Софийски градски съд АД

Софийски градски съд АДСофийският градски съд - хаос, страх и среда за тежки злоупотреби

21360 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Desktop sharing e софтуерът, който позволява дистанционен контрол и наблюдение на чужд компютър – използват го най-често системните администратори, за да оправят от разстояние проблемите по чуждите компютри. Сигурно и във вашата фирма е така.

Например, ако четете този текст от компютър, някой друг може да го прави заедно с вас, което може и да отклонява трафик от сайта ни, но не е толкова страшно. 

Ако сте съдия, който пише решението си на служебния си компютър обаче, ситуацията е значително по-деликатна. Този, който наднича в чуждия компютър, например може да "продаде" резултата от делото, без съдията въобще да разбере. Всъщност гледащият може да види всичко, което вижда на екрана магистратът.


Е, компютрите на съдиите в Софийския градски съд (СГС) са били оборудвани с подобен софтуер.

Това далеч не изчерпва системата за "мониторинг". Защото, когато излязат по коридорите на съда, магистратите попадат в обхвата на десетките видеокамери, които са монтирани там. 
Изградената система за контрол и наблюдение щеше да остане изцяло в рамките на професионалната предпазливост, ако всъщност не водеше към черната кутия на ръководството на най-големия окръжен съд в България. Тогава щяхте да разберете защо съдиите не обичат да говорят в кабинетите си, а някои от тях директно предпочитат да използват минимално служебните си компютри.


Същата тази черна кутия, която превърна инстанцията в символ на непредвидимото и зависимо правораздаване, която предизвика скандала "КТБ", юридическия офшор "Ченалова" и показа как системата за случаен избор на съдия всъщност никак не подбира случайно.

Един месец след като Владимира Янева беше отстранена като председател и съдия заради воденото срещу нея разследване заради разработката "Червеи", заради безконтролното  издаване на разрешения за следене и подслушване, трима от четиримата й заместници подадоха оставки. 

Тази сряда оставка подаде и зам.-председателката Богдана Желявска, която дълги години контролираше процеса по разпределение на търговските и гражданските дела в съда, и днес единственият останал магистрат от екипа на Янева е ръководителката на Наказателното отделение Петя Крънчева. 

Когато преди няколко седмици председателят на ВКС Лозан Панов представи временния ръководител на СГС Владимир Йорданов, стана ясно, че приоритетите на междинното ръководство са да открие причините за напрежение, да гарантира законосъобразно разпределение на делата и равномерната натовареност на съдиите, както и да прегледа командированите магистрати.

Така постепенно омертата започва да се разчупва и начинът, по който е бил управляван градският съд, да излиза наяве. Констатациите потвърждават това, което вече знаем, но детайлите правят картината далеч по-стряскаща.

От САПАРД до LawChoice

Общото между всички скандали от последната половин година в СГС, освен че засягаха сферата на гражданското и търговското правораздаване, беше, че засягаха именно IT въпроси. Това беше причината ВСС да изпрати външни IT експерти в съда, за да установят какво се е случило с разпределението на делото "КТБ", протоколът от което така и не беше стигнал до сървъра на съдебния съвет, както изискват правилата.

Явно ръководството на СГС по времето на Янева не е разчитало докрай на щатните компютърни специалисти, защото преди няколко години те привличат външна фирма, на която предоставят пълен достъп до хардуера, софтуера (деловодна система, LawChoice и т.н.) и системата за видеонаблюдение. Става дума за "Интелиджънт софтуер системс" на 35-годишния Димитър Керелов, който е известен в съда като Митко Флашката.

Фирмата е регистрирана на ул. "Малашевска" 1 в София, където са адресите на десетки фирми, свързани с бизнесмена и подсъдим по аферата по източване на средства от САПАРД Марио Николов. Някои от дружествата са част от веригата, през която според прокуратурата е станала злоупотребата.
 Пред "Капитал" Димитър Керелов обясни, че преди няколко години е бил потърсен за съдействие, защото имало проблеми с камерите, като е помагал с поддръжката на компютрите и софтуера от съда. Първоначално договорът е бил за около 900 лв. на месец, а миналото лято е сключен нов, който по негов спомен е на стойност 150 лв. Той каза, че се познава със зам.-председателката Богдана Желявска. Факт е, че председателстваната от Желявска Българска съдийска асоциация номинира Керелов за неин представител в екипа от експерти, които решават проблема със софтуера за случайно разпределение на дела. Димитър Керелов отрече да има връзка с Марио Николов и коментира, че адресът на ул. "Малашевска" 1 е административна сграда, където се помещават десетки други фирми.

Не само адресът обаче е връзката с Марио Николов. 
Така например от linkedin профила на Димитър Керелов става ясно, че той е работил от 2005 до 2011 г. за фирмата "Технофууд" (името му е посочено и за контакт). До 2008 г. това дружество се казва "Хранмеханика инженеринг" и именно с това име е познато също от делото САПАРД.

Друга връзка на Керелов е през фирмата му "Интелиджънт фууд системс", която според Търговския регистър държи 49% от "Еврофрут интернешънъл", която е основана от Марио Николов през 2004 г. 
Същата фирма е кредитор на "Бизнеспарк Маноле", която също индиректно е свързана с подсъдимия бизнесмен. 
През "Интелиджънт фууд системс" Димитър Керелов участва в процедура по избор на изпълнител за изграждане на интерфейс за връзка между различните програми, които използва СГС, който се финансира по оперативна програма "Административен капацитет", но е декласиран.
 Пред "Капитал" съдия Владимира Янева коментира, че е потърсила външна фирма, защото "без да искам да обидя специалистите на съда, те не успяваха да се справят със задачите си". Тя не можа да си спомни условията на договора - "имаме 50-60 договора с външни фирми".

Източници на "Капитал", които са участвали в екипа от членове на ВСС, които провериха градския съд, коментираха, че е било установено, че Димитър Керелов по-добре от IT специалистите познава софтуера за случайно разпределение на дела, а по време на ревизията е бил получен сигнал, че именно той управлява софтуера. Практически няма нищо лошо в това съдът да изнася подобни дейности на външни експерти. Доколко обаче е уместно поддръжката на камерите, компютрите и невралгичния софтуер за случайното разпределение на делата да бъде поверена на специалист, избран по неясни критерии и свързан с подсъдимия за злоупотреби със САПАРД Марио Николов?

Когато делото попадне при точния съдия

Моделът на управление и разпределение на гражданските и търговските дела, който взриви градския съд в края на миналата година, всъщност е създаден през 2009 г. Тогавашният председател на СГС Георги Колев издава заповед, с която възлага на своята заместничка Богдана Желявска да отговаря както за разпределението на гражданските, така и на търговските дела – практика, която е възприета и от наследничката на Колев Владимира Янева.


Този модел е бил обгрижван с бездействие от ръководителя на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов и неговия наследник - и.д. председателя Стефан Гроздев. Те са имали правомощие да прекъснат практиката, но не са го направили.

Веднъж получен контролът на случайното разпределение на делата, са били необходими подходящи съдии, а когато такива не са били под ръка, са били командировани магистрати от провинцията. Именно практиката с командироването беше един от приоритетите, които си постави и.д. председателят на СГС Владимир Йорданов. До този момент няма абсолютно никаква яснота защо в СГС са били премествани магистрати с… дисциплинарни наказания, някои от които откровено граничат с корупцията. Пред "Капитал" Владимира Янева обясни, че действително би искала да командирова магистрати от Софийския районен съд, но това просто нямало как да стане, защото там магистратите били свръхнатоварени, и затова "взимала откъдето има".

Системата на зависимо правосъдие обаче може да разчита и на магистратите, които са на щат. Такъв е казусът с отстранената съдия Румяна Ченалова. Тя идва в съда през 2009 г., след като печели външен конкурс за наказателни съдии. Още в първите месеци на работата и в съда тя е наказана, защото става ясно, че е контактувала с лобиста Красимир Георгиев - Красьо Черния. 

Веднъж попаднала в СГС, тя започва да получава дела от висок обществен интерес – делото за убийството "Соло", едно от делата за "Топлофикация", делото за пране на пари по аферата САПАРД, "Октопод", по което подсъдим е Алексей Петров. По всички тези процеси Ченалова успява да генерира скандал след скандал.


Така до януари 2012 г., когато изненадващо е преместена в Търговското отделение на съда. Това е времето, през което продължаващата от няколко години финансова и икономическа криза вече започва да дава реални резултати и в съда почват да пристигат едно след друго дела за несъстоятелност. Появяват се различни схеми, през които длъжниците, използвайки откровени измами, спасяват заложеното имущество от кредиторите.

Веднъж преместена в Търговското отделение, съдия Румяна Ченалова започва преимуществено да получава именно дела за несъстоятелност. Източници на "Капитал" от СГС разказаха, че при нея имало много повече такива дела (над 80) от всички останали магистрати от Търговското отделение на съда.


Именно тогава към ВСС, прокуратурата и Инспектората започват да пристигат и сигнали срещу съдия Ченалова, които остават без последствия. 

Източници на "Капитал" разказаха за практики, които са по-скоро от полето на криминалния контингент - от подправени пощенски клейма по пликове (с цел да се антидатира пристигането на една или друга молба) през дописвани свидетелски показания, допускането на използването на едни и същи платежни нареждания за държавна такса по различни дела, подмяна на титулни страници на молби след образуване на делото (това позволява добавянето на нови страни по делата, без това да се регистрира в деловодната система на съда) и дори физическото изчезване на дела.

 В друг казус, разгледан от съдебен състав, в който участва Румяна Ченалова, дори е била иззета териториалната компетентност на СГС и е бил отменен отказ на съдия по вписванията от провинцията да вдигне ипотека върху заложен имот. Решението очевидно е било написано след отстраняването на Румяна Ченалова, но е направен опит да бъде антидатирано.

Адвокат на щат


Около преместването на съдия Румяна Ченалова в Търговското отделение на съда магистрати започват да забелязват, че по коридорите на СГС, както и в кабинетите на председателката Владимира Янева и този Ченалова непрекъснато се върти Момчил Мондешки. Той беше представен преди няколко месеца в "24 часа" като "известен столичен адвокат", който подготвя докторантура по темата за несъстоятелност. Всъщност Мондешки, който е осъждан за документни престъпления, е адвокат от 2012 г., като е вписан в колегията в Стара Загора, където прокурор и адвокат е била именно Румяна Ченалова.

Името му нашумя последно около делото за несъстоятелността на дъщерното дружество на френската фирма "Белведере", след като фирма на брата на Мондешки се опита да се присъедини към кредиторите.

Преди няколко месеца от различни адвокатски кантори в София разказаха за "Капитал", че именно Момчил Мондешки бил вратата към Търговското отделени на СГС. Източници на "Капитал", участвали в екипа от членове на ВСС, проверявал СГС, разказаха, че е била събрана информация, че Мондешки е "пребивавал" в кабинета на съдебния служител Катя Гърнева. 
Това е някогашната секретарка на бившия председател на съда Светлин Михайлов, която днес официално отговаря за стажантите, съдебните заседатели и вещите лица. Реално обаче Гърнева имала изключителна власт, като доскоро дори е имала пълни администраторски права за деловодната система на съда и така е можела да "трие" записи в софтуера, в който се регистрират всички входящи и изходящи документи на съда, електронните описи на делата и т.н.

Не Ченалова, а голямата картина

Факт е, че порочните практики са ставали под очите на ръководството на съда, което няма как да не е знаело за случващото се. Магистрати разказаха, че зам.-председателката на съда Богдана Желявска, която не отговаряше на мобилния си телефон, рядко е получавала "случайни" дела, а повечето са били с изключително голям имуществен интерес.

Сходна концентрация на дела, но наказателни и от висок обществен интерес, има при ръководителката на Наказателната колегия на съда Петя Крънчева – единственият магистрат от екипа на Янева, който отказа да подаде оставка и до ден днешен подписва разрешенията за СРС. Наскоро разследване на "Биволъ" показа, че в противоречие на закона Крънчева заседава с едни и същи съдебни заседатели по различните дела. 
Пред "Капитал" съдия Владимира Янева отказа да коментира въпросите с разпределението на делата, защото срещу нея има образувано дисциплинарно производство именно по този въпрос. Тази седмица ВСС трябваше да приеме констатациите от проверката, която проведе в СГС. Тя започна след скандалите около делата "КТБ" и "Белведере" и след като десетки магистрати от софийските съдилища публично изразиха своето несъгласие с начина, по който се управлява инстанцията.

Решението за приемането на изводите беше отложено с мотив, че докладът не е финализиран.

Източници на "Капитал" коментираха, че е твърде възможно кадровиците на Темида да се опитат да свият проблема със съда само до казуса с Румяна Ченалова, без да видят "голямата картина" и проблемите с доскорошните ръководители на СГС. Ако се случи това, то ще е най-сигурната гаранция, че моделът на зависимо правосъдие ще се възпроизведе съвсем скоро.

Desktop sharing e софтуерът, който позволява дистанционен контрол и наблюдение на чужд компютър – използват го най-често системните администратори, за да оправят от разстояние проблемите по чуждите компютри. Сигурно и във вашата фирма е така.

Например, ако четете този текст от компютър, някой друг може да го прави заедно с вас, което може и да отклонява трафик от сайта ни, но не е толкова страшно. 

Ако сте съдия, който пише решението си на служебния си компютър обаче, ситуацията е значително по-деликатна. Този, който наднича в чуждия компютър, например може да "продаде" резултата от делото, без съдията въобще да разбере. Всъщност гледащият може да види всичко, което вижда на екрана магистратът.Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka

  Мдааа, поредното доказателство на любимия ми постулат.
  Пред България има два проблема:
  - Българската прокуратура
  - Българският съд!

 • 2
  cmetschkaroff avatar :-|
  CMetschkaroff

  Това "АД" предполагам е умишлено изписано с главни букви, за да не се сравнява с "Ад / ад". Но смятам, че по-добре би било да е с малки букви - демек "ад, пъкло, геена огнена, катрана, бездната, инферно и т.н." . Това по-точно би назовало ситуацията в СГС, респ. в българското "правосъдие"...

 • 3
  true_original avatar :-|
  true_original

  Силна статия.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  rfh53382199 avatar :-|
  rfh53382199

  Поздравления на в.Капитал за опитите да осветли истините в правораздаването и по- специално в СГС. Задълбочения анализ в последните 25 години, а това е четвърт век сочат и друго: погрешния модел на Съдебна власт , тоест създадено беше от политиците полувинчато правосъдие устройващо най-вече властимащите.Резултата е ясен- нито един осъден текущ или бивш властник, а за открито корумпираните магистрати, присъдите са условни.
  Къса памет.
  Кой наложи ръководния ектип на СГС преди 4-5 години ?
  Отговор : лявата ръка на Борисов, комичния ЦВ.Цветанов или самия поръчител Борисов .
  Кой спря разследването срещу Борисов /влашката / ?
  Отговор: Гл.прокурор Б.Велчев срещу назначението от президента Пленвелиев в почивната станция наречена Конституционен съд.
  Кой оневини Цв.Цветанов за придобитото от него колосално недвижимо имущество- 6 апартамента.
  Отговор : Началника на НАП срещу каква услига ? Вече е депутат.
  Така ще бъде и занапред в страна в която на два пъти за министър председател се избира собственик на охранителна фирма.Такъв случай в човешката история няма до сега.Влезохме в книгата на Гинес.

 • 9
  gerdan avatar :-|
  Николова

  До коментар [#3] от "true_original":

  да добавя още нещо, относно софтуера и компютърната поддръжка в Съдебната палата. изцяло всичко е поверено в ръцете на външна фирма- сървърното отделение е на първия етаж, до което може да стигне всеки гражданин влязъл през парадния вход на палатата. собственика на фирмата Андреев прехвърли собствеността си на супер близък негов роднина, а самия той бе назначен за ръководител информационното обслужване на ВКС. фирмата му обаче остана да си действа в същия състав, като обслужва цялата мрежа в палатата. т.е. толкова важна дейност е изнесена в ръцете на частна фирма, която ВИНАГИ, ама ВИНАГИ печели и конкурсите за закупуване на компютри, сървъри, принтери и прилежащите към тази техника аксесоари- тонер касети, клавиатури, мишки и всичко за което се досещате.

 • 10
  izabell avatar :-|
  izabell

  "На крачка пред другите"-доста стратегическо.Фактически даже в съда никой не е заинтерисован да има баланс на силите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход