"Лукойл" ще има два месеца да монтира измервателните уреди

Депутатите от бюджетната комисия приеха единодушно на второ четене тоталния контрол върху движението на горивата в компанията

Народните представители приеха да бъдат поставени измервателни уреди на всяко разклонение по тръбопроводите на "Лукойл"
Народните представители приеха да бъдат поставени измервателни уреди на всяко разклонение по тръбопроводите на "Лукойл"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Народните представители приеха да бъдат поставени измервателни уреди на всяко разклонение по тръбопроводите на "Лукойл"
Народните представители приеха да бъдат поставени измервателни уреди на всяко разклонение по тръбопроводите на "Лукойл"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В промените бяха взети предвид някои от притесненията на компанията

Въвеждането на тоталния контрол върху движението на горива по тръбопроводите на "Лукойл" бе одобрено с пълно мнозинство на второ четене в комисията по бюджет и финанси. Допълнението към Закона за акцизите и данъчните складове, предложено от Реформаторския блок, предвижда да се поставят измервателни уреди с връзка към системата на Агенция "Митници" на всички разклонения по тръбите на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България". В момента такива уреди има само на входа и на изхода, което според директора на митниците Ваньо Танов не е достатъчно, за да може агенцията по-ефективно да събира държавните приходи от акциз.

Промени между четенията

Между първо и второ четене работната група е предложила няколко промени, които донякъде удовлетворяват претенциите на Българската петролна и газова асоциация, както и на самата компания. Основното е, че в законопроекта вече не присъства изискването да има поставен измервателен уред, когато тръбата напуска едно данъчно учреждение, и още един, когато влиза в друго данъчно учреждение. Вече се допуска да има само едно измервателно средство, независимо през колко митнически учреждения преминава тръбата.

Основните притеснения на "Лукойл" бяха, че на първо място изискването за уреди на границата на всяко митническо учреждение дава възможност за произвол от страна на Агенция "Митници", тъй като директорът има право по свое усмотрение и с разрешението на финансовия министър да прекроява границите на учрежденията. При първият вариант на поправката това би означавало да се среже тръбата при новата границата и да се монтират още два уреда. При обсъждането на поправките на първо четене в комисия представители на компанията отбелязаха, че е нелогично да има няколко точки за измерване по тръбата, при положение че участъкът може да е прав и да няма никакви разклонения.

Другата промяна спрямо първото гласуване е срокът. Той бе един месец, докато от "Лукойл" настояваха за 6 до 9 месеца. В крайна сметка депутатите гласуваха реалното действие на електронната система да започне да действа два месеца, след като промените бъдат обнародвани в Държавен вестник. Зам.-директорът на Агенция "Митници" Божидар Алексов увери депутатите, че двата месеца са напълно достатъчни, тъй като по неговите думи уредите са монтирани на всички необходими точки и единствено остава те да бъдат пломбирани и да започнат да работят.

Тръбата преди всички

С единодушното приемане на допълнението към Закона за акцизите и данъчните складове се оказва, че тръбата на "Лукойл" ще бъде снабдена с уреди на всяка точка преди всички останали данъчни складове в България. Причината е, че през декември 2014 г., когато беше приет големият пакет от промени в закона, под натиск на големи компании в сектора се въведе спорното задължение да се иска одобрение за уредите от Европейската комисия. Нотификацията все още не е изпратена, а според Министерството на финансите процедурата е доста сложна и изисква повече подготовка, преди да се изпрати искането за одобрение. В закона бе записан срок от шест месеца за получаване на положителен отговор. След това обаче производителите и вносителите на горива, тютюневи изделия и алкохол ще имат шест месеца, за да изпълнят изискването на закона.

Интересното в случая е, че ситуацията с тръбопровода и всички останали данъчни складове е идентична, но въпреки това критериите към тях се оказват различни. В началото на 2013 г. всички компании трябваше да са поставили необходимите уреди, тъй като тогава влезе в сила прословутата Наредба 3, която също задължаваше операторите да сложат измерватели с връзка към митниците. По думите на Ваньо Танов това се случило и системата е действала до идването на власт на кабинета "Орешарски", който премахна изискването. Въпреки това в единия случай се иска нотификация и се залага срок от шест месеца, а в другия нотификация не е необходима, а срокът за привеждане в съответствие със закона е 2 месеца.