Новият брой:
Служебната президентска република

Спасяването на НЕК ще е първата задача на новия шеф на енергийния регулатор

Новият председател Иван Иванов ще стимулира газоснабдяването

По думите на Иван Иванов в момента НЕК е поставена в привилегировано положение, което изкривява пазара.
По думите на Иван Иванов в момента НЕК е поставена в привилегировано положение, което изкривява пазара.
По думите на Иван Иванов в момента НЕК е поставена в привилегировано положение, което изкривява пазара.    ©  Велко Ангелов
По думите на Иван Иванов в момента НЕК е поставена в привилегировано положение, което изкривява пазара.    ©  Велко Ангелов

Финансовото спасяване на Националната електрическа компания (НЕК) беше поставено като един от основните приоритети от единствения кандидат за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Във вторник (31 март) депутати от енергийната комисия изслушаха концепциите за работата на енергийната комисия от всички 20 номинирани. По процедура народните представители трябва да преценят кои от тях ще продължат във финалния етап от процедурата -  гласуването в пленарната зала.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hristo3 avatar :-|
  Hristo Hristov

  До
  Председателя на
  Народното събрание на Р. България
  Тук

  Вик за справедливост No1(допълнен)
  /вид ЖАЛБА/
  от Христо Ас. Христов
  живущ: [email protected]
  Г-н Председател,
  Моля НЕ препращайте писмото да министерството на енергетиката, те вече НЕ са компетентни по решението му защото отдавна НЕ разбират какво означават думите СПРАВЕДЛИВОСТ и МОРАЛ.
  СПРАВЕДЛИВОСТ – да вършиш нещата с ПРАВДА.
  СПРАВЕДЛИВО ли е “топлофикация” да стане собственик на жилището ми за което съм работил цял живот, заради 2 тръби, които също влизат в цената му ?
  Закона за енергетиката в тази му част /чл153, ал.1 и 6 отЗЕ/ е насилие върху беззащитния българин на всички нива на управлението години наред при 5/пет/ /анти/Народни събрания – едно го прие а 4 мълчаливо го пемълчаваха и утвърдиха за ограбване с насилие на народа.
  Законът за енергетиката в сегашния му вид е повече от грабителски закон.
  Той е дискриминационен и скрито расистки закон, целящ да изгони сиромасите (хора с ограничени доходи или почти без доходи) от жилищатата им в големите градове да отидат по селата или другаде.
  Сградната инсталация излъчва топлина, която трябва да се плати на топлофикация.
  А УЛИЧНАТА ИНСТАЛАЦИЯ не излъчва ли топлина и кой я плаща на топлофикация? Отговор: УЛИЧНАТА ИНСТАЛАЦИЯ е много добре ИЗОЛИРАНА и за нея топлофикация няма претенции.
  ЛОГИКА: "Сградната инсталация" също така се ИЗОЛИРА от губещата страна/топлофикация/. Загубите изчезват и казуса "Сградната инсталация" също изчезва.
  Иначе има само два изхода: или топлофикация да ни “приватизира” жилищата или законотворците от народното събрание да създадат справедлив закон с който да гарантират неприкосновеността на частната собственост.
  В първия /сегашен/ случай законът е комунистически в извратен вариант. Тези, които го създадоха и търпяха в продължение на ЧЕТИРИ/анти/народни събрания, вие определете кому служеха. На ред е ПЕТОТО народно събрание – чакаме справедливост.
  И още 2 неща: 1.”СППП уведомява потребителите, че от 25.07.2014 г. е налице изменение на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), което е в синхрон с най-новите изисквания на законодателството на ЕС (Директива 2011/83 относно правата на потребителите). Съгласно това изменение потребителят не е длъжен да заплаща за стоки или услуги, които не са изрично поискани от него. Това включва и правото на потребителите да не заплащат за доставени вода, газ, електрическа или топлоенергия, при условие че тези услуги не са поискани и не са ползвани от потребителя. Това включва случаите, когато потребителят не ползват парно, да заплащат топлинна енергия за сградна инсталация, тъй като доставката на тази услуга не е поискана от него.”
  2. В представената програма за енергийно саниране на жилищата доколкото разбрах влиза и централен колектор /”щранг” / за хоризонтално подаване на топлоенергията към желаещите да бъдат абонати на „топлофикация”. Това премахва изцяло въпроса за „доказаните загуби” и ни освобождава от робството на „топлофикация”. Само че, правилата на тази програма спират осъществяването й за доста голяма част от живущите в „панели”– поредния „български парадокс” с оправдания „условията на Европа не позволяват по друг начин да се усвоят тези пари” – „цара дава, пъдара не дава” и т.н. Предлагам тази пречка да се реши със закон – със закон ни направиха „роби” при царското правителство, сега със закон ни освободете от тази робия. Като този закон ще има не само социален ефект/ помощ за сиромасите/ но и национален /енергоспестяващ/ ефект. Няма искам- не искам. Прави се централен колектор в стълбищните клетки и всеки който може и иска се включва за абонат. Това е справедливо – който може, плаща и се отоплява, но спира да се оплаква, че аз който не мога да се включа за момента, го „крада” с топлината от неизолираните тръби от „топлофикация”, които преминават през жилището ми.
  Не мога да поема товара Ви в управлението на страната, но ако няма ПРАВДА и дела на правда, всички приказки за демокрация, свобода, “европейски“ ценности и (които всъщност са християнските ценности), национални и социални програми – остават кухи фрази за словесно жонглиране и поредното баламосване на намаляващия български народ. Върнете Закона за енергетиката от преди 2000-та год, ако не можете друг да измислите. Отменете грабителските изменения в ЗЕ от края на 2001 год. /чл153, ал.1 и 6 отЗЕ/
  Пак Ви моля, сложете в ред законите, които да защитават беззащитните.
  …_11_2014г / 03 2015г….. С уважение:.../ п /.....
  София /Х.Христов/

  На Господа Исуса Христа уповавам, човеците само ги предупреждавам.

  Нередност?
Нов коментар