Кадрови петна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кадрови петна

Божидар Лукарски отвори широко вратата на икономическото министерство за партийни кадри на СДС и ДБГ

Кадрови петна

Политика на партиите в РБ за назначения на активисти поставя съмнения в искреността им да търсят принципност в политиката

Велина Господинова, Илин Станев, Огнян Георгиев
31099 прочитания

Божидар Лукарски отвори широко вратата на икономическото министерство за партийни кадри на СДС и ДБГ

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


"Къде е Радан. Имаме проблем. Искам спешно заседание." С тези думи преди около четири месеца лидерът на СДС Божидар Лукарски излезе гневен от едната от стаите на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) и бързо влезе във втората. Ден преди това той беше официално номиниран за министър на икономика, а поводът за гневната му реакция беше появилата се малко преди това информация, че гражданският съвет на РБ го призовава да се оттегли. Оттам твърдяха, че кандидатурата на Лукарски не е съгласувана нито с гражданския съвет, нито с лидерите на партиите от десния съюз и никой не може да каже кой е предложил лидера на СДС за поста. "Считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование, професионален опит, капацитет и способност да се справи със задачите в сектора", се казваше в декларацията, зад която стояха подписите на 15 членове на съвета.

Лукарски отговори чрез профила си във фейсбук, че за да е министър на икономиката, не е необходимо да разбира от цифри, а просто да познава законовата рамка в този сектор. Припомни и това, че преди години е работил в Агенцията за приватизация. После заяви, че кандидатурата му за министър е била съгласувана с Радан Кънев. Лидерът на ДСБ обаче официално нито потвърди, нито отрече това, а даде доста обтекаемото обяснение в стил "аз като юрист уважавам юристите" вероятно за да не задълбочи повече кризисната ситуация. Така и обаче си остана загадка как лидерът на СДС стигна до този пост. Според едната версиите номинацията му е след лична договорка с Бойко Борисов, а според другата е компенсация за отказа на ГЕРБ да дадат министерския пост в земеделското ведомство на заместника на Лукарски в СДС – Румен Христов.

Още тогава се породиха съмнения, че министерският пост на Лукарски ще е постоянен източник на напрежение вътре в РБ. То протича по две линии. Първата е превръщането на министерството в бастион за партийни кадри на СДС и Движение "България на гражданите" (ДБГ). Втората линия на напрежение е отказът на Лукарски да съгласува действията си по ключови въпроси с парламентарната група. Вече има индикации и за напрежение между министъра и коалиционния партньор ГЕРБ и по-специално с ресорния вицепремиер Томислав Дончев, под чийто надзор е Министерството на икономиката. Практиката за партийни назначения не е особено оригинална за българската политика, но остро противоречи на предизборните лозунги за принципност и нормалност, с които основно Меглена Кунева, лидерът на ДБГ, се обръщаше към избирателите. И съответно замазва имиджа, който РБ се опитваше да гради.

Челен сблъсък

Недоволството миналата седмица беше породено от назначаването на Димитър Йотов, съпруг на началника на политическия кабинет на вицепремиера Меглена Кунева – Мария Карабельова, за председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и двама души от ръководството на СДС за членове на комисията – Константин Арабаджиев и Константин Райков. За критиките от страна на депутати от РБ за роднинско-партиен принцип при назначенията в КЗП Лукарски обвини Кънев, който се опитвал да назначи своята съдружничка от юридическата кантора в комисията. "Прецених, че при положение че нейният съпруг е зам.-министър на енергетиката, наистина ако беше назначена и тя, щеше да има преяждане с власт", заяви Лукарски. Кънев уточни пред "Капитал", че никога не е правил предложение за нея и тя вече не съпруга на зам.-министъра. Биографиите на тримата кандидати за КЗП били изпратени до парламентарната група само за сведение преди одобрението им от МС и тогава той споделил, че обмислял да предложи кандидатурата, защото тя е обучавала преди време членовете на комисията и е запозната с работата на този орган. Уточни, че дори не е разговарял с нея, защото от около две години тя живее в Индия.

Малката Антанта

Последното роднинско-партийно назначение всъщност преля чашата на недоволството в РБ, защото то беше предшествано от цяла поредица назначения в министерството и в бордовете на фирми на ведомството на партийни функционери от СДС и ДБГ, една немалка част от които от висшия ешелон на партията. Те на практика потвърдиха колаборацията между СДС и ДБГ в рамките на РБ, която на шега в десния съюз наричат малката Антанта. Не на шега обаче това партньорство първо провали провеждането на конгреса на РБ за избор на лидер на дясното обединение и превръщането му постепенно в единен политически субект през септември миналата година, а сега превръща министерството в запазена територия за партийните кадри на двете формации.

