Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Да защитаваш и да служиш

Какви са добрите практики за физическа охрана на държавни лица

Американската охранителна спецслужба Сикрет сървиз е към Министерството на финансите, но директорът й се назначава пряко от щатския президент.
Американската охранителна спецслужба Сикрет сървиз е към Министерството на финансите, но директорът й се назначава пряко от щатския президент.
Американската охранителна спецслужба Сикрет сървиз е към Министерството на финансите, но директорът й се назначава пряко от щатския президент.    ©  Kevin Lamarque
Американската охранителна спецслужба Сикрет сървиз е към Министерството на финансите, но директорът й се назначава пряко от щатския президент.    ©  Kevin Lamarque
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В световен мащаб няма наложена универсална формула как точно трябва да се извършва физическата защита на висшето държавно ръководство на дадена държава. По-важният въпрос винаги е сигурността на охраняваното лице, координацията с другите спецслужби, превенцията, информираността и,  балансът на разходите. Както и националната традиция, разбира се. Поради тази причина с личната охрана на британското кралско семейство например е натоварена Кралската конна артилерия, която е базирана в щабквартирата в гората "Сейнт Джон". Охраната на американския президент (Сикрет сървиз) пък все още се води към Министерството на финансите на САЩ, тъй като към момента на възникването й единственият орган с близки функции е била службата за борба с фалшификация на долари.

Как са структурирани службите за охрана на някои водещи държави може да видим в законодателното проучване "Статут на службите за охрана в Европейския съюз", поръчано от Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред на парламента. То анализира вътрешното законодателство и международната практика на държавите от ЕС, няколко други европейски страни, САЩ и Австралия. Според изследването във всички проучвани държави дейността по национална охрана се извършва от органи и структури към изпълнителната власт. В страни като Италия, Франция, Белгия, Германия, Австрия, Австралия тези органи функционално и структурно са подчинени на Министерството на вътрешните работи. Само в Русия и Великобритания те се командват от държавния глава - съответно президент или монарх, а в Швейцария - от федералния съвет. В останалите изследвани държави е възприета смесена подчиненост - в Испания например тя е разпределена между МВР и Квартирата на краля. В Полша пък това е военната полиция, която се оглавява от главнокомандващ, който е на пряко подчинение на министъра на отбраната. В САЩ Сикрет сървиз е към Министерството на финансите, но директорът й се назначава пряко от президента, а в Канада службата е на подчинение на Министерството на обществената сигурност и извънредните ситуации.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове