НАП продължава да задържа пенсионни вноски за частните фондове

Въпросът ще бъде поставен на изслушване на временната анкетна комисия в парламента

От НАП ще дадат обяснения за проблемите пред парламентарната комисия, оглавявана от Корнелия Нинова.
От НАП ще дадат обяснения за проблемите пред парламентарната комисия, оглавявана от Корнелия Нинова.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
От НАП ще дадат обяснения за проблемите пред парламентарната комисия, оглавявана от Корнелия Нинова.
От НАП ще дадат обяснения за проблемите пред парламентарната комисия, оглавявана от Корнелия Нинова.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Националната агенция за приходите ще трябва да даде информация на парламентарната анкетна комисия за пълната каша с превеждането на вноските в частни пенсионни фондове, стана ясно от дневния ред на комисията, оглавявана от Корнелия Нинова. Пенсионните фондове вече поставиха на обсъждане в комисията при предишното й заседание проблемите, които създава НАП на осигурените. През последните четири години, след като не НОИ, а НАП започна да превежда осигуровките, масово в извлеченията на осигурените за втора пенсия се вижда, че приходната агенция е сторнирала осигуровки, и то внесени преди например 10 години. За това няма обяснение и пенсионните фондове настояват НАП да изработи механизъм и да даде яснота за всеки отделен случай, за да могат и те да информират клиентите си каква е причината вноските им да бъдат отписвани от партидите им. В случая става въпрос за абсолютно изрядни осигурени, които не само са декларирали, но и са внесли осигуровките си, и то преди много години.

227 хиляди неизвестни  

Пенсионните фондове поставят и втори много съществен въпрос към НАП. От 2010 г. до момента осигурителните дружества много рядко получават осигуровките на самоосигуряващите се лица, което означава, че НАП ги задържа. Става въпрос за над 227 хил. самоосигуряващи се лица според статистиката на Националния осигурителен институт към края на декември 2014 г.Самото темпо на превеждане на осигуровките към частен фонд също е забавено. По принцип по закон то трябва да става не по-късно от месец, а ако това не се случи, НАП трябва да начислява лихва за забава. Вноските обаче закъсняват с повече от месец, фондовете като цяло никога не са получавали лихви за забава, а обичайно през ноември и декември преводите на вноски драстично намаляват, което на практика означава, че държавата има скрити задължения, които не обявява.

На тъмно за неразпределените вноски

През последните пет години пенсионните фондове не са получавали информация колко са събраните, но неразпределени вноски. През 2010 г. размерът им е около 130 млн. лв., но явно се е увеличил. Става въпрос за декларирани неправилно или внесени по друга статия осигуровки. 

До редакционното приключване на броя от НАП не отговориха какъв е размерът на неразпределените вноски, задържа ли осигуровките за пенсия и какви са причините за непрекъснатото отписване на осигуровки.