Генеричните компании са против споразумение на индустрията със здравната каса

Заместник-здравният министър коментира, че ако няма споразумение, ще има задължителни отстъпки от цените

Министерството на здравеопазването търси твърда договорка, че ще изпълни заложения бюджет за лекарства.
Министерството на здравеопазването търси твърда договорка, че ще изпълни заложения бюджет за лекарства.
Министерството на здравеопазването търси твърда договорка, че ще изпълни заложения бюджет за лекарства.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Министерството на здравеопазването търси твърда договорка, че ще изпълни заложения бюджет за лекарства.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Генеричните фармацевтични компании се противопоставиха на предложения от конкурентните им от оригиналната индустрия пакт за стабилност, който трябва да бъде одобрен от правителството и парламента. В документа се предлага всички работещи със здравната каса фармацевтични компании да покриват солидарно плащанията й за лекарства, ако те надхвърлят годишния й бюджет по това перо.

"Философията на това споразумение е заложена във формула, според която всички компании трябва да плащат независимо дали са оригинални, генерични и дали имат принос за преразхода за лекарства. Предложението е, ако има ръст над предвиденото, той да се покрива солидарно от всички компании на база на това какъв пазарен дял имат от средствата на касата за медикаменти", обясни Николай Хаджидончев, председател на "БГФарма", която обединява генеричните фармацевтични компании, работещи в България. Проблемът обаче е, че генеричните компании не са съгласни с пакта и имат няколко аргумента за това.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)
  • + 1

  Темата е много важна и касае всички.
  По принцип Хаджидончев описва реалното положение на пазара на лекарства у нас. Некомфортно и безперспективно е както за оригиналните компании, които разработват нови продукти и теглят прогреса напред, така и за генериците, които правят след време достъпни тези новости до най-широката "публика", ако пациентите могат да се нарекат така.
  Необходимо е Министър Москов да навлезе и проумее много бързо и много детайлно реалното положение. Каквото и да се говори, това е бизнес като всеки друг, но с утежнението че става въпрос и за хуманна гледна точка. Поставя компаниите в неудобното положение хем да си пазят имиджа на коректни и високоотговорни партньори, хем да не генерират загуби от бизнеса си в България, защото никой не търпи и това. В резултат много често, фирмите просто избират да спрат някой медикамент, след като натискът върху цената му стане непоносим. Много е важно за министерството да знае, че освен всичко друго, България е референтна страна за Евросъюза относно цените! С други думи ако даден медикамент се продава на някаква цена у нас, то здравните каси на Германия например имат правото веднага да си поискат, а фирмата е длъжна да им даде същата цена. Това е нещо, което никоя фирма не желае да преживява, защото директно се отразява на продажбите в целия ЕС! За това е много по-евтино да се жертват продажбите на микроскопичният БГ пазар, отколкото да се инкасират огромните загуби от ценовите ерозии навсякъде из Европа.
  Така че дано Хаджидончев, сам управляващ генерична компания, да успее да предаде на Москов цялата специфика на бизнеса и да се вземат адекватни решения. Нито ние пациентите имаме интерес да плащаме скъпи лекарства, нито фарма бизнеса има интерес да работи без нужните нива на печалба в България.
  Според мен едно от леченията е разбиването на монопола на НЗОК!

  Нередност?
Нов коментар