Синдикалисти се изправиха срещу ръководствата си заради пенсионните промени

Металурзите настояват пенсиите от професионалните фондове да са допълващи

При тежки условия на труд работят около 130 хил. души.
При тежки условия на труд работят около 130 хил. души.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
При тежки условия на труд работят около 130 хил. души.
При тежки условия на труд работят около 130 хил. души.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Две от индустриалните федерации на КНСБ и КТ "Подкрепа", тези на металурзите, влязоха в остро противоречие с централите си по въпроса за професионалните пенсионни фондове и ранното пенсиониране.

До момента лидерите на синдикатите се изказваха скептично за това дали да продължат да съществуват професионалните пенсионни фондове, които осигуряват ранна пенсия на работещите в тежки условия на труд (първа и втора категория). Освен това в предложенията за промени в сектора има идея да се премахне втора категория труд, тъй като предприятията могат да инвестират в по-добри условия на работа и така да не съществуват вредни условия. По този начин работещите втора категория труд ще трябва да се приравнят като осигуровки с трета, т.е. като мсички останали.

В писмо до премиера, социалния и финансовия министър, с което "Капитал" разполага, лидерите на двете федерации Васил Яначков и Людмил Павлов, настояват професионалните фондове да плащат допълваща пенсия, както универсалните, и втора категория труд да се запази.

Кой колко плаща

За първа и втора категория труд се осигуряват около 130 хил. души – летци, миньори, металурзи, енергетици, машинисти и др. Професионалният фонд изплаща срочна пенсия за годините от ранното пенсиониране при условията на първа и втора категория труд до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за трета категория труд. Според сегашното законодателство осигуровките, плащани от работодатеря, за трета категория труд са 12.3%, а за първа категория е 15.3%. Освен това работодателите внасят за втора и първа категория труд допълнително 7% и 12% в професионален фонд, като държавата също допълва от данъци осигуровка от 12%. Категорийният работник обаче трябва да получи пенсия само на база на вноските в професионален фонд. "За категорийните работници се внасят по-големи осигуровки, а в същото време за голяма част от времето на получаване на пенсия, тя се изчислява само върху вноските в професионален фонд, а не върху всички осигуровки. Осигуровките в професионалните фондове са допълнителни и не могат да формират ранната пенсия. Пенсията от професионален фонд трябва да бъде допълваща", изтъкват в писмото си металурзите.

При представянето на пакета промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от социалния министър във вторник промяната за работещите тежък труд е само, че и те, както и работещите трета категория, ще могат да избират между това дали вноската им да се внася в Сребърния фонд или в пенсионен фонд.

Какво искат металурзите

В писмото си металурзите отбелязват, че са категорично против отпадането на втора категория труд, тъй като статистиката сочи, че средната продължителност на получаване на пенсия за втора категория е по-малка дори от тази за първа категория. Освен това те настояват за приемлив вариант за нарастване и на възрастта за ранно пенсиониране до 10 години за първа категория и съответно 5 години по-рано от възрастта за трета категория. В момента тези срокове са осем и три години.

Металурзите настояват срочната професионална пенсия за ранно пенсиониране да се промени на срочна допълваща пенсия.

КРИБ и КТ "Подкрепа" настояват за ясни правила за повишаване на минималната заплата

Увеличаването на минималната работна заплата трябва да се случи, но при ясен механизъм, а не на парче. Освен това в разговорите между работодателите и синдикатите за размера на заплатите държавата трябва да бъде медиатор. Това беше позицията на Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), и на Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа", в ефира на "Нова телевизия".

Според Манолов трябва да се постигне сближаване между доходи, цени и начин на живот с другите страни в ЕС. Увеличаването на минималната работна заплата е необходима стъпка, но не е решение на проблема. Той добави, че заради това разговорът по темата трябва да е сериозен, а не да се работи "на парче". Кирил Домусчиев заяви, че КРИБ никога не се е противопоставяла на увеличението на минималната работна заплата, но то трябва да става чрез ясен механизъм и държавата да посредничи при преговорите. Той също поиска минималната работна заплата да бъде отвързана от фиска.