Контрол върху тръбата на "Лукойл" ще има след няколко уточнения

Следващия четвъртък бюджетна комисия трябва да е изгласувала окончателно текстовете

Председателят на комисията Менда Стоянова смята, че текстовете на Реформаторския блок имат нужда от "прецизиране"
Председателят на комисията Менда Стоянова смята, че текстовете на Реформаторския блок имат нужда от "прецизиране"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Председателят на комисията Менда Стоянова смята, че текстовете на Реформаторския блок имат нужда от "прецизиране"
Председателят на комисията Менда Стоянова смята, че текстовете на Реформаторския блок имат нужда от "прецизиране"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Що е то "митническо учреждение" и поставяне на уреди на газопровода са сред възможните промени.

Макар и с леко забавяне управляващите не са се отказали от идеята да поставят измервателни уреди на всички данъчни складове за горива в страната, включително на тръбопровода на "Лукойл". Това коментираха представители на ГЕРБ и Реформаторския блок, които са вносителите на допълнението към закона, след заседанието на бюджетна комисия в четвъртък. Предишния път текстовете не бяха приети окончателно, за да се уточни какъв срок да се даде за монтирането уредите. Сега текстовете се прецезирали в работна група и ще се гласуват на второ четене в комисия след седмица.

Малките уточнения

"Текстовете в Закона за акцизите и данъчните складове трябва да бъдат прецизирани в частта, която дефинира какво точно е митническо учреждение. В момента това не е напълно ясно и дава възможност за произвол от страна на Агенция "Митници" към операторите", смята председателят на комисията Менда Стоянова. Тя обясни, че в четвъртък е имало заседание на работната група, на която са били обсъдени всички въпроси, митниците са представили свой анализ, а "Лукойл" е изразил притесненията си от готвената промяна. "Трябва да се премахне всякаква възможност за произвол от страна на институциите, защото днес директор е Ваньо Танов, но утре може да е друг и той да реши да променя граници, да реже тръби и да иска поставянето на нови и нови уреди", обясни още Стоянова.

В проекта се предвижда измервателен уред да има не просто на всяко разклонение, а на всяко влизане и излизане в ново митническо учреждение. Тогава адвокатите на "Лукойл" твърдяха, че не е ясно какво точно се има предвид - пункт или по-едрите структури на агенцията.

За необходимост от "прецизиране" потвърди и Димитър Танев от РБ. Той дори подкрепя идеята измервателни уреди да се поставят не само на тръбата на "Лукойл", но и по тръбопровода, който пренася руския природен газ на територията на България. "Измервателни уреди трябва да има навсякъде, където има движение на акцизни стоки. Не само на тръбата на "Лукойл", но и да останалите данъчни складове, както и на всички пристанища", смята депутатът. Идеята се подкрепя и от друг депутат от блока – Мартин Димитров.

"Лукойл" срещу поправката

Първо представители на петролната компанията директно се обявиха срещу поправката, като я обявиха за анти-"Лукойл", а целта й - да се затвори нефтохимическият комбинат "в интерес на други икономически субекти". Това стана на предишното заседание на бюджетна комисия.

Другият аргумент за съпротивата е, че уредите са скъпи. Димитър Добрев, директор по производство в "Лукойл Нефтохим", твърди, че поставянето на допълнителните уреди с връзка към системата на Агенция "Митници" ще струва на рафинерията 2 млн. лв., а на търговеца "Лукойл България" - няколкостотин хиляди лева. По неговите думи предприятието вече е инвестирало 36 млн. лв. за инсталирането на измервателни уреди с връзка към митниците. За сведение -  приходите на рафинерията през 2013 г. са 7.554 млрд. лв., а на търговеца 3.2 млрд. лв., като дружествата отчитат загуба.

След комисията последваха масирани срещи на Българската петролна и газова асоциация (в която членуват големите компании от сектора, включително "Лукойл") с големите парламентарни партии. Първи бяха от БСП, които звучаха разколебани, въпреки че преди това гласуваха "за" текста. През тази седмица представители на асоциацията продължиха със срещите в парламента, за да убеждават депутатите от различните групи, че няма смисъл от поставяне на уреди на всяко отклонение по тръбата. Според източници на "Капитал" срещи е имало с Реформаторския блок, ДПС, ГЕРБ и Патриотичния фронт.