Защо България не е Гърция

Страната не изживя тежките кризи, които мъчат съседката й заради разумната фискална политика и натрупаните резерви

От 2008 г. досега БВП на човек в България е нараснал с около 8 процентни пункта, в Гърция показателят се срина с 25%

Последните два месеца, откакто лявата радикална коалиция СИРИЗА спечели изборите в Гърция, фокусът на световните медии отново е върху Балканите. Южната ни съседка е във фактически фалит и причината той да не е реален и болезнен е подкрепата от Брюксел и Франкфурт, макар че това може да се разглежда и като взаимоизгодна сделка, доколкото при спиране на плащанията биха пострадали и кредиторите. Икономистите спорят дали сривът на икономиката се дължи на прекалено бързото или прекалено бавното свиване на бюджетния дефицит след 2010 г. Дали "затягането на колана" не е задълбочило проблемите, или напротив – въпреки липсата на осезаемо подобрение в усещането на населението през последните четири години мерките на предишния премиер Андонис Самарас все пак са спасили  държавата от допълнително потъване.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Внимателният прочит на наукоподобното съчинение не промени убеждението ми, че въпреки тезата на автора, в Гърция се живее по-добре.
  Около 100 дни в годината прекарвам там и говоря от лични впечатления.

 • 2
  gaf14379365 avatar :-|
  epic fail

  Докторе май ти е трудно да разбереш за какво става въпрос в статията.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  georgi_ch avatar :-|
  georgi_ch

  Румъния е фалирала? Кога това? Или авторът има предвид заема от МВФ?

 • 4
  osa555 avatar :-|
  osa555

  " да разберем обаче защо България е по-добре от Гърция"
  ами моето мнение е , че многоуважаемият автор сигурно е допуснал правописна грешка и предполагам че вместо горенаписаното е искал да напише " да разберем обаче защо Гърция е по-добре от България"
  ,а иначе статията е написана добре!

 • 5
  swy37383457 avatar :-|
  swy37383457

  Толкова ли е лошо да кажем нещо добро за държавата си? Поздравявам ви за статията, има много неща които правим добре и ако продължаваме сами да се оплюваме и подценяваме нищо добро не ни чака.

 • 6
  forexer avatar :-|
  minfin

  Авторът прелива от пусто в празно. Преди кризата гръцкия БВП на глава от населението е бил 4 пъти по-висок от българиския, сега е "само" 3 пъти по-висок (справка - Гугъл). Няма как България да е по-добре от Гърция при това положение и това е видно във всяко едно отношение.

  Доходи - по темата е писано много. Дълговата криза лиши гърците от привилегии, които в България никога не са съществували, но въпреки това гърците получават в пъти повече от българите.

  Инфраструктура - само магистралата Солун - Игуменица струва повече от всички изпълнени магистрали в България + тези, които са в проект.

  Градска среда и архитектура - всеки опит за сравнение с Солун с Варна или София с Атина може да предизвика само иронична усмивка.

  Но най-голямата разлика е качеството на хората - както на "мат'риала", така и на управляващите. Тук всички правителства са съставени от йес-мени, винаги готови да козируват както на Запад, така и на Изток само и само да бъдат оставени да крадат на спокойствие. В същото време гърците въпреки фактическия фалит, в който се намират, подхождат с традиционно самочувствие и успяват да използват всяка ситуация докрай.

 • 7
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  До коментар [#6] от "minfin":

  Склонен съм да се съглася с Вашите тези и сравнения!Много от макропоказателите в Гърция са драстично влошени, но основните са значително по-добри от българските. Няма да ги цитирам, защото те са общоизвестни.Искам да допълня два сходни показателя, които все се подминават, а са основни при сравнителния анализ.Това е Национално богатство(НБ) в 2 разреза: 1) всички нетни активи, притежавани от гражданите на ед­на страна и 2) национално богатство включващи и природни богатства - подземните богатства, земи гори и пасбища,създадено богатство в недвижимости и инфраструктура, финансов,нематериален капитал и др. И двата са на глава от населението.По първия показател за 2013 г: Гърция е с нетно НБ( без дълговете) от $102 971, а България с $14 367 .По втория (за 2000 г. оценка на МВФ): Гърция $236 972, България $25 256. така , че кой ял ял, кой пил пил.За 30 г. гърция отиде там дето ние и в следващите 50 г. няма да сме.
  А благите приказки и похвали за Финансовата стабилност и дисциплина, нека цитираните автори ги разказват на тези 2 милиона души, дето живеят под социалния минимум и на онези 800 хил. души от населението, които са под линията на и на африканската бедност(приета от ООН) с дневен доход под $2!!!

 • 8
  cose avatar :-|
  cose

  Градската среда в Гърция изглежда добре, защото още преди 70 години са скъсали с османския кирпич и хаотично застрояване.
  В Атина има улици дълги по 5 километра, на които сградите изглеждат, като ръб - дръпнати в една линия, като по конец и с еднаква височина.
  В България къде имаме такива примери, освен в 1 - 2 града с прави улици, които се доближават до това градоустройство?
  Вижте в повечето центрове на българските градове каква какафония е - на 200 метра разстояние има сгради, завъртени в 10 различни посоки, на отстояние, вариращо между 1 и 10 метра от улицата и със сгради с различна височина между 2 и 6 етажа.
  Крайните панелни квартали дори с голите полета между блоковете не са за коментар изобщо.
  Ето затова е толкова грозно и ориенталско в България, а Гърция изглежда подредено и цивилизовано.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  lvm avatar :-|
  lvm

  Няма да е зле да посочвате източниците си. Значитална част от тази статия е просто превод на този анализ от Бругел: http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1597-a-tale-of-floods-and-dams/

 • 10
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  До коментар [#9] от "lvm":

  Подкрепям Ви! Коректно е!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход