Бивш депутат от "Атака" купи къща от Ирена Кръстева за 2.34 млн. лв.

Къщата-предмет на сделката

Бивш депутат от "Атака" купи къща от Ирена Кръстева за 2.34 млн. лв.Имотът до Докторската градина е бил ипотекиран за 6.4 млн. лв. в КТБ, но ипотеката е вдигната от квесторите в края на годината

40664 прочитания

Къщата-предмет на сделката

© Велко Ангелов


Фирмата "Грийнлайф Сити" ЕООД на бившия депутат от "Атака" Николай Пехливанов е купила триетажна къща в центъра на София от фирмата на Ирена Кръстева "Балканска медийна компания" ЕАД. Сделката, която е на стойност 2.34 млн. лв., е станала преди седмица. Същият ден имотът е бил ипотекиран в "Булбанк" за 1.5 млн лв. Това показа справка в Имотния регистър.


Имотът се намира в района на ул. "Оборище" (на ъгъла на ул. "Асен Златаров" и "Върбица") в София. Фирмата на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски продава освен къщата на три етажа (всеки от които е средно по 150 кв.м.), така и земята под нея, която е с площ от 400 кв.м.

Имотът е собственост на "Балканска медийна компания" от началото на 2012 г., когато е купен за 1.89 млн. лв. от друга фирма. На 17 март 2014 г. къщата и парцелът са ипотекирани от фирмата на Ирена Кръстева за 6.4 млн. лв. в Корпоративна търговска банка. Два месеца по-късно КТБ е поставена под особен надзор. В края на 2014 г. ипотеката върху имота е заличена от Имотния регистър. Това става по искане на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева, които уведомяват Агенцията по вписванията, че изтегленият девет месеца по-рано кредит от 6.4 млн. лв. е изцяло погасен.

Кой е продавачът

"Балканска медийна компания" е едноличен собственик на "Нова българска медийна група холдинг", в която влизат фирмите, издаващи вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика". От финансовите отчети на дружествата става ясно, че от 2009 г., след като изданията са придобити от Ирена Кръстева (със заем от КТБ), те започват да генерират печалба, която се разределя като дивидент, който стига до "Балканска медийна компания".  


Именно през това дружество Ирена Кръстева купува над 20 имота из цялата страна, като според Имотния регистър стойността на сделките е 17 млн. лв. Сред имотите има апартаменти и къщи в центъра на София, ресторант в Драгалевци, части от парк-хотел "Берлин" в Бояна, апартаменти в Слънчев бряг. Продавачи на някои от имотите са фирми на рекламния бос Красимир Гергов (къща на ъгъла на "Оборище" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"-"Канала"), на бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано (ресторант "Ривър Сайд" в Драгалевци), както и свързаната с основателите на "Винпром Пещера" "Галакси пропърти груп" (апартаменти в Слънчев бряг) и др.

Фактът, че вестниците на Ирена Кръстева генерират значителен по обем приходи във времена на финансова криза и свиване на вестникарския пазар и "обръщането" на тези приходи в недвижими имоти беше едно от обстоятелствата, което "Протестна мрежа" поиска да се провери в сигнала, който гражданската формация подаде преди година до главния прокурор Сотир Цацаров. След подаването на сигнала зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че "около 300 000 лв. са внесени в хазната от преизчислени данъчни задължения от фирмите на семейството на Пеевски в резултат на извършваните проверки." Когато в края на миналата година прокурор Боряна Бецова от Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа" стана ясно, че всъщност думите на Борислав Сарафов са се разминали с истината. По време на проверката са били назначени данъчни проверки на "Балканска медийна компания" и "Нова българска медийна група". В първия случай е установено, че дружеството дължи 290 хил. лв., но тъй като е надвнесло 427 хил. лв., държавата трябва да му върне разликата. За второто дружество - "Нова българска медийна група" е установено задължение от 71 хил. лв., което до приключване на прокурорската проверка е било погасено. Прокурор Бецова, която наблюдава още делото срещу Христо Бисеров и разследването срещу "Протестна мрежа", не назначава проверка на дружествата "Телеграф", "Монитор" и "Политика днес", които издават едноименните вестници. Тя отказва да образува разследване с мотив, че "всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а единствено житейски възможни) са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива".

И кой купувачът

Купувачът на къщата –  Николай Пехливанов е бивш служител на ДНСК, като през 2004 г. започва частен бизнес и в момента е собственик на групата от фирми  за недвижими имоти "Грийнлайф".  През 2009 г. Пехливанов е избран за депутат от "Атака", като става зам.-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Две години по-късно е кандидат за кмет на София от същата партия.

Като депутат от "Атака" Николай Пехливанов внесе кандидатурата на следователя Ясен Тодоров за член на ВСС. Впоследствие Тодоров, който е от близкото обкръжение на главния прокурор Сотир Цацаров, стана ръководител на Комисията за професионалната етика и противодействие на корупцията в съвета. Именно заради работата на тази комисия Европейската комисия в един от докладите си констатира, че ВСС не е успял да припознае професионалната етика като свой приоритет.


Николай Пехливанов не беше открит за коментар.


Фирмата "Грийнлайф Сити" ЕООД на бившия депутат от "Атака" Николай Пехливанов е купила триетажна къща в центъра на София от фирмата на Ирена Кръстева "Балканска медийна компания" ЕАД. Сделката, която е на стойност 2.34 млн. лв., е станала преди седмица. Същият ден имотът е бил ипотекиран в "Булбанк" за 1.5 млн лв. Това показа справка в Имотния регистър.


Имотът се намира в района на ул. "Оборище" (на ъгъла на ул. "Асен Златаров" и "Върбица") в София. Фирмата на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски продава освен къщата на три етажа (всеки от които е средно по 150 кв.м.), така и земята под нея, която е с площ от 400 кв.м.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  Slick avatar :-|
  Slick

  Нека да позная: спестявал е, заем от приятели, наследство.

 • 2
  berillo avatar :-(
  Simeon Borissov

  Show must go on.......
  Кои говореше тези дни за края на прехода?
  А иначе имота преди време бе продаден от собственик-реститут, върнал се нарочно от странство да прави нещо в Родината....
  След продажбата направи юнашка почерпка в Славяни, кръчмата в съседство, и рече, че този път си отива за винаги от България.
  Между прочем, продаде я за 1 млн евра.

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Най-изгодно хубав имот се купува, когато е ипотекиран в банка. Но трябва да има връзки човек.

 • 4
  rehwaz avatar :-|
  rehwaz

  А ние блъскаме за едните панелки... :(

 • 5
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  имал бол пари - дал... Важното е да се погасяват редовно кредитите към КТБ - че цяла държава зависи от това :)

 • 6
  myspam avatar :-|
  myspam

  И добре, къде тук има проблем или далавера. Освен, че къща за 2 мил. се ипотекира пред банка за многократно повече - 6 мил. НЕзнам дали това обаче е нарушение. Това никоя нормална банка няма да го направи, но парите са върнати и поне банката е спечелила нещо от лихви по този кредит.
  Интересно е от къде толкова много пари има Кръстева да купи парите (а и новия купувач), там е заровено кучето но Капитал не хвърля светлина по въпроса. Всеки малко по в час с икономиката на страната знае, че явно от вестници на Кръстева не може да се печели чак толкова , но проверките доказали че всичко е о.к. Статията по никакъв начин не описва някакви нередности или порочни схеми, просто е информативна.

 • 7
  gogich avatar :-|
  Гогич

  Прегрупиране на дивите зайци.

 • 8
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  Вероятно ще го ползва за патриотични цели...

 • 9
  glog avatar :-|
  glog

  Интересно! До тук до началото на писането на този коментар има 40 плюса и само два минуса. Това всъщност е истинската оценка за България като правова държава. И като член на Запада. А другото е вятър работа.

 • 10
  rehwaz avatar :-|
  rehwaz

  майспам, ако не разбираш какво пише в статията, по-добре спри да четеш Капитал. Всичко е описано повече от ясно, но не смятам да хабя енергия да обяснявам очевидни неща на човек, който пише "не знам" слято. Успех! :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход