Кандидатът на ВМРО оглави агенцията за българите в чужбина

Заявките за прозрачен конкурс за поста не се осъществиха

Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", а към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО.
Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", а към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО.    ©  вестник Борба
Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", а към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО.
Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", а към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО.    ©  вестник Борба

Очаквано правителството избра кандидата на ВМРО Борис Вангелов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Според съобщението след днешното заседание на Министерския съвет Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", притежава богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина, а към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО.

Решението идва след няколко месечна сага във ведомството, където по време на служебния кабинет м.г. беше уволнен тогавашният зам.-председател и и.д. директор Йордан Янев. На негово място беше назначена Ива Йорданова, която подаде оставка след критики за липсата й на опит и конфликт на интереси заради връзката й с министъра на икономиката Божидар Лукарски. След скандала с Йорданова вицепремиерът Меглена Кунева обеща, че новият председател на агенцията ще бъде избран след публичен конкурс.

Въпреки заявките за прозрачност и ясни правила обаче, назначението на Вангелов отново мина тихомълком. Изслушванията на кандидатите за поста не бяха отворени, а стенограмите от тях бяха качени със закъснение в интернет. Концепциите на конкурентите за длъжността бяха публикувани, но не и автобиографиите им. Критериите, по които комисията оценяваше, останаха тайна. Не стана ясно също дали въпросите, изпратени от граждански организации, въобще са били зададени на кандидатите. 

"Съставът на назначената комисия първоначално не е ясен, но впоследствие в хода на процедурата се оказва, че това са служители на държавната администрация. Каква е логиката представители на администрацията да оценяват политическо лице, каквото е председателят на ДАБЧ, а не обратното, остава неясно", посочва още дупки в процедурата Кирил Радев, един от кандидатите за поста и единствен с публична кампания, в отворено писмо след официалния избор на Вангелов. И допълва: "Когато процедурата достига до ниво на политическо решение, отново медиите посочват трима фаворити. Първоначалната политическа заявка е за процедура, която да определи обективно най-подходящият кандидат без значение от партийна обвързаност... Не става ясно, кой определя тези фаворити и на какво основание, след като становището на комисията не е така еднозначно в тяхна полза или в нечия друга полза. "

Как се стигна дотук

Смяната на ръководството на агенцията всъщност е следствие от проверки във ведомството отстрана на прокуратурата и инспектората на Министерския съвет. Разследване на "Капитал" от ноември м.г. показа порочната схема по предоставяне на българско гражданство, който се беше превърнал в нелегален корупционен пазар, оценяван на милиони евро годишно. От години агенцията е в сферата на влияние на ВМРО, а проверките през 2014 г. показаха слабия контрол върху случаващото се в ДАБЧ.

Борис Вангелов се яви за поста в конкуренция с още осем кандидати, измежду които комисията избра да предложи трима на Министерския съвет. Освен юристконсулта на ВМРО, до последния кръг стигнаха Димитър Владимиров, временно и.д. председател на агенцията, и Спас Ташев, бивш зам.-председател на агенцията (и близък до директора на Националния исторически музей Божидар Димитров). Според официалния доклад на комисията, публикуван след изслушванията, изпитващите не бяха открили нито един минус в представянето на Ташев и Вангелов. Официалният доклад обаче се разминаваше донякъде с транскрипта от изслушванията, както и с предварително изнесена пред медиите информация от членовете на комисията. От стенограмата например личаха сериозни разминавания между вижданията на Вангелов и тези на част от комисията.

Засега не е ясно как Борис Вангелов предвижда да подобри работата на агенцията за българите в чужбина - като например как да обърне фокуса от историческите общности към модерната емиграция или как да даде глас на активните българи, които живеят в чужбина, но искат да останат свързани със случващото се в страната.