Коментари Daily 31 март - Не разчитайте на НОИ, спасете се сами

Дали и как мислим за бъдещето отличава богатите от бедните хора и държави.

Коментари Daily 31 март - Не разчитайте на НОИ, спасете се сами

И още: Сливането на властите в нов тоталитаризъм; Вишински от XXI век; Технология на тишината

16636 прочитания

Дали и как мислим за бъдещето отличава богатите от бедните хора и държави.

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА


Към тези, за които все още не е късно

Не разчитайте на НОИ - спасете се сами

От коментар на Светозар Гледачев, финансов анализатор, във factor.bg

Средната издръжка на живот за сам човек пенсионер, каквито са повечето, е 562 лв. Общо взето, мизерстващи хора в България има колкото искаш и те основно са пенсионери. Ако мислите, че на сегашните пенсионери положението е лошо, то такова ще е и на бъдещите.

Тези, които сега са млади - от 20 до 50 години, нека осмислят живота на своите родители или баби и дядовци, защото както нищо не се промени за 25 години, нищо не се очертава и да се промени и подобри в бъдеще. Така че след години, които отлитат като вятър, вие ще сте новите бедни и мизерстващи пенсионери на България.

Дали и как мислим за бъдещето - това отличава богатите от бедните хора и държави. В развитите страни, които, както е тръгнало, няма да настигнем никога, за пенсия се отделя и се мисли още от първия работен ден, т.е между 20-ата и 25-ата година. Бъдещето си само ти го градиш и подсигуряваш. Не чакаш на държавата, както е у нас - ще дойде някой "добър" политик и ще даде пари на бедните. Ей така, от добро сърце. Не няма. Колко хора са на минимална? И колко изобщо работят, но не се осигуряват? Осигуряващите се на ниски или минимални заплати ще получават по днешен стандарти от 158 лв. до 200 лева. Тоест близо три пъти под издръжката на живот.

Бъдещите пенсионери ще са по-бедни от бъдещите кучета. И от това май никой не се вълнува. Най-вече засегнатите. Те смятат, че дотогава държавата ще реши проблема. Не, няма. Ще се увеличат доходите, а с това и пенсиите, но те пак основно ще са под екзистенц минимума.

Важното е да имаш финансова култура, а вие нямаме. Да знаеш какво правиш, защо го правиш и да планираш и прогнозираш бъдещето си, а не да чакаш на боговете и политиците. Или да разчиташ на това, че като ревеш, и те ще дадат. Да, дават, но по 40 лева за празници.

В развитите страни виждат правилния път и финансово поведение и резултатите от него. Дядо му е спестявал и инвестирал, баща му също. И той прави така. В тези страни бедни са само тези, които не са заделяли. В САЩ 40% от населението, или над 125 милиона души, получават основните си доходи през борсата.

Не разчитайте на НОИ - спасете се сами. Направете като умните хора в богатите страни. Ние се смятаме за дори по-умни от тях, но не постъпваме като тях! Затова и няма да живеем като тях.

Съзаклятието КТБ

Новият тоталитаризъм

От анализ на Петя Владимирова в "Дневник"

Тъй като всички - политици и контролни институции, са част от проблема КТБ, го "решават" като елиминират собствената си отговорност. Как? С извънредно законодателство. 

Най-напред поправки в Закона за банковата несъстоятелност дадоха правомощие  на временните синдици в КТБ да внасят в съда искове за отмяна на сделки с имущество, включително и с трети лица. Не намерих нито един специалист по конституционно право, който да потвърди, че няма проблем в обратното действие на закона.

Нещо повече - специалистите недоумяват какво се очаква да направи гражданският съд (въпросът е ключов) в отговор на исковете при липсата на ясна дефиниция в закона какво значи "трети лица". В днешното царство на офшорките третите лица могат ли да бъдат "четвърти", "пети" или "шести"?

"КТБ се източва, активите се разграбват, да спасим парите на държавата" е обединяващият овластените лозунг, но той обезсмисля специалния надзор в КТБ (от 20 юни 2014) и поражда въпроса защо тогава главният прокурор не подвежда никого под отговорност за източването.

След новината за продадените за 1 евро дялове на Цветан Василев във важни за националната сигурност компании и след среща на премиера с "прокурорите и службите" излязоха още извънредни поправки, които връщат и разширяват правото на прокуратурата да атакува в съда сделки, включително между частни фирми. И пък възниква въпрос - защо КТБ и шестте "стратегически" фирми не бяха фактор за националната сигурност още през юни 2014 г., а бяха оставени да бъдат продадени на "приключенците от LIC 33" (по Трайчо Трайков)? 

Когато съзаклятието КТБ стигне до международните съдилища, може да се окаже, че цялата "спасителна" олелия е за заглушаване на свирепата битка за руините от бизнес империята, изходът от която сега се чертае на тъмно.

Конституционният съд няма да се произнесе по съмнителните поправки, защото никой няма да го сезира - това е то сливането на властите.

Този модел оборва учебникарската теза за тоталитаризма, показвайки, че е възможен и при четири управляващи демократични партии плюс една голяма опозиционна. А КТБ ще винаги с нас - защото освен банков казус е и ускорено доунищожаване на правовата държава.

Вишински от XXI век

От коментар на Полина Паунова в Deutsche Welle

Дори без "притоплянето" на социалистически норми в ГПК главният прокурор има свръхправомощия да се превъплъти в политик, съдия, а защо не и в едър бизнесмен. Още преди девет години адвокат Здравка Калайджиева констатира, че обвинението у нас има правомощия, "характерни за еднопартийната диктатура и правосъдието от ерата на Вишински". И сега главният прокурор може свободно да преценява дали и кога да се намесва в правоотношения от наказателен и граждански характер и да се разпорежда с правата на гражданите за времето до решаването на спора от съда. Периодът от налагането на временните мерки от прокуратурата до произнасянето на съда е достатъчен, за да превърне ефекта от тези мерки в "правораздаване".

Намерението на ГЕРБ да даде нови правомощия на прокуратурата, съществували в условията на тоталитарен режим, повдигат поне три въпроса. Първият (почти реторичен) е защо ѝ е на една партия да превръща главния прокурор почти в самодържец на властта в държавата. Вторият е с по-голямо значение – в една демократична европейска държава няма ли разузнаване и достатъчно регулаторни органи, които да защитават интереса ѝ? И третият, но не на последно място -  възможно ли е възраждане на тоталитарните рефлекси в условия на парламентарна демокрация? И то с коалиционно управление?

Технологията на тишината

От коментар на Иван Бедров в "Клуб Z"

"Къде е прокуратурата всъщност?" По някаква странна ирония въпросът зададе човекът, срещу когото прокуратурата повдигна обвинение за КТБ, издейства му европейска заповед за арест и засега само местният съд го задържа в Белград. Но това не прави въпроса неадекватен.

Цветан Василев посочва поименно кой какво притежава. НАП да е започнала проверки за доходите? КЗК да е започнала проверки за концентрация? Прокуратурата да е започнала проверки за търговия с влияние?

Банкерът посочва лицата, които са си изтеглили предварително парите от КТБ. Някоя държавна институция дали се интересува да ги попита откъде са научили и дали евентуално няма злоупотреба с подобна информация?

Какво не знаехме до днес? Общо взето, нищо. Знаехме ли, че всички тези фирми, които сега са част от "сделката за 1 евро", са на Цветан Василев? Знаехме. Знаехме ли, че почти всички вестници са под влиянието на един човек, независимо дали са номинална собственост на "моето семейство"? Знаехме. Знаехме ли, че депутатът от ДПС не е само депутат от ДПС? Знаехме.

Е, как така всички знаехме, само управляващите не знаеха!?

"Държавата ще си върне парите, които даде за изплащането на гарантираните депозити в КТБ и догодина ще строи с тях магистрала "Хемус", каза премиерът. За по-сигурно си купете билет за влака. 

Към тези, за които все още не е късно

Не разчитайте на НОИ - спасете се сами


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тъжно и страшно!
  Г-н Борисов и клакьорстващата му политическа класа ни водят във феодализма.

 • 2
  red.mary avatar :-|
  red.mary

  Знаехме ли? Знаехме. Знаем ли и сега? Знаем. И какво от това. Бламосват електората със смешки в стил Т.Ж. - просташки и на ръба на цинизма. И понеже все знаем, все нищо не правим. И понеже кражбите все са толкова пред очите ни, никой не звъни на полицията!

 • 3
  right avatar :-|
  Десен

  Ми аз се спасих. Емигрирах. Както и над 2 млн българи.
  Останалите - да се оправят.
  Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход