Купувачът на БТК: Пари няма, търсим ги

Люксембургската LIC33 твърди, че е купила от Цветан Василев телекома, двата мултиплекса, ГАРБ, "Дунарит" и други срещу едно евро

Пиер Луврие обяви, че е 100% собственик на LIC33 и се изнерви на въпросите за руските му връзки
Пиер Луврие обяви, че е 100% собственик на LIC33 и се изнерви на въпросите за руските му връзки    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Пиер Луврие обяви, че е 100% собственик на LIC33 и се изнерви на въпросите за руските му връзки
Пиер Луврие обяви, че е 100% собственик на LIC33 и се изнерви на въпросите за руските му връзки    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Малко уточняващи данни, много общи декларации за намерения и неубедителни отговори на конкретни въпроси за финансирането и връзките с руски олигарх. Така може да се обобщи пресконференцията на LIC33 - мистериозния купувач на дела на Цветан Василев в БТК и други финансирани от Корпоративна търговска банка компании, която трябваше да разсее мъглата около инвеститора. Изненадващата му поява миналата седмица беше обявена веднага след приемането от парламента на законови промени, с които се очаква до дни в КТБ да влязат временни синдици и те да имат правомощия да искат от съда да отменя сделки и да връща имущество с произход от банката.

Все пак новина имаше и тя е, че притежаваната и управлявана от белгийския гражданин Пиер Луврие LIC33 е купила за 1 евро целия пакет от компании с дългове, оценявани на около 900 млн. евро (43% от БТК, мултиплексите НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната ГАРБ) лично от Цветан Василев. Досега за пред банковия надзор повечето от тези компании се водеха част от отделни групи, като собствеността опираше в различни офшорни зони. С тази сделка се получава още едно директно доказателство за надвишаващата законовите лимити концентрация на кредити, отпуснати на свързани лица от КТБ, която беше проспана от БНБ въпреки множеството медийни публикации по темата. Щом LIC33 оценяват задълженията на придобиваните дружества на 900 млн. евро, голямата част от които към КТБ, явно кредитите чувствително надхвърлят разрешения лимит от 25% от собствения капитал на банката за експозиция към една група лица.

Сбогом, г-н Василев 

Новите инвеститори побързаха да се разграничат напълно от досегашния. "Продавачът се раздели с всичко и не участва повече по никакъв начин", подчерта Луврие по време на пресконференцията. Без да влиза в детайли защо и как, той обясни, че, въпреки че сделките подлежат на регулаторно одобрение, няма начин Цветан Василев да се върне. Всъщност нeяснотата по тази линия остава, тъй като от LIC33 твърдят, че вече са придобили компаниите, в които опира собствеността на телекома и военните заводи. При БТК става въпрос за люксембургското SHCO 79, чието прехвърляне на Luxembourg Investment Company 33 вече е вписано. При "Дунарит" и "Авионамс" става въпрос за акциите в "Хедж инвестмънт България", които досега бяха собственост на EFV International Financial Ventures от Британските вирджински острови.

И в двата случая обаче не е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, като според LIC33 за БТК такова не е и нужно на този етап, тъй като не се прехвърля контролен дял. Сделката за "Хедж инвестмънт" също е доста под въпрос, доколкото квесторите на КТБ вече са поискали компанията да бъде обявена в несъстоятелност, което означава, че задълженията не са обслужвани и за банката вземанията й са предсрочно изискуеми. А това на свой ред означава, че компанията на Луврие съвсем скоро ще трябва да набави средства за покриване на около 80 млн. лв. кредит на дружеството.

Освен това новият инвеститор твърди, че е в преговори за осигуряването на средства, с които БТК да погаси плащанията си по заем, дължими през май. Той е от 150 млн. евро и се държи основно от VTB, по информация на "Капитал". А на това отгоре стои и обещанието да предложат до края на 2015 г. да изкупят и дела на останалите акционери в БТК (VTB и група кредитори). Той сумарно е 57% и вероятно те далеч няма да са съгласни да се разделят със собствеността си срещу 1 евро. Така се оказва, че, въпреки че по думите на Луврие дълговете за 900 млн. евро падежират поетапно до 2018 г., още в рамките на тази година LIC33 ще трябва да осигури внушителна сума от няколкостотин милиона евро.

Лувриеще търси пари от пазара

За една новосъздадена компания от няколко инвестиционни банкера, които не са особено познати на капиталовите пазари, суми от стотици милиони не изглеждат постижими. Единствената гаранция, която Луврие и неговият екип дават за набавянето на финансиране е... опитът им. Самият Луврие се рекламира с 15 години опит в реструктурирането на компании. "Моят бизнес е да разрешавам проблеми. А това обикновено изисква дискретност. Затова и не сте чували името ми", обясни своята неизвестност той.

По думите на самия Пиер Луврие той не разполага с въпросните 900 млн. евро, необходими, за да се платят задълженията на всички контролирани досега от Цветан Василев компании, а ще търси финансиране за тях на международните финансови пазари. Цитират се успешно приключили проекти на хора от екипа на LIC33 с големи международни банки като BNPP, Credit Suisse, Unicredit, SocGen, Citi Group, Morgan Stanley и други.

Правителството наблюдава

След като миналата седмица запази мълчание, най-накрая и правителството реагира на неяснотата около казуса и обяви, че ще провери произхода на средствата, с които обявилите се за инвеститори в БТК сключват сделките си в България. "Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев", се казва в официалното съобщение.

Притесненията са обосновани предвид връзките на Луврие с руския олигарх Константин Малофеев, който е в списъка със санкционирани от ЕС и САЩ приближени на Кремъл лица. Малофеев е отявлен поддръжник и предполагаем организатор на действията на Москва в Крим и в Донецка и Луганска област. На 13 ноември 2014 г. инвестиционната компания на олигарха Marshall Capital обявява на сайта си, че е сключила партньорство с представяния като "европейски инвеститор" CFG Capital - общ фонд, планиращ инвестиции за над 2 млрд. евро. В прессъобщението са цитирани както Малофеев, така и Луврие като председател на CFG, но последната по-късно опровергава информацията и Луврие оттогава не работи там.

На пресконференцията белгиецът приемаше въпросите за тази си връзка с видимо раздразнение, като се стараеше никога да не спомене Малофеев поименно. "Не съм партньор с никого. Човекът, когото споменахте, е в списъка със санкции и няма как да има взаимоотношения с мен. Може и да е искал да покаже, че има такива, но няма. Оставете тези журналистически писания, които само всяват шум", каза той.

След първото 1 евро

Остават въпросите обаче защо, защитавайки името си Луврие още тогава не е опровергал думите на Малофеев, който възхвалява качествата му в пространно интервю за "Ведомости", където твърди, че го познава от години. При това минало логично възниква въпросът, дали обявеното търсене на пари през финансовите пазари, като премине през няколко брънки, не може да се окаже с произход от Москва.

Луврие обаче успешно лавираше с всички въпроси, насочващи натам, както и към изявените му във Facebook пропутиновски политически пристрастия. "Целият проблем днес е как да се изплатят 900 млн. евро. Правителството трябва да се радва, че сме тук, защото сме най-доброто налично решение. Забележете, че не искаме някаква отстъпка от главницата въпреки специалната ситуация", обясни той и не пропусна да засипе страната със суперлативи за успешно пласирания външен дълг, който явно е сигнал за голямо инвеститорско доверие.

Евентуалната сделка с правителството беше всячески подсладена със запазване на работните места, възстановяване на средствата в КТБ и реинвестиране на печалбите. Мениджмънтът също беше погален с похвали, обещания, че няма да се правят промени и че ангажиментът ще е дългосрочен. Дали тези заявки ще са достатъчни обаче е спорно. Още повече ако продължават да остават неизяснени въпроси. А най-големият от тях, макар и не директно към LIC33, е каква е изгодата на Цветан Василев да прехвърли няколко от ключовите перли в някогашната си корона напълно безвъзмездно. Или има и неизказани условия.