КЗК забеляза, че е имало сделка между Цветан Василев и Пиер Луврие

Регулаторът е написал писмо до парижкия адрес на купувача LIC33.

КЗК забеляза, че е имало сделка между Цветан Василев и Пиер Луврие

Забавените действия на регулатора едва ли ще произведат голям резултат - глоба от нула лева за купувача LIC33

Десислава Николова
8901 прочитания

Регулаторът е написал писмо до парижкия адрес на купувача LIC33.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Държавата се задейства по две линии - НАП и специално законотворчество.

На дванайсетия ден след съобщението, че люксембургската LIC33 е придобила най-големия пакет в БТК, двата телевизионни мултиплекса и два военни завода, Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва проверка. Извън това от петък НАП твърди, че също е предприела действия - запор върху акциите на купуваните дружества. Такива предохранителни мерки обаче не са отбелязани в Търговския регистър. Третата активизация на държавата е по линия на специалното законотворчество - по поръчка на премиера се търси начин прокуратурата да може да разваля сделки.

Бавно, но попитахме

Като начало регулаторът обяви, че е поискал информация от LIC33 и от обектите на сделките: БТК, "НУРТС България", "Фърст диджитъл", "Дунарит", "Авионамс",  ТВ7, "ГАРБ Аудиенс рисърч България" и "Сана Спейс хотел Хисаря". На въпрос на "Капитал" говорителят на ведомството Марио Гаврилов уточни, че в понеделник е изпратено писмо до адреса в Париж на LIC33, а по отношение на дружествата е изпратено писмо до техните собственици към всяко от тях поотделно.

В своите изказвания посочилият се за собственик на LIC33 Пиер Луврие говори за сделките в минало време. Въпреки това в презентациите се промъква и фразата за получаване на разрешение от регулаторите. От справка в люксембургския регистър се вижда, че LIC33 вече е придобила SHCO 79 от Цветан Василев. Въпросното дружество държи 43.3% от капитала на БТК, а този дял е контролен, защото по устав важните решения в телекома се взимат с по-високо мнозинство.

"Продавачът е продал окончателно", казва Пиер Луврие чрез платено съобщение от понеделник. Освен на вниманието на КЗК репликата идва и като отговор на интервюто на Цветан Василев, който твърди, че сделката е под условие - първо да се изплатят задълженията.

Предизвестен нулев резултат

По закон купувачът на дружество е длъжен да поиска предварително разрешение от КЗК и едва тогава има право да придобие собствеността. В случая такова искане няма, съответно липсва и разрешение от регулатора. На теория комисията може да се самосезира (няколко пъти го е правила) и да наложи санкция до 10% от оборота. В случая с LIC33 това е никаква заплаха, защото дружеството е новорегистрирано и няма оборот.

"Възможно е LIC33 да няма никакъв оборот, обаче освен да му наложим глоба, имаме и други опции - например да се развали сделката и да се възстанови предишното акционерно участие," казва пред "Капитал" Марио Гаврилов.

Адвокати, специализирани в конкурентно право, коментираха, че нито в европейската практика, нито в българската е имало разваляне на сделки.

Двата мултиплекса са на един собственик

След като години наред "Капитал" и други медии описваха свързаности между двата мултиплекса НУРТС и "Фърст диджитъл", а КЗК не ги забеляза, от миналата седмица имаме изказване на Пиер Луврие, че двете дружества са с общ продавач - Цветан Василев, и нов общ собственик -  LIC33. Сега от антимонополния регулатор казват, че с тази проверка и покрай исканото придобиване от БТК на НУРТС на практика проверяват случая.

Пълният монопол върху цифровата безплатна телевизия е отдавна отричан от държавата проблем. Заради много повърхностното и тясно търсене на връзки от страна на КЗК в момента няма никакъв проблем компании да концентрират бизнес в особено големи размери и регулаторът да не го забелязва.

На въпрос дали комисията ще промени начина си на проверка на свързани дружества оттам отговориха: "В момента не можем да променяме методиката, понеже тази предвижда само проверки в случай на смяна на собствеността по изрично предвидени в закона основания и ако се променят някои законови текстове, би могло да се мисли и за промяна в методиката." Преведено, комисията отговаря - ще си действаме както досега.

И малко НАП и прокуратура

В петък Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че е направила запори на пакета от продадени дружества. От пресцентъра на агенцията не отговориха в неделя и понеделник на кои фирми са запорирани акциите и дяловете, на какво основание - по кой член на ДОПК и защо запорите не се виждат в Търговския регистър.

Другата линия е подготовка на специално законодателство по темата. В понеделник Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е председател на парламентарната правна комисия, каза пред "Капитал", че вероятно до вторник ще има конкретни текстове. Идеята на премиера от петък е на прокуратурата да се дадат извънредни правомощия да разваля сделки. Все още няма детайли при какви случаи.

Държавата се задейства по две линии - НАП и специално законотворчество.

На дванайсетия ден след съобщението, че люксембургската LIC33 е придобила най-големия пакет в БТК, двата телевизионни мултиплекса и два военни завода, Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва проверка. Извън това от петък НАП твърди, че също е предприела действия - запор върху акциите на купуваните дружества. Такива предохранителни мерки обаче не са отбелязани в Търговския регистър. Третата активизация на държавата е по линия на специалното законотворчество - по поръчка на премиера се търси начин прокуратурата да може да разваля сделки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  Ако не се състои сделката какво ще правим? Ще се продадем на руски страни?

 • 2
  abygale avatar :-|
  abygale

  Интересно... За сделката с Булгартабак КЗКбезпрецедентно скри името на купувача и обяви, че зад сделката стои физическо лице и поради тази причина тя не подлежи на регулация. За люксембургската фирма също стои физическо лице и за разлика от собственика на Булгартабак не се крие. На какво основание тогава действа КЗК? Или Кой и Той им спускат указания и те следват тях, а не закона?

 • 3
  mathilda avatar :-|
  mathilda

  До коментар [#1] от "sweet_candy":

  ВТБ прибира всичко и разбираме какво всъщност е "руска връзка".

 • 4
  vrh1427215298395803 avatar :-|
  Anastasiya St.

  Тя работата прилича на сетила се Мара да се побара, ама на светофара няма никой... Цялата ни работа в България е след дъжд качулка!

 • 5
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  е, то затова и само в географско понятие се превръща България....

 • 6
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  А какво чака КЗК да се самосезира за сделката на ТИМ с Инвестор.БГ?

 • 7
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Е, те вече ги питаха за Виваком и КЗК препрати казуса в Брюксел. Какво друго може да направи?

 • 8
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Не се разбра само откъде хотелите се оказаха при г-н Луврие. Но сигурно КСК ще ни каже. Освен това сделката изглежда екстериториална и не касае смяна на собствеността на територията на България.

 • 9
  semerjiev avatar :-?
  semerjiev

  Този господин с часовника за 35 700 лв. докато не му каже успялото момче на 33 г. не си мърда пръста за нищо. Всяко мърдане му носи по един такъв часовник на ръката.

 • 10
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  КЗК има само формална функция в случая. Няма какво да се коментира. Ако държавата искаше да си запази реалния глас не трябваше да продава своето участие в телекома. Така щеше да може да обжалва сделката като акционер! Не ги слушайте, че ще развалят сделката - това няма как да стане!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход