Съдебните контрареформатори надигат глава

Христо Иванов засега има подкрепа от Борисов

Съдебните контрареформатори надигат глава

Христо Иванов влезе в първите по-остри сблъсъци в битката за разбиване на порочния правосъден модел

17961 прочитания

Христо Иванов засега има подкрепа от Борисов

© Цветелина Белутова


Като другите министерства и това на правосъдието има своя Facebook. Портретите на бившите министри – от първия - Димитър Греков, до последния са закачени по стената на коридора на втория етаж на сградата на ул. "Славянска". 

След този на вицепремиера и министър на правосъдието в правителството на Орешарски Зинаида Златанова от стената стърчат два пирона.

Събитията от последните дни на седмицата по всичко показваха, че там съвсем скоро ще бъде окачен и портретът на Христо Иванов (самият той обича да се шегува, че предпочита там да има карикатура на Христо Комарницки).

Подложен на медийна атака, в четвъртък министърът беше бламиран от управляващите, които внесоха зад гърба му проекта на главния прокурор и ВСС за съдебна реформа. Това стана само няколко часа след като Сотир Цацаров заяви, че преустановява участието на представителите на институцията в работните групи в правосъдното министерство. 


Няколко дни по-рано ГЕРБ, БСП и ДПС приеха поредния пакет "извънредни" промени, които върнаха модела от 1952 г., в който държавното обвинение има правомощия да участва активно в гражданските и търговските взаимоотношения, а главният прокурор да спира за две денонощия сделки. Христо Иванов остро се противопостави срещу концентрацията на толкова власт в ръцете на главния прокурор.

В крайна сметка напрежението беше потушено след намесата на премиера Бойко Борисов, който обясни, че подкрепя изцяло правосъдния си министър.

Така в рамките само на 24 часа от очевидно противопоставяне между основните играчи позициите им зазвучаха в ангелски хор (по Христо Иванов). 

Този първи по-остър сблъсък показа нагледно къде да търсим антагонистите на мащабните идеи за разглобяване на модела на управление на системата за правораздаване, чиято рамка – стратегията за продължаване на съдебната реформа, само преди няколко месеца беше подкрепена от всички парламентарни групи. Показано "респектиране"


"Министърът на правосъдието опитва измама. Христо Иванов отрекъл, че ще закрива Агенцията по вписванията, независимо, че вече подписал документ за това", "Христо Иванов закрива Агенцията по вписванията", "Закриването на Агенцията по вписванията е удар по прозрачността"...

 Такива бяха заглавията в лоялните към депутата от ДПС Делян Пеевски медии в средата на седмицата. Още от понеделник в някои издания беше прокарана версията, че Христо Иванов се готви да закрие Агенцията по вписванията и да я направи дирекция към правосъдното министерство.

В действителност медиите бяха захапали обсъждана идея за реформа, която е била отхвърлена на по-ранен етап. Всъщност правосъдното министерство обяви тази седмица, че ще намали териториалните дирекции на агенцията наполовина, както и че ще проведе съкращения в администрацията на затворите, за да се вмести в бюджетните ограничения, наложени от финансовото министерство, но не и че ще закрива Агенцията по вписванията.

В четвъртък, когато Христо Иванов отиваше на заседанието на ВСС, той и заместникът му Петко Петков бяха посрещнати с въпроси именно за химерното закриване на агенцията.


Малко по-късно, вече в заседателната зала на съвета, срещу Христо Иванов започна същинската част на атаката - главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че оттегля представителите на държавното обвинение от работните групи. 

След главния прокурор думата взе и един от ярките представители на мнозинството в съвета - Каролина Неделчева, която в лично качество заяви: "Уведомих работната група, че напущам поради усещането по време на работата ми за липса на диалогичност и конструктивност. Не се чувствам полезна."

В хора на възмутените се включи и трети виден представител на статуквото - председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който изказа недоволство от факта, че участващите в работната група съдии от ВАС всъщност не били там от името на съда. 

Христо Иванов сложи точка на дебата с молбата да не се прави "политика през състава на работните групи", а ден по-късно изрази недоумение защо главният прокурор едновременно изтегля прокурорите от една работна група и пита защо държавното обвинение не е поканено да участва в друга.

Подсъдимият Цветанов – законодателно острие на статуквото

И докато течеше тази размяна на реплики, депутати от ГЕРБ, водени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, внесоха в деловодството на парламента проект за промени в Закона за съдебната власт. 

Ставаше дума за еклектичен законопроект, който обединява идеи от няколко различни източника. 

Той включва част от ключовите идеи, залегнали в стратегията за съдебна реформа (като разделянето на съвета на две камари и прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и прокурорските квоти), които обаче са реализирани бутафорно.


Втората част от текстовете възпроизвеждат идеите за децентрализация на прокуратурата, които бяха лансирани от главния прокурор Сотир Цацаров в края на ноември. 
Прокурори коментираха пред "Капитал", че става дума за фасадни изменения, които едва ли биха направили модела на управление на държавното обвинение по-прозрачен и отчетлив. В същото време лансираната с текстовете идея за отчетност на отделните прокурори пред ВСС е стъпка в правилната посока, коментираха източниците ни.

Третата част от промените са copy&paste от циркулиращ от няколко месеца проект на ВСС, който засяга атестирането и кариерното израстване на съдиите и прокурорите и предвижда засилване ролята на административния ръководител в този процес. В деня, когато Цветанов внесе проекта, тези текстове бяха качени и на сайта на Българската съдийска асоциация – организацията ръководена от доскорошната зам.-председателка на СГС и съдия с противоречива репутация Богдана Желявска.

Според източници на "Капитал" правосъдният министър Христо Иванов е научил за промените няколко часа след внасянето им в деловодството на парламента.

Бламиране, или кой е по-реформатор

След този ход, съвсем логично, в комбинация с продължаващия от няколко дни медиен натиск, показното "оттегляне" на прокуратурата и ВСС от работните групи в правосъдното министерство, към онзи момент Христо Иванов съвсем логично възприема инициативата на Цветанов като бламиране.


Какво реално се е случило в парламента не е съвсем ясно. Официалната версия е, че между парламентарните групи тече съревнование на тема кой е по-голям реформатор и ГЕРБ са се опитали да изпреварят коалиционните си партньори от АБВ и Реформаторския блок. Това коментира единият от вносителите – депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Той каза пред "Капитал", че подписаният от него проект в никакъв случай не е бламиране на правосъдния министър, а просто идеи, които са в духа на предложената от Христо Иванов стратегия за съдебна реформа, които ще бъдат обединени с проекта, който правосъдното министерство ще внесе.

Позицията, че предложението на ГЕРБ всъщност ползва плурализма на идеите за реформа, заеха в петък както вицепремиерът Румяна Бъчварова, така и самият Христо Иванов, който видимо беше получил увереност от изразената от премиера подкрепа.

 Източници от ГЕРБ разказаха за "Капитал", че в случая по-скоро става дума за самоинициатива на Цветан Цветанов (който не отговаряше на мобилния си телефон в четвъртък и петък).

Факт е обаче, че бившият вътрешен министър очевидно си говори активно с най-верните представители на съдебното статукво – върховете на прокуратурата и ВСС.

Факт е също така, че няколко дни преди да предложи "съдебната реформа", Цветан Цветанов застана начело на вносителите на пакета от поправки в наказателния и гражданския процес, които овластяват главния прокурор и ръководеното от него обвинение да се намесва в стопанския оборот. В петък той оттегли част от промените.  Тези предложения бяха остро критикувани не само от правосъдния министър, но и от юридическата общност. "Не съм доволен, че толкова много власт се концентрира в ръцете на главния прокурор", коментира в четвъртък Иванов малко преди да бъде нападнат от Сотир Цацаров заради начина, по който функционират работните групи, изготвящи идеите за реформа.

Битките тепърва престоят

Разбира се, реформаторският дух на министър-председателя бързо може да спихне, ако промените налагат челен конфликт с прокуратурата и ДПС.

Като другите министерства и това на правосъдието има своя Facebook. Портретите на бившите министри – от първия - Димитър Греков, до последния са закачени по стената на коридора на втория етаж на сградата на ул. "Славянска". 

След този на вицепремиера и министър на правосъдието в правителството на Орешарски Зинаида Златанова от стената стърчат два пирона.

Събитията от последните дни на седмицата по всичко показваха, че там съвсем скоро ще бъде окачен и портретът на Христо Иванов (самият той обича да се шегува, че предпочита там да има карикатура на Христо Комарницки).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • За да останат ХОРА в България.

  Има една мафия в България, коятто съсипа България - съдийско-прокурорската.

  Няма власт на нея - нито ББ, нито доган, нито дори първаноглу... Тази мафия винаги е била най-отгоре и е решавала избори, съдби, фалити, ...

  Тя е закотвена там от Конституциятя - "независима (несменяема/ненаказуема) съдебна система"

  Е, искате тя доброволно да се откаже от Царския трон ?

 • 2
  flamendialis avatar :-|
  flamendialis

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Тази мафия винаги е имала политически юзди. Така че симбиозата е неразрушима.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  О.К. Контрареформаторите са посочени и заклеймени.
  Но кои са реформаторите?

  Г-н Борисов с разнопосочните си приказки и винаги противоположните на казаното действия реформатор ли е?
  За мен - не.

  Г-жа Кунева-Пръмова, която не спира да ни успива от телевизора как ей сегичка ще преборим високата корупция, не е направила нищо, ако не смятаме нагласите спецорганът, който ще приюти Писанчев, Костов и всякакви отпаднали от системата верни на ДПС кадри, да е пряко подчинен на Цацаров (?!)
  Кунева реформатор ли е?
  За мен - не.

  Г-н Радан Кънев, който много приятно говори, но нищо не се вижда като реален резултат, реформатор ли е?
  За мен - само по етикет.

  Никой във властта всъщност няма НИКАКВО намерение да размърдва каквото и да било в съдебната система, която така и нагласена от г-н Доган, че да гарантира безнаказаност на персоните във властта. И на своя архитект, естествено.
  Системата отвътре няма да се реформира, защото си е самодостатъчна. Отгоре - няма намерение, а отдолу - от обществото, няма натиск.

  Така че нищо няма да се случи.

 • 4
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  В работни групи не трябва да се викат представителите на толкова тежко корумпирани институции като съд и прокуратура. Извикайте експерти от Швейцария, Холандия и някоя друга страна с ниска корупция и направете закона така, че текущите кадри да бъдат махнати и да наложи избора на нови, при нова нормативна уредба.
  Няма как да се очаква мафиоти да правят реформи в правосъдието.
  Дано ГЕРБ да започне да се държи като отговорна партия.

 • 5
  dimko avatar :-|
  dimko

  Министър Христо Иванов,
  Предстоящите "битки" са по необходимост от ключовата Реформа на вси реформи - тази на политическия Модел ...
  Технологията на управление е изключително важна дисциплина в науката за неговия феномен ...


 • 6
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Реформатори само преди избори . Като вземат властта и забравят. Ама и какво друго да направят. За бизнес без държавни протекции не стават. Затова крепят статуквото. Не дай си боже да се промени системата и да влязат в затвора.

 • 7
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Обидно е да видим, че в напъните за реформи отново липсва разбирането и желанието да видим търсения резултат: независима и професионална съдебна власт!

  Това което виждаме са познатите ни политически игри и симулации на дейност. Тяхната цел е друга: да наредим картите като за наш'те!

 • 8
  mils5656 avatar :-|
  mils5656

  Ако не направим както в Румъния сме тотално обречени, защото мафията у нас ще продължи да си има държава , докато държавата изчезне, а мафията - задоволена ! Борбата е на живот и смърт , като Давид и Голиат, но Давид трябва да победи, иначе сме обречени !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход