Грозни и глобени

Заради нарушения ЕК санкционира България с 14% от сумата, отпусната за възстановяване на исторически паметници и туристически атракции

Дебатът за бутафорността на много от "възстановените" обекти с пари от европейската схема за устойчиво развитие на туризма се разгоря с нови сили тази седмица
Дебатът за бутафорността на много от "възстановените" обекти с пари от европейската схема за устойчиво развитие на туризма се разгоря с нови сили тази седмица    ©  Велко Ангелов
Дебатът за бутафорността на много от "възстановените" обекти с пари от европейската схема за устойчиво развитие на туризма се разгоря с нови сили тази седмица
Дебатът за бутафорността на много от "възстановените" обекти с пари от европейската схема за устойчиво развитие на туризма се разгоря с нови сили тази седмица    ©  Велко Ангелов
133 млн. лева

е глобата за България по двете спрени оси на "Регионално развитие"

Помните ли онази фреска на художника Елиас Гарсиа Мартинес с изображение на Исус Христос в испанското село Борха, която една 80-годишна дама реши да "реставрира" по своя инициатива? От деликатно изображение на Христос с много висока художествена стойност, макар и захабено от времето и лошата поддръжка, картината се превърна в портрет на някакво кривогледо маймуноподобно същество. Крайният резултат беше толкова смешен, че медиите раздухаха историята, а световно неизвестният параклис в Северозападна Испания изведнъж се оказа обект на интерес от десетки хиляди туристи.

Нещо подобно успяха да постигнат и българските общини - като изключим интереса от туристи. Дебатът за бутафорността на много от "възстановените" обекти с пари от европейската схема за устойчиво развитие на туризма се разгоря с нови сили тази седмица. Но освен гротеската тези проекти страдат и от вътрешни дефекти, които донесоха финансови корекции от Европейската комисия. Глобата за България по двете спрени оси на програма "Регионално развитие" (за градско развитие и туризъм) е 133 млн. лева, като тя е за лошо проведени поръчки и други пропуски при възлагането. В процентно изражение глобата по оста за туризъм е по-голяма от тази за градско развитие - 14% спрямо 12%. Не е изключено обаче някои от проектите за туристически атракции да изтърпят допълнителни санкции - проектът за "Леденика" например (виж текста). Съмнителното им качество и ефект може да бъде обект на последващи проверки.

Глобите

Европейската комисия спря през юни 2014 г. заради нарушения парите по първата ос на програмата - "Устойчиво и интегрирано градско развитие". По нея се финансират най-големите проекти на градовете: за интегриран градски транспорт, инфраструктура, ремонт, болници, енергийна ефективност на обществени сгради и др. Плащанията бяха замразени и по третата ос - "Устойчиво развитие на туризма", подкрепяща възстановяването на културно-исторически паметници, туристически атракции, маркетингови стратегии в областта на туризма и др. Начинът, по който се случиха проектите в оста за туризъм, вбеси професионалната общност. Реставрацията и надграждането на крепости из цялата страна под диктовката на кметовете беше определено за бутафория, откровен кич и още по-лошо - унищожаване на историческото наследство. В края на програмния период става ясно, че щетите от тези проекти не са само естетически.

"Върху разходите по определени договори по ос 1 и ос 3 е наложена плоска финансова корекция", съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пред "Капитал". Размерът й е 133 млн. лева, като от ведомството уточниха, че по оста за туризъм са санкционирани 94 договора, общо с около 14% от стойността. Въпросните проекти са за приблизително 200 млн. лева, което означава, че санкцията по ос 3 е около 30 млн. лева. По тази ос са глобени всички проекти на Министерството на културата, на поне 40 общини, както и 8 от 14-те договора на Министерство на икономиката и енергетиката (разработване на бранд "България" например).

Стройте, ние плащаме

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Интересно, има ли някакъв проект, който да е осъществен по правилата?
  От тук изброените не мога да не отбележа бутафорията Цари мали град, изграден върху нищо и обединен около мотото "Една легенда се завръща" (измислена вероятно от Божидар Димитров, в която има много исторически несъответствия и е пълна глупост, но на нейната основа той, разбира се, е написал поредната си книга). Поръчката по този незначителен по размери обект е построен не от някоя малка строителна фирма, а от мощния Главболгарстрой. Какъв интерес и какво съвпадение - Симеон Пешов е от Белчин. Говори се, че Георги Първанов чрез подставени лица има хотелски комплекс в минералните бани и ето ти безплатната реклама на мястото, за което никой не беше чувал. Рекламата, разбира се, я плащаме ние.

 • 2
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Мартинес никога не е бил голям художник и общото мнение за въпросния триптих с Христос беше, че не е с "много висока художествена стойност", а точно обратното.
  Разбира се, опитът за реставрация беше безумен, ама хайде да не преувеличаваме достойнствата на оригинала!

 • 3
  mammita avatar :-?
  mammita

  Аз лично съм доста резервирана към тези глоби. Доста често чиновниците в ЕП си пишат закони и правила без дори да се замислят дали реално те са приложими. Не веднъж се е оказвало, че хубаво написаните на книга правила, практически са неосъществими. Интересното тук е (не дали, а) колко от общините в другите страни от ЕС са глобени по същата схема? Сигурна съм, че и там не са малко. Така поднесена статията излиза, че сме най-голямата трагедия в ЕС, но всъщност сме просто една от всички страни глобени по подобни причини. Още с влизането ни в ЕС имаше един политолог, който казваше тогава на нашите въодушевени политици, които си мислиха, че ще грабим с пълни ръце от хазната на ЕС, че средствата, които ще усвоява на България може да са много като сума, но реално една не малка част от тях само ще минат през страната ни и няма да останат тук. Ето на пример говорейки за непрозрачни практики според Европейското законодателство, можем да причислим и изисквания фирмите изпълнителки да бъдат български фирми. По този начин си развиваме икономиката като осигуряваме заетост на българския бизнес. Е да, ама според ЕС трябва да могат всякакви фирми да кандидатстват, а в другите страни тези фирми използват редица данъчни облекчения и субсидии, което им позволява да дават по-ниски цени и на практика да не оставят бизнес за българите. С други думи - даваме ви едни пари, но те трябва да отидат при "нашите" фирми. Ако не отидат, ще си ви глобим и пак ще си вземем обратно парите.

 • 4
  wyg53365051 avatar :-|
  Българофилъ

  Спирането на плащанията по програмата и последвалите глоби обаче нямат нищо общо с естетическата стойност и въобще качествата на проверяваните проекти.

  То едното води до другото.

 • 5
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  До коментар [#1] от "evpetra":

  Историческата стойност на Белчин може да не е безкрайно голяма, но изпълнението на проекта е в пъти по-добре от този на Леденика или Кракра.

 • 6
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#5] от "buiko":

  Не съм ходила скоро до Леденика и Кракра, но съм възмутена от начина, по който са пръснати пари (и прибрани от сем. Пешови!) за едното нищо, при положение, че имаме много други места с доказана значимост за световната история, за които няма пари дори за охрана.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход