Как да гарантираме независимостта на съда и съдебната система?

Дискусия на MoveBG търси необходимите промени в правосъдието

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

През 2004 г. четирима млади следователи внасят във Висшия съдебен съвет (ВСС) сигнал срещу прекия си началник Христо Станчев заради това, че ги е принуждавал да нарушават закона, като не задържат престъпници или прекратяват дела срещу тях. В резултат четиримата са подложени на натиск и унизително отношение. В крайна сметка Станчев е осъден на глоба за подкуп, но обжалва отстраняването си от съдебната система.

Казусът с Христо Станчев и подалите сигнал срещу него ще бъде засегнат на дискусията "Как да гарантираме независимостта на съда и съдебната система?", организирана днес от гражданската платформа MoveBG. Въпросите, на които дебатът ще търси отговор, са защо са важни гаранциите за независимост на магистратите, каква е връзката между липса на независимост и корупция и как да осигурим повече гаранции за независимост на магистратите. Участници в него ще са съдията в Софийски районен съд и преподавател в Националния институт по правосъдие Иван Георгиев, програмният директор на Правната програма в Институт "Отворено общество - София"

Иванка Иванова, разследващият журналист в "Капитал" Росен Босев и Бойко Атанасов - един от следователите, които през 2004-та година разкриват корупционната схема на шефа си Христо Станчев.

Можете да проследите дискусията във видеото по-долу. Тя е част от инициативата на MoveBG "Право и ред: справедливост в 5 стъпки".