Държавата отново планира да помага на голф туризма

Министерството на туризма обещава по-облекчени процедури и съдействие, ако земите са в "Натура"

Според министър Ангелкова голф туризмът заема и една от основните позиции в т.нар. пътна карта на министерството за развитието на българската туристическа индустрия
Според министър Ангелкова голф туризмът заема и една от основните позиции в т.нар. пътна карта на министерството за развитието на българската туристическа индустрия    ©  Капитал
Според министър Ангелкова голф туризмът заема и една от основните позиции в т.нар. пътна карта на министерството за развитието на българската туристическа индустрия
Според министър Ангелкова голф туризмът заема и една от основните позиции в т.нар. пътна карта на министерството за развитието на българската туристическа индустрия    ©  Капитал

Държавата отново ще направи опит да подпомогне развитието на голф туризма в страната. В момента министерството на туризма прави анализ на районите, където биха могли да бъдат развивани голф игрища. Това става ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на кръгла маса на тема "Голф туризмът в България – развитие, цели, стратегии", която се проведе в края на миналата седмица. Събитието съвпадна с пристигането на първите 100 голфъри, пътуващи с новата чартърна линия Стокхолм – Копенхаген – Варна.

На етап събиране на информация

По време на тройната коалиция правителството на Сергей Станишев подготви стратегия за сектора, според която държавата и общините трябваше да предоставят на инвеститорите в голф запустели терени и да предлагат административни облекчения. Тя обаче не се реализира заради глобалната икономическа криза (виж карето).

Сега според министър Ангелкова голф туризмът заема и една от основните позиции в т.нар. пътна карта на министерството за развитието на българската туристическа индустрия. Тя е на мнение, че развитието на голфа може да превърне страната ни в реален конкурент на Турция, която през последните години превърна голфа в приоритет и кауза. "Ние събираме информация от всички заинтересувани местни власти, за да видим за кои места има инвеститорски интерес и къде бихме могли да окажем съдействие, при положение че част от терените попадат, да речем, в зони от "Натура 2000", каза още Ангелкова.
Според нея заради перспективите пред голф туризма министерството на туризма се е ангажирало пред членовете на Българската голф асоциация да съдейства за въвеждането на по-облекчени процедури, по които да бъдат реализирани проектите на големите инвеститори в сектора.

Председателят на асоциацията Красимир Гергов, който е инвеститор в сектора, обяви, че приходите в Турция от голф туризъм вече надхвърлят 1 млрд. долара, а в България не достигат 200 млн. лв.

Голф комплекси и в слаборазвитите райони

Досега в България са изградени 7 игрища за голф, като три от тях - "Лайтхаус голф енд СПА ризорт", "Блек сии рама" и "Трейшън клифс", са в района между Балчик и Каварна.

"За да бъде България конкурент на големите голф дестинации, в страната трябва да се изградят минимум 30 игрища", каза Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в министерството на туризма (толкова пишеше и в стратегията на тройната коалиция). "Предстои създаването на план за изграждането на голф игрища в слабо развитите райони на страната, с което ще се създадат условия за съживяването на тези райони", отбеляза Иванова. Според нея развитието на голф туризма може да удвои летния сезон край морето и да превърне планинските ни курорти в целогодишни, тъй като голф се играе по 7-9 месеца в годината.

Специална чартърна програма

От 2016 г. министерството на туризма започва разработването на чартърна програма, която да обслужва пътуванията в т.нар. крила на сезона, обхващащи месеците от април до май и октомври – ноември. "Тази програма обхваща летищата във Варна и Бургас и е изцяло фокусирана върху културно-историческите маршрути, голфа, балнео- и СПА туризма, обясни Ангелкова. В момента се разработват условията, по които авиокомпании, които имат интерес към чартърната програма, да кандидатстват по нея. Тя е планирана за период от три плюс три години. "Уточняваме правилата, по които ще се развива проектът, след което те ще бъдат одобрени от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия, тъй като дейността представлява държавна помощ и трябва да са ясни правилата, по които това ще става", обясни тя. Ангелкова отказа да съобщи в какво точно ще се състои държавната помощ за участниците в проекта преди стартирането на чартърните линии.

Идеята не е нова

Идеята България да стане голф дестинация не е нова. През есента на 2006 г. премиерът Сергей Станишев сформира работна група от министри и зам.-министри със задачата да измислят стратегия за развитието на голф туризма и възможностите за привличане на инвестиции. Малко преди края на мандата на тройната коалиция през 2009 г. тя излезе със стратегия, според която държавата и общините трябваше да предоставят на инвеститорите в голф запустели терени и да предлагат административни облекчения. Намеренията на държавата обаче бяха стопирани от глобалната икономическа криза, макар че, когато през 2006 г. управляващите се заинтригуваха от голфа, кризата още беше далеч и се планираха проекти за голф за общо около 700 млн. лв. За да стане голф дестинация, на България са нужни поне 30 игрища, смятаха авторите на стратегията. Бяха обособени 6 региона около големите туристически курорти, които могат да се превърнат в голф дестинации. В тях трябваше да бъдат набелязани кои земи са запустели, но с потенциал за използване. След това държавата и общините трябваше да провеждат търгове и под различни форми да ги предоставят на голф инвеститори.