Това е най-видно от най-близкия кръг около Лукарски. За зам.-министър той назначи единия от заместниците си в СДС и бивш кмет на столичния район "Витоша" Любен Петров. Директор на политическия му кабинет стана друг човек от ръководството на партията – главният секретар Филип Кирев. Вторият зам.министерски пост зае представител на формацията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" (ДБГ) – Даниела Визиева. Тя е областен координатор на партията в Русе и е работила в Регионалния инспекторат по образованието в Русе. Всички те са назначени и в по един борд на фирма. Петров е в управата на "Национална компания индустриални зони" ЕАД, Кирев е в борда на "София тех парк", а Визиева – в "Институт по маркетинг" ЕАД. Поредицата от висши партийни кадри в управителните тела на фирмите към Министерството на икономиката продължава със зам.-председателя на СДС - София, Любомир Ковачев в същия институт. Компания там им прави и бившият кмет на "Панчарево" от СДС Станислав Благоев. Членът на ръководството на СДС Юлиян Леков е в борда на казанлъшкото военно предприятие НИТИ ЕАД. Преди това той беше областен управител на Софийска област по време на служебния кабинет на Георги Близнашки, а назначението му тогава предизвика спорове, защото Леков се сочеше за близък до бившия областен управител от ДПС Емил Иванов. Членът на ръководството на ДБГ Стамен Янев оглави Българската агенция за инвестиции. Той беше назначен от Лукарски на поста след поредица от неуспешни опити да бъде пласиран по високите етажи на властта. Първо като областен управител на София, а след това като председател на Агенцията за бежанците. Депутати от РБ нямат обяснение и защо бившият съветник от Столичния общински съвет от НДСВ Владимир Каролев е съветник на Лукарски. "Той беше един от критиците на предизборната ни програма, а сега е ревностен защитник на строителството на втори лифт на Банско, за което ние от РБ имаме резерви", казват депутати.

Като заспала клетка на "Ал Кайда"

Назначенията на висши партийни кадри в бордовете се мултиплицират и със сини активисти и по места. "СДС са като "Ал Кайда", пробуждат се някакви дълбоко заспали клетки, от преди 10-15 години. Назначават се хора, които за последно са имали държавен пост по времето на Иван Костов и оттогава са изчезнали някъде", описа шеговито ситуацията източник от управляващата коалиция. Лидерът на СДС - Ловеч, Иван Арабаджиев беше назначен в борда на "Сертификация" ЕАД. Активист на синята партия – Любомир Джапаров, е в управата на ВМЗ - Сопот. Ивайло Попов от пловдивското адвокатско дружество "Попов и Колев" е в борда на "Национална компания индустриални зони". Адвокатското дружество е един от изпълнителите на три европейски проекта в Казанлък на обща стойност близо 8 млн. лв., където кмет е бившия лидер на СДС, сега зам.-председател на партията Емил Кабаиванов.

Лукарски си навлече гнева на коалиционните партньори от ГЕРБ с назначението на бившия председател на общинския съвет от ГЕРБ в борда на директорите на "Свободна зона – Видин" Светослав Славчев. Той е изключен от партията на Бойко Борисов, но за поста е предложен от местната структура на СДС. Възмущение в ГЕРБ предизвика и назначението на областния председател на синята партия в Габрово Антоан Згрипаров за изпълнителен директор на "Плод-зеленчук" ЕООД в града. Той е завършил НСА със специалност борба и според системата ДАКСИ членува в няколко сдружения, едно от които е "Клуб по борба - Валекс" в Трявна. От ГЕРБ недоумяват защо се е наложила рокадата, защото предишният директор е заемал този пост от около 12 години, а предприятието от години не извършва никаква дейност, освен да събира наемите от шестте имота, които притежава. По тази причина предполагат, че назначаването на Згрипаров е свързано с евентуалната приватизация на имотите на "Плод-зеленчук", които се намират в идеалния център на Габрово, на единия от които се намира бензиностанция на "Шел".

Млечен шейк

Всъщност приватизацията на част от дружествата към икономическото министерство е на път да предизвика поредното сътресение в РБ. Преди около месец Лукарски обяви стратегията си за приватизация на дружествата с държавно участие и такива, които са в забранителния списък за раздържавяване. Депутати от РБ твърдят, че са научили от медиите за стратегията на Лукарски. Оттогава се опитват да го поканят на заседание на парламентарната група, за да обясни какви са намеренията му, но досега той не се явява. Като крайна мярка се заканват да зададат въпрос към министъра в рамките на парламентарния контрол и така да го принудят да отговори на въпросите им в пленарната зала. Притесненията им са свързани с едно от дружествата, които по време на пресконференцията Лукарски посочи като едно от тези, които евентуално ще бъдат пуснати на пазара и за които има интерес от чуждестранни инвеститори. Става въпрос за единственото държавно предприятие, производител на кисело мляко - "Ел Би Булгарикум".

