Коментари Daily 30 март - Схемата КТБ: Ще се изливат още милиарди
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 30 март - Схемата КТБ: Ще се изливат още милиарди

Коментари Daily 30 март - Схемата КТБ: Ще се изливат още милиарди

И още: Така не може да има нормален бизнес; "Протестна мрежа" към коалицията: КОЙ, господа?; Данъкоплатецът черпи: омари и Black Label на борда

10123 прочитания

© Капитал


Схемата КТБ

Ще се изливат още милиарди от бюджета

Николай Стайков, главен редактор на сайта "Норешарски", във "Фейсбук"

В банкирането на дребно и в закона за банките няма SPV-та, за каквито говори Цветан Василев. В световното банкиране връзките между интересите на собствениците на банката и тези на вложителите са регулирани още от времето на Голямата депресия през 20-те години, когато става ясно, че дори и правено съвестно, това е модел, който носи риска вътре в себе си. Тогава се измисля инвестиционното банкиране, което се занимава точно с това, но без да излага на риск парите на депозантите.  Твърденията на Василев са обикновена демагогия с професионална терминология, която цели да внуши, че всичко, което е ставало в "черната кутия на няколко правителства" КТБ, е било нормално и законно. Но не е било - отворете закона и спор дори няма да започне.

Това, което всички виждаха, но никой не говореше, беше един паразитен проект, който търгуваше политическо и медийно влияние срещу реални икономически активи. С регулаторна подкрепа се купуваха активи и се подпомагаше дейността на банката чрез класическо "нечестно предимство" спрямо останалите на пазара. Ако банката трябваше да провизира всички лоши кредити и тези към свързани лица според изискванията на БНБ, тя трябваше да е затворила още преди години. 

И за случващото се в момента се мълчи в името на "спокойствието и стабилността". И отново ще има милиарди, излети от бюджета. Само дали ще има откъде да се вземат.

За всичко това трябва да благодарим на няколко правителства назад, на ДАНС, на КФН и на цял куп деградирали институции. И на медиите - специално.

Така не може да има нормален бизнес

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката,  пред бTV

Тъй като г-н Дачков не е финансист, още в началото на интервюто с Цветан Василев е пропуснал да го засече за обяснението му, че компаниите, които сега купува Пиер Луврие за едно евро, са били придобити от КТБ през т.нар. SPV - фирми със специална цел да бъдат финансирани за придобиване и преструктуриране на определени активи

Това мислене е доста объркана представа за икономиката. SPV се създават за конкретна инвестиция или проект и условието е винаги да се знае кой е действителният собственик, а не чак сега всички да научават, че са на КТБ.

Банките печелят от това, че са посредници. Когато парите от депозити се вливат в SPV, тогава става дума за опит за създаване на империя. А  когато банките се превърнат в това - в бизнес империи, тогава не може да има нормален бизнес и инвестиции.

И понеже този въпрос не може да се остави да зависи от съвестта на собствениците, законът разрешава до 25% от капитала на банката да бъдат инвестирани в свързани лица. И банковият надзор е този, който трябва да следи дали това се спазва.

Кой наднича иззад "националния интерес"

От седмичната рубрика на д-р Тони Филипов в reduta.bg

Банкерчето даде на държавата обществено приемлив мотив да се намеси. Бойко наложи бърза промяна в законодателството, вкарване на временни синдици и спиране на сделките. В името на националния интерес! Обаче ние, нали казахме, че сме подозрителен, та зад общия интерес съзираме сянката на Пеевски. Ще се появи един "стратегически" инвеститор, подобен на тоя, дето купи БТ, и всичко ще си дойде на мястото. Накрая някои ще се продрискат от лакомия.

Има множество препратки към неща, които сме писали в миналото. И да бях искал, нямаше да мога да измисля толкова убедително доказателство, че се движим в кръг. Ако изобщо се движим.

Открито писмо

Фотограф: Велко Ангелов

КОЙ, господа?

От обръщение "Протестна мрежа" към премиера Борисов и управляващата коалиция

Уважаеми г-н Борисов, господа от управляващата коалиция,

Истината за черната кутия КТБ започва да излиза, но на малки части и изключително бавно. Като вносители на сигнала до прокуратурата, по който започна цялото разследване на банката и нейния регулатор, настояваме тази истина да излезе наяве, а държавните средства за изплащане на гарантираните депозити да бъдат върнати. Смятаме следните предложения за изключително важни за защита на обществения интерес и битката с корупцията по високите етажи на властта:

Първо, специалната парламентарна комисия за КТБ максимално бързо да изслуша – независимо къде и как – основните участници в схемата КТБ, започвайки от Цветан Радоев Василев, контролиращ собственик на банката, и Делян Славчев Пеевски, депутат от ДПС със стар автомобил и скъпа частна охрана.

Второ, синдиците на КТБ, избрани и въведени в банката от вашия финансов министър, да публикуват не само всички направени цесии и прихващания, но и списък на най-големите кредитополучатели заедно с техните кредитополучатели, т.е. крайните получатели на парите. Само така ще видим кой се е облагодетелствал от "специалните инвестиционни дружества" на Цветан Василев, за които той самият информира.

Трето, международното разследване на КТБ, гласувано от парламента, да стартира веднага с много ясна задача за проследяване и събиране на активите на банката. Паралелно да стартира и международният одит на българската банкова система, обявен от вашето правителство, за да знаят българските граждани и ЕК какво се случва в нея, има ли всъщност финансови регулатори в България и дали държавата спасява с наши пари работещи банки или други финансови схеми с особен статут и политическа протекция.

Очакваме от вас, г-н Борисов, да заявите ясно дали на 6 юни 2014 г. наистина сте се виждали с банкера Цветан Василев, а също и с депутата Делян Пеевски и какви са били целите на тези срещи.

Ние питахме КОЙ, когато бяхте в опозиция, ще продължим да питаме, докато не получим отговор.

Едно към едно

Какво като съм си изтеглил парите. Аз да не съм държавна служба, та да давам публичен отчет?

Недялко Недялков, главен редактор на агенция "ПИК", пред бTV по повод твърдението на Цветан Василев, че той и хора, свързани с  "Труд" и "24 часа", са си изтеглили парите от КТБ седмица преди затварянето й.

Аз не дължа пари. Сделката е обезпечена с имот от 14 дка на входа на Варна – бившата печатница на ВАЦ.  Те не са към КТБ, а към частно дружество, с което има споразумение. Защо никой не пита за дълговете на ТВ7 - 300 млн. лв. без никакво обезпечение?

Петьо Блъсков, главен редактор на "Труд", за думите на Василев, че заедно с други вестници дължат 34 млн. лв. на КТБ

Ролята на Делян Пеевски в българската икономика се преувеличава. Това са градски легенди.

Левон Хампарцумян, изпълнителин директор на "Уникредит Булбанк, пред Нова tv

На казаното от Цветан Василев за Пеевски да си отговаря Пеевски. Вие какво очаквате - да се направи проверка на базата на едно обвинение, което е казано в интервю ли?

Сотир Цацаров, главен прокурор, в понеделник

Наред с това КЗК извършва задълбочено проучване по отношение придобиването на контрол върху "НУРТС България" от страна на БТК (виж "БТК си връща мултиплекса" - бел. ред.)

От съобщение на Комисията за защита на конкуренцията

Данъкоплатецът черпи

Омари и Black Label на борда на властта

От информация на "Медиапул"

Президентът, премиерът, министрите и депутатите, които ползват услугите на правителствения "Авиоотряд" 28  ще консумират на борда уиски с черен етикет, сьомга на скара, омари, октоподи, калмари, френски сирена, екзотични плодове и пр.

Това става ясно от публикуваната поръчка за кетъринг за полетите на властта с Airbus и Фалкон-2000, както и с трите  хеликоптера – МИ-8ПС, МИ-8Т и Агуста А-109Е.

За изминалата година издръжката на "Авиоотряд 28" беше намалена с 800 хил. лв., след като през 2012 г. и 2013 г. годишната му издръжка беше 7.1 млн. лв.

"Авиоотряд 28" попадна във фокуса на общественото внимание през 2013 г. след идването на власт на правителството на Пламен Орешарски, което предприе ревизия на полетите и разкри, че правителственият самолет е бил ползван от отбора, в който Бойко Борисов играе футбол "Витоша Бистрица", за приятелска среща на морето.

Беше създадена специална парламентарна комисия, според чието разследване в периода август 2009  Борисов е прелетял два пъти разстоянието до Луната, прекарал е 37 денонощия във въздуха и е обиколил 17 пъти екватора. 

Документите от разследването на бяха предадени на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че е възможно повдигането на обвинение за "екзотичните полети", но беше обвинен само бившия шеф на "Авиоотряд 29" Пенчо Пенчев, който според прокуратурата е издавал заповедите за полети в услуга на хора, които са извън предвидените по закон.

Към момента няма публична информация дали делото е стигнало до съда или е прекратено.

Схемата КТБ

Ще се изливат още милиарди от бюджета


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  transliberal avatar :-|
  transliberal

  За да сме нормална държава този модел ''Цветан Василев"' или ''Пеевски"', както искате го наричайте трябва да бъде унищожен, осъден, забранен и забравен.Такъв модел ни обрича да останем на нивото на държави като Русия или Никарагуа и да не се развиваме нормално и цивилизовано. Този модел е вреден за всички нас.

 • 3
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна

  До коментар [#1] от "transliberal":

  Мисля, че много малка част от българския народ не е съгласен с Вас. Ние сме си избрали тази част от народа да го оправлява, уви. Нещата са: "Глас народен, глас в пустиня", вместо утопичното: "Глас божий".

 • adenauer

  Има само един единствен път за оправия в страната и това е Германския модел на обществобез комуняги и агенти на ДС във всички нива на управление,чрез многомащабна декомунизация на обществото ,ЛУСТТРАЦИЯ на повече от 800 хил.комунистически и агентурни престъпници за срок от мин.35-40 г.,НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ и Експроприация на заграбеното от всички червени изроди /Евростат сочи над 100 милиарда долара / и Народен съд по Германски модел.Такова е лечението на България ,за да стане що годе читава държава.Има и приет от 38-то НС Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен и античовешки -д.в.бр.37 от май 2000 г.Какво още чакате ,?Тавана да падне!..България е препълнена от комунета и техни наследници вече четвърто поколение :с дооносниците на ДС -същото ,президент,мин.пред.същото ,НС -цялото без изключение и т.н.Всичко друго е АЛА-БАЛА и борба за запазване на Статуквото.

 • 5
  onzy avatar :-|
  onzy

  Тези двамата на снимката са карикатурно-отвратителни

 • 6
  melani_simeonova avatar :-|
  melani_simeonova

  Защо още няма решение по въпроса с КТБ“?И Цветан Василев е още на свобода?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK