С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 3 апр 2015, 16:30, 7175 прочитания

Ядрен полуразпад

Американската Westinghouse се опитва да се оттегли елегантно, за да остане в българския ядрен бизнес

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Първоначалната идея за изграждането на седми блок като хибридна атомна централа - с руския реактор и западно оборудване, отново изплува.
Обогатеният уран-235 има период на полуразпад от 703.8 млн. години. На проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" обаче му трябваха само две години и половина.

Обогатеният уран-235 има период на полуразпад от 703.8 млн. години. На проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" обаче му трябваха само две години и половина.
Oфициално стартовата точка беше сложена през август 2012 г., когато американската компания Westinghouse беше избрана да изготви технико-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за изграждането на новата мощност. Краят настъпи тази седмица, когато доставчикът на ядрени съоръжения официално отказа да стане стратегически инвеститор в проекта. От официалното съобщение на Westinghouse може да се съди, че тя продължава да се надява процесът по изграждането на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" да продължи, но това е по-скоро опит американската компания да подсигури участието си в други проекти и да не настъпи пълен разпад в отношенията й с България. Най-напреднал е този за увеличаване на мощността на съществуващите блокове на ядрената централа, за които се готви собственикът на Westinghouse - Toshiba. Другите са доставката на свежо гориво и управлението на отработения материал.

Стратегическо оттегляне


От самото начало на проекта беше ясно, че американската компания няма как да е финансов инвеститор в проекта. Първоначално идеята беше такъв да бъде Toshiba, с което от една страна, се мислеше да се разшири наличното финансиране от експортни банки - американската Ексимбанк и Японската банка за международно сътрудничество, а от друга, се въвеждаше формално разделение между инвеститор и доставчик. По подобна схема и руската "Росатом" трябваше да влезе в АЕЦ "Белене", докато доставчикът е "Атомстройекспорт". Toshiba обаче се отказа още в самото начало и остави американското си поделение само в проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".
 
Въпреки опитите стоковият кредит, който Westinghouse отпуска на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да бъде представен като стратегически, това няма как да е така. В акционерното споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и американската компания беше предвидено последната да вземе 30% от общото дружество, но да има опция да се оттегли от проекта преди неговия пуск. Така АЕЦ "Козлодуй" трябваше да изплати инвестицията на партньора си, без да има приходите за това (новият блок още нямаше да е генерирал и една стотинка допълнителен приход). За да направи това, ядрената централа трябва да вземе или заем, или да привлече друг инвеститор. Спекулациите бяха, че това може да бъде само някоя добре поставена банка.

Поставянето на категорично условие от българска страна за участие на Westinghouse като стратегически инвеститор, който освен финансирането на оборудването да осигури допълнително 20% от инвестицията за проекта и да няма право да го напусне автоматично, обаче само по себе си съдържа сериозния риск от провал на преговорите. Логиката на българската страна е, че по този начин партньорът - доставчик на оборудването, поема риск и ще трябва да направи така, че проектът в крайна сметка да е печеливш. Компанията обаче няма интерес от това и няколко пъти деликатно го е заявявала. През 2012 г. (като разговорите датират години преди това) Westinghouse е поканена като доставчик на оборудване и очевидно АЕЦ "Козлодуй" е трябвало да прецени дали може да привлече стратегически партньор, или пък сам да финансира целия проект.

От министерството на енергетиката така и не направиха официално изявление как са приключили разговорите с кoмпанията (крайният срок за това - 31 март, беше заложен в подписаното акционерно споразумение между двете страни). В четвъртък от българската PR агенция на Westinghouse изпратиха съобщение, в което по отношение на седми блок се казва, че въпреки изтеклия срок на споразумението ще продължат "да се водят дискусии за нова структура и времеви период". От АЕЦ "Козлодуй" пък лаконично отговориха, че няма да коментират преговорите с американската компания.Интересът на Toshiba

Извън разговорите за участието на Westinghouse като стратегически инвеститор в седми блок с министерството на енергетиката са обсъдени и други възможности за сътрудничество. "Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® в бъдеще", коментира президентът и главен изпълнителен директор на Westinghouse Дани Родерик в изпратеното съобщение.

Друга причина Westinghouse да се интересуват от подобно развитие е, че всъщност тяхната компания майка Toshiba има по-голям интерес към други проекти в България. Проектът, към който японската компания всъщност проявява интерес и чието развитие е станало обект на разговорите с Министерството на енергетиката, е увеличаването на мощността на съществуващите 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Идеята е, че по време на ремонта за удължаване живота на реакторите може да се ремонтират и турбините и тяхната мощност да се повиши 10%, или с по 100 мегавата.

Това се намеква и в съобщението изпратено от Westinghouse. "Westinghouse е доволна от сътрудничеството, което разви с АЕЦ "Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит", се посочва в него.

Общата инвестиция за модернизацията на турбините на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да възлезе на около 200 млн. евро, обясниха за "Капитал" запознати с проекта експерти. Тоест цената на един мегават нова мощност би била около един милион евро. Новата мощност на Westinghouse за сравнение би струвала поне шест пъти по-скъпо. Атомната централа дори имала намерение да финансира самостоятелно модернизацията въпреки предложението на Toshiba да осигури средствата от Японската банка за международно сътрудничество.

Нови мощности

По този проект всъщност се работи в АЕЦ "Козлодуй" от 4-5 години, но все още е на фаза предпроектно проучване.  Увеличението на мощността на двата блока с 200 мегавата е свързано с проекта за повишаване на топлинната мощност на реакторите до 104%, който трябваше вече да бъде финализиран. От Агенцията за ядрено регулиране бяха обяснили, че причината за забавянето е руската "Гидропресс", която изпълнява проекта,  не е завършила всички дейности по обосновката на сигурността.

"Ако направим увеличаването на мощността - това заедно с удължаването на живота на 5-и и 6-и блок е единственото, което може да се направи реалистично в ядрената енергетика за това поколение", коментираха източници, които пожелаха да не бъдат назовавани.

"Винаги има смисъл от подобен проект. Това е световна тенденция. Сега, когато се удължава животът на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", е напълно оправдано и е точният момент за такива действия", коментира евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който беше и заместник-председател на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". По думите му подобни проекти, и то с по-старо поколение реактори, вече са направени във Финландия и Украйна. Увеличаване мощността на реакторите е правено и в централи в Украйна и Русия.

Тoshiba реално вече има опит в подобни проекти в България, макар и не в сферата на ядрената енергетика. Само преди месец и половина японската корпорация завърши проект за увеличаване на мощността на турбини за блокове 5 и 7 в ТЕЦ "Марица-изток 2". Договорът за модернизацията на двата блока бе подписан през юни 2012 г., като общата стойност на проекта е 53.553 млн. лв. Става въпрос за разширена реконструкция, която ще увеличи мощността на централата с 40 мегавата. Експлоатационният живот на съоръженията също е удължен с 20 години и е повишен коефициентът на полезно действие на котлите.

Проектът за увеличението на мощността на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще бъде доста по-сложен за изпълнение. Самият Уручев също коментира, че това не е лесен проект. По думите му обаче вече има натрупан достатъчно опит и научна база, за да се постигне такова увеличение. "Това е преобразуване на енергията в турбинната част, където тя сега не се използва достатъчно ефективно. Увеличаването на мощността ще наложи и използването на повече гориво, което ще наложи по-голямото му обогатяване", коментира още експертът.

От АЕЦ "Козлодуй" обаче не отговориха на въпросите на "Капитал" на какъв етап е проектът, доколко реалистично е неговото изпълнение и кога може да се очаква да бъде финализиран.

Малко конспирация за финал

Според добре запознати източници в последните месеци, когато е станало ясно, че сделка с Westinghouse няма да има, в средите на ГЕРБ е била обсъдена отново първоначалната идея за изграждането на седми блок като хибридна атомна централа. Този термин според управляващите означава, да се използва руски реактор, а допълнителното оборудване да бъде доставено от Toshiba, част от която е Westinghouse.

Подобна възможност не е напълно безоснователна, тъй като реакторът, който трябваше да бъде използван в АЕЦ "Белене", вече е изграден. Той е и основният предмет на спора в арбитражното дело, което "Атомстройекспорт" заведе срещу НЕК за 1 млрд. евро, чието решение се очаква най-рано през есента на тази година. Това беше и една от причините за необичайното бързане на Westinghouse да сключи сделка с българското правителство и така да предотврати възкресението на "Атомстройекспорт" като доставчик за седми блок на "Козлодуй".

Според източници на "Капитал" развитието на проекта за седми блок с руския реактор за "Белене" всъщност е идея на премиера Бойко Борисов. Друг източник от енергийните експерти на ГЕРБ обаче категорично отрече да е имало такива разговори.

Досегашният опит на България с големите енергийни проекти е достатъчно красноречив за това, че те трудно могат да бъдат реализирани без сигурно финансиране и при променлив политически ракурс. Затова концентрирането върху по-реални задачи с не толкова мащабен размах може да се окаже правилната посока за развитието на енергетиката.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Приходите от винетки достигнаха 325 млн. лв. до средата на септември Приходите от винетки достигнаха 325 млн. лв. до средата на септември

Близо 14 млн. лв. отиват в частни ръце, а предвидените 215 млн. лв. от тол-такси ги няма

19 сеп 2019, 279 прочитания

"Софийски имоти" с оферти на забележително ниски цени "Софийски имоти" с оферти на забележително ниски цени

Търсят се наематели на хотел "Щъркелово гнездо", двуетажна къща в кв. "Иван Вазов", офис на две нива във "Витоша" и почивни бази

19 сеп 2019, 506 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Да защитаваш и да служиш

Какви са добрите практики за физическа охрана на държавни лица

Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия

Мария Габриел ще отговаря за обширен ресор с огромен бюджет, но с малка политическа тежест

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

20 въпроса: Ралица Петрова

Режисьорката на "Безбог" завършва сценария към следващия си филм

Книга: Иън Макюън - "Машини като мен"

Най-новият роман на популярния британски писател