По време на правителството на Пламен Орешарски се направи опит за превземане отвътре на "Ел Би Булгарикум" от "Лодис инвест". Фирмата е известна с търговската си марка "Лакрима" и с връзката на бившата собственичка на фирмата с Делян Пеевски. В края на 2013 г. държавното дружество сключва договор с "Лодис" да произвежда кисело мляко за него. То ще носи търговска марка на частната фирма, както ще бъде уточнено, че е произведено от "Ел Би Булгарикум". В същото време държавната фирма прекратява договора си за продажби в БИЛА. По този начин частната фирма става основен канал за продажби, ползвайки репутацията на държателя на лицензите за българските закваски за кисели млека. Схемата изглежда още по-наглакато се вземе предвид, че изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Димитър Петков сключва договор за продажби на продукцията на предприятието със свързани с него лице. Впоследствие съдружник на Петков в регистрираното в Австрия Tobe Trade International GmbH - Венцислав Донков, става изпълнителен директор на "Лодис инвест". В доклад на адвокатското дружество "Пенков, Марков и партньори" за Министерството на икономиката ситуацията се определя като възможно нарушение на закона за предотвратяване на конфликти на интереси.

Преди няколко месеца обаче Министерството на икономиката освободи изпълнителния директор на дружеството Васил Зографов, който е назначен от служебното правителството (а преди това е бил директор между 2012 и края на 2013 г.). Зографов  не беше открит за коментар, но "Капитал" разполага с негов доклад до министерството, от който е  видно, че се опитва да прекъсне тази схема. В същото време ведомството на Лукарски назначи в борда на директорите на "Ел Би Булгарикум" хора като Еркант Ариф, чийто баща е активист на ДПС, и проф. Петър Славейков, който участва в няколко фирми и сдружения с бившия идеолог на ДПС проф. Людмил Георгиев (който наскоро преоткри себе си като русофил).

Част от действията на новия мениджмънт изглеждат като опит за скъсване с "Лодис инвест", но сред колегите на Лукарски в РБ и ГЕРБ има много съмнения за неговите действия. 

По оста "Славянска" - "Дондуков"

Вече за никого не е тайна, че между министър Лукарски и отговарящия за контрола над еврофондовете Томислав Дончев има напрежение. Няколко източника твърдят пред "Капитал", че Лукарски има номинация за шеф на програма "Конкурентоспособност", която Дончев не е одобрил и затова програмата все още стои с и.д.

Лукарски също така на своя глава е предприел резки промени в структурата на програмата за бизнеса. Преди месец и нещо там са били сменени няколко ключови експерти, които от дълго време са в дирекцията - като например Антония Доросиева, началник-отдел ‚Финансово управление", Радослава Велева от "Предоставяне на помощ и договаряне" и др. На страницата на самата програма се вижда, че много от директорите на дирекции в програмата към момента са и.д.

На въпрос от "Капитал" от Министерството на икономиката уточниха: "От 01.02.2015 г. е в сила нова организационна структура на ГД ЕФК, която практически връща действалата до 30.09.2014 г. структура, доказала своята ефективност и ефикасност в реалното изпълнение на програмата." Преведено, това значи, че Лукарски е зачеркнал изцяло усилията на служебното правителство да преформатира програмата в по-ефективен вид. Идеите тогава бяха да се прекрати прехвърлянето на проекти между звената, за да има ясни отговорници за всеки проект, създаването на малки екипи за важни дейности - например финансовите инструменти, "София тех парк", институционалните бенефициенти и др.

От ведомството на Лукарски смятат, че новата структура "не показа адекватност в структурирането на процесите и системите за организация". Дали това е така или не, е трудно да се каже, но смяната на структурата е един от класическите начини да направиш чистка в администрацията: въвеждаш нови критерии и така махаш неудобните. В отговора на МИЕ се казва, че "са освободени служители, които не отговорят на изискванията за заемане на длъжности в рамките на новата структура, а други – поради извършено намаляване на щата на главната дирекция като цяло".

В резултат на тези движения програмата е била на косъм да й бъде замразено финансирането, научи "Капитал". Европейската комисия, както и българските надзорни органи не са били особено доволни от случващото се там и са повдигнали въпроса с МИЕ, като засега казусът е разрешен без много шум. Източник, запознат със ситуацията, коментира, че новото ръководство на министерството "си представя, че има някъде едни много пари, заредени по сметките, които само чакат. Това е често срещана заблуда при хора, които за пръв път се сблъскват с управлението на еврофондове и никога не са преживявали европейски одит".

Засега периодично припламващите искри между парламентарната група и министър Лукарски се овладяват, като в повечето случаи останалите формации от блока предпочитат да не се намесват грубо в решенията на министъра. Вече обаче прогнозират следващата точка на напрежение, която предстои да се появи. И това е новият закон за обществените поръчки. Неотдавна Лукарски обяви, че министерството му готви изцяло нов законопроект, но никой от останалите партии от блока и депутатите нямат представа нито кой изработва текстовете, нито какви промени ще бъдат предложени. А това е един от приоритетите в програмата на РБ.

"Къде е Радан. Имаме проблем. Искам спешно заседание." С тези думи преди около четири месеца лидерът на СДС Божидар Лукарски излезе гневен от едната от стаите на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) и бързо влезе във втората. Ден преди това той беше официално номиниран за министър на икономика, а поводът за гневната му реакция беше появилата се малко преди това информация, че гражданският съвет на РБ го призовава да се оттегли. Оттам твърдяха, че кандидатурата на Лукарски не е съгласувана нито с гражданския съвет, нито с лидерите на партиите от десния съюз и никой не може да каже кой е предложил лидера на СДС за поста. "Считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование, професионален опит, капацитет и способност да се справи със задачите в сектора", се казваше в декларацията, зад която стояха подписите на 15 членове на съвета.

Лукарски отговори чрез профила си във фейсбук, че за да е министър на икономиката, не е необходимо да разбира от цифри, а просто да познава законовата рамка в този сектор. Припомни и това, че преди години е работил в Агенцията за приватизация. После заяви, че кандидатурата му за министър е била съгласувана с Радан Кънев. Лидерът на ДСБ обаче официално нито потвърди, нито отрече това, а даде доста обтекаемото обяснение в стил "аз като юрист уважавам юристите" вероятно за да не задълбочи повече кризисната ситуация. Така и обаче си остана загадка как лидерът на СДС стигна до този пост. Според едната версиите номинацията му е след лична договорка с Бойко Борисов, а според другата е компенсация за отказа на ГЕРБ да дадат министерския пост в земеделското ведомство на заместника на Лукарски в СДС – Румен Христов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Такава откровена партизанщина не е имало от времето на Народния блок (1931-1934 г)!
  Срамното управление на събрания само заради келепира на властта торлюгювеч от партии и партийки става емблематичен пример за политически келепирджилък. Аналогията със сегашното управление е потресаваща: десни, земеделци, националисти, леви, центристи...

  Няма я вече армията, обаче, която на 19 май 1934 г. измита тоя цирк...

 • 2
  i_petrov avatar :-|
  i_petrov

  Бат Бойко вземи му главата защото втора прошка за твоята НЯМА ДА ИМА

 • 3
  vladimirkarolev avatar :-P
  Vladimir Karolev

  Капитал, вече жълто издание ли сме? "една жена каза за Каролев" - може ли името на този депутат? Че ги познавам всичките от групата на РБ, та може да ми го каже лично.

 • 4
  lelka avatar :-|
  Лелка

  Когато и да бъде махнато това недоразумение,все ще е късно.И за правителството,и за РБ.
  За СДС вече само нищо,щото добро просто няма как.

 • 5
  transliberal avatar :-|
  transliberal

  Всички медии по света от 50-60 години са жълти реалити. Вече гледаш на живо расови бунтове,анексации, геноциди, престъпления срещу човечеството, манекенки, актриси които желаят да го спасят и жалки политици от Великите Сили победителки от времето на Паметника на Съветската Армия. Промиването на мозъци е главната задача на медиите от времето на Третият Райх, според целите. За съжалени Капитал не прави изключение от общата световна мода.

 • 9
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  До коментар [#6] от "georgi53500":

  Това е български весник. Пишете винаги само на български, иначе ще получавате само минуси.


 • 10
  mammita avatar :-|
  mammita

  Съгласна съм с г-н Каролев. Аз също не мисля, че за сериозна медия като Капитал подхождат изрази от сорта "коментират депутати". Все едно да напишат "злице езици говорят". Абсолютно същото е като стойност и смисъл. А и не разбирам какво общо имаше в статията втория лифт на Банско и мнението на този или онзи за него. За Капитал знаем, че са против лифта, но вече е смешно да се натрапва тезата им във всички публикации.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK