Ядрен полуразпад
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ядрен полуразпад

Проектът за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" е поредният голям енергиен проект, който няма да бъде реализиран в България

Ядрен полуразпад

Американската Westinghouse се опитва да се оттегли елегантно, за да остане в българския ядрен бизнес

7751 прочитания

Проектът за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" е поредният голям енергиен проект, който няма да бъде реализиран в България

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Първоначалната идея за изграждането на седми блок като хибридна атомна централа - с руския реактор и западно оборудване, отново изплува.
Обогатеният уран-235 има период на полуразпад от 703.8 млн. години. На проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" обаче му трябваха само две години и половина.

Обогатеният уран-235 има период на полуразпад от 703.8 млн. години. На проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" обаче му трябваха само две години и половина.

Oфициално стартовата точка беше сложена през август 2012 г., когато американската компания Westinghouse беше избрана да изготви технико-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за изграждането на новата мощност. Краят настъпи тази седмица, когато доставчикът на ядрени съоръжения официално отказа да стане стратегически инвеститор в проекта. От официалното съобщение на Westinghouse може да се съди, че тя продължава да се надява процесът по изграждането на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" да продължи, но това е по-скоро опит американската компания да подсигури участието си в други проекти и да не настъпи пълен разпад в отношенията й с България. Най-напреднал е този за увеличаване на мощността на съществуващите блокове на ядрената централа, за които се готви собственикът на Westinghouse - Toshiba. Другите са доставката на свежо гориво и управлението на отработения материал.

Стратегическо оттегляне

От самото начало на проекта беше ясно, че американската компания няма как да е финансов инвеститор в проекта. Първоначално идеята беше такъв да бъде Toshiba, с което от една страна, се мислеше да се разшири наличното финансиране от експортни банки - американската Ексимбанк и Японската банка за международно сътрудничество, а от друга, се въвеждаше формално разделение между инвеститор и доставчик. По подобна схема и руската "Росатом" трябваше да влезе в АЕЦ "Белене", докато доставчикът е "Атомстройекспорт". Toshiba обаче се отказа още в самото начало и остави американското си поделение само в проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Въпреки опитите стоковият кредит, който Westinghouse отпуска на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да бъде представен като стратегически, това няма как да е така. В акционерното споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и американската компания беше предвидено последната да вземе 30% от общото дружество, но да има опция да се оттегли от проекта преди неговия пуск. Така АЕЦ "Козлодуй" трябваше да изплати инвестицията на партньора си, без да има приходите за това (новият блок още нямаше да е генерирал и една стотинка допълнителен приход). За да направи това, ядрената централа трябва да вземе или заем, или да привлече друг инвеститор. Спекулациите бяха, че това може да бъде само някоя добре поставена банка.

Поставянето на категорично условие от българска страна за участие на Westinghouse като стратегически инвеститор, който освен финансирането на оборудването да осигури допълнително 20% от инвестицията за проекта и да няма право да го напусне автоматично, обаче само по себе си съдържа сериозния риск от провал на преговорите. Логиката на българската страна е, че по този начин партньорът - доставчик на оборудването, поема риск и ще трябва да направи така, че проектът в крайна сметка да е печеливш. Компанията обаче няма интерес от това и няколко пъти деликатно го е заявявала. През 2012 г. (като разговорите датират години преди това) Westinghouse е поканена като доставчик на оборудване и очевидно АЕЦ "Козлодуй" е трябвало да прецени дали може да привлече стратегически партньор, или пък сам да финансира целия проект.

От министерството на енергетиката така и не направиха официално изявление как са приключили разговорите с кoмпанията (крайният срок за това - 31 март, беше заложен в подписаното акционерно споразумение между двете страни). В четвъртък от българската PR агенция на Westinghouse изпратиха съобщение, в което по отношение на седми блок се казва, че въпреки изтеклия срок на споразумението ще продължат "да се водят дискусии за нова структура и времеви период". От АЕЦ "Козлодуй" пък лаконично отговориха, че няма да коментират преговорите с американската компания.

Интересът на Toshiba

Извън разговорите за участието на Westinghouse като стратегически инвеститор в седми блок с министерството на енергетиката са обсъдени и други възможности за сътрудничество. "Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® в бъдеще", коментира президентът и главен изпълнителен директор на Westinghouse Дани Родерик в изпратеното съобщение.

Друга причина Westinghouse да се интересуват от подобно развитие е, че всъщност тяхната компания майка Toshiba има по-голям интерес към други проекти в България. Проектът, към който японската компания всъщност проявява интерес и чието развитие е станало обект на разговорите с Министерството на енергетиката, е увеличаването на мощността на съществуващите 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Идеята е, че по време на ремонта за удължаване живота на реакторите може да се ремонтират и турбините и тяхната мощност да се повиши 10%, или с по 100 мегавата.

Това се намеква и в съобщението изпратено от Westinghouse. "Westinghouse е доволна от сътрудничеството, което разви с АЕЦ "Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит", се посочва в него.

Общата инвестиция за модернизацията на турбините на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да възлезе на около 200 млн. евро, обясниха за "Капитал" запознати с проекта експерти. Тоест цената на един мегават нова мощност би била около един милион евро. Новата мощност на Westinghouse за сравнение би струвала поне шест пъти по-скъпо. Атомната централа дори имала намерение да финансира самостоятелно модернизацията въпреки предложението на Toshiba да осигури средствата от Японската банка за международно сътрудничество.

Нови мощности

По този проект всъщност се работи в АЕЦ "Козлодуй" от 4-5 години, но все още е на фаза предпроектно проучване.  Увеличението на мощността на двата блока с 200 мегавата е свързано с проекта за повишаване на топлинната мощност на реакторите до 104%, който трябваше вече да бъде финализиран. От Агенцията за ядрено регулиране бяха обяснили, че причината за забавянето е руската "Гидропресс", която изпълнява проекта,  не е завършила всички дейности по обосновката на сигурността.

"Ако направим увеличаването на мощността - това заедно с удължаването на живота на 5-и и 6-и блок е единственото, което може да се направи реалистично в ядрената енергетика за това поколение", коментираха източници, които пожелаха да не бъдат назовавани.

"Винаги има смисъл от подобен проект. Това е световна тенденция. Сега, когато се удължава животът на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", е напълно оправдано и е точният момент за такива действия", коментира евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който беше и заместник-председател на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". По думите му подобни проекти, и то с по-старо поколение реактори, вече са направени във Финландия и Украйна. Увеличаване мощността на реакторите е правено и в централи в Украйна и Русия.

Тoshiba реално вече има опит в подобни проекти в България, макар и не в сферата на ядрената енергетика. Само преди месец и половина японската корпорация завърши проект за увеличаване на мощността на турбини за блокове 5 и 7 в ТЕЦ "Марица-изток 2". Договорът за модернизацията на двата блока бе подписан през юни 2012 г., като общата стойност на проекта е 53.553 млн. лв. Става въпрос за разширена реконструкция, която ще увеличи мощността на централата с 40 мегавата. Експлоатационният живот на съоръженията също е удължен с 20 години и е повишен коефициентът на полезно действие на котлите.

Проектът за увеличението на мощността на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще бъде доста по-сложен за изпълнение. Самият Уручев също коментира, че това не е лесен проект. По думите му обаче вече има натрупан достатъчно опит и научна база, за да се постигне такова увеличение. "Това е преобразуване на енергията в турбинната част, където тя сега не се използва достатъчно ефективно. Увеличаването на мощността ще наложи и използването на повече гориво, което ще наложи по-голямото му обогатяване", коментира още експертът.

От АЕЦ "Козлодуй" обаче не отговориха на въпросите на "Капитал" на какъв етап е проектът, доколко реалистично е неговото изпълнение и кога може да се очаква да бъде финализиран.

Малко конспирация за финал

Според добре запознати източници в последните месеци, когато е станало ясно, че сделка с Westinghouse няма да има, в средите на ГЕРБ е била обсъдена отново първоначалната идея за изграждането на седми блок като хибридна атомна централа. Този термин според управляващите означава, да се използва руски реактор, а допълнителното оборудване да бъде доставено от Toshiba, част от която е Westinghouse.

Подобна възможност не е напълно безоснователна, тъй като реакторът, който трябваше да бъде използван в АЕЦ "Белене", вече е изграден. Той е и основният предмет на спора в арбитражното дело, което "Атомстройекспорт" заведе срещу НЕК за 1 млрд. евро, чието решение се очаква най-рано през есента на тази година. Това беше и една от причините за необичайното бързане на Westinghouse да сключи сделка с българското правителство и така да предотврати възкресението на "Атомстройекспорт" като доставчик за седми блок на "Козлодуй".

Според източници на "Капитал" развитието на проекта за седми блок с руския реактор за "Белене" всъщност е идея на премиера Бойко Борисов. Друг източник от енергийните експерти на ГЕРБ обаче категорично отрече да е имало такива разговори.

Досегашният опит на България с големите енергийни проекти е достатъчно красноречив за това, че те трудно могат да бъдат реализирани без сигурно финансиране и при променлив политически ракурс. Затова концентрирането върху по-реални задачи с не толкова мащабен размах може да се окаже правилната посока за развитието на енергетиката.

Първоначалната идея за изграждането на седми блок като хибридна атомна централа - с руския реактор и западно оборудване, отново изплува.
Обогатеният уран-235 има период на полуразпад от 703.8 млн. години. На проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" обаче му трябваха само две години и половина.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  vasil62 avatar :-|
  vasil62

  Използвайте електроенергията пестеливо, за да има по-малко пари за крадене от НЕК!

 • 2
  ss avatar :-|
  SS

  Още от самото начало беше ясно , че проектът ще "запелтечи" !

  Всъщност само когато се получи реална конкуренция между технологии и компании в прозрачен конкурс - България ще получи нова ИЗГОДНА ядрена мощност !!!

 • 3
  ss avatar :-|
  SS

  М/у другото ако не дай боже се случи катаклизъм (може би най лесно ще го обесня с изригването на "супервулкан" - Йелоустоун лежи над такъв - имитиращ ядрена зима) - фотоволтаиците издъхват (поради липсата на слънчево греене от дебелите облаци прах) , язовирите замръзват , инфраструктурата се скапва и доставката на въглища и горива се затруднява - то ядрените мощности могат да се окажат едни от малкото ключови технологии за оцеляването на човека !!!

 • 4
  mondiana avatar :-?
  Мондиана

  Цитат: "Въпреки опитите стоковият кредит, който Westinghouse отпуска на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности"...
  Ако добре разбирам смисъла, в случая "стоков кредит" не е кредит на някаква стока, а на инвестиция.
  Маса янлъш знаещи английски казват "стоков пазар" (stock market) за фондовия пазар и под.
  От Дневник, обаче не го очаквах. Лоша работа. Количествените натрупвания започнаха катастрофално да се превръчат в качествени.

 • 5
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  [quote#3:"SS"] изригването на "супервулкан" - Йелоустоун лежи над такъв[/quote]
  Чела съм, че, ако Йелоустоун изригме, това ще е световен катаклизъм и май животът на земята може да изчезне.
  Между другото някакъв руски гений препоръчал на Путин да стимулира чрез ядрен удар изригването на този вулкан. Четох го на няколко места, примерно тук:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3020810/The-Apocalypse-Simply-Cheaply-Russian-military-analyst-recommends-bombing-Yellowstone-supervolcano-San-Andreas-fault-nuclear-deterrent.html

 • 6
  today avatar :-|
  today

  "Проблема" е, че България от повече от 10 години има потребление около 30 твтч годишно, и го покрива с наличните мощности без никакъв проблем, дори постига рекорден износ. От което следва, че за тока от още мощности няма да има купувачи, а една централа построи ли се, тя трябва да се изплаща. И ще изпаднем в положението да изнасяме евтиния ток от старите мощности, а за нас да остане скъпия от новите, защото никой друг няма да иска да купува нещо скъпо, ако може да го купува евтино. Варианта с увеличаване на мощността на турбините в съществуващите блокове не просто е много добър, той си е направо задължителен, от там ще получим още 200 мегавата евтин ток, което на фона на потреблението в България си е средногодишно около 5%. Енергийната мафия имаше планове да подкара Белене за да може да прибере първо едни дебели рушвети, и после дълги години да дере десетки милиони от обслужване, само че за целта трябваше да затворят Козлодуй, която дава евтиния ток, и да си останем със скъпия от Белене. Само че нов реактор не може да даде евтин ток, независимо дали е в Белене или в Козлодуй, независимо дали го строят американци или руснаци.

 • 7
  ilin avatar :-|
  ilin

  До коментар [#4] от "Мондиана":

  става дума буквално за това - доставка на оборудване. не търсете всеки път теле под вола.

 • 8
  kordinatora avatar :-|
  kordinatora

  Тази година има рекорд от 15 години по изнесен ток,а непрекъснато слушам глупости за нови мощности и вдигане на цените.Някой по компетентен да обясни моля.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.