ГЕРБ бламира правосъдния министър за съдебната реформа

Изненадаващо партията внесе в парламента проекта на Цацаров, ВСС и Богдана Желявска за съдебна реформа

Христо Иванов
Христо Иванов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Христо Иванов
Христо Иванов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Няколко часа след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че представителите на държавното обвинение се оттеглят от работната група в министерството на правосъдието по промените в Закона за съдебната власт, депутати от ГЕРБ - начело с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, внесоха промени в Закона за съдебната власт, които обобщават в едно проектите на Сотир Цацаров, Висшия съдебен съвет и Българската съдийска асоциация, ръководена от досокоршната зам.-председателка на СГС Богдана Желявска.

На практика по този начин управляващите бламират правосъдния министър Христо Иванов, който разработи стратегия за съдебната реформа. В момента работна група към правосъдното министерство подготвяше текстовете, които трябваше да бъдат внесени в Министерски съвет до края на месеца.  Сега на практика основната управляваща партия изземва инициативата, изпреварва събитията и внася "свои" промени в Закона.

Чий е този проект

Според внесения от Цветанов и още 15 народни представители проект, ВСС няма да се разпуска, а от състава му ще бъдат формирани колегии на съдиите, прокурорите и следователите. Членовете на кадровия орган на Темида, които са от парламентарната квота, ще бъдат разпределени между двете квоти.

Преструктурирането на ВСС на квотен принцип е предвидено в стратегията за реформа в съдебната власт, писана от екипа на Хрисво Иванов. Мярката се и подкрепя и от Европейската комисия в последния си доклад. Срещу нея обаче се обявиха както мнозинството във ВСС, така първоначално и от прокуратурата. В средата на ноември обаче главният прокурор Сотир Цацаров изненадващо промени позицията си и възприе доста от идеите, включително и тази за разделянето на ВСС. Те бяха записани в становище на прокуратурата, но за разлика от стратегията, от прокуратурата настояваха съдебният съвет да остане постоянно действащ орган. Същото предвижда сега проектът, внесен от ГЕРБ. 

 Същевременно в сряда на сайта на Българска съдийска асоциация, оглавявана от скандалната доскорошна зам-председателка на Софийския градски съд Богдана Желявска, бяха публикувани и предложения за промени в закона в частта за атестирането на магистратите, изготвени от работна група в рамките на ВСС. Те съвпадат напълно с предложенията в проекта, внесен от ГЕРБ.  Как всички напуснаха групата

Причината прокурорите да напуснат в сряда работната група, сформирана в края на февруари и ръководена от зам.-министъра на правосъдието Петко Петков, била, че работата й била неефективна, в нея имало 40 души, а позицията й се доближавала до становището на една съсловна организация, обяви Сотир Цацаров.  Заседанията и дневният им ред оставят усещането за липса на ясни правила и стихийност, казва Цацаров в писмо от 23 март до Иванов, с което го уведомява, че представителите на прокуратурата се оттеглят от работната група. Според него се обсъждат твърде много технически въпроси.

След главния прокурор думата взе Каролина Неделчева с уточнението, че искала да направи изявление в лично качество. "Уведомих работната група, че напущам поради усещането по време на работата й за липса на диалогичност и конструктивност. Не се чувствам полезна", мотивира се Неделчева. Председателят на ВАС Георги Колев пък каза, че в работната група изобщо нямало представители на върховния съд, а само съдии от ВАС, които представляват съсловни организации.

 Коментарът на Иванов бе, че работните групи по принцип не формират политически решения и когато бъде готов проектът, ще има и дискусия. "Да не правим повече политика през състава на работните групи. По-важни са крайните резултати... Ще има проект, който ще се коментира по същество. Всяка една институция има свое суверенно право да преценява как и дали ще участва в работни групи", каза той.

Събитията във ВСС бяха предшествани от изразените критики от Христо Иванов към приетите вчера на първо четене промени в правната комисия промени в ГПК и НПК, които даваха правомощие на главния прокурор да разваля търговски сделки. Преди заседанието на съвета Иванов коментира внесените поправки така: "Извънредно законодателство и придаване на нови функции на прокуратурата изисква много сериозна обосновка, Аз не мога да отрека предварително наличието на такива основания, но ми се иска предложители да обяснят как тези правомощия ще ни помогнат да се справим конкретно с казуса КТБ и какви са конкретните очаквания зад тях."

Депутати от ГЕРБ: Не бламираме министъра

Един от вносителите на проекта - Димитър Лазаров коментира пред "Капитал Дейли", че внесеният проект по никакъв начин не трябва да се приема като бламиране на правосъдния министър: "Това са идеи, които са в духа на приетата от всички партии стратегия за съдебна реформа". Той обясни, че няма никаква пречка проектите да бъдат обединени, когато този на правосъдното минстерство бъде внесен в парламента.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  sundance avatar :-|
  sundance

  Демокрацията, доколкото я има, е в опасност! Вълна от авторитаризъм се надига и може да се превърне в опустошително цунами. Ще има ли сили обществото навреме да изгради вълнолом?

 • 2
  jimirino avatar :-|
  jimirino

  Хитрата сврака с двата крака. Нека сега обясняват.

 • 3
  antipa avatar :-(
  D-r D

  Ха, да не би някой да си е мислел, че г-н Борисов иска да преобърне съдебната система?!
  Корумпираната и деструктурирана от г-н Доган система и оставена на франчайз на г-н Борисов и Со срещу обещанието за недосегаемост.

  Цацаров щял да провежда реформи?
  Ами то е равнозначно д-р Менгеле да оглави здравното министерство!


 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Да има все още някой изненадан?
  Всички действия на Борисов (тоест ГЕРБ) са безкрайно предсказуеми - това, КОЕТО Е НАЙ-ИЗГОДНО ЗА СТАТУКВОТО, ЗА ДОГАН, ЗА ОЛИГАРХО-МОНОПОЛИСТИЧНАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ!
  Правят промени, за да не се променят по същество нещата! И така, големият въпрос и проблем в България си остава - КОЙ ЩЕ КОНТРОЛИРА КОНТРОЛИРАЩИТЕ!
  Само че май ще някои променячи ще бъдат неприятно изненадани от "външни фактори".

 • 5
  mmommo445 avatar :-|
  Mmomo

  Бойко се кълнеше с/у ДПС, след изборите - нииищо. Нито една реформа, нито един интерес на ДПС не е нарушил. Не пипа съдебната система. Крадеца от ВМА също ще го покрие.
  Опитаха да налапат пенсионните фондове. Взеха и външен дълг - уж тоя дето щял да се взима до края на мандата - е, взеха го веднага.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "info111":

  Новото 200 е отказът от румънския модел за борба с високата корупция. Директивата даде лично Борисов.
  Ще измислят тежка (по задание неефективна) разследваща структура, която ще събере на високи постове всички Писанчевци и пр. послушковци. И разбира се - никой няма да се бори с корупцията...

 • 7
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Ще бламират всички, които правят опити за реформи. Как Борисов с неговото его и този стар апаратчик Цацаров ще позволят някой друг да изземе инициативата? Ще демонстрират псевдоакивност и ще продължат да си правят каквото си искат.

 • 8
  glog avatar :-|
  glog

  Според една френска поговорка КОГАТО КОТКАТА Я НЯМА, МИШКИТЕ ТАНЦУВАТ. И тъй като, за разлика от Москов и Калфин, които взеха присърце обещаваните реформи, министърът на правосъдието хич не се нито чува, нито вижда, парламентарните мишки започват да танцуват. Не е ясно само защо вината се прехвърля изцяло на ББ, след като до сега нито един от министрите на другите партии от коалицията не се е оплакал, че той му пречи да си върши работата.

  Всъщност истинският проблем е в това, че съдебната система, заедно със системите на здравеопазването и на енергетиката, са трите най-забатачени и нуждаещи се от радикална реформа системи. Но за разлика от другите две, съдебната система е не просто една от управленческите системи на държавата, а е една от трите държавни власти (законодателна, изпълнителна и съдебна). Нейните възможности за съпротива срещу реформи, които може и да са много полезни за държавата, но не са изгодни лично за ръководителите на тази власт, са доста по-големи от тези на другите управленчески системи, които са части от изпълнителната власт. Така че за да се наложат там необходимите реформи, е необходим не само умен и знаещ, но и напорист и упорит министър, който да успее да преодолее съпротивата на крепостта СЪДЕБНА СИСТЕМА.

  За сега обаче, като се изключат Москов и Калфин, другите министри на коалиционните партньори на ГЕРБ, които взеха онези министерства, които най-много се нуждаят от радикална реформа, не се проявяват особено блестящо. И може да не е много правилно и коректно, но е напълно разбираемо, че след като цели над три месеца министърът не е готов с предложение за промяната, за което му трябвало още цял месец, подобно предложение прави някой друг. А и кой е казал, че само министърът има право да предложи подобни промени? И че депутатите нямат такова право? И какво лошо има в това, да се представят два проекта и депутатите да вземат от двата това, което е по-издържано и по-полезно?

  А може би целта е още от сега министърът да получи оневиняваща карт бланш, че реформите не са станали защото е бил бламиран?

 • 9
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  Христо Иванов, следва да издържи и да победи тези милиционери , начело с осъдения на две инстанции Цветанов, със 6-те си апартамента и наклеветилия и обърнал в руини живот на лекарите от Горна оряховица, за които го дадох на прокурор през май 2013г.

 • 10
  ikn1427215229395802 avatar :-|
  Ива Стойчева

  Борисов явно е готов с цената на всичко да унищожи Василев. Да приеме нови безумни закони, които поставят икономиката на България под заплаха, да изгони чужд инвеститор, готов да рискува за спасението на български фирми пред фалит, генерирането на нови безработни и прочие. Не се гони националния интерес, гонят се лични интереси.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход