Коментари Daily 23 март - Какво ни каза Сърница
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 23 март - Какво ни каза Сърница

Коментари Daily 23 март - Какво ни каза Сърница

И още: Лукарски заговори за "Кръга Капитал": На оръжие, журналисти!; Холивуд в помощ на ЕС

4184 прочитания

© Надежда Чипева


Блог

Моделът си е същият

От коментар на Магдалина Генова, "Блогът на нервната акула"

Частичните местни избори в Сърница, определяни като показателни за предстоящите местни избори и които трябваше да са демонстрация на силата на коалицията ГЕРБ – Реформаторски блок срещу крепостите на ДПС и БСП, за съжаление единствено потвърдиха съмненията, че нещата на място далеч не са такива, каквито изглеждат от София.

ГЕРБ побързаха да обвинят РБ, че не са проявили достатъчно активност между двата тура, но истината е, че в София и на  много места в страната ГЕРБ са смятани за част от същия феодален модел, към който принадлежат и ДПС и БСП.

Кметове на ГЕРБ през последните няколко години са станали символ на корупция, шуро-баджанащина и натиск, а не трябва да забравяме и как се проведоха последните местни избори - депутати с чували бюлетини, купуване на гласове на едро, обръчи от фирми... Като управляващата тогава партия беше сред основните актьори в този театър.

Специално за Сърница – при първото правителство на Борисов малките дървообработващи цехове в града са принудително карани да използват посредници между горското стопанство и тях, което увеличава цената на суровината, а мнозина фалират.  Тези фирми-посредници са свързвани с небезизвестния и силен по онова време депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Фаса. И каквато и да е било агитация от страна на РБ трудно ще накара тези хора пак да гласуват за ГЕРБ.

Изборният резултат и реакциите водят до изводите, че:

1. ГЕРБ не е припознаван като носител на алтернатива и симпатизантите на други партии, особено тези на ДСБ, много трудно ще подкрепят техни кандидати.2. Нужна е цялостна промяна на политическата култура, която освен "правенето на избори" трябва да обхване и случващото се след това – безогледни назначения, драпане за постове и незабавно настаняване във вече работещи схеми; 2. Етническият модел в този му вид (доколкото можем да използваме това лишено от смисъл понятие) ще продължава да определя случващото се в смесените райони. От едната страна е ДПС със своите финансови ресурси, медийна империя и държан в незнание и страх електорат, но от другата са подаващите им реплики партии, които трябва да бъдат също маргинализирани, ако искаме да вървим към политическа система, в която тежестта и влиянието се определят по реален и модерен начин.

За това е необходима национална стратегия, основана на модерни европейски ценности, която трябва да стане част от първостепенните задачи на политическия елит.

3. В крайна сметка става ясно, че и тези избори трудно ще разчупят порочния кръг "печелим избори, защото имаме икономически, медийни и етнически лостове, които сме получили, защото сме спечелили изборите". В него единствените печеливши са само участниците в олигархично-властовите обръчи. И премахването му няма да мине без осъдени, нито без модернизация на политиката.

Коментар+

Очаквано недобра комбинация

От коментар на Любен Обретенов в "Клуб Z"

Малката родопска община Сърница не би могла да бъде лакмус за това какво ще е случи на изборите на национално ниво, но се вписа в една от основните сюжетни линии на политическия ни живот през последните години. А именно - ГЕРБ и т.нар. автентична десница, понастоящем представлявана от РБ, трудно мелят брашно заедно. Особено на ниво електорат. Общото членство в ЕНП и управленската коалиция не са достатъчни да накара хората, гласуващи за двете формации, да се обединят. Оказа се, че дори изтласкването на ДПС не е достатъчно силен фактор.

С голяма доза сигурност може да се твърди, че на местния вот там, където реформаторите обявят, че на втори тур ще подкрепят кандидата на ГЕРБ, това ще си остане по-скоро една декларация. Особено в столицата и в по-големите градове. До обратната ситуация - ГЕРБ да подкрепя кандидат на реформаторите, едва ли ще се стигне.

Несъвместимостта между електоратите на ГЕРБ и блока обаче е по-скоро добра новина за контрола в в изпълнителна власт.

А реформаторите имат за решававе много сложна задача за решаване - хем да бъдат лоялни коалиционни партньори, хем да не изгубят своите и без това не много избиратели. От тов ще зависи и дали блокът ще бъде устойчив политически проект.

Познато начало

Фотограф: Юлия Лазарова

  Лукарски заговори за "Кръга "Капитал"

Абсолютна лъжа е, че не работя добре с парламентарната група на Реформаторския блок, не се разбирам добре само с един депутат от реформаторите. Тези интриги ги правят медии, които са близки до "Кръга Капитал".

Божидар Лукарски, министър на икономиката и лидер на СДС, пред БНТ

В отговор на кремълската хибридна война

На оръжие, журналисти!

От статия в британското списание "Икономист"

Пропагандната машина на Владимир Путин е ключов компонент в подетата от него "хибридна война" - тя му осигури и вътрешната подкрепа за войната в Украйна. Но вече е насочена и към Източна Европа - със специални телевизионни програми, и към западните страни - с канала Russia Today (на английски, испански, френски и немски), както и добре списани приложения в "Ню Йорк таймс" или "Дейли телеграф". А назначените от Кремъл тролове междувременно тровят дискусиите в интернет форумите и социалните мрежи. 

Държавите от предните редици на "информационната инвазия" от дълго време се опитват да привлекат вниманието върху  проблема. Очаква се Федерика Могерини - върховният комисар по външната политика на ЕС, до юни да представи план за противодействие на руската пропагандна кампания. Дотогава Брюксел ще създаде и звено ("Ловци на митове"), което да идентифицира повтарящите се лъжи и манипулации.

Темата е чувствителна за Европа. Ако намирането на колективен отговор на военния авантюризъм на Русия изглежда трудно, то отговорът на информационната война е още по-хлъзгава територия. Освен това предизвикателствата за намиране на ответната мярка срещу манипулациите на Russia Today не са еднакви във Великобритания и балтийските държави например или в потопената във война Украйна. Европейски представители смятат, че по-големият ангажимент трябва да е на отделните страни членки, отколкото на администрацията в Брюксел.

Някои вече предприеха стъпки. През септември в Естония тръгва нов тв канал за говорещите руски, които са една четвърт от населението й. Латвия, която е с най-голямото руско малцинство, предложи и панбалтийски тв канали с публично финансиране. Холандия финансира тинк-танка European Endowment for Democracy, който до май трябва да предложи проект с различни варианти за отговор на руската пропаганда.

Едно е ясно - че свободата на словото и задължението за истината като европейски ценности не трябва да пострадат. И ангажиментът на ЕС трябва да е точно в тяхното утвърждаване. Защото целта - противопоставянето на пропагандата, не означава пропагандна конкуренция.

Бюрокрацията на ЕС няма защо да се ангажира с обществени медии. Но отделните държави могат, а някои вече го правят. Германия увеличава средствата за Deutsche Welle. САЩ също ще плащат повече, като насърчават и европейците за това. Във Великобритания е по-мрачно - заради бюджетното затягане BBC World Servicе прекрати предаванията си за Украйна през 2011 г., но служителите й поне се събудиха за опасността.

Адекватният отговор на пропагандния щурм на Русия изисква иновативно мислене и средства - два ресурса, с които Европа почти не разполага. Но си струва да се даде шанс на истината.

Кога мисията е възможна

Холивуд в помощ на ЕС

От коментар в сайта за европейска политика "Юръпиън войс"

"Политиката е изкуство на възможното", твърди едно старо клише, но не винаги е лесно да се определи кое е възможно и кое не. На срещана на Европейския съвет миналата седмица журналисти поискаха коментар от британския премиер Дейвид Камерън на определението за искането му за предоговаряне на отношенията между  Великобритания и ЕС като  "Мисията невъзможна". Ако не сте гледали филма, ето няколко паралела, които могат да се направят:

1. Не се облягайте на МВФ (International Monetary Fund - IMF). Във филма Том Круз работи за отдела на ЦРУ с името  Impossible Missions Force (IMF). Съвпадението на инициалите и сравнението с европейската дългова криза е толкова очевидно, че не може да му се устои. Шефовете на отдела се опитват да идентифицират къртицата в екипа и правят ужасна грешка, решавайки, че именно Круз е предателят. В този филм IMF не прелива от компетентност.

2. Разнежването може да ви заблуди. Итън Хънт - героят в "Мисията невъзможна", си има сериозни неприятности заради това, че е емоционално привлечен и се доверява на Клер Фелпс, вдовицата на убития му ментор. А именно Джим Фелпс, менторът му,  се оказва не само жив, но и къртицата - опитвайки се да открадне списъка с тайни агенти.

Дали ЕС е твърде сатиментално привързан към Обединеното кралство и не желае да види, че играе за друг отбор или пък към уязвената Гърция, която трябва да бъде оставена в канавката за доброто на еврозоната? Изберете сами.

3. Вярвайте на себе си и на никого друг. Посланието на "Мисията невъзможна" е, че човек може да надмогне непреодолимите обстоятелства и да победи. Накрая набеденият от шефовете си и измамен от ментора си Итън Хънт триумфира. "В този филм Том Круз побеждава, а е по-нисък от мен", каза Дейвид Камерън, който явно е склонен да вярва, че може да влезе в неравна битка и да победи. Само, че ЕС не е Холивуд и Камерън не е Том Круз.

4. Няма край. Може би Доналд Туск го е пропуснал, но "в края на краищата" не съществува. След първия филм "Мисията невъзможна" през 1996 г. последваха няколко продължения, като последният - "Мисията невъзможна - 5" се очаква да по-късно през тази година.

Какво ни казва това за мисията на Камерън? Че дори и постигането на невъзможното - ревизия на договора с ЕС и победа на референдума - не е гаранция, че претенциите на Великобритания към ЕС ще спрат. Внимавайте с продълженията.

Блог

Моделът си е същият


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  Bramasole avatar :-P
  Bramasole

  Лукарски бил заговорил за кръга "Капитал"...
  Лукарски, не си ли чел Бр. Нушич, не си ли гледал "Г-жа министершата"... щеше да си спомниш, че политик и муха се убиват с вестник...

 • 2
  objective avatar :-?
  objective

  ИЗВОДЪТ е пределно ясен. ГЕРБ и РБ са длъжни да играят по места, особено в смесените райони, с единна листа за кмет и за общински съветници. С изключение на столицата, определянето на общата листа с общински съветници за двете политически сили би могло да бъде на база на съотношението, съответстващо на тяхното парламентарно представителство ! А ПФ да престане най-сетне с крайните си изяви да сплотява електората от смесените райони в полза на ДПС !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK