Прокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски за набеждаване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски за набеждаване

Главният прокурор Сотир Цацаров

Прокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски за набеждаване

Половин година държавното обвинение крие от адвокат делото по случая за "опита" за убийство на депутата

11999 прочитания

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Анелия Николова


Прокурорът от Софийска градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски за набеждаване. Това става ясно от постановлението, с което "Капитал" разполага. Срещу депутата от ДПС беше подаден сигнал от Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в т.нар. опит за убийство на Пеевски.

Според прокурор Франтишек не Пеевски е подал сигнала до прокуратурата за т.нар. опит за убийство, а неговите охранители. Депутатът е бил разпитан чак след като тримата са били задържани и не може да бъде държан отговорен, че е набедил в престъпление Георги Христов, приема градска прокуратура.

В постановлението на прокуратурата се посочва, че не е било установено Делян Пеевски да кара охранителите си да подават сигнал в полицията, а те са решили да направят това сами: "Не би могло да се приеме, тъй като не почива на събрания доказателствен материал, че охранителите, които не се явяват служители на Пеевски (както се сочи в жалбата), са били по някакъв начин мотивирани от него да депозират сигнали до полицията, а впоследствие да дадат и съответните показания в хода на развилото се производство."

Така нареченото убийство

През юни 2014 г. с постановление на обвинителя от Софийска градска прокуратура (СГП) Илиян Рангелов за 72 часа бяха задържани Георги Христов, Венцислав Върбанов и  Красимир Методиев. Обвинението срещу тях беше за извършен опит за убийство на депутата от ДПС. Самият Пеевски наричаше задържаните "моите убийци". 

Арестът на тримата беше гарниран с медийно "подгряване" от изданията, близки до Пеевски, които намекваха, че поръчител на покушението, което не се е състояло, е банкерът Цветан Василев. Целият сюжет се разви малко преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под особен надзор и прокуратурата да започне активно да разследва Цветан Василев.

По време на разследването, в което участват Столичното следствие (тогава ръководено от близкия до главния прокурор следовател Петьо Петров), МВР и Софийска градска прокуратура (ръководена от наложения от Цацаров близък до ДПС магистрат Христо Динев), тримата обвиняеми са следени и подслушвани в продължение на близо месец.

Въпреки че по делото е установено, че никога не е бил правен опит за убийство на Пеевски, Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са задържани за три дни, а в съда е внесено искане за постоянното им задържане. След заседание, проведено в реанимацията на МВР болница (след като един от обвинените изпадна в прединфарктно състояние), съдът отказа да им наложи каквато и да е било мярка за неотклонение. Прокуратурата се отказа да протестира, а главният прокурор Сотир Цацаров обяви четиридневния арест и тезата на държавното обвинение за опит за убийство като "грешка" и обяви темата за приключена.Впоследствие делото беше прекратено, а на две инстанции, с унищожителни за държавното обвинение мотиви, съдът потвърди прекратяването. По-късно беше отменена и полицейската заповед за първоначалното задърджане на Георги Христов за 24 часа.

Въпреки очевидния провал, който със сигурност ще струва на българските граждани десетки хиляди лева обезщетение, наблюдаващият делото прокурор Илиян Рангелов беше поощрен за работата си по делото от ръководството на държавното обвинение, което продължи командировката му в СГП.

Адвокатът на Георги Христов Николай Хаджигенов коментира за "Капитал", че ще обжалва отказа на прокуратурата. Той подготвя също така и иск срещу прокуратурата заради причинените на клиента му вреди с незаконното обвинение и задържане.

Адвокатът сподели, че в продължение на половин година ръководството на СГП саботира опитите му да получи копия от материали от делото, които да му помогнат да подготви иска. През октомври миналата година, заедно със сигнала за набеждаване срещу Пеевски, той е поискал и да се запознае с досъдебното производство, водено срещу клиента му. След като в продължение на четири месеца не получава отговор подава нова молба. На нея е отговорено, че ще получи поисканите копия чак когато прокуратурата се произнесе по сигнала, подаден за набеждаване срещу Пеевски. Преди десетина дни на адвокат Хаджигенов е отказано да получи материалите. Прокурор Анна Алексова отговаря, че адвокатът трябва да посочи "причините, поради които Ви е необходимо тяхното предоставяне". "Причините - завеждане на дело срещу прокуратурата, са посочени още в първата ми молба", коментира адвокат Николай Хаджигенов.

Институционална услужливост

Поведението на държавното обвинение по казуса с "убийството" на Пеевски е поредната проява на институционална услужливост към депутата от ДПС.

Наскоро с повърхностни мотиви прокурорите Боряна Бецова (СГП) и Йордан Стоев (Апелативна прокуратура-София) отказаха да образуват досъдебно производсвто по сигнала на "Протестна мрежа" срещу депутата от ДПС и майка му Ирена Кръстева. Преди година ръководената от Сотир Цацаров институция видимо зае страната на Пеевски още в началото на конфликта му с банекра Цветан Василев.

Пак в държавното обвинение бяха "подправени" тефтерите на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов така, че инициалите ДП да станат на 10, а впоследствие самите доказателства изчезнаха от делото, като вътрешна проверка в Столичното следствие не установи нарушения.

Прокуратурата категорично отказва да разкрие и информация за работата на депутата от ДПС като следовател. По делото пред Върховния административен съд срещу отказа на градския прокурор Христо Динев да разкрие колко преписки е наблюдавал Пеевски, институцията, ръководена от Сотир Цацаров, ангажира двама държавни обвинители, които да защитават интересите на сина на Ирена Кръстева.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски за набеждаване. Това става ясно от постановлението, с което "Капитал" разполага. Срещу депутата от ДПС беше подаден сигнал от Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в т.нар. опит за убийство на Пеевски.

Според прокурор Франтишек не Пеевски е подал сигнала до прокуратурата за т.нар. опит за убийство, а неговите охранители. Депутатът е бил разпитан чак след като тримата са били задържани и не може да бъде държан отговорен, че е набедил в престъпление Георги Христов, приема градска прокуратура.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  Тц-тц-тц. Каква държава! Ако трябва да преифразираме Алеко („Свобода ли? НА-а свобода! Ще видят те в неделя една свобода, че ще я помнят до живот. ………Кос-тен-ту-ция! Нa-а, костентуция!“) -
  "Законност ли? НА-а ти законност!"

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Не се ли умориха всички от непрекъснатите безобразия, нарушения и престъпления на очевидно тотално зависимата и самозабравила се "прокурарура" и главния прокурор Сотир Цацаров?
  Кой им дава правото на тези така вече дори и неприкрито постоянно да газят законите и морала и да се гаврят с хората, прикрити зад незаслужен имунитет и привилегии, и преди всичко от мафията и престъпните лица и интереси, които обслужват? И колко и какви още доказателства за това са нужни, докога всички управляващи и политици, начели с Бойко Борисов ще се правят на убити лисици и че не виждат и разбират, че тези провалят държавата - и съдебната система, и доверието, и всички аспекти на живота, на практика унищожават България и българина!


  ХРИСТО БОТЕВ

  ". . . Нашия народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила. Тука се подиграват с имота ти, с живота ти, с трудът ти, с децата ти и най-свещените предмети на твоето човешко съществувание, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за твоите страдания! Какво искате от подобен народ? Той е роб, и роб безусловен. . . . "

 • 3
  dimko avatar :-|
  dimko

  Съвкупния политически субект и присъдружната му социална прослойка в публичната ни власт и администрация, се подиграват с нас особено фино - нахлузват ни в рутинния си калъп "читател/зрител" и така, до избори ...

 • 4
  unknoun avatar :-|
  Чичо Ваньо

  "Според прокурор Франтишек не Пеевски е подал сигнала до прокуратурата за т.нар. опит за убийство, а неговите охранители. "

  Ами "цацаратурата" да се самосезира и да обвини охранителите!Или се страхува да не пропеят?

 • 5
  100.blah_blah avatar :-|
  krummen Spiegel

  До коментар [#2] от "info111":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Кой им дава правото? Сам си си отговорил или по-точно Христо Ботев преди около 140 години.

 • 6
  pavla avatar :-P
  ПАВЛА

  Ми купил си е прокуратура, що да се разследва сам?

 • 7
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Гарван на гарван не вади око.

 • ddj29393868

  Прокуратурата е жалък проводник в момента на политико-енергийната мафия, която е завзела една немалка част от парламента и държи огромна част от избирателите си в 16 век! Нейни представители са Доган Шейтан, Лютфи Шейтан и Демон Пеевски!

  Няма законност в България! Всичко обслужва интересите на политико-енергийната мафия!
  Призовавам за протест пред ЕРЕПЕТАТА срещу престъпно високата цена на тока, която обслужва само еничарско-политическата мафия!
  Не може да продават тока на чужди държави на 6 стотинки а на нас собствения им народ на над 20 стотинки!
  От страданието на част от народа ни от засегнатите райони - те извличат дивиденти. ТОВА СЕ НАРИЧА МАРОДЕРСТВО!
  СПИТЕ ЛИ? - Ставайте да ги помитаме и осъдим!

 • 9
  melani_simeonova avatar :-|
  melani_simeonova

  Пак се окриват разни факти ми се струва!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK