Пет дни до решението ще има ли 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пет дни до решението ще има ли 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Пет дни до решението ще има ли 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

До 31 март Westinhouse трябва да кажат ще участват ли като стратегически инвеститор в проекта

6487 прочитания

В този срок трябва да се вземе първоначално инвестиционно решение според подписаното акционерно споразумение.

Американската компания Westinghouse трябва да реши до 31 март дали ще участва като стратегически инвеститор в изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на международна ядрена конференция, която се състоя в София. Този срок е записан в акционерното споразумение,

което беше подписано в последните дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски и американската компания. Според него до края на 31 март 2015 г. трябва да бъде взето първоначалното инвестиционно решение за реализацията на проекта.

"В момента има работна група, която оценява споразумението клауза по клауза", посочи Петкова. По думите й изискванията, които се поставят сега, са доста по-различни от тези, записани в споразумението. Основното от тях е Westinghouse да участва като стратегически инвеститор, като осигури "свеж финансов ресурс" и гаранции, че няма да излиза от проекта "дълго време". Това по думите на Петкова означава компанията да осигури 49% от финансирането на седми блок. Тя обаче не пожела да отговори как AEЦ "Козлодуй – нови мощности" ще подсигури останалата част от финансирането. В сегашния вариант на споразумението е предвидена изрична клауза, според която американската компания може да напусне АЕЦ "Козлодуй - нови мощности" малко преди пуска на седми блок и да получи своята инвестиция обратно.

Изчисления

В началото на месеца вицепрезидентът на Westinghouse Майкъл Кърст беше в София, за да презентира проекта, и тогава стана ясно, че по техни изчисления той ще струва 7.7 млрд. долара. От тях компанията щяла да плати 5.3 млрд., които са стойността на самото съоръжение, а останалите разходи трябва да бъдат покрити от държавата. Според Кърст това е възможно най-ниската цена за изграждането на ядрен реактор в света.

Американската компания обаче не е стратегически инвеститор, а осигурява технологията на проекта (последното изрично е записано в споразумението). Това обаче създава предпоставка за конфликт на интереси, тъй като компанията няма да има причина да ограничава цените на доставчика.

Петкова не коментира какво ще се случи, ако до 31 март Westinhouse не отговорят на поставените от държавата условия или ако дадат отрицателни отговор на предложението на българското правителство. Вариантите обаче са два. Или удължаване на срока за взимане на предварително инвестиционно решение, или отказ от проекта. Според Петкова към този момент не е обсъждана хипотезата за преговори с други потенциални инвеститори.

Проблемът с цената на енергията

Друг проблем пред реализацията на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е цената на електроенергията, която ще бъде произвеждана от него. Самите Westinghouse бяха коментирали, че тя ще е около 75 долара за мегаватчас, което обаче е далеч над пазарните нива, на които се продава електроенергията в момента. Този въпрос беше поставен и от заместник-председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов по време на откриването на конференцията. По думите му липсата на икономически растеж, който задържа цената на електроенергията ниска, поставя много въпроси пред проекта. Той също подчерта, че финансова подкрепа от страна на правителството за седми блок може да стане много трудно и че единственият начин той да бъде осъществен е чрез стратегически инвеститор.

Депутатите на Ковачки отново с ход за неефективните топлофикацииПореден опит за отлагане на изискването НЕК да не изкупува неефективната енергия, произведена от когенерациите, се разигра по време на приемането на Закона за енергийната ефективност от ресорната комисия в парламента. То беше прокарано от депутатите от БДЦ, чийто неформален лидер е Христо Ковачки - един от засегнатите от направените изменения. Тяхното предложение беше за отлагане на новото изискване до началото на юли, за да може да бъдат изготвени наредбите, с които неефективните топлофикации и заводски централи ще могат да продават електроенергията си на свободния пазар. То обаче беше отхвърлено от депутатите, тъй като въпросните наредби ще са готови до дни.

В преходните и заключителни разпоредби на закона влязоха и други разпоредби, свързани със закона за енергетиката. Така например на проверка от държавната финансова инспекция вече ще подлежат и централите под 1 мегават. Само преди няколко седмици в закона беше записано, че ще се проверяват тези на 1.5 мегавата. Депутатите също така отложиха до края на 2018 г. срока за увеличаване на процента на биоетанол, който трябва да се смесва с бензина до 8-9% от сегашните 7%. Основният мотив за това е становище на петролната и газова асоциация, че повече от 5% смес на биосъставка в горивото унищожава двигателите на колите.

Промени бяха направени и по отношение на топлоенергията. Така например депутатите приеха какъв процент от сметките да отиват за сградната инсталация вече да се определя с решение на етажната собственост.

Енергийният министър Теменужка Петкова (в средата) коментира, че проектът може да се случи само ако в него има стратегически инвеститор
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
В този срок трябва да се вземе първоначално инвестиционно решение според подписаното акционерно споразумение.

Американската компания Westinghouse трябва да реши до 31 март дали ще участва като стратегически инвеститор в изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на международна ядрена конференция, която се състоя в София. Този срок е записан в акционерното споразумение,


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Изненадващо е , че няма коментари и активно отношение към тази актуална тема.Аз мисля , че този проект няма да се състои в скоро време.Все още има много неясноти от различен характер.

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  1 мегават = 1000 киловата. Цена $75 за мегават. Излиза че един киловатчас от тази централа би струвал $ 0.075 / киловатчас. Или по днешен курс (1.782) 0.13365 без ДДС, т.е.

  *** 16 стотинки на киловатчас и то БЕЗ пренос. ***

  На тази цена хиляди фотоволтаици биха били щастливи. Същото важи и за вятърни турбини, ВЕЦ и т.н., къде по-чисти и по-безопасни технологии.

  **** ТАЗИ ЦЕНА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. ****

  .

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "glaxo":


  [quote#1:"glaxo"]Аз мисля , че този проект няма да се състои в скоро време[/quote]

  Чул те Господ. Тази проект успешно би могъл да закрие държавата. КТБ изпомпа около 3,5 милиарда, Уестингхаус се кани да удвои залога. И ако за КТБ имаме основателни предположения че е част от хибридната война на Русия с БГ, то какво да мислим за това и предложения от Кери енергиен експерт? Хибридно унищожение? Съжалявам, но ще го кажа - ако ще ни бият толкова (нямам идея защо), по-добре е да влизаме в евразийския съюз. Поне ще свалим акцизите на алкохола и бензина и ще се алкохолизираме бързо и безболезнено.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  И като допълнение към горното - като говорим за ВЕИ трябва да отчетем и факта че цените на фотоволтаиците падат непрекъснато, така че най-вероятно до края на строежа на това нещо вече ще са не просто по-изгодни, а в пъти по-изгодни.
  Не бива да забравяме че на тази цена можем да правим електроенергия и от газ, дори от руски, и пак ще е по-изгодно. Още повече че една газова централа се пали и гаси далеч по-бързо от една ядрена, което означава много по-малки загуби от волатилност на потреблението.
  Пак казвам, ТАЗИ ЦЕНА Е АБСУРДНА. Дори обсуждането на подобна глупост е проява на дебилщина, корупция и предателство.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Ще припомня че споразумението с Уестингхаус подписа Стойньо Пръдлето (Драгомир). Все пак кадър на БКП няма начин да не ни вкара във фалит. И припомням че подписа беше в ПОСЛЕДНИЯ му ден като министър. Какъв е моралния и юридически мандат един министър да взима отношение към многогодишен проект в последния си ден, след като премиера ВЕЧЕ е подал оставка, при това в условията на очевидна липса на доверия от страна на избирателите и дори на излъчилите ги партии.

  Борисов, СПРИ ТАЗИ СДЕЛКА! ВЕДНАГА.

 • 6
  alexgg avatar :-|
  Minddestruction

  Нищо не пише къде ще отива отработеното гориво.
  До сега то отиваше обратно в Русия. Ако договора е да си го съхраняваме (както съм почти сигурен че е - кой ще ти го вози с кораби до щатите) това е окончателно закопаване на България. До сега няма хранилище за високо радиоактивни материали. Само строителството е огромен разход; за охраната и поддръжката за следващите 25,ооо (двадесет и пет хиляди) години.

 • 7
  pivoley avatar :-|
  pivoley

  А защо новия блок трябва изобщо да е държавен? Ако има частни инвеститори, моля нека заповядат. Но да не им се гарантира нищо. Нали все пак искаме да сме пазарна икономика. Заглобването на 6-7 млрд.лв. в подобен проект е в състояние на фалира държавата.

  Освен това, напоследък все повече навлизат малките модулни реактори, които стават все по-достъпни и като цени. Тъй че, ако толкова държим да развиваме ядрената енергетика, то по-добре да се насочим към подобен вариант.

 • 8
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Разиграва се схемата с американските ТЕЦ-ове, които сега се спрягат за една от основните причини за повишаване цената на тока! Да не забравяме и огромните разходи за съхраняване на отработеното гориво (без да съм го видял съм 100% уверен, че американците ще ни го оставят на нас) и необходимите повече от милиард за демонтаж и загробване на реактора в края на експлоатационния му живот.
  ТАЗИ ЦЕНА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!

 • 9
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  До коментар [#1] от "glaxo":

  Няма нищо неясно. Уестингхаус се отказват! ;)

 • 10
  sjl10366260 avatar :-|
  sjl10366260

  До коментар [#6] от "Minddestruction":

  Понастоящем стратегията на България за управление на радиоактивни отпадъци (РАО) и отработено ядрено гориво (ОЯГ) включва затворен ядрено-горивен цикъл (ЯГЦ), като етапите от задния край на цикъла се осъществяват извън страната (в Русия) поради липсата на изградени съоръжения за преработване на ОЯГ. Въпреки че, ОЯГ се извозва в Русия, то все пак се налага в България да бъде изградено съоръжение за съхранение на високо активни отпадъци (ВАО), тъй като в сключеното с Русия споразумение се предвижда след 2030 г. да започне връщането обратно към България на контейнери с остъклени ВАО, получаващи се след преработката на ОЯГ. За 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" се предвижда стратегия на отворен ЯГЦ, т.е. ОЯГ ще се съхранява на площадката във временни хранилища от сух и мокър тип, а в дългосрочен план в геоложко хранилище. Това е така, тъй като САЩ не разполагат със заводи за преработване на ОЯГ (единствените страни, които имат изградени такива заводи, са Русия, Франция, Великобритания, Япония и Китай), а съхраняват цялото количество ОЯГ на площадките на самите ЯЕЦ, като в строеж е и хранилище за геоложко погребване на ОЯГ от всички реактори в САЩ в планината Юка (Yucca Mountain) в пустинята Невада, но проектът в момента е замразен, а касетите с ОЯГ се съхраняват временно в приреакторните басейни и в контейнери за съхранение от сух тип. При нас също отработеното гориво се съхранява след изваждането си от реактори в басейни (преди да бъде извозено към Русия), а горивни касети от 1-ви до 4-ти блок също се съхраняват и в сухо хранилище (контейнери) на площадката. Т.е. в краткосрочен план разполагаме със съоръжения за съхранение на ОЯГ (съвременните съоръжения от този тип гарантират безопасното управление и съхранение на ОЯГ в период до 100 г.), но за по-дълъг период от време има необходимост от хранилище (независимо дали ще бъде изградено в България, или в някоя др. страна от ЕС) за геоложко погребване на ОЯГ от евентуален 7-ми блок и на ВАО от преработката на ОЯГ от останалите блокове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK