души се намира под линията на бедността. Това са основните изводи от публикувания днес доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), озаглавен "Бедност и рискoви групи". Според изследователите от института групите, които се намират под най-голям риск от дълбока бедност в България са децата, икономически неактивните и безработните, а сред живеещите под прага на бедността най-голяма е групата на пенсионерите, която наброява 440 хил. души.

Решението за справяне с проблема са политики, стимулиращи заетостта, както и фокусирани социални плащания, насочени към рискови домакинства. Изследването беше представено пред експерти от Министерството на труда и социалната политика, представители на неправителствения сектор и журналисти във вторник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  demos avatar :-|
  demos

  До "магистралите",Борисов да постави и борбата с бедността.Иначе,някой друг ще пътува по тези магистлали,само не и българите.

 • 2
  spindi avatar :-|
  spindi

  Ставате банални с вашите апокалиптични статии. Няма общество, в което безработните да са богати. А критериите за бедност се увеличават с всяка година. В сравнение със Сомалия (и 80% от света), в България няма бедност и никога не е имало.

 • 3
  yotata avatar :-|
  йотата

  Гледам на графиката: от Враца надясно сичкото е тръгнало на гетоизация.
  12 области. 12 от 28.
  От друга страна пък - още може.
  Колко още може да се оптимизира, ехеейй.
  Така де, все още няма райони, където треба да си платиш за да минеш. Почти.
  Ма да не ривети после като почнат да вилнеят онези - с брадите, или другите - с белите качулки, или третите - с кафявите униформи. Че ще е късно, опасно и скъпо.

 • 4
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  Безусловен Базов доход. Това е решението.
  Идея много добра и наистина ситмулираща включване на работа. Базовият доход означава всеки да получава равен пай от данъците, независимо дали работи или не. Така неработещите не губят нищо ако се хванат на работа. Минимална бюрокрация за разпределяне, нали е безусловен. Всеки е минимално осигурен, а каквото иска повече - да се бори и да си осигурява.

 • 5
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Пенсионери и деца - разбирам. Ама застрашените "безработни или икономически неактивни"... извинявам се, ама аз дето работя и постоянно уча, защо трябва да стимулирам някой, който хем го мързи да учи, хем се ядосва, че не му предлагат работа за 2 бона?? Не мога да повярвам, че няма какво да се работи! Ако ти трябват пари все ще намериш при кой да се хванеш.

 • 6
  kopo avatar :-|
  kopo

  До коментар [#4] от "weinlock":

  Безусловно Безумна Дивотия е тази "идея". В най-добрия случай ще доведе до сериозна инфлация, допълнителна вълна безработица и вероятно падане на валутния борд с всички последващи финансови трусове.
  Единственият вариант е обучение, ограмотяване, квалификация. И желание за работа, разбира се.

 • 7
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  До коментар [#6] от "kopo":

  Изобщо не е дива идеята за Базовия доход, а рационална и либерална. Разбира се, трябва добре да се обмисли техническата страна на прилагането й. Във всички случаи, обаче, преразпределението на потребителските права трябва да се случи. В момента кърпят положението като държавите взимат дългове и ги инфлират. Базовият доход би могъл да постига същия ефект без трупащия се дълг.

  Идеята че има работа за всички и че всички едновременно могат да работят с висока продуктивност е категорично невярна. И всеки ден става все по-невярна. Не може в момента огромни производствени мощности да прашасват поради липса на поръчки и хора да ходят гладни и бедни в същото време. А когато изведнъж в икономиката се излеят пари изведнъж се появява работа за всички, нищо че не са квалифицирани и т.н. И е много странно как неквалифицирани и т.н. пък отидат в някоя по-богата страна и изведнъж се намира и работа и пари почват да печелят. Защо ли така?

  Трябва да се отървете от тази митология.

 • 8
  koralsky avatar :-|
  koralsky

  половината от тези хора вероятно при правителството на Филип Димитров са се занимавали с дребен бизнес,обаче държавата не ги остави намира хората да си работят и да се самоиздържат,то бяха простотия след простотия ,въведохте ДДС,сложихте им касови апарати,патентен данък,искате да се самоосигуряват,лихвите ви са най - високите в ЕС,т.нар държава си иска парите преди малкия бизнес да е стартирал още,насъсквате ХЕИ,пожарна,общинари,данъчни да го тормозят.......Как и откъде този човек да ги вземе толкова пари да ви ги даде,а и защо да ви ги дава като с нищо не сте му помогнали,а и няма в никакъв случай да му помогнете-резултата човека се капсулира и какво спечелихте кретени нищо,такъв човек се изключва сам ,дори по свое желание понякога, от икономическия живот и започва да харчи по 2лв. на ден,няма да ви зарежда скъпия бензин,няма да ви говори по безобразно скъпите GSM,даже и безобразно скъпите ви цигари няма да купува....и какво ще вземете като ДДС ....ами нищо много ясно.В стремежа си да прецакате обикновенния малък бизнес прецакахте себе си и сега няма да имате пари да раздавате за социални помощи на скъпоценните ви цигани :) Много я объркахте май, а ?

 • 9
  kopo avatar :-|
  kopo

  До коментар [#7] от "weinlock":

  Осъзнаваш ли колко самопротиворечащи са писанията ти?

 • 10
  cyberdude avatar :-|
  Peter Vasilev

  Едва ли осъзнава - ББД е новия комунизъм, там важното е да вярваш, нищо че не само няма логика, но и противоречи на човешката природа. Хората доказват ежедневно, че когато социалните помощи (ББД) са достатъчно високи, стимулът за работа изчезва. Феновете на ББД обаче продължават да дрънкат глупости как всички щели да си работят, щото им харесвало, а не щото имат нужда. За икономическата несъстоятелност даже няма да споменавам - един от върлите фенове на ББД обясняваше как всичко се връзва при 400% ДДС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.