С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 5 апр 2015, 19:43, 5639 прочитания

Коментари Daily 5 март - Интригата с разходите в бюджет 2015

И още: Кой се страхува от сейфа на Василев; Свлачището КТБ и политическото лъготене; Правила за спорта бизнес - не наемайте PR фирми и запазете нещана забавни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Фискална политика

Интригата с разходите в бюджет 2015


От коментар на Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Увеличаването на разходите от началото на 2015 г. е изненадващо. Тази година е първата от много насам, в която консолидираните разходи (без вноската в бюджета на ЕК) се очаква да са по-ниски в сравнение с предходната - със 149.3 млн. лв., или близо 0.5%. Как да си обясним тогава ръста на разходите за първите два месеца с 23.8 млн. лева?

Едното обяснение са по-високите разходи за лихви – с 50 млн. лева, но това не е изненада, тъй като финансовото министерство очаква с 267.5 млн. лв. по-високи годишни разходи за лихви. Изненадата идва от това, че по прогноза тези допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани основно от по-ниските разходи за заплати и осигуровки – понижение с 333.5 млн. лв. Само че за първите два месеца разходите за заплати са с 20.5 млн. лв. по-високи от същите през 2014 г.През последните три години е имало само четири месеца, в които месечните разходи за заплати са били под същите за съответния месец на предходната година, което сериозно подкопава тезата, че сега разходите са високи, но в следващите месеци ще бъдат намалени, така че да бъде изпълнена бюджетната цел. А предстоят местни избори, което почти сигурно предполага нарастването им. Още по-лошото е, че при групи разходи, при които за годината се прогнозира ръст – текуща издръжка и социално осигуряване, се наблюдава свиване през първите два месеца.

Ако се изпълни бюджетната прогноза и тези разходи започнат да растат в сравнение с нивата им от предходната година, това при равни други условия ще постави под риск изпълнението на фискалната цел. Ако увеличението е съпътствано с преизпълнение на приходите, това ни връща към ситуацията от 2008 година, когато управляващите целенасочено подценяваха приходната част, за да могат да правят допълнителни разходи в края на годината. Ако към края на годината тези разходи се окажат по-ниски от предвиденото за сметка на други, като заплати например, това означава че бюджетът се управлява "ръчно", без изпълнителната власт да се съобразява с гласувания от парламента закон.

През изминалата седмица вече се чуха гласове, че преизпълнението на приходите може да се окаже около 1 млрд. лв. Веднага се чуха и заявки за повече разходи, независимо че планираният консолидиран дефицит за годината е близо 2.5 млрд. лв. И той беше споменат, за да се изясни, че  при сериозно преизпълнение на приходите целта на правителството ще бъде намаляването му със... 165 млн. лв. Това си заслужава да се повтори – при очакване за 1 млрд. лв. повече от приходи намалението на дефицита ще е със 165 млн. лева!

Вместо един или друг народен представител да изразява притесненията и съмненията си от необходимостта и размера на емисия на дълг с основна цел покриването на стари задължения, управляващите да използват преизпълнението за намаляване на дефицита така, че да се забави, а впоследствие и да се прекрати трупането на нови дългови задължения. Така всички ще спим по-спокойно.


Мнение

Три капана пред управлението

От интервю с Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч", в "Медиапул"

Рискът пред правителството идва от загубата на доверие сред симпатизантите на подкрепящите го партии, резултат от взаимните подозрения във и между коалициите, от битката между лобитата, от трудността участниците в него да запазят политическата си идентичност, което поставя ръководствата им на сериозно изпитание.
Извън вътрешно- и междукоалиционните отношения пред управляващите има още три големи капана:

- икономическият застой, който оказва огромен корупционен натиск върху единствения източник на свеж ресурс – еврофондовете

- дългогодишната прояденост на държавните структури и службите от частни интереси, способни във всеки момент да предизвикат събития от типа "Костинброд" или КТБ

- местните избори с всички съпровождащи ги микровзривове и сътресения, които могат да пренаредят отношенията между партньорите, а оттам и политическия пъзел.

Основният извод от изборите в Сърница, където голяма част от избирателите на кандидата на РБ, който не достигна до балотаж, на втория тур активно са гласували за кандидата на ДПС, е, че политическите цели на националните партийни ръководства не се припознават на местно равнище и не са основен мотив за гласуване. Добре би било политиците да не се зомбират с клишета, а да погледнат малко по-трезво на фактите.

Като по-голяма, по-организирана и с единен център партия ГЕРБ успява да извлече повече електорални дивиденти, а и често заставя партньорите си постфактум да се съобразяват с негови законопроекти или политики. Реформаторският блок, учудващо за мен, показва доста по-неумело политическо поведение.

Лута се някъде между стратегиите, гръмките думи и посланията без силни политически ходове, като под това разбирам действия, които да заставят останалите да се съобразят с тях. Като общ резултат РБ съумява за момента да запази електоралните си позиции, но при спадащо одобрение за политиката му, което може да доведе до неприятни изненади на местните избори.
Позиция

Кой се страхува от сейфа на Василев

От коментар в сайта "Биволъ"

"Точката на прехода. Компромати за цялата политическа класа. Той, Василев, има всичко за всички… ". Така българските медии ентусиазирано тиражираха и коментираха изявленията на банкера от Белград, че е депозирал при двама нотариуси документи за това, което знае. Ентусиазъм, който се изпарява яко дим, когато някой публикува реални данни "от сейфа". Тогава настъпва омерта и мълчание. Преди три седмици "Биволъ" публикува документи, които показват стъпка по стъпка механизма за корумпиране и купуване на обществено влияние от "банката на властта". Личната секретарка на Цветан Василев регистрира офшорни фирми за д-р Константин Тренчев и Димитър Върбанов от КТ "Подкрепа". 

Посредничи английската банка RBS Coutts, която отваря швейцарски сметки на фирмите. След това от швейцарска сметка на фирмата "И Еф Ви интернешънъл файнаншъл венчърс" се нареждат преводи за 800 000, 900 000 евро към сметките на синдикалистите. Това е фирмата, която стои зад всички сочни активи на Цветан Василев и която той продаде на Пиер Луврие за 1 евро.

"Биволъ" публикува включително номерата на банковите сметки на офшорките на Тренчев и Върбанов. Опровержение не последва. Тренчев дори си призна с половин уста, но се скри зад следствената тайна. Пребройте националните и ефирните медии, които отразиха този скандал. Няма такива.

А става дума за отработена криминална схема за търговия с влияние и пране на пари. Схеми и документи като тези са иззети от прокуратурата и в тях са десетки политици, социолози, политолози, собственици на медии, главни редактори, журналисти… голяма част от абонираните за синия екран, които ежедневно облъчват територията с "опорни точки". Ето защо те мълчат, когато завесата се повдига реално. Но пък жужат на голословието от Белград.

Мълчи и прокуратурата. Източници на "Биволъ", близки до следствието, твърдят, че Тренчев и Върбанов са разпитвани няколко пъти и са си признали всичко за офшорките. Къде са тогава обвиненията?

И защо ли да говорят, когато никой не ги пита? Темата е маркирана като табу. Предвидливо оттеглил се, почетният председател на синдиката си се вози с джипа, предоставен от "Кен трейд" – една от знаковите фирми на Цветан Василев. Неговите лейтенанти продължават да събират такса "спокойствие" от работодателите. 

От сметките в Швейцария медии, прокуратура, и НАП бягат като дявол от тамян, а изобличените се скриват като Христо Бисеров.
Не е виц


Фотограф: Георги Кожухаров
Лоши сме за всички, които избягаха навреме

Борислав Сарафов, зам. главен прокурор, по "Нова телевизия"

Ако Цветан Василев искаше да се яви, той можеше да го направи многократно до настоящия момент. Прокуратурата е лоша не само за Цветан Василев (пребиваващ в Белград), тя е лоша и за братя Галеви (изчезнали от страната преди изпълнението на присъдите им), и за други. И той е издирван като тях, но го знаем къде е и няма присъда, а те имат. Всъщност и за тях подозирам къде са, но няма да кажа.

Не бих могъл да кажа, че държавата като цяло няма вина и за братя Галеви, и за изчезналия убиец от "Соло". Доколкото знам, Евелин Банев-Брендо (също изчезнал) все още предстои да се яви пред ВКС, където не е длъжен, но би могъл да се яви.
Аз така или иначе гласувам за ГЕРБ и Цветанов, но това е шега.


Блог

Свлачището КТБ и политическото лъготене

От коментар на Иво Инджев в блога му Ivo.bg

 
Свлачището КТБ е прекалено голямо, за да не помете политиците, които си бяха построили къщичката върху него. То вече е "запорирано" отвсякъде като акции, блокирано е като активи на тезгяха и е разпределено на глава от населението като пасиви, но дупката от пропадането на милиардите не може да бъде запълнена без политически трупове. При всичките изкуствено поддържани неясноти около това кой е по-виновен и най-отговорен за самото създаване на явлението КТБ, захранвано с държавни пари в рамките на (уж) пазарна икономика, едно е ясно: гузни и негонени (от прокуратурата, която дори отказва да разследва Пеевски като видима фигура от този театър на сенките), политиците от първата скамейка се борят тя да не се превърне за тях в подсъдима такава.

В голямото разграничаване от компрометиращата връзка с най-големия банков грабеж в българската (а като пропорция на глава от населението и в световната може би) история са замесени основни действащи лица в българската политика. Ключовите играчи участват в дисциплината бягство от отговорност. 

Само един Бареков, верен на провинциалния си авантюризъм да залага на екстравагантната арогантност, пак се изкара "номер едно" - този път като "политика", който последно се е виждал с всемогъщия по онова време банкер, преди и двамата да бъдат пуснати по пързалката на свлачището КТБ.

За повече драматизъм бившият журналист и бивш проект на същия този банкер сега тръби, че главата му е била толкова важна, че нейното "поднасяне на тепсия" е причината за посещението на Цветан Василев в дома на Борисов в Банкя.

Къде е Н.В. Корупцията, която прозира като гърди на политическа майка кърмилница през евтин комбинезон, в тази картинка? И защо изведнъж надигнаха глас доста български политици срещу модната напоследък тенденция да се дава за пример борбата с корупцията в Румъния, като междувременно самият премиер Борисов вече открито внушава колко по-малко е виновен достъпният за прокурорите в София Пеевски от уж недостъпния за тях в Белград банкер Василев?

Скромният отговор на автора е, че тук не примерът на Румъния, а този на Русия вдъхновява нашия управленски "елит".


Четиво за бизнесмени спортисти


Фотограф: Tim Sharp
Не наемайте PR фирма и запазете нещата забавви

От книгата "Как да спечелиш в спорта, наречен бизнес" на инвеститора в успешни компании Марк Кубан, представена от Business Insider

1. Не започвайте компания, освен ако не искате това със сърцето си.

2. Не се вманиачавайте по стратегията за продаване на компанията.

3. Наемайте само хора, които подхождат на културата на компанията.

4. Продажбите лекуват всичко.

5. Харчете разумно при привличането на нови служители.

6. Не мислете от самото начало за твърде много "глезотии" за служителите. Първо инвестирайте в растежа.

7. Използвайте отворени офиси.

8. Използвайте технологиите, които познавате добре и са ви удобни, не които са модерни.

9. Стремете се към плоска организация - ако в един стартъп има мениджъри, които отговарят пред други мениджъри, ще се провалите.

10. Не прахосвайте парите си по рекламни материали, които никой няма да използва.

11. Не наемайте PR фирма.

12. Запазете нещата забавни.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: бюджет ГЕРБ КТБ

Прочетете и това

Първи сблъсъци в новия Столичен общински съвет Първи сблъсъци в новия Столичен общински съвет

Рокадите в "Топлофикация София", застрояването на парк "Витоша" и новият правилник за работата на съвета станаха повод за дискусии

19 ное 2019, 443 прочитания

Опозицията срещу Нинова в БСП не успява да се наложи Опозицията срещу Нинова в БСП не успява да се наложи

Лидерът отвърна на групата около Станишев с контравъпроси за отговорността за ДПС и Пеевски

19 ное 2019, 388 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Прокуратурата се обяви против идеята да може да блокира частни сделки

Сотир Цацаров смята, че замислените проектопромени в ГПК "могат да създадат опасни прецеденти"

Още от Капитал
Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

Европа и светът според Макрон

Френският президент е прав за проблемите на ЕС. Но не успява да намери партньори за решаването им

Ново място: Смесен магазин "Зоя"

Веригата за био продукти се разширява с обект на пл. "Гарибалди"

Кино: "В кръг"

Социален гняв през директно кино в новия филм на Стефан Командарев

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10