Пенсионните фондове отново изразиха недовоство от забавени вноски

От НАП декларираха, че не бавят парите и от началото на годината са превели над 248 млн. лв.

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Недоволство от последния аукцион за държавен външен дълг, от начина на превеждане на пенсионните вноски и от регулаторната политика изразяват пенсионните дружества в три декларации, оповестени в четвъртък. Те са адресирани до председателя на временната парламентарна комисия за пенсионните фондове Корнелия Нинова, а писмата за аукциона на ДЦК и регулаторната политика са с копия и до премиера, представителството на Европейската комисия и председатели на ресорни комисии.

Осигуровки в сивото

От БАДДПО отново повдигат въпроса и за превода на вноски от НАП. Пенсионните компании недоумяват защо липсва воля да се анализират истинските причини за малкото натрупвания по личните партиди във фондовете. Като такива те посочват работата без трудови договори, липсата на редовни осигуровки върху реалната заплата, големи прекъсвания в периодите на осигуряване и др.

"Върху всички посочени фактори държавата има необходимите механизми, за да въздейства, но не го прави", коментират от БАДДПО. Напротив, посочват от компаниите, вниманието от тези проблеми се отклонява и ниските натрупвания се обясняват само с лошо управление и високи такси. Те повдигат и въпроса за забавените преводи на вноски, дали парите от тях се отразяват в консолидирания бюджет и депозити в БНБ, както и за какво се използват неразпределените пари за пенсии.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров припозна въпросите на асоциацията към НАП и ги зададе по време на изслушването на експертите й, което ще продължи и през следващата седмица. От НАП декларираха, че не бавят осигурителни вноски за частните пенсионни фондове, и приведоха за пример, че от началото на годината до момента са превели 248.269 млн. лв., с 18.328 млн. повече, отколкото за същия период на миналата година. От приходната агенция отбелязаха още, че от началото на годината 7446 лица са започнали работа за пръв път, като 2365 от тях вече са избрали частен фонд и вноските им се превеждат там. До края на февруари 5081 не са подали заявление за избор на фонд и внесените суми за осигуровките им са в НАП.

Почистване на забавеното

По депозитни сметки на НАП в БНБ в момента има 95 млн. лв., неразпределени осигурителни вноски за частни фондове. НАП обясни, че през миналата година са изчиствали и превеждали допълнителни осигуровки за периода 2010 - 2014 г. и през тази ще превеждат невнесени осигуровки от 2009 до 2006 г. Експертите на приходната агенция отбелязаха, че сторната се дължат на това, че вече по партидите се превеждат пропорционално на внесените осигуровки и това е причината, ако работодателят е декларирал, но не е внесъл пълната сума, да има корекции по партидите в частните фондове.

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване се оплакват също от неизпълнените заявки за покупка на ДЦК на аукциона от 19 март. В декларацията си те посочват, че подадените от тях заявки за общо 500 млн. евро са останали неудовлетворени. В изявлението си за регулаторната политика, което е пратено и до омбудсмана Константин Пенчев и председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, се изразява недоволство по липсата на дискусия с надзора за нова методика, по която да се изчислява доходността.