Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
29 3 апр 2015, 17:03, 17349 прочитания

Съдебните контрареформатори надигат глава

Христо Иванов влезе в първите по-остри сблъсъци в битката за разбиване на порочния правосъден модел

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Като другите министерства и това на правосъдието има своя Facebook. Портретите на бившите министри – от първия - Димитър Греков, до последния са закачени по стената на коридора на втория етаж на сградата на ул. "Славянска". 

След този на вицепремиера и министър на правосъдието в правителството на Орешарски Зинаида Златанова от стената стърчат два пирона.Събитията от последните дни на седмицата по всичко показваха, че там съвсем скоро ще бъде окачен и портретът на Христо Иванов (самият той обича да се шегува, че предпочита там да има карикатура на Христо Комарницки).

Подложен на медийна атака, в четвъртък министърът беше бламиран от управляващите, които внесоха зад гърба му проекта на главния прокурор и ВСС за съдебна реформа. Това стана само няколко часа след като Сотир Цацаров заяви, че преустановява участието на представителите на институцията в работните групи в правосъдното министерство. Няколко дни по-рано ГЕРБ, БСП и ДПС приеха поредния пакет "извънредни" промени, които върнаха модела от 1952 г., в който държавното обвинение има правомощия да участва активно в гражданските и търговските взаимоотношения, а главният прокурор да спира за две денонощия сделки. Христо Иванов остро се противопостави срещу концентрацията на толкова власт в ръцете на главния прокурор.

В крайна сметка напрежението беше потушено след намесата на премиера Бойко Борисов, който обясни, че подкрепя изцяло правосъдния си министър.

Така в рамките само на 24 часа от очевидно противопоставяне между основните играчи позициите им зазвучаха в ангелски хор (по Христо Иванов). 

Този първи по-остър сблъсък показа нагледно къде да търсим антагонистите на мащабните идеи за разглобяване на модела на управление на системата за правораздаване, чиято рамка – стратегията за продължаване на съдебната реформа, само преди няколко месеца беше подкрепена от всички парламентарни групи. 

Показано "респектиране"


"Министърът на правосъдието опитва измама. Христо Иванов отрекъл, че ще закрива Агенцията по вписванията, независимо, че вече подписал документ за това", "Христо Иванов закрива Агенцията по вписванията", "Закриването на Агенцията по вписванията е удар по прозрачността"...

 Такива бяха заглавията в лоялните към депутата от ДПС Делян Пеевски медии в средата на седмицата. Още от понеделник в някои издания беше прокарана версията, че Христо Иванов се готви да закрие Агенцията по вписванията и да я направи дирекция към правосъдното министерство.


В действителност медиите бяха захапали обсъждана идея за реформа, която е била отхвърлена на по-ранен етап. Всъщност правосъдното министерство обяви тази седмица, че ще намали териториалните дирекции на агенцията наполовина, както и че ще проведе съкращения в администрацията на затворите, за да се вмести в бюджетните ограничения, наложени от финансовото министерство, но не и че ще закрива Агенцията по вписванията.

В четвъртък, когато Христо Иванов отиваше на заседанието на ВСС, той и заместникът му Петко Петков бяха посрещнати с въпроси именно за химерното закриване на агенцията.

Малко по-късно, вече в заседателната зала на съвета, срещу Христо Иванов започна същинската част на атаката - главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че оттегля представителите на държавното обвинение от работните групи. 

След главния прокурор думата взе и един от ярките представители на мнозинството в съвета - Каролина Неделчева, която в лично качество заяви: "Уведомих работната група, че напущам поради усещането по време на работата ми за липса на диалогичност и конструктивност. Не се чувствам полезна."


В хора на възмутените се включи и трети виден представител на статуквото - председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който изказа недоволство от факта, че участващите в работната група съдии от ВАС всъщност не били там от името на съда. 

Христо Иванов сложи точка на дебата с молбата да не се прави "политика през състава на работните групи", а ден по-късно изрази недоумение защо главният прокурор едновременно изтегля прокурорите от една работна група и пита защо държавното обвинение не е поканено да участва в друга.

Подсъдимият Цветанов – законодателно острие на статуквото

И докато течеше тази размяна на реплики, депутати от ГЕРБ, водени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, внесоха в деловодството на парламента проект за промени в Закона за съдебната власт. 

Ставаше дума за еклектичен законопроект, който обединява идеи от няколко различни източника. 

Той включва част от ключовите идеи, залегнали в стратегията за съдебна реформа (като разделянето на съвета на две камари и прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и прокурорските квоти), които обаче са реализирани бутафорно.


Втората част от текстовете възпроизвеждат идеите за децентрализация на прокуратурата, които бяха лансирани от главния прокурор Сотир Цацаров в края на ноември. 
Прокурори коментираха пред "Капитал", че става дума за фасадни изменения, които едва ли биха направили модела на управление на държавното обвинение по-прозрачен и отчетлив. В същото време лансираната с текстовете идея за отчетност на отделните прокурори пред ВСС е стъпка в правилната посока, коментираха източниците ни.

Третата част от промените са copy&paste от циркулиращ от няколко месеца проект на ВСС, който засяга атестирането и кариерното израстване на съдиите и прокурорите и предвижда засилване ролята на административния ръководител в този процес. В деня, когато Цветанов внесе проекта, тези текстове бяха качени и на сайта на Българската съдийска асоциация – организацията ръководена от доскорошната зам.-председателка на СГС и съдия с противоречива репутация Богдана Желявска.

Според източници на "Капитал" правосъдният министър Христо Иванов е научил за промените няколко часа след внасянето им в деловодството на парламента.

Бламиране, или кой е по-реформатор

След този ход, съвсем логично, в комбинация с продължаващия от няколко дни медиен натиск, показното "оттегляне" на прокуратурата и ВСС от работните групи в правосъдното министерство, към онзи момент Христо Иванов съвсем логично възприема инициативата на Цветанов като бламиране.


Какво реално се е случило в парламента не е съвсем ясно. Официалната версия е, че между парламентарните групи тече съревнование на тема кой е по-голям реформатор и ГЕРБ са се опитали да изпреварят коалиционните си партньори от АБВ и Реформаторския блок. Това коментира единият от вносителите – депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Той каза пред "Капитал", че подписаният от него проект в никакъв случай не е бламиране на правосъдния министър, а просто идеи, които са в духа на предложената от Христо Иванов стратегия за съдебна реформа, които ще бъдат обединени с проекта, който правосъдното министерство ще внесе.


Позицията, че предложението на ГЕРБ всъщност ползва плурализма на идеите за реформа, заеха в петък както вицепремиерът Румяна Бъчварова, така и самият Христо Иванов, който видимо беше получил увереност от изразената от премиера подкрепа.

 Източници от ГЕРБ разказаха за "Капитал", че в случая по-скоро става дума за самоинициатива на Цветан Цветанов (който не отговаряше на мобилния си телефон в четвъртък и петък).


Факт е обаче, че бившият вътрешен министър очевидно си говори активно с най-верните представители на съдебното статукво – върховете на прокуратурата и ВСС.


Факт е също така, че няколко дни преди да предложи "съдебната реформа", Цветан Цветанов застана начело на вносителите на пакета от поправки в наказателния и гражданския процес, които овластяват главния прокурор и ръководеното от него обвинение да се намесва в стопанския оборот. В петък той оттегли част от промените.  Тези предложения бяха остро критикувани не само от правосъдния министър, но и от юридическата общност. "Не съм доволен, че толкова много власт се концентрира в ръцете на главния прокурор", коментира в четвъртък Иванов малко преди да бъде нападнат от Сотир Цацаров заради начина, по който функционират работните групи, изготвящи идеите за реформа.

Битките тепърва престоят


Проектът на правосъдното министерство за мащабни промени в Закона за съдебната власт трябва да е готов и публикуван за обществено обсъждане след великденските празници. Именно тогава се очакват по-остри сблъсъци и ще стане ясно дали ГЕРБ ще удържи на обещанието си, че има воля за реформи.


Голямото противопоставяне ще бъде именно със статуквото в системата, чиито видни представители са облеченият с все повече власт Сотир Цацаров, мнозинството във ВСС, ДПС, както и отделни фракции от БСП и ГЕРБ. За последното от значение ще е позицията на Цветан Цветанов, който контролира голяма част от депутатите на управляващата партия. 


Сериозното предимство на Христо Иванов е, че може да разчита на подкрепа за реформа на Европейската комисия , чиито експерти ще посетят България в края на месеца, за да подготвят т.нар. устен доклад по механизма за мониторинг, който ще бъде приет през лятото

През януари държавното обвинение получи похвала от ЕК, което позволи на Сотир Цацаров да наложи модела си за съвместно звено за противодействие на корупцията, което се намира под ръководството му, и така да блокира идеите на Христо Иванов за независима прокуратура по румънски модел.


Източници на "Капитал" от комисията коментираха, че държавното обвинение е успяло бързо да изчерпа отпуснатото с януарския доклад доверие заради очевидната липса на резултати в борбата срещу корупцията и потъването в забрава на някои обявени шумно разследвания.

Решаващата дума в задаващия се сблъсък за съдебната реформа ще бъде на премиера Борисов. В четвъртък той припозна като свой пакета промени на Христо Иванов и каза, че правосъдният министър има пълната му подкрепа.

Разбира се, реформаторският дух на министър-председателя бързо може да спихне, ако промените налагат челен конфликт с прокуратурата и ДПС.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Задържан зам.-министър на екологията в акция за отпадъци, още корона ограничения падат 1 Вечерни новини: Задържан зам.-министър на екологията в акция за отпадъци, още корона ограничения падат

И още: Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов за апартамента от "Артекс", Китай затяга хватката над Хонконг

28 май 2020, 794 прочитания

Прокуратурата обвинява зам.-министър, близък до Валентин Златев Прокуратурата обвинява зам.-министър, близък до Валентин Златев

Според разследващите арестуваният Красимир Живков е участвал в схеми за внос и износ на отпадъци

28 май 2020, 1331 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Къде е пенсионната реформа?

В правителствените мерки се открояват вдигането на осигуровките и твърде бавното покачване на възрастта за пенсиониране

Още от Капитал
Